A ​kártya titka 93 csillagozás

Jostein Gaarder: A kártya titka Jostein Gaarder: A kártya titka

Jostein ​Gaarder nevét a Sofie világa című, gyerekeknek írt filozófiatörténete tette világszerte ismertté. A kártya titka is filozófiai kérdéseket boncolgat, s elsősorban arra keresi a választ, hogy kik vagyunk valójában, és honnan jöttünk. A regény kamasz hőse, Hans Thomas Görögország felé utazik édesapjával, hogy megkeressék a fiú édesanyját, aki elhagyta őket. Az utazás egyik állomásán a városka öreg pékmestere négy zsömlét ad Hans Thomasnak, aki az egyik zsömlében titokzatos könyvet talál. A zsömlekönyv rejtélyes családregény, s Hans Thomas lassan rájön, hogy a saját családtörténetét olvassa. Megtudja, hogy kik voltak a nagyszülei, hogyan találtak egymásra szülei, s miért hagyta el őket az édesanyja. Különös kártyajáték folyik: 52 kártyalap elevenedik meg, hogy Hans Thomas megérthesse, ki is ő valójában, s ki az a titokzatos Joker, aki „túl sokat gondolkodik, s túl sokat tud”. Miközben a fiú maga is résztvevője, szereplője lesz a családregénynek, útjuk is a végéhez ér: de vajon… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Noran Libro, Budapest, 2016
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155513640 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Kossuth, Budapest, 2016
248 oldal · ISBN: 9789639996502 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Elektra / Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
296 oldal · ISBN: 9635485158 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 4


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

„Hogy lehet az, hogy az emberek tengenek-lengenek, jönnek-mennek ezen a bolygón és sohasem töprengenek el azon, kicsodák ők valójában és honnan erednek. Miért csukják be szemüket a csoda előtt? Vagy rá sem ébrednek a csodára?”

„Az embereket különös vakság sújtja. Éppen azt nem veszik észre, ami a legmisztikusabb mindenek között: a mi világunkat. Jobban érdeklik őket a marslakók meg a repülő csészealjak, mint azt a titokzatos mű, mely a szemünk láttára bontakozik ki.”
    

Nemrégiben olvastam Gaarder egy másik művét és mivel az is nagyon tetszett, nagy örömmel kezdtem hozzá. Nem is bántam meg, ez egy szuper kis könyv! Igazából az egyetlen bajom talán azzal volt, hogy nem tudom, kinek szánták: gyerekeknek picit talán „nehéz” a filozófiai fejtegetés – bár elég szépen van körülírva és felvetve egy-egy dolog –, felnőtteknek viszont (sőt, talán gyerekeknek is?) szerintem meglehetősen korán lelövi a „csattanót”, szerintem nincs olyan, aki ne jönne rá már az elején, hogy majd hová is fogunk kilyukadni a végén spoiler. Bírtam az egész történetet, még az alkoholista apát is spoiler, nagyon jó felvetések vannak a könyvben a létezésről, a keletkezésről, önmagunk elfogadásáról.

„Lenne egy tanácsom azoknak, akik meg akarják találni önmagukat: ne utazzanak messzire onnan, ahol laknak. Mert fennáll a veszélye, hogy örökre elveszítik a gyökereiket.”

„Milyen szomorú, hogy mi, emberek, valamennyien hozzászokunk ahhoz a szinte felfoghatatlan tényhez, amit életnek nevezünk. És talán halálunk órájáig eszünkbe sem jut, hogy milyen is valójában.”

A könyv cselekménye gyors, érdekes, talán a szigeten a kártyákkal töltött idő nem volt annyira izgalmas, de nagyon jó karaktereket hozott az író (még a kártyák karakterei is!), elgondolkodtató, ugyanakkor sokszor humoros kötet, ami éppúgy szól az elfogadásról, mint a szeretetről és a család fontosságáról. Azt azért sajnáltam, hogy spoiler.

„- Mondd csak fiam, mégis miről tanultok az iskolában?
– Hát, hogy hogyan kell szép csendben ülni – feleltem. – Tudod, ezt olyan nehéz megtanulni, hogy éveken keresztül gyakoroljuk.”

Uzsonna >!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet. Jó volt kinyitni és a hófehér lapjaiba belemerülni, amelyeken rögtön több történet lapjai is feltárultak előttem. És mint ahogy a pasziánszt is rakosgatja szépen az ember, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie, itt is lapról lapra spoiler alakult a „mintázat” és rájöhettünk spoiler. Két fő lapjárást követhettünk soron: az egyikben egy apa és a fia indul el Görögországba, hogy megkeressék az identitását több éve kereső anyát/feleséget, a másik történet pedig egy titokzatos kis könyvben van megírva, amelyet a fiú olvas út közben. És mire az út és a könyv véget ér, rájövünk, hogy spoiler. Én magát az utazást élveztem, ahogy Apa és Fia nem siettek, elfilozofáltak az életről, mindenféléről, és velük együtt rácsodálkozhattam a világra, elgondolkozhattam, hogy honnan jöttünk, hová megyünk. A kártyákon található figurákat, képeket mindig is szerettem nézegetni, mert izgattak, kik és miért vannak rajta, ezután a könyv után, pedig ennél is nagyobb figyelmet szentelek nekik.
És a Jokerről még nem is beszéltem!

