Éjszakai ​fürdés 14 csillagozás

Joseph Olshan: Éjszakai fürdés

Tíz éve már, hogy Will párja egy éjjel úszni indult, és nem tért vissza. A fiút azóta gyötri a kétség, vajon szerelmét elnyelte-e az óceán, vagy Chad ezt a kegyetlen módját választotta a szakításnak. Egy évtizeddel később egy másik óceán partján Will megismerkedik Seannal, akinek életére éppen akkor hasonlóan rejtélyes tragédia vet árnyékot. Bontakozó kapcsolalukban támasz is lehet ez a véletlen egybeesés, de akár végzetes akadály is… Olshan olykor fanyar humorú, máskor keserűen szomorú írása meghökkentő őszinteséggel mutatja be a modern párkapcsolatok gyönyörei mellett a hullámvölgyeket és a súlyos konfliktusokat is. A kusza érzelmek hű ábrázolása és a szenvedély erejének érzékeltetése azonban a szokatlan megközelítés ellenére is általános érvényűvé teszi ezt a könnyed hangú, mégis komoly tartalmú regényt.

Eredeti cím: Nightswimmer

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Palatinus, Budapest, 2005
260 oldal · ISBN: 9789639578371 · Fordította: Megyeri Andrea

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

V_Szilvió IP>!
Joseph Olshan: Éjszakai fürdés

„Annak tudatában, hogy ilyen teljességgel és odaadással tartoztál valaki máshoz, most még értékesebb lettél számomra. Annyira kiszolgáltatottnak éreztem magam melletted. Annyira féltem.”

Az Éjszakai fürdés két megsebzett férfi története. Két férfié, akiket sok éve csúnyán elhagytak. A mesélő, Will, és párja tíz éve egy éjszaka, mint korábban annyiszor, kiúsztak, távolra a partról, az óceánba. De csak Will jött vissza, és nem találtak nyomokat. Nem tudni, hogy meghalt-e, vagy kiúszott valahová, és elhagyta, minden előjel nélkül. Will pedig mesél erről, az E/2 személyű olvasónak, azaz nekem, Sean Parisnak.
Sean Paris. A másik férfi. Sean volt szerelme egy katona, és a szerelmük egy tájfunnal kezdődött, és egy másik tájfunnal ért véget. Szintén elhagyták, pedig Willhez hasonlóan fiatal volt, és sebezhető, és megsebzett.
Mindketten hasonló életet éltek. Megsebezve keresték a pillanatnyi boldogságot és a hosszabban tartónak a reményét. Eközben a ’80-as évek USA-jában tombolt az AIDS járvány, és a szerelemmel ebben a kontextusban a halált párosítják.
Komoly könyvecske, könnyű olvasni, de itt-tt megcsavar minket, és elgondolkodtat arról, ahogy eddig a világot láttuk.
Itt írtam róla még: https:/egymelegsracolvas.hu/joseph_olshan_ejszakai_furdes

Fairymysz >!
Joseph Olshan: Éjszakai fürdés

Valójában nem tudnám megmondani, hogy miért is tetszett nekem ennyire a könyv, de tény, hogy tetszett. Pedig a cselekmény annyira nem bonyolult: Itt van nekünk Will, aki tíz éve elveszítette a párját Chadet és akiről mai napig nem tudja, hogy vízbe fulladt vagy simán meglépett tőle az éjszaka sötétjében.
Egyik kapcsolatból a másikba mászik, de a szívét nem igazán adja bele egyikbe se. Pedig itt van neki Greg, legutóbbi „tartós” kapcsolata, akivel még mindig tartja a kapcsolatot, mert van egy közös kutyájuk.
Peter, akivel időnként összefekszik, mégis van köztük egy oda-vissza féltékenységi faktor, bár valójában nem szerelmesek egymásba.
És ekkor belép Will életébe Sean, akit teljesen véletlenül ismer meg és valójában neki írja Will ezt a vallomásszerű könyvet.
Sean, aki folyton kamuzik, távolságtartó és fura. És igazából én nagyon nem bírtam megszeretni.
A könyv vége nyitott – amit nem nagyon szeretek –, de azért nem nehéz kitalálni, hogy kit választ a végén Will. Még, ha nem is biztos, hogy az ember egyetért a választásával.
Az író stílusa nagyon jó, olvasmányos. A könyvnek nagyon jó hangulata van, nagyon nehezen tettem le, amikor muszáj volt. És bár nem túl vastag könyvecske – sőt inkább kis vékonyba – nagyon sok mondanivaló található benne. A szerelmemről, veszteségről, bánatról és az örök boldogságkeresésről.

