Madarak ​a dobozban (Madarak a dobozban 1.) 1683 csillagozás

Josh Malerman: Madarak a dobozban Josh Malerman: Madarak a dobozban

Ezzel ​a robbanásszerű sikereket arató könyvvel indítjuk el új könyvsorozatunkat, amely Fumax Thriller néven fut majd. A Bird Box tavaly jelent meg, már több mint 15 országban eladták a kiadási jogait, a filmjogok is egyből elkeltek, és az elkészült forgatókönyv meg is nyerte az olyan forgatókönyvek számára kitalált díjat 2014-ben, amelyikből még nem készült film. Nemrég jelölték a patinás Bram Stoker-díjra, aminek megnyerésére nagyon jelentős esélye van.

TARTALOM

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.

A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.

Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax Thriller Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2018
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700517 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9786155514340 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Malorie · Tom · Don · Felix · Jules · Cheryl · Shannon

Helyszínek népszerűség szerint

Detroit


Kedvencelte 322

Most olvassa 37

Várólistára tette 627

Kívánságlistára tette 638

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Teljesen egyetértek a fülszöveg utolsó sorával. Valóban lélegzetelállító, letehetetlen, rémisztő és lebilincselő történet volt.
Ebből már azt hiszem ki is találtátok, hogy a rajongók táborába állok be. Ugyanis azt tapasztaltam, eléggé megosztó ez a könyv. Van a két tábor, akiknek tetszett és akiknek nem, és vannak még olyanok is, akiknek a vége nem tetszett.
Nem mondom én sem, hogy tökéletes volt, mert természetesen maradtak kérdések a történetben. És megértem azokat is, akik hiányérzettel zárták a könyv olvasását. Sőt, személyes kérdéseim is lennének a bekötött szemekkel, a matraccal lezárt ablakokkal és még egy-két más fontos dologgal kapcsolatban.
Ennek ellenére szerintem ez egy nagyon eredeti történet, remekül felépítve. Tetszett, ahogyan a jelen izgalmai váltakoztak a múlt eseményeivel. Ahogyan megtudtuk, hogyan jutott Malorie arra az elhatározásra, hogy csónakba száll a két gyermekével, és azt is, hová is tartanak. Igazán remek megoldás volt, hogy miközben azt olvastuk, hogy mi történt ezelőtt, úgy vált világossá, hogy hová tartanak, miért van bekötve a szemük, és tulajdonképpen mitől félnek.
El tudnék képzelni a történetnek folytatást, ám nem láttam erre sehol utalást. De fennáll annak a veszélye, hogy elégedetlen lennék a magyarázattal, elrontaná az élményt. (Persze fordítva is lehet. :)) Nekem így is elég volt a történet, kerek egész, amely megdolgoztatta a fantáziámat, feszültségben tartotta az idegeimet. Még egy könyv, ami arra sarkall, hogy kezdjek el konzerveket gyűjtögetni. :)

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/josh-malerman-mada…

13 hozzászólás
AniTiger P>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Egyedi? Abszolút. Ijesztő? Kell hozzá a hangulat, nyilván nem ütne akkorát fényes délben, miközben az Olvasó körül kacag a család, de éjszaka… a csendben. „A csend túl hangos.” – mondják a könyvben és milyen igaz! Huh, én igazi éjszakai bagoly vagyok, aki úgy ismeri a terepet, mint a tenyerét, DE SZÉTPARÁZTAM magam a sötétben minden reccsenésen, álmos forgolódáson és végül inkább felkapcsoltam minden elérhető villanyt magam körül.

Tetszett. Engemet megvett magának, mert élvezetes, kegyetlen, ijesztő és ütős kis történet, és ahogy megy a sztori, egyre inkább misztifikálja a Halálok Okozóját az író. Addig-addig, amíg már nem akarom a szememet felemelni a sorokról, mert mi van, ha… létezik. Bent van a lakásban. Ott áll. Rám vár az az akármicsoda-valami.

