Cselszövés 4 csillagozás

Joseph R. Garber: Cselszövés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

John ​Taft átlagos külsejű, átlagos életet élő szállítmányozási szakember – legalábbis mások szemében. Az egész élete felfordul azonban, amikor az egyik üzleti útja alkalmával Szingapúrban fegyveresek rontanak a szállodai szobájába. A lövöldözés után Taft hirtelen a hotel előtt találja magát, és egy gyönyörű stewardesszel közös taxiban távozik sietve a helyszínről.

Üldözik, de nemcsak a rendőrség fenegyerek főfelügyelője, hanem ismeretlen fegyveresek is. Mivel vádolják? Mit keresnek rajta? Miért kívánja a halálát mindkét oldal? Hogyan bizonyíthatja ártatlanságát, ha egyáltalán képes rá, és ki előtt? Menekülnie kell, és nincs más választása, mint hogy elhagyja a szigetet. Ezzel kezdetét veszi egy meghökkentő felfedezésekkel teli hajsza, amelyben kiderül, Taft nem is olyan átlagos, mint amilyennek korábban tűnt…

Joseph R. Garber (Forgószél) receptje egy jó krimihez: válassz két jellegzetes figurát – egy tipikus jófiút és egy akciófilmhős-szerű kínai zsarut –, hagyd… (tovább)

Eredeti cím: In a Perfect State

>!
General Press, Budapest, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636437336 · Fordította: Ipacs Tibor
>!
General Press, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789636437633 · Fordította: Ipacs Tibor

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Joseph R. Garber: Cselszövés

Garber még egy viszonylag sablonosnak számító sztoriból is ki tudott hozni egy kedvelhető akció-krimit, mely néhol csavaros, helyenként ügyesen felépített, több esetben erőszakos, de leginkább mindvégig kellő dinamizmussal rendelkező (de abszurd – vissza kellett tartanom az elmémet, de képes voltam rá) történetet. Rutinból összerakott cselekmény ez, ahol az esendő főhősből egy „terminátor” lesz. Élvezhetőségének kulcsa leginkább az azonosulhatóságában (Pl. az amnéziás Bourne) rejlik. A történet egyszerű alapfelvetéstől jut el idővel egy szövevényesebb szintre, (melyet egyébként nagyobb erőfeszítés nélkül is ki lehet bogozni) miközben a figyelmet folyamatosan fenntartja. De a cselekmény rohamos pörgetése miatt fontos dolgok szorultak a háttérbe, s emiatt sokszor nem lehetett átérezni és elhinni azt a fenyegetettséget, amit az üldözők folyamatosan sugalltak. Ettől függetlenül az akciókrimi rajongók ismét megkaphatják hősüket, a hibák ellenére pedig jól szórakozhatnak. Kevésbé zavarnak az ilyen akciókrimik, amelyek őszintén szólva semmiről sem szólnak, mint az olyan „női pszicho-thrillerek”, amelyekbe beletuszkolnak mindenféle felesleges dolgot, s úgy tesznek, mintha szólnának valamiről.

csabex>!
Joseph R. Garber: Cselszövés

Örülök, hogy nem „hallgattam” a kritikákra és nekiestem a könyvnek. Valóban furcsán indul, de nem „nyögvenyelősen”… Kissé hihetetlennek tűnő kezdőlökés után egy vágtázó, akciódús regénybe csöppenünk, érdekes karakterekkel és nyakatekert humorral. A történet szórakoztató, csavaros, néha mulatságos – de pergően izgalmas is. Olykor ugyan elkalandozó a hangvétel – kicsit jobban belemerülünk a mellékszálakba, miközben a fővonalat szeretnénk gyorsan követni, de ez nem okoz túl nagy problémát. Főhőseink – a macsó és vérengző kínai sztárzsaru, afféle törvény felett álló megszállott és az eleinte kissé tunya amerikai, aki aztán már felveszi a tempót – erős vonalakkal megrajzolt figurák, amikor össze-összefutnak, sziporkázik a regény… Igazi magával sodró sztori, lendületes és filmszerű.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Egy októberi vasárnap délután Jack Taft a Singapore Airlines luxusvárójában üldögélt, és fogalma sem volt arról, hogy halálra ítélték.

(első mondat)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Karen Rose: Sikíts értem
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Martina Cole: A madám
John Cure: A gonosz új arca
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje