Valami ​történt 97 csillagozás

Joseph Heller: Valami történt Joseph Heller: Valami történt Joseph Heller: Valami történt Joseph Heller: Valami történt

Valami ​történt Bob Slocummal, a negyvenes évei derekán járó, jómódú, családos, középszintű vezető hivatalnokkal. Valami valamikor történt vele, ami félresiklatta az életét. Bob Slocum a neurotikus emberek rögeszmés megszállottságával kutatja életében és emlékezetében ezt a fordulópontot. Ilyen fordulópont persze nincs, az oknyomozó és egyre ziláltabb monológ is csak tünete a mélyebb gyökerű bajnak, a személyiség széthullásának. Bob Slocum mindazonáltal szorongásaival, zaklatottságával, elembertelenedésével egyszersmind nagyon is „normális” ember. Heller regényének legfőbb mondanivalója éppen ez: az amerikai szervezeti-vállalati embernek, az amerikai életforma e kulcsfigurájának normális élete maga a neurózis. A Valami történt regénytechnikai szempontból is bravúros teljesítmény. Szorongató, kegyetlenül pontos analízise egyszerre készteti az olvasót gyötrelmes azonosulásra és ironikus kívülállásra, amit Bob Slocum maga is szinte ilyen, kétfelé hasadt tudattal vizsgálja önmagát. És… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2008
636 oldal · ISBN: 9789636892111 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Európa, Budapest, 1997
564 oldal · ISBN: 9630761610 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Árkádia, Budapest, 1988
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633070775 · Fordította: Szilágyi Tibor

1 további kiadás


Kedvencelte 13

Most olvassa 9

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Joseph Heller: Valami történt

Hömpölygő monológ többszáz oldalon át – ennek megfelelően rapszodikus, csapongó, történetfoszlányokból, vissza-visszatérő gondolatokból összeálló, őszinte, kíméletlen, szorongással és szarkazmussal telt önvizsgálat

Bob Slocum negyvenes, háromgyerekes, intelligens, képzett, diplomatikus, megértő, picit, de nem túlzottan karrierista, picit, de nem túlzottan rasszista hivatali középvezető. Életszínvonala átlagosnál magasabb, élete az amerikai középosztály átlagának megfelelő sablont követi.
Bob Slocum maga a megtestesült „normalitás”, bár ennek cseppet sem örül (történetét olvasva, cseppet sem csodálom): Azt mondták, tökéletesen normális vagyok – ez a legsiralmasabb dolog, amit csak életemben valaha mondtak nekem!
Bob Slocum ismeretlen okokból kifolyólag állandóan retteg, szorong és fél. Betegesen fél attól, ami valamikor biztosan történt vele (hogy ténylegesen történt-e, és ha igen, mi, azt maga sem tudja), fél attól, ami van, és attól, ami lesz vagy lehetne. Fél az egérfogóktól és az egerektől (melyek talán nem is voltak, de melyekkel neki kellett – volna – elbánnia, miközben végül ő maga esett a csapdába), és a frász töri ki a csukott ajtóktól. Miközben az egész regényt kitevő monológját olvassuk, Bob Slocum ajtókat feszeget és tár ki, hogy még jobban visszarettenjen attól, amit mögöttük találhat. Megmondom: újabb csukott ajtókat – munkahelyen, otthon, emlékeiben. Kommunikációs zsákutcákat, egymástól egyre távolabb sodródó embereket, elidegenedést.
Bob Slocum monológja az önmagát szétesni, feloldódni látó ember kétségbeesett önelemzése, melyben freudi teóriák nyomai bukkanak fel, id és ego, Ödipusz-komlexus, látens homoszexualitástól való félelem, elfojtott vágyak és ösztönök, régi traumák emlékei – pontosabban ez ