Árnybíró ​17. (Árnybíró 17.) 54 csillagozás

Joun In-Van: Árnybíró 17.

Valamikor rég, messze Keleten, a Dzsusin birodalomban szolgáltak az Árnybírák. A harcos-bírák, akiket saját nyelvükön Angjo Onsinak neveztek, a császár megbízásából járták a birodalmat, hogy letörjék a helytartói önkényt és igazságot hozzanak a népnek. Álruhában utaztak, és a császári Mahai Pecséttel szolgáltattak törvényt. S bár Dzsusin elbukott, egy magányos Árnybíró máig folytatja útját…

>!
Mangafan, Budapest, 2010
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639794306 · Fordította: Nikolényi Gergely · Illusztrálta: Jang Kjung-il

Kedvencelte 8

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

diamondfox P>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Vége. VÉGEEE T    _T
Istenem, annyira tudtam, hogy csak így lehet ennek vége. Haragszom Szandora, hogy ennyire csalfa volt és így megtévesztette Őt Adzsite, és ezzel együtt sajnálom, hogy vagy öt kötetre kiesett igazából a fő vonalból. Ellenben elégedett vagyok. Mindent megtudtunk, amit akartunk: Munszu történetét, az egész eredetét, ki is Adzsite és végül, hogy kivel mi történt a nagy csata után. El kell engednem őket :(

Szentinel>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Egy kedves kollégám jóvoltából végre ezt a sorozatot is pótolhattam. Anno elkerülte a figyelmemet, mivel akkor még nem kedveltem túlzottan a dark fantasyt. Ez azóta megváltozott. És ahogy arra számítottam, az Árnybíró kifejezetten fogamra való fogásnak minősült. Egy olyan élményt kaptam tőle, melyet nehezen fogok elfelejteni. Sokat elmond, hogy relatíve gyorsan haladtam velük.

Az Árnybíró két koreai alkotó japán megrendelésre készített mangasorozata, mely a koreai folklórból merít. Helyszíne a Dzsusin Birodalom, vagy legalábbis annak romjai. A távolkeleti inspirációjú (művészeti, társadalmi és vallási értelemben) területre egyik pillanatról a másikra jelentek meg a démonok (a Holdról származnak), és elkezdték pusztítani az emberiséget. A háború elkerülhetetlen volt, melyet az emberiség nyert meg, ám az ár hatalmas volt. A Dzsusin Birodalom több évezredes fennállása után összeomlott, a korábbi helytartók pedig kiskirályokként uralkodnak azon a káoszon, melyet hátrahagyott maga után. A korábban zárkózó, hagyománytisztelő nép körében egyre jobban nyert teret a kiszipolyozó nyugati befolyás, ahogy a feketekereskedelem is mindennapos jelenséggé vált velük. A kardok és hasonló fegyverek korában tengődő Dzsusin földjén sok martalócnak lett revolvere, puskája, és más, modernebb eszközei, melyeket a fejlett nyugati civilizációtól vettek. A korábban gyakori, a birodalmat járó császári megbízottak korának is leáldozott, mivel egy ideje már senki nem tud kinevezni újakat. Ezek a császári megbízottak az árnybírók (koreaiul amhengosza, japánul angyo onshi), akik különleges mahai pecsétjükkel képesek seregeket megidézni, melyeket ráuszíthatják azokra az elcsábult urakra, kik hatalmukkal visszaélve sanyargatják a népet. Történetünk főszereplője, Munszu egyike az utolsó árnybíróknak, akik vándorolnak a világban, és igazságot tesznek ott, ahol tudnak.

