Árnybíró ​6. (Árnybíró 6.) 80 csillagozás

Joun In-Van: Árnybíró 6.

Valamikor rég, messze Keleten, a Dzsusin birodalomban szolgáltak az Árnybírák. A harcos-bírák, akiket saját nyelvükön Angjo Onsinak neveztek, a császár megbízásából járták a birodalmat, hogy letörjék a helytartói önkényt és igazságot hozzanak a népnek. Álruhában utaztak, és a császári Mahai Pecséttel szolgáltattak törvényt. S bár Dzsusin elbukott, egy magányos Árnybíró máig folytatja útját…

>!
Mangafan, Budapest, 2007
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638730350 · Fordította: Kiss Réka Gabriella, Vida Március Mitsuki · Illusztrálta: Jang Kjung-il

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Szeretek hangszeren játszani, olyan nyugtató mikor kell, vagy vérpezsdítő mikor erre van szükségem. De azt nagyon nem szeretem, mikor egy író az idegeim csodás húrjain játszik.
Most komolyan, miért így kellett befejezni?
Nem, kicsit sem vagyok ideges….de nem baj, lesz ez még így se.
Szokás szerint kedvenc! Megunhatatlan!♥

makitra P>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Ha azt mondtam, hogy az előző kötet nem kiemelkedő, akkor Ondal és Pjongan meséjére pont az ellenkezője igaz, az egész történetfolyam egyik legjobb epizódja. Itt csalni is fogok kicsit, mert a befejezésére csak a következő kötetben került sor, de egyben érdemes tárgyalni.

A helytartó lányának meséje nem nélkülözi a személyes tragédiát, a szerelmet, a felelősségvállalást, valamint Munszu cselekményszálának egyik legjobb tükörképe, mert itt is egy egyéni hazugságon keresztül vizsgálja a külső és belső valóság mibenlétét. Pszichológiai gyökerekkel támasztja alá a valóságból való menekülés gondolatát: egy gyenge egészségű kislány, aki sosem találkozott a palotán kívüli élettel, az ezerszer hallott mesékbe menekül. Joun In-Van ragyogóan bemutatja Munszu nyomozását az igazság után, az apró nüanszokat, amin egy történet átfordul valami egészen másba, ugyanakkor azt is, milyen áldozatokat követelhet az igazság felvállalása. Átélhetővé válik nem csak a menekülés, de az a veszteség is, amit ennek feladása jelent. Pjongan karakteríve majdhogynem tökéletes, teljesen megérthető, egyúttal ad egy olyan női karaktert, aki aktív cselekvő és sosem határozza meg a külseje.

Igazából ez a baj azokkal a történetekkel, amik nagyon megérintenek: nehéz róluk sokat és kicsit objektíven írni. Úgyhogy itt most csak ennyit hagyok :)

Bővebben a sorozatról: http://sfmag.hu/2013/03/21/arnybiro/

Brigi007>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Jajne, már megint időhúzás, ez akaszt ki… Csepegteti az infókat Munszu múltjából, de alig haladunk a lényeg felé… Ugyanakkor tök jó a történet, szóval az 5 csillagot továbbra is megérdemli. Árnydrogos leszek tőle…

14 hozzászólás
Dávidmoly P>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Érdekes módon így másodszorra Ondal és Pjonghe története kevésbé idegesített, mint anno. Persze ha az ember már tudja, hogy mi a csavar mire megy ki a játék, akkor kevésbé frusztrálóak a cselekmény helyenkénti hajtűkanyarai. És egybe darálva olvasva az is szembetűnőbb, mennyire hangsúlyos vonulata a sorozatnak spoiler.

