Madarak ​a dobozban 816 csillagozás

Josh Malerman: Madarak a dobozban

Ezzel ​a robbanásszerű sikereket arató könyvvel indítjuk el új könyvsorozatunkat, amely Fumax Thriller néven fut majd. A Bird Box tavaly jelent meg, már több mint 15 országban eladták a kiadási jogait, a filmjogok is egyből elkeltek, és az elkészült forgatókönyv meg is nyerte az olyan forgatókönyvek számára kitalált díjat 2014-ben, amelyikből még nem készült film. Nemrég jelölték a patinás Bram Stoker-díjra, aminek megnyerésére nagyon jelentős esélye van.

TARTALOM

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.

A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.

Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal… (tovább)

Eredeti mű: Josh Malerman: Bird Box

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Fumax, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9786155514340 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Malorie · Tom · Felix · Don · Jules · Cheryl · Shannon


Kedvencelte 189

Most olvassa 39

Várólistára tette 449

Kívánságlistára tette 523

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea MP
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Teljesen egyetértek a fülszöveg utolsó sorával. Valóban lélegzetelállító, letehetetlen, rémisztő és lebilincselő történet volt.
Ebből már azt hiszem ki is találtátok, hogy a rajongók táborába állok be. Ugyanis azt tapasztaltam, eléggé megosztó ez a könyv. Van a két tábor, akiknek tetszett és akiknek nem, és vannak még olyanok is, akiknek a vége nem tetszett.
Nem mondom én sem, hogy tökéletes volt, mert természetesen maradtak kérdések a történetben. És megértem azokat is, akik hiányérzettel zárták a könyv olvasását. Sőt, személyes kérdéseim is lennének a bekötött szemekkel, a matraccal lezárt ablakokkal és még egy-két más fontos dologgal kapcsolatban.
Ennek ellenére szerintem ez egy nagyon eredeti történet, remekül felépítve. Tetszett, ahogyan a jelen izgalmai váltakoztak a múlt eseményeivel. Ahogyan megtudtuk, hogyan jutott Malorie arra az elhatározásra, hogy csónakba száll a két gyermekével, és azt is, hová is tartanak. Igazán remek megoldás volt, hogy miközben azt olvastuk, hogy mi történt ezelőtt, úgy vált világossá, hogy hová tartanak, miért van bekötve a szemük, és tulajdonképpen mitől félnek.
El tudnék képzelni a történetnek folytatást, ám nem láttam erre sehol utalást. De fennáll annak a veszélye, hogy elégedetlen lennék a magyarázattal, elrontaná az élményt. (Persze fordítva is lehet. :)) Nekem így is elég volt a történet, kerek egész, amely megdolgoztatta a fantáziámat, feszültségben tartotta az idegeimet. Még egy könyv, ami arra sarkall, hogy kezdjek el konzerveket gyűjtögetni. :)

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/josh-malerman-mada…

13 hozzászólás
>!
phetei P
Josh Malerman: Madarak a dobozban

A Madarak a dobozban egy jó hangulatú regény, viszont az az érzésem, hogy Malermannak nem igazán sikerült eldöntenie, mit is akar valójában letenni az asztalra. Ennek eredménye: ordas hiányérzet, mely nem múlik akárhogy is forgatom.

Borzasztóan zavartak a valósággal teljesen összeegyeztethetetlen események. Így például, hogy vakon hajózunk 30 kilométert egy nap alatt, ami ugye a regény alap szituációja spoiler. Ilyet valaki vagy teljesen szándékos félrevezetésből vagy nemtörődömségből ír le, vagy olyan lehet aki maximum fényképen látott csónakot folyóvízen (beleértve mindenkit, aki megjelenés előtt olvasta a könyvet). Több ilyen, a regény struktúráját és eseményeit alapvetően meghatározó életszerűtlen cselekménysor is van a könyvben spoiler. Azt még el tudom képzelni, hogy ez a motívum egy, a valószínűtlen eseményeket felerősítő koncepció része, de ebben az esetben ez nem volt túl sikeres megoldás.

A másik alapvető koncepcionális hiba, hogy viszonylag hamar, a regény elején tisztázásra kerül, hogy mi az a dolog ami kiváltja az őrületet abból, aki meglátja. Onnantól fogva pedig, hogy a félelem tárgya valamilyen megfogható, értelmezhető formát nyer, elveszti a zsigeri rettenetet kiváltó jellegét.