Azonban Munszu tükrözi vissza a legjobban, miféle világ is a romokban heverő Dzsusin feudális földje. Az árnybíró csöppet sem az az idealista főhős, mint mondjuk Himura Kenshin vagy Uzumaki Naruto. Egy ravasz, kegyetlenül őszinte és kaotikus hősi vonásokat felvonultató figuráról van szó, aki nem a jó ügy érdekében büntet, hanem… nos, azért, mert büntetni akar. Egy régi barátjának tett eskü miatt csapott fel árnybírónak, és a gonoszok elintézésére gonosz eszközei vannak. Egyáltalán nem riad vissza a vérontásról, ám az is igaz, hogy nagyon sokszor felkínálja a lehetőséget a békés megoldásra. Pechjére, a szép szóval ritkán arat győzelmet az ember. Kard helyett nyugatról importált fegyverei vannak, melyeket gyakran elővesz (megjegyzem, a revolver, amit használ, hiteltelenül van ábrázolva, de gondolom, hogy a rajzolók nem akartak bajlódni a bonyolult utántöltés ábrázolásával). Társai is lesznek a továbbiakban. Az egyik a csendes, lengén öltöző Szando, a másik pedig az árnybírók szolgálója, a törpe Bangdzsa. A szereplők mind-mind jól megírt karakterek, és gondoskodnak arról, hogy a sötét hangulat ne forduljon át fojtogató depresszióba. Bangdzsa pl. a comic relief szerepét tölti be, de a jellegzetesen „mangás humor” is gyakori szereplője az amúgy gyönyörűen megrajzolt oldalaknak. Az Árnybíró ugyanis csodálatos, fekete-fehér képekkel operáló mangasorozat, az esetek többségében részletes ábrázolásmóddal. A környezet és a szörnyek ábrázolása nagyon könnyen teremtik meg a dark fantasy atmoszférát, a történet maga pedig tele van fájdalmas részekkel, melyek mindegyike magával hord valamilyen tanulságot. A „sötét és a jó oldalon” felvonuló figurák mind-mind jól eltalált szereplők, és remekül hozzáadnak a képregényhez. Az akciójelenetek pedig olyan dinamikusak, hogy az ember kezében szó szerint peregnek a lapok az izgalomtól. Figyelem! Az Árnybíró seinen manga, nem pedig shounen, vagyis előfordulnak a felnőttesebb ábrázolásmódok fajtái. Ilyenek például az itt-ott felbukkanó meztelen lányok. Maga a történet pedig nem csak sötét, de csavarokkal teli, és végig, az utolsó oldalig izgalmas, változatos. A kiegészítő Gaiden kötet elolvasása is erősen javasolt, mivel néhány szereplőnek olyan oldalát mutatja meg, melyet nem láttunk korábban.

Száz szónak is egy a vége: senkit ne tántorítson el a mangaformátum! Az Árnybíró egy kihagyhatatlan dark fantasy élmény mindenkinek, aki kedveli ezt a tematikát, és a jól kidolgozott világokat és a jól megírt szereplőket.

Blair92>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Eddig nem irtam a kötetekhez külön. Úgy voltam vele, hogy majd leírom ide… De képtelen vagyok.
Már több, mint 10 éve szemet vetettem a mangákra és örülök, hogy korábban nem olvastam el őket…
De… Ez kegyetlenség volt…
Bárcsak rendes könyv formájában is meg lenne írva.
Imádom!
Nem tudok rendes véleményt írni csak ennyit: imádom!

csartak P>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Az első manga (vagy manghwa) sorozat amit végigolvastam. Összességében nagyon tetszett, a szépen és pontosan megrajzolt képkockáiban sokszor gyönyörködtem. A jó és rossz csatája kimeríthetetlen téma, és ebben a fajta köntösben meg különösen tetszetős. A karakterek egyediek, először Szando volt a kedvencem, de később csak Vonszul. A kiegészítő rész még hátra van. Köszöntet a kölcsönzésért, ezt most tényleg komolyan, meg elnézést is, de nagyon végig akartam olvasni.

2 hozzászólás
Dávidmoly P>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Ennek a történetnek ez a spoiler befejezés kellett. A végső leszámolás spoiler, de ennyi belefér.

Szumire>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

A lehető legjobb záróbefejezést adták meg a mangának.