Nyilván vannak benne torokszorító, nagyon szomorú jelenetek. Volt egy pont, amikor abba akartam hagyni, ám érdekelt a folytatás, a befejezés. spoiler Iszonyat jól ábrázolja azt a jövőt, amiben egyáltalán nem tudnék élni…

Első könyvnek nagyon dögös lett, nem kifejezetten horror, inkább thriller. Oda üt, ahol igazán fáj: megtámadja a logikát és beveszi, elhiteti, hogy az olvasóra is les valami .(Általában a Szellemlaborra szoktam elaludni, hát olvasás után jobban csúszott nekem a SpongyaBob Kockanadrág.)

Ajánló: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/12/madarak-a-d…

Update (Mozizó bejegyzés a filmről):
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/mozizo6.html

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
21 hozzászólás
phetei>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

A Madarak a dobozban egy jó hangulatú regény, viszont az az érzésem, hogy Malermannak nem igazán sikerült eldöntenie, mit is akar valójában letenni az asztalra. Ennek eredménye: ordas hiányérzet, mely nem múlik akárhogy is forgatom.

Borzasztóan zavartak a valósággal teljesen összeegyeztethetetlen események. Így például, hogy vakon hajózunk 30 kilométert egy nap alatt, ami ugye a regény alap szituációja spoiler. Ilyet valaki vagy teljesen szándékos félrevezetésből vagy nemtörődömségből ír le, vagy olyan lehet aki maximum fényképen látott csónakot folyóvízen (beleértve mindenkit, aki megjelenés előtt olvasta a könyvet). Több ilyen, a regény struktúráját és eseményeit alapvetően meghatározó életszerűtlen cselekménysor is van a könyvben spoiler. Azt még el tudom képzelni, hogy ez a motívum egy, a valószínűtlen eseményeket felerősítő koncepció része, de ebben az esetben ez nem volt túl sikeres megoldás.

A másik alapvető koncepcionális hiba, hogy viszonylag hamar, a regény elején tisztázásra kerül, hogy mi az a dolog ami kiváltja az őrületet abból, aki meglátja. Onnantól fogva pedig, hogy a félelem tárgya valamilyen megfogható, értelmezhető formát nyer, elveszti a zsigeri rettenetet kiváltó jellegét.

A fenti két dolog jelentően hitelteleníti a a regény történéseit és a klausztrofób nyomasztó hangulat ellenére is, végig kilóg a lóláb. Ezeknek tükrében nehezen tudom értelmezni, hogy mi is volt a regény célja. A megismerhető fenyegetés révén horrornak kevés, a valószínűtlen cselekmény miatt thrillernek pedig megmosolyogtató. Szóval ez a regény vagy egy óriási kihagyott ziccer, vagy pedig egy szándékolt ponyva rémtörténet.

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
15 hozzászólás
FairyDust P>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Őszinte leszek. Nyár óta tologatom a könyvet, és nem azért mert gyenge idegrendszerem van és félek a horrortól, nem, hanem mert számomra fontos személyek elég megosztóan nyiltatkoztak róla. Ám, most kézbe került, és elolvastam. Atya világ, de jól tettem!
Ez a könyv 250 oldalon keresztül feszültségben tartott. Ez a könyv nem egyszer megijesztett. Ettől a könyvtől rámálmaim voltak. Ez a könyv zseniális.
Malorie nagyon erős női karakter. Imádtam őt, szerettem ahogy felkészül, és oda voltam azért, hogy ilyen védelmező anya. A két kisgyermek hihetetlen. Ebben a félelmetes világban nőttek fel, és Malorie „bele nevelte” őket a körülményekbe. Végre születtek olyan gyerek szereplők, akik nem voltak idegesitőek! Na és a mellékkarakterek? Egytől egyik jók voltak.
Én azok az olvasók táborába tartozom akik nem fájlalják, hogy nem lett felvázolva mitől is rettegünk. Hisz az ismeretlen jóval ijesztőbb.
Mire végeztem a könyvvel leesett hogy miért is ez a könyv címe, és azt kell hogy mondjam, lenyűgöz. Szeretem mikor egy író ennyire ismeri a saját történetét, és ily szépséges szimbolumokat nyújt az olvasónak.
Összességében… napok óta rúgozom azon, hogy kedvencemmé váljon-e a könyv. Még nem döntöttem el, de jó esély van arra, hogy megnyomom a „kedvencnek jelölés” gombot.
Spoiler-mentes vélemény: https://missreaders.com/books/details/39