A fenti két dolog jelentően hitelteleníti a a regény történéseit és a klausztrofób nyomasztó hangulat ellenére is, végig kilóg a lóláb. Ezeknek tükrében nehezen tudom értelmezni, hogy mi is volt a regény célja. A megismerhető fenyegetés révén horrornak kevés, a valószínűtlen cselekmény miatt thrillernek pedig megmosolyogtató. Szóval ez a regény vagy egy óriási kihagyott ziccer, vagy pedig egy szándékolt ponyva rémtörténet.

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
9 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Egyedi? Abszolút. Ijesztő? Kell hozzá a hangulat, nyilván nem ütne akkorát fényes délben, miközben az Olvasó körül kacag a család, de éjszaka… a csendben. „A csend túl hangos.” – mondják a könyvben és milyen igaz! Huh, én igazi éjszakai bagoly vagyok, aki úgy ismeri a terepet, mint a tenyerét, DE SZÉTPARÁZTAM magam a sötétben minden reccsenésen, álmos forgolódáson és végül inkább felkapcsoltam minden elérhető villanyt magam körül.

Tetszett. Engemet megvett magának, mert élvezetes, kegyetlen, ijesztő és ütős kis történet, és ahogy megy a sztori, egyre inkább misztifikálja a Halálok Okozóját az író. Addig-addig, amíg már nem akarom a szememet felemelni a sorokról, mert mi van, ha… létezik. Bent van a lakásban. Ott áll. Rám vár az az akármicsoda-valami.

Nyilván vannak benne torokszorító, nagyon szomorú jelenetek. Volt egy pont, amikor abba akartam hagyni, ám érdekelt a folytatás, a befejezés. spoiler Iszonyat jól ábrázolja azt a jövőt, amiben egyáltalán nem tudnék élni…

Első könyvnek nagyon dögös lett, nem kifejezetten horror, inkább thriller. Oda üt, ahol igazán fáj: megtámadja a logikát és beveszi, elhiteti, hogy az olvasóra is les valami .(Általában a Szellemlaborra szoktam elaludni, hát olvasás után jobban csúszott nekem a SpongyaBob Kockanadrág.)

Ajánló: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/12/madarak-a-d…

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
brena
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Hát ez tetszett! Lerágtam a tíz körmöm!
Nem tudtam letenni. Magával ragadott,félelmetes volt, borzongató…te jó ég!De kellett ez most nekem:)
Istenem mikor jön a folytatás? ?!?!?!
Borító és a kivitelezés fergeteges!!
Hajrá Fumax! Még több ilyet kérek:))

13 hozzászólás
>!
Roni_olvas
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Elolvastam…
Nagyon jó volt, izgalmas, érdekfeszítő, tele feszültséggel teli, remek helyzettel, kiváló jellemábrázolással, lélekrajzzal, részleteiben kidolgozott, rejtélyes világgal. Minden részletében tetszett, imádtam olvasni, fel sem néztem belőle.

De nagyon mérges vagyok! És tudom, hogy ez még csak az első rész, és majd jön a többi (vagy nem?), de akkor is! Mi volt az??? Mi, mi, mi????

34 hozzászólás
>!
Gorkie P
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Nem szeretném leírni miről is szól – már megtették előttem-, csak a saját véleményem, érzéseim osztom meg.
Azt kaptam, amit minden könyvnél szeretnék érezni… hogy letehetetlen ( csak még egy fejezet, csak még egy…), hogy befészkeli magát a gondolataim közé (még akkor is, ha épp nem olvasom), hogy ne irritáljanak a szereplők, akár jók vagy rosszak. Át tudjam érezni, ami velük történik.

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.hu/2016/11/josh-malerman-ma…

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
WindStorm P
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.

Azt a…, hogy ez a köny mennyire jó volt!
Elkezdtem olvasni, és olvastam-olvastam, amíg el nem fogytak a lapok. Aztán meg csak bámultam ki az ablakon. Tényleg lebilincselő! Ez durva, ilyen könyveket akarok. Még, még, még!
Minden egyes sora megunhatatlan, feszültséggel teli, és olyan kíváncsiság uralkodott el rajtam, hogy az hihetetlen. Nagyon jó volt, hogy a múltba és a jelenbe is betekinthettem. Tetszett a történet vezetése, a cselekmények kibontakozása, a végén lévő pusztulás, csak pislogtam, annyi minden történt ebben a könyvben.
Malorie közel került a szívemhez. Én magam sem tudtam volna máshogy, jobban dönteni. Bátor természettel lett megáldva, az is biztos. A többieket is természetesnek éreztem, nem voltak hála szupererősek és halhatatlanok.
A megoldatlan rejtély számomra nem okozott csalódást, mert így is alig mertem éjjel aludni…

Egy szó, mint száz: izgalmaskreatívfélelmetes. Na, jó, ez már három szó volt.

muszáj elolvasnod!