Hanon13>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Nem mondom hogy a kedvencemmé vált ez a sorozat, de a magyarul kiadott mangák közül mindenképpen kiemelkedő. Ami pedig a legjobban tetszett benne? Mindenki megkapta azt a végkifejletett, ami a karakteréhez illet. Nem volt boldogan élek míg meg nem haltak. Akinek meg kellett hallnia, az meg is halt. Elszomorított, igen, de ennek így kellett lennie. Értékelendő hogy meg merték lépni ezt, szerintem egy kezemen meg tudom számolni hány mangát olvastam ahol nem csodálatos happy end lett a vége.
Szando lett a kedvencem, és bár Adzsite megtévesztette, mindenki tudta hogy mi lesz a végén. Mérges voltam rá, bár őszinte leszek ez is tökéletesen mutatta hogy milyen ember volt Ő.

nakomiyu>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Hát ennek is vége… Nagyon szeretem ezt a sorozatot, mióta megvan rengetegszer nyálaztam át újra meg újra, ami nálam nem gyakori. A vég számomra keserédes, pedig már az előző kötet óta tudható volt, hogy ez lesz. A rajzstílus a közepe táján tetszett a legjobban, mikor a „nyersebb”, öregebb vonásaik is voltak a fiúknak, az utolsó pár részben nekem túlságosan letisztult, szinte lányosak lettek Munszuék – hálaégnek nem zavaróan. Ízlés dolga. Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, még azoknak is, akik nem különösebben kedvelik a képregényeket. Meglepően sok témát feszeget, de egyikbe sem fullad bele, szürkeárnyalatos jó és rossz harc.

Szívesen olvasnék még mást is a szerzőktől, de a mai magyar mangakiadás piacát nézve nem hiszem, hogy reális kívánság…

asx_nici>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Remek alkotás volt, remek karakterekkel és jó sztorival. Munszu azóta is az egyik legnagyobb kedvencem. ^_^

Vörös_Édua IP>!
Joun In-Van: Árnybíró 17.

Végigolvasva a sorozatot, nagyjából ugyanaz a véleményem, mint sok más rajongónak: a történet és a grafika fantasztikus! Igazán megérdemelne nagyobb „hype”-ot.
Ami sajnálatos, az a magyar fordítás alacsony (néhol már kritikán aluli) színvonala, és a nevek erőltetett „magyaros” átírása. Sokáig ez tartott vissza attól, hogy megvásároljam a magyar kiadást. Azóta is zavar, de végül a szerzők zsenialitása engem is lenyűgözött.


Népszerű idézetek

csartak P>!

Nem hiszem el, tőből levágja a karom! Mi vagyok én, valami Bonszáj, amit nyesegetni kell?!

21.történet, Utolsó fellobbanás, 8.rész.

1 hozzászólás
csartak P>!

– Ahogy én látom, bármelyik pillanatban holtan eshetsz össze.
– Imádok veled beszélgetni.

21.történet, Utolsó fellobbanás, 6.rész.

Brigi007>!

Nem értesz semmit. Egy ilyen szerencsétlen ellen, aki még egy nő lelkét sem érti, képtelenség lenne veszíteni.

3 hozzászólás
Brigi007>!

Az igazságnak csak egy arca van. És az sosem változik.

Brigi007>!

Pfuh. Ezekkel az úrilányokkal csak a baj van, mindig mondom.

5 hozzászólás
Brigi007>!

Hajnalban Adzsite ellen vonulunk. Imádkozz a győzelmemért? Kjevolhjang… és… még egy egész kicsit légy türelemmel.

Brigi007>!

– Ha erősebb lennék…
– Nem olyan erőre van szükség, ami képes eldönteni a háborút, hanem olyanra… amely meg tudja akadályozni a kitörését.

Brigi007>!

Ha nem inog meg a hitetek, mindegy, hogy az ellenfél félisten vagy még annál is hatalmasabb erő, előbb-utóbb szétrúghatjátok a seggét!


A sorozat következő kötete

Árnybíró sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lee Yun-Hee: Démonnapló 6.
Sang-Sun Park: Tarot Café 7.
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 3.
Kendare Blake: A sötét trón
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Jun Mi-Kjong: A vízisten menyasszonya 9.
Warcraft Legendák 2.
Richard A. Knaak: Szellemföldek
Sze-Jang Kim: Az ördög menyasszonya 1.
Li Jong-Hi: Annyira király vagy! 6.