>!
Noran Libro, Budapest, 2016
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155513640 · Fordította: Szöllősi Adrienne
Lahara IP>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Nem tudom szavakba foglalni, mit váltott ki belőlem az a könyv, nagy hatást, azt hiszem, de ez nem a megfelelő szó rá. Egyszer majd szeretném, ha egy példányt a sajátomnak mondani, hogy olvassam újra és újra és nagyítóval. Ez valahogy az a fajta könyv, amit bátran kitennék a könyvtár Olvasóink ajánlják polcára, ha tudnám, hogyan lehet ajánlani.

K IP>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Első olvasásom a szerzőtől, de van még más is tervben. Sokszor eléggé meseszerű, de azért vannak benne komoly részek. ("németfattyú", Isten megölése) Alapvetően tetszettek a kérdések, pláne a pestises levezetés, azért a magyar történelemben is el lehetett veszni ilyeténformán (is). Tetszett, amikor talán a Joker, vagy nem is tudom kicsoda jellemezte a törpéket, hogy „mint az állatok”. spoiler
Tetszett annyira a könyv, hogy később esetleg egy saját példányra is szert tegyek.

„Egyet tudok, hogy semmit sem tudok.”

Emmonita P>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Azt hiszem, mind Jokerek vagyunk, csak van aki nem tud róla. Az emberiség mázlija, hogy mindig vannak páran, akik tudnak is róla. Mert amikor már senki nem hisz a Jokerekben, a Jokerek is megszűnnek létezni. És akkor jaj nekünk. :)
Jostein Gaarder nagyon jól tudja magáról, hogy Joker. És a feladatát is rendkívül komolyan veszi.

Jobban tetszett ez, mint akármelyik másik könyve. Nem gondoltam volna. :)

anett86>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Elképesztő fantáziája van ennek az embernek! Nagyon szerettem a pasziánsz naptárat, az utazás során kibontakozó családtörténetet, ahogyan szépen lassan összeállt a kép. Mostantól más szemmel fogok nézni a jokerekre :)

Tiger205>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Nagyon érdekes mese , tetszik, kicsit „végtelen történet” érzésem van, de valószínűleg ez felületi seb. Amúgy meg annyi jópofa mondat van benne, hogy lassan idézet hegyeket zúdítok rátok ebből a könyvből (pedig csak az első 70 oldalon vagyok „túl”.

1 hozzászólás
Renkou P>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Még valamikor az egyetemen akadt a kezembe, akkor pillanatok alatt kiolvastam, de valahogy a lényeg nem maradt meg bennem. Aztán visszavittem a könyvtárba, majd elkezdtem gondolkodni. És újra kikölcsönöztem. Ismét elolvasnám, ha lenne rá lehetőségem, de jelenleg sajnos nincs. 2015
Most is ugyanúgy szíven ütött, mint az első két alkalommal, ha tudtam volna, akkor egyszerre elolvasom, kár, hogy csak bizonyos számú órából áll egy nap.
Érdekes dolgokról ír, elgondolkodtató. Végtelenségig optimista, ami különösen jól esik. Nagyon tetszik az, ahogy az életről ír, évek óta igyekszem minden reggel úgy felkelni, hogy rácsodálkozzak a világra. Lehet, hogy ez is egy régebbi olvasás alkalmával maradt meg bennem, csak már nem emlékeztem pontosan.
Újraolvasós!

Georgina77>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Már most elnyerte a tetszésem, pedig csak az elején tartok. Korábban is remek megoldásnak tartottam azt, ha gyermekek stílusában, látásmódjával és szemén keresztül szembesülhetünk az élet kicsi vagy nagy dolgaival. Meghatott A narancsos lány. Azt érzem, ez a mű is hasonlóan vonul be majd az olvasásélményeim közé. Csoda aranyos könyv, telve érzelmekkel, bájjal, ugyanakkor komolysággal. Nagyszerű alkotás. Számomra leginkább az értékelendő, és azért képvisel értéket a regény, mert hiteles. Végre valahol nem kezelik le a gyereket, azért mert gyerek, nem törik le a szárnyait, hanem vele szállnak a képzelet örvényein. Szülőknek, szülőjelölteknek erősen ajánlanám elolvasásra.

