A ​kapitalizmus kísértete 0 csillagozás

Joseph Vogl: A kapitalizmus kísértete

A ​cím a Kommunista kiáltvány híres kezdőmondatát veszi kölcsön, felcserélhetővé téve a kapitalista szellemet egykori és „kísérteties” ellenpárjával:

„KÍSÉRTET JÁRJA BE A VILÁGOT — A KAPITALIZMUS KÍSÉRTETE.”

A politikai gazdaságtan kezdetektől fogva némi rokonságot mutat a természetfeletti tanokkal, hiszen láthatatlan kezekkel és egyéb rejtélyes okokkal magyarázza a gazdasági eseményeket. Ez bizonyára a folyamatok titokzatosságának köszönhető: a körforgásban részt vevő tárgyak és jelek kísérteties módon önálló életre kelnek, piaci mecha­nizmusokká válnak. Különösen érvényes ez a modern pénzgazdaság mozgásaira és struktúráira. Bár a pénzügyi piacokat tekinthetjük olyan intézményeknek, amelyek meghatározó befolyást gyakorolnak az emberiség jólétére, mégis homályos marad, mi zajlik rajtuk voltakép­pen. Mindenesetre arról nincs megegyezés, hogy a sokat emlegetett kapitalista „szellem” vajon megbízhatóan és racionálisan vagy egészen őrült módon… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szokatlan szempontok

>!
Typotex, Budapest, 2013
272 oldal · ISBN: 9789632797939 · Fordította: Barta Tamás
>!
Typotex, Budapest, 2013
272 oldal · ISBN: 9789632797939 · Fordította: Barta Tamás

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

>!
balagesh P

minden többé-kevésbé tudatos döntési folyamatban az előnyben részesítés logikája munkál, amelynek végpontja mindig az egyén saját jóléte. Még a legrosszabb vágyakban, a leghevesebb szenvedélyekben is megtalálható az önérdek nyoma, amely a kellemesebb, a kevésbé fájdalmas választására késztet.

43. oldal

>!
balagesh P

A politikai gazdaságtan kezdetektől fogva némi rokonságot mutat a természetfeletti tanokkal, hiszen láthatatlan kezekkel és egyéb rejtélyes okokkal magyarázza a gazdasági eseményeket.

(első mondat)

>!
balagesh P

Az új, érdekeitől vezérelt ember éppen azért mozog olyan biztosan az áttekinthetetlen világban, mert ő maga vak és korlátozott marad, és az „önzés oktondi vakondszemével” nem is törekszik az áttekintésre. A racionalitás kis szigeteként működik egy esetleges és valójában ésszerűtlen világban. Egyik legragyogóbb példájához, a szigetén rekedt Robinson Crusoe-hoz hasonlóan tudja, hogy a világ rendje se nem adott, se nem lehetetlen, hanem létre kell hozni.

45–46. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karl Marx: A tőke
Daron Acemoglu – James A. Robinson: Miért buknak el nemzetek?
Yannick Vanderborght – Philippe Van Parijs: Alapjövedelem
Laki Mihály: Vállalatok megszűnése és összevonása
Michael Novak: A demokratikus kapitalizmus szelleme
Lévai Imre: A komplex világrendszer evolúciója
Milton Friedman – Rose Friedman: A szabad választás
Karl Marx: Bérmunka és tőke – Munkabér
Andor László: Összehasonlító gazdaságtan
Andrassew Iván: Róna Péter