6 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

A könyvet egy kihívás kapcsán hoztam ki a könyvtárból, semmilyen információm nem volt róla, a belőle készült filmet sem láttam még.
Egy remek alapsztorit kaptam, ami rettentően el lett nyújtva és rengeteg kihasználatlan lehetőség maradt a könyvben. Az idősíkok közül a jelen idejűnek konkrétan a végéig csak időhúzó szerepe volt. A múltbeli dolgok pedig a jelen idejű felállás ismeretében nem volt igazán súlya. spoiler A végkifejlet kimondottan nesze semmi volt, inkább felidegesített. Csomó kérdés maradt bennem, csomó minden nem volt rendesen megindokolva, megtámogatva, hihetően alátámasztva. Amikor egy író ilyen szuper felállást hoz létre, akkor bűn ennyire felszínesen kezelni bizonyos dolgokat. Lélektanilag kevés volt, a thriller/horror elemek nekem nem hoztak igazi borzongást, a szereplőket sem kedveltem meg. Egyedül a disztópia részt tudom értékelni, de a felszínessége miatt számomra súlytalan maradt a történet. Egyelőre nem kérek a folytatásából se.

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
Gorkie>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Nem szeretném leírni miről is szól – már megtették előttem-, csak a saját véleményem, érzéseim osztom meg.
Azt kaptam, amit minden könyvnél szeretnék érezni… hogy letehetetlen ( csak még egy fejezet, csak még egy…), hogy befészkeli magát a gondolataim közé (még akkor is, ha épp nem olvasom), hogy ne irritáljanak a szereplők, akár jók vagy rosszak. Át tudjam érezni, ami velük történik.

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.hu/2016/11/josh-malerman-ma…

>!
Fumax, Budapest, 2015
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514203 · Fordította: Rusznyák Csaba
Chivas>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Soha nem történt az meg velem, hogy olvasás közben majdnem szívrohamot kapjak, mert valaki belépett a szobába. Eddig… :)

7 hozzászólás
Amál P>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Olvasás közben én végig azon gondolkodtam, hogy vajon én hogy reagálnék egy ilyen helyzetben, amikor nem használhatom a szememet, csak a hallásomra támaszkodhatok. Nem biztos, hogy meg tudnám tenni. Borzalmas dolgok történnek a világban, az emberek egymást gyilkolják és nem lehet tudni, hogy mi okozza ezt az őrületet. Majd a kommunikáció teljesen megszűnik és Malorie magára marad két gyermekével. Biztonságot csak a sötétség adhat nekik, így kell magukról gondoskodni és életben maradni. A nő nem adja fel a reményt, hogy van még a világban biztonságos hely, ahol normálisan élhetik az életüket, ezért vállalkozik a veszélyes útra, hogy megmentse magukat. Csodáltam Malorie-t a bátorságáért, azért, ahogy gondoskodik a gyerekekről. Lehet, hogy néha kicsit vontatott volt a könyv, de szerintem pont ez adta meg az atmoszféráját. Szeretem az ilyen disztópikus történeteket és így, hogy tudom van folytatás a függővég is megbocsájtható. Biztos, hogy nem egyszer olvasós a regény és csak ajánlani tudom a borzongást szeretőknek.