Sakura>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Kicsit az az érzésem, mintha a készítők egyre jobban éreznék magukat a történet írása közben és egyre több megerősítést kapnának arról, hogy amit csinálnak az jó. Ugyanis a sztori, a karakterek fejlődnek. Ebben a kötetben nagyon komoly hangsúlyt kapott a lélek, és annak fejlődése gyerekkortól kezdve, ami nekem nagyon tetszett. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól meg tudják ragadni a lényegét. Határozottan jobban tetszett, mint az eddigi megbüntetem a gonoszt történetek és szívesebben olvasnék hasonló témajúakat a következő kötetekben is.

LiaLia>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Olyan érzésem volt a kötet olvasása közben, mintha egy nyomozós krimit olvasnék, amiben vajon sikerül-e rájönnie a Munszunak a rejtélyre.

Leah P>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Húh ez a rész durva. Ezzel a történettel Munszu múltjáról is megtudunk valamit.

(pont amikor buszra szálltam olvastam ki, ezért gyors újra olvastam mire leszálltam :) )

BlissX I>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Pjongan és Ondal története csodaszép, ráadásul úgy van szőve, hogy nem esünk ki teljesen a főszálból, hiszen Munszu továbbra is szeretné összekovácsoltatni a kettétört Mahait, és ezért elég sok mindenre képes. A kovács pedig mekkora figura :)

schesztiஐ P>!
Joun In-Van: Árnybíró 6.

Ó, de vártam már, hogy olvashassam ezt a részt!!! :)
Furcsa módon, most először, a kötetben szinte semmi szerepe Szando-nak és Bangdzsa-nak, árnybírónknak egyedül kell boldogulnia, egy nem is akármilyen nehéz feladattal… Egy lány boldogságának biztosítása szerintem alapból elég lehetetle bonyolult feladat, itt ráadásul egy tiltott és elég rejtélyes szerelmi szálról van szó…
Faltam az oldalakat, hogy megfejtsem a titkot Munszu előtt, vagy legalább vele együtt, de magamtól nem jöttem volna rá! És micsoda befejezés!! Szerencse, hogy most azonnal nekiállhatok a folytatásnak! :)


Népszerű idézetek

csartak P>!

Nincs senki ezen a a világon, aki tökéletesen boldog lenne. Ez a lényege annak, amit „életnek” nevezünk.

Ondal és Pjongan, 6.rész

2 hozzászólás
sayumika>!

A nő, akit én szerettem… ő is káprázat volt… még most is látom néha. Tudom, hogy nem létezik, de mégis olyan valósnak, olyan élőnek tűnik… fáj. De a káprázat csak káprázat marad.

Sakura>!

Az emberek néha rosszabbak a vadállatnál.

12. történet - Ondal és Pjongan 2. rész

nakomiyu>!

Majd én megmutatom a kis elkényeztetett virágszálnak, hogy mi az a boldogság. Úgy elfenekelem, hogy boldog lesz, ha abbahagyom.

12. történet - Ondal és Pjongan, 3. rész

Sakura>!

Szomorúság, magány… mások is éreznek, nem csak te vagy boldogtalan. Ha ezt nem érted meg, eltemet az önsajnálat.

11. történet - Ondal es Pjongan 6. rész

Kapcsolódó szócikkek: önsajnálat
Szelén P>!

A kalitkád elzárt a külvilágtól, és nem tehettél mást, minthogy elképzelted, milyen lehet odakinn."

Joun In-Van: Árnybíró 6.

Brigi007>!

Valaki azt mondta egyszer, hogy az árnybíró gyakoribb vendég a pokolban, mint a saját otthonában. Milyen igaz.


A sorozat következő kötete

Árnybíró sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lee Yun-Hee: Démonnapló 6.
Sang-Sun Park: Tarot Café 7.
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 3.
Kendare Blake: A sötét trón
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Jun Mi-Kjong: A vízisten menyasszonya 9.
Warcraft Legendák 2.
Richard A. Knaak: Szellemföldek
Sze-Jang Kim: Az ördög menyasszonya 1.
Li Jong-Hi: Annyira király vagy! 6.