Az ​embereket szeresd, ne a tárgyakat 10 csillagozás

A minimalizmus dicsérete
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Képzeljünk ​el egy életet, amelyben mindenből kevesebb van: kevesebb holmi, kevesebb stressz, kevesebb adósság, kevesebb elégedetlenség — kevesebb zavaró tényező.

Most pedig képzeljünk el egy olyan életet, amelyben mindenből több van: több idő, több értékes kapcsolat, több támogatás, több elégedettség. Amit most elképzeltünk, nem más, mint a tudatos élet. Ennek eléréséhez azonban el kell engednünk néhány dolgot, amely az útjában áll.

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus – a Netflix szupersztárjai, a Minimalisták – legújabb könyvükben útmutatót kínálnak ahhoz, hogyan élhetünk teljesebb és tartalmasabb életet. Az általuk hirdetett minimalista életforma – túlmutatva a lomtalanítás témakörén – lehetővé teszi, hogy átértékeljük és meggyógyítsuk az alapvető kapcsolatainkat: a tárgyakhoz, az igazsághoz, önmagunkhoz, a pénzhez, azértékrendünkhöz, a kreativitáshoz és az embertársainkhoz fűződő viszonyunkat. Mert ha már az életünkben mindenből kevesebb van, helyet tudunk… (tovább)

HVG Könyvek, Budapest, 2023
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635652334
HVG Könyvek, Budapest, 2023

robinson P>!
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

A könyv nem csak a minimalizmusról mesél. Élj tejesebb, értelmesebb életet. Ehhez kapunk ötleteket, hasznos tanácsokat.

Edit_Bíró>!
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Jópár éve már, hogy olvastam a szerzőpáros Minimalisták című könyvét, s ha nem is tartom magamat minimalistának, találtam benne olyan gondolatokat és alapelveket, amelyekkel tudok azonosulni. A nagy lomtalanítás után az én életem is jelentősen megváltozott, más területekre is jelentős hatással volt az egyszerűsítés. Így kíváncsian vártam ezt a könyvet, hiszen az mindig összeszedettebb és kiérleltebb, mint a folyamatosan bővülő netes tartalmak, amiket időnként olvasgattam a témában. Bár az elején újra összefoglalják röviden a történetüket (voltak azért új részletek, vagy csak én nem emlékszem már pontosan az előző könyvükre), és a tárgyakhoz fűződő kapcsolat az első, amit tárgyalnak, utána valóban messzire megyünk az alábbiak mentén: az igazság, önmagunk, értékrend, pénz, kreativitás, embertársaink.
A könyv sok tekintetben nagyon amerikai, de számos problémafelvetése az itteni viszonyok között is aktuális és a változtatási javaslatok nagy része is adaptálható, bár kétségtelenül továbbgondolást és utánajárást igényel (különösen a pénzügyi fejezetnél éreztem ezt).
Nem értek egyet maradéktalanul minden megállapításával, de gondolatébresztőnek nagyon jó felvetéseket tartalmaz, és biztos vagyok benne, hogy a szerzők nézetei is formálódni fognak még az évek-évtizedek múltával.
Összességében egy fontos olvasmány volt számomra, amit időről időre újra kézbe fogok még venni hosszabb-rövidebb részletek erejéig.

Povi007>!
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Tanulságos és újraolvasós könyv volt. Nem csupán egy lakberendezési stílusról szól. Az élet minden területén használható. Sokat tanultam belőle, igen hasznos volt a pénzügyekkel kapcsolatos rész. Mindenki figyelmébe ajánlom, nem csak a könyvet, hanem a podcastjeiket és a weboldalukat is!

b3ck>!
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Minimalizmusból indítva mindennel próbálkozik, ami azért helyenként sekélyessé teszi. Ha ezt félre tudja tenni az ember, akkor nagyon hasznos meglátásokkal tud gazdagodni.

presszócska P>!

Ne feledd, az embereket szeresd, és a tárgyakat használd ahelyett,
hogy a tárgyakat szeretnéd, és az embereket használnád
Fulton J. Sheen érsek, 1925 körül