Parlandorka IP>!
Jostein Gaarder: A kártya titka

Szürreális történet egy családról, egy utazásról, sok-sok filozófiáról, és annál is több kártyáról.
A helyünkről abban a pakliban, amibe belekevert minket a sors.
A bizonyosságról, hogy szabad Jokernek lenni. Nem baj, ha az ember nem illik bele sem a káró, kőr, pikk vagy treff, sem a számozott vagy udvari lapok közé. Szabad különbözni, mert a Joker az, aki igazán, a legmélyebben látja, hogy AZ ÉLET CSODA!


Népszerű idézetek

rosa_canina>!

– Egy orosz űrhajós és egy orosz agysebész beszélget a kereszténységről. Az agysebész vallásos, az űrhajós nem.
„Jártam már néhányszor a világűrben- mondja-, de egyetlen angyalt sem láttam.” Az agysebész döbbenten hallgat, majd így szól: „ Én pedig megoperáltam már jó néhány okos agyat, de nem láttam egyetlen gondolatot sem.”

156. oldal

Szelén>!

Ha agyunk olyan egyszerű lenne, hogy képesek lennénk megérteni, minden bizonnyal olyan buták lennénk, hogy úgysem értenénk.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: agy
Caroline >!

Lenne egy tanácsom azoknak, akik meg akarják találni önmagukat: ne utazzanak túl messzire onnan, ahol laknak. Mert fennáll a veszélye, hogy örökre elveszítik a gyökereiket.

19. oldal

Viki77>!

Gyermekkorunkban még képesek vagyunk arra, hogy észrevegyük a csodát. Ám lassan-lassan a világ megszokássá válik számunkra. Felnőtté válásunk nem jelent mást, mint hogy eltelünk az érzékeink közvetítette élményekkel.

276. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megszokás
Jesper_Olsen>!

Hogy lehet az, hogy az emberek tengnek-lengnek, jönnek-mennek ezen a bolygón, és sohasem töprengenek el azon, kicsodák ők valójában és honnan erednek? Miért csukják be a szemüket a csoda előtt? Vagy rá sem ébrednek a csodára?

132. oldal

Jesper_Olsen>!

Hiszen minden rejtélyek között a legnagyobb a szeretet titka. Az idő múlásával sem halványul el, nem úgy, mint a régi emlékképek.

295. oldal

Jesper_Olsen>!

– Az embereket különös vakság sújtja. Éppen azt nem veszik észre, ami a legmisztikusabb mindenek között: a mi világunkat. Jobban érdeklik őket a marslakók meg a repülő csészealjak, mint az a titokzatos mű, mely a szemünk láttára bontakozik ki. Én azt hiszem, a világ léte nem lehet véletlen.

117. oldal

Caroline >!

– Ha csak egy is van e sok ember között, aki friss szemmel csodálatosnak és titokzatosnak látja a világot…
Mély lélegzetet vett, mielőtt folytatta volna.
– Ezernyi ember van odalenn, fiam. Ha csak egy akad közöttük, aki a létet őrült kalandnak tartja, és mindennap ezzel a gondolattal a fejében ébred fel…
– Mi van akkor? – kérdeztem, mert zavart, hogy már megint megállt a mondat közepén.
– Nos, akkor ő a joker a kártyák között.

163. oldal

Renkou P>!

Az élet olyan szerencsejáték, amelyben csak a nyerőszámok láthatók.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Renkou P>!

– Ülj le! – parancsolt rám, amikor kiszálltunk a kocsiból, és rámutatott egy nagy kőre. – 1349 – mondta váratlanul.
– A nagy pestisjárvány…
[…]
– Helyes – mondta apa és folytatta. Gondolom, tudod, hogy fél Norvégia elpusztult ekkor. Van azonban valami, amiről még soha nem beszéltem neked ezzel kapcsolatban.
[…]
– Tisztában vagy azzal, hogy több ezer ősöd élt akkoriban?
Megráztam a fejem. Nem értettem, hogyan lehetséges ez.
– Szóval az embernek két szülője, négy nagyszülője, nyolc dédszülője van, nem is beszélve a nyolc ükapáról és nyolc ükanyáról, ami ugye, már tizenhat ük. Ha ezt követed vissza egészen 1349-ig, meglátod, hogy megszaporodnak.
[..]
– És akkor jött a bubópestis. Aratott a halál, különösen sok gyereket vitt el. Némelyik családból mindenki meghalt, másutt túlélték néhányan. Neked is sok-sok ősöd volt éppen gyerek akkortájt, Hans Thomas. Közülük azonban senki nem halt meg.
– Miért vagy ilyen biztos ebben? – kérdeztem döbbenten.
Apa beleszívott a cigarettájába, csak azután válaszolt.
– Azért, mert te most itt ülsz, és az Adriai-tengert bámulod.

114. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: A Végtelen Történet
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
John Flanagan: Jégföldje
Darren Shan: Az elveszett hercegnő
A. M. Jenkins: Night Road – Éjjeli utazás
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Robert McCammon: Egy fiú élete