Hogy várhatja el a gyerekektől, hogy merjenek olyan ragyogót álmodni, mint a csillagok, ha egyszer fel sem tekinthetnek rájuk?

4 hozzászólás
>!
Milli88 P
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Nem is tudom, hogy hol kezdjem? Talán ott, hogy könyvön én még ennyire soha nem rettegtem.
Olyannyira magával ragadott a könyv, hogy ezt elképzelni sem tudtam volna magamról. Számomra olyan érzés volt, mintha ott éltem volna a Riverbridge, Schillingham kettőhetvenhárom számú házban a lakótársakkal.

Döbbenet, hogy az emberi képzelőerő mire képes. Sokszor eszembe jutott, hogy vajon én hogyan cselekedvem volna?
A vége pedig tipikus krimi / thriller, keserédes. Érzed a pillanatnyi megnyugvást, de tudod, hogy a gonosz még ott ólálkodik.
Nehéz bevallani önmagamnak, de IMÁDTAM! :)

2 hozzászólás
>!
zsiina
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Az élet nem igazságos.

Rég éreztem ilyet az olvasás során, teljesen magába szippantott. Ilyen még nem volt, hogy ennyire izgultam volna, és be kell valljam, egy kicsit féltem is. Pedig a legborzasztóbb horror filmektől sem félek. Na de ez… Olyan volt, mint ha az én szemem is csukva lenne, akárcsak Malorie-nak, együtt féltem, izgultam, és örültem vele. Nem tudom megfogalmazni mit érzek most, hogy elolvastam a könyvet. Nem tudom, mit mondjak. Viszont… Egyszerűen imádtam ezt a könyvet.

>!
Csoszi P
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Már egyszer nálam volt kölcsönzésben, de nem éreztem túl nagy kedvet hozzá, úgyhogy szépen vissza is vittem. Tegnap ismét hazahoztam a könyvtárból, és elhatároztam, hogy most már akkor tényleg, ha törik, ha szakad, kiolvasom. Meg kell, hogy mondjam, kicsit tartottam a könyvtől. A horrort, mint műfajt nem kultiválom. És ahogy olvastam figyeltjeim értékelését, felkészültem rá, hogy jó nagy para lesz az egész. Az tény, hogy érdekes, meg letehetetlen, de annyira nem féltem. Nyomasztóan hatott rám a könyvben leírt állandó bezártság, a sötétség, amit kifejezetten utálok. Miután befejeztem, hiányoltam, hogy nem kaptam meg a választ, hogy mik voltak azok a lények, és miért őrültek meg az emberek, ha csak megpillantották azokat.

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Vackor6 P

Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.

118. oldal

>!
mrsp

Hogy várhatja el a gyerekektől, hogy merjenek olyan ragyogót álmodni, mint a csillagok, ha egyszer fel sem tekinthetnek rájuk?

72. oldal, 11. fejezet

1 hozzászólás
>!
mrsp

Én mindig is hittem benne, hogy a vég a saját hülyeségünk miatt ér majd el minket.

110. oldal, 20. fejezet

>!
Kacsamadár

Olyan életet nyújtasz nekik, amelyet nincs értelme megélni.

12. oldal

>!
Démonika

És a szagukat is érzed. Halál. Haldoklás. Pusztulás. Az ég leszakad, az ég haldoklik, az ég halott.

217. oldal

>!
Gorkie P

– Nem hagyhatunk fel a próbálkozással.

77. oldal, tizenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Tom
>!
mrsp

Egy világban, ahol nem nyithatod ki a szemed, nem egy szemfedő a legtöbb, amiben reménykedhetsz?

94. oldal, 16. fejezet

>!
DoreenDelevigne

Ha minden a látásunktól függ, akkor másképpen kell néznünk.

74. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ann Aguirre: Horda
Blake Crouch: Wayward Pines
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: A ragyogás
Stephen King: Christine
Chuck Wendig: Vészmadarak
Stephen King: Tortúra
Joe Hill: Szarvak
Peter Clines: 14