ValerinLanz P>!
Joseph Olshan: Éjszakai fürdés

A főszereplő mintha én magam lettem volna.
Nem volt ez egy minden ízében tökéletes könyv, mégis megérdemli tőlem a max csillagot… mert megfogott, mert töprengtem és dühöngtem rajta, és az olvasás befejezése után is azon pörög az agyam, hogy vajon történhetett volna-e másként…
Mondhatjuk azt, hogy Will egy tipikus meleg pasi, aki benne van a futó kalandokban is, de ahogy megjegyezte, arra vágyik, hogy a párja inkább egy csendes helyre utazzon el vele, és ne a Melegparádéra mutogatni magát. Tíz évvel ezelőtt érte egy hatalmas megrázkódtatás, hiszen az aktuális éjszakai fürdőzésükből egyedül tért vissza. Chadet ugye nem ismerhettük meg teljesen, csak a leírásokból… de bármi is történt vele… nem kedveltem valamiért. Főleg, ha tényleg csak megrendezte az egészet, hogy szabaduljon a kapcsolatból. Meg különben is, ahogy Will leírta, hogy spoiler
És aztán egyszer csak, mint derült égből villámcsapás, Will megismeri Seant. És szerintem kvázi azonnal bele is zúg. Pedig ha Chad volt problémás, akkor Seanra már szavaim sincsenek. Kimondom kereken, utáltam a fickót! Nem csak azért, mert spoiler Érdekes volt egyébként megfigyelni, hogy szinte az összes szereplő a rossz partnerhez vonzódott… Will is elkerülhette volna inkább Seant… Bobby szintén, akinek ott lett volna José… Peter meg szintúgy, aki Sebastiannal van benne egy örök körforgásban…
Egyébként Willben nem egyszer magamra ismertem… főleg annál a jelenetnél, amikor elkeseredetten várta, hogy Sean felhívja, hogy jelt adjon magáról. Olyan kegyetlen az élet! Milyen szép is lenne, ha mindenkinek tetszenénk, aki nekünk is bejön!
Kedvenc karakterem – valamiért – egyértelműen Greg volt. Nagyon szerettem a kutyás jeleneteiket, annyira látszott, hogy tényleg szereti őket az állat! És nem értettem, spoiler Szóval ez szívfájdalom volt számomra… tényleg nem értettem, miért így történt.
A vége… spoiler Talán gonosz vagyok, de Sean sem volt valami korrekt szinte senkivel sem.
Nagyon érdekes és elgondolkodtató könyv volt, itt is köszönöm drága @shadowhunter1975, hogy lehetővé tetted számomra az elolvasását! *-*

1 hozzászólás
Snowberry>!
Joseph Olshan: Éjszakai fürdés

Érzelmes, mély írás az emberi lélekről, viselkedésről, szerelemről, szeretetről, ragaszkodásról, kapcsolatokról és a feldogozhatatlan feldolgozásáról Témájából adódóan néhol túlfűtött, talán túl szókimondó is, ami nélkül meglettem volna, de összességében szép könyv volt.

Ncskcsk>!
Joseph Olshan: Éjszakai fürdés

Gyönyörűen leírt, igazi szívhez szóló könyv. Amikor olvastam éreztem bensőségét, mintha az egész csak nekem íródott volna, ezzel még közelebb éreztem magam a szereplőhöz és a történethez. Nem mondanám, hogy szórakoztató, viszont szép, és mélyen elgondolkodtató, tele utalásokkal. Aki szereti az ilyen könyveket, amik ráadásul lassú folyásúak, mégis ringatóak, akár egy csendes folyó rész, annak csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

Szelén P>!

– Mit csinálnál, ha egy nap odamennék hozzád és az arcom szét volna roncsolva? Faképnél hagynál?
– Nem is tudtam, hogy már ott tartunk, hogy elhagyhatlak.
– Jól van, na, tudod, mire gondolok. Tegyük föl, hogy ott tartanánk.
– Mit szólsz mondjuk ehhez: megvakítanám magam, hogy ne kelljen látnom, amit veled tettek.
Hátravetett fejjel fölkacagtál. – Atyám, milyen grandiózus ötlet. Tiszta tizenkilencedik század.
– Te csak ne gúnyold a tizenkilencedik századot. Nagyszerű regények születtek akkor.
– Ja, meg pocsék operák is – mondtad erre.

81-82. oldal

Szelén P>!

És amikor a végén lehunyja a szemét, az életed legmagányosabb pillanata.

173. oldal

Snowberry>!

Néha jobb is a bizonytalanság, mint ha tudja az ember az igazat. Mert úgysem tudhatja az ember a teljes igazságot senkiről. Még saját magáról sem.

158. oldal

Snowberry>!

Néha az erősségeink és nem a gyengeségeink teszik tönkre a szerelem jövőjét.

134. oldal

Snowberry>!

Minden ajándék azt mondja az embernek, nézd, milyen szép vagyok. Szeress engem és szeresd azt is akitől kaptál. Mint ahogy van, aki elolvas egy könyvet és beleszeret az írójába.

197. oldal

ValerinLanz P>!

– Épp most láttalak.
– Láttál a parádén?
– Egy gyönyörű fekete férfival táncoltál.
– Igen? – kérdezted félszegen.
– Egy pillanatra összetévesztettem Istennel.

76-77. oldal

ValerinLanz P>!

– A leszokást, a megszabadulást nem lehet erőltetni, Sean. Az emberi lélek úgy működik, hogy az egyik szerelem emlékét csak egy másik törölheti ki.
– Nem, szerintem ez nem így van. Előbb a kísértettől kell megszabadulni. Függetlenné kell válni. Csak akkor szabad összejönni valaki mással.

227. oldal

Szelén P>!

Azt hiszem, túl törékeny volt ahhoz, hogy sokáig éljen.

91. oldal

ValerinLanz P>!

A törülközőm felé gyalogolva azon morfondíroztam, hogy hiszen tulajdonképp minden rendben van, és nem olyan szörnyű dolog egyedül lenni. Végre egyszer nem kell egy kapcsolat miatt aggodalmaskodnom, nem kell örökké kompromisszumokat kötnöm. Szabad voltam és kész.

23. oldal

Snowberry>!

Megpróbáltam elképzelni mennyi helyet foglalnak el a világban pusztán a megörökített emlékek,
és arra gondoltam ijesztő sebességgel növekszik az események rögzített lenyomatának aránya az események valóságos mennyiségéhez képest.

68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
J. Goldenlane: Napnak fénye
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Guillaume Musso: Holnap
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Alexandre Dumas: A három testőr