5 hozzászólás
gabiica P>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

A Ház a tó mélyén után számomra ez kellemes csalódás volt. Mármint az olvasási élményt tekintve, maga a történet egyáltalán nem volt kellemes. Végig bennem volt egy bizonyos feszültség, szinte ott éreztem magam Malorie-vel és a többiekkel. Volt az a pont, amikor félre kellett raknom, mert este volt, és valahogy túl sötétté vált az egész hangulata ahhoz, hogy tovább bírjam olvasni.
Egy dolog hiányzott nekem: a tényleges magyarázat. Így is nagyon élveztem a történetet, de kíváncsi lettem volna, hogyan alakult ki ez az egész pontosan.
Azt nem tudom mondani, hogy volt kedvenc szereplőm, mert igazán kiismerni senkit nem tudtam és szerintem nem is lehetett. De tény, hogy a történet nagyon izgalmas és lebilincselő volt. Szinte nekem is a hátam mögé kellett pillantgatnom, és igazából fel sem fogtam, hogy ők itt semmit nem látnak, mert így választják az életet az őrület helyett.
Ez szerintem tényleg egy olyan könyv, ami miatt tudsz félni. Zseniálisan megírt, teljesen azt kaptam, amit vártam, sőt, még többet.

2 hozzászólás
ProKontra>!
Josh Malerman: Madarak a dobozban

Kétségtelenül egy nívós és egyedi történetvezetést kapunk Josh Malerman-tól. Az olvasók azon táborába tartozom, akik teljesen bele tudják élni magukat a könyvben leírt eseményekkel. Néha azon kapom magam, hogy megváltozik a testtartásom, a mimikám, hangosan válaszolok egy könyvben feltett kérdésre. Nagyon jó példa erre a Madarak a dobozban, ahol az emberek csak és kizárólag a hallásukra, szaglásukra, tapintásukra hagyatkozhatnak. A látás nem opció. Ez adja meg igazán a hátborzongató atmoszférát, nem láthatjuk, kivel beszélünk, ki van előttünk, vagy éppen mögöttünk és ki az, aki az életünkre tör. Mindezt, ahogy elképzeljük olvasás közben, szinte érezzük a saját bőrünkön, mialatt a halál körbevesz bennünket. A fejünkben végig ott rejtőzik a kérdés: vajon én kibírnám, hogy nem nyitom ki a szemem?

Ne felejtsük el, hogy az élet szépségeit sem láthatjuk többé: kék ég, zöldellő rétek, színpompás virágok. Nem egyszerű így leélni egy életet. Mindezt a feszültséget fokozza a tudat, hogy főszereplőnknek nem csak saját magára kell vigyáznia, hanem két gyermekére is, akikkel egy hosszú útra kényszerültek indulni, mindezt teljesen vakon.
Folytatás:
https://prokontra.net/2020/08/23/josh-malerman-madarak-…


Népszerű idézetek

Vackor6 P>!

Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon.

118. oldal

mrsp>!

Hogy várhatja el a gyerekektől, hogy merjenek olyan ragyogót álmodni, mint a csillagok, ha egyszer fel sem tekinthetnek rájuk?

72. oldal, 11. fejezet

1 hozzászólás
mrsp>!

Én mindig is hittem benne, hogy a vég a saját hülyeségünk miatt ér majd el minket.

110. oldal, 20. fejezet

Kacsamadár>!

Olyan életet nyújtasz nekik, amelyet nincs értelme megélni.

12. oldal

Démonika>!

És a szagukat is érzed. Halál. Haldoklás. Pusztulás. Az ég leszakad, az ég haldoklik, az ég halott.

217. oldal

DoreenShitQ>!

Ha minden a látásunktól függ, akkor másképpen kell néznünk.

74. oldal

mrsp>!

Egy világban, ahol nem nyithatod ki a szemed, nem egy szemfedő a legtöbb, amiben reménykedhetsz?

94. oldal, 16. fejezet

DoreenShitQ>!

Megszakadt a szívem, hogy nyolcévesen már arról beszél, hogy az élet nem igazságos.

55. oldal


A sorozat következő kötete

Madarak a dobozban sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
Dan Simmons: Fullasztó tél
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök
Justin Cronin: A tükrök városa
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows – Só és bánat háza
Joe Hill: Spóra
Stephen King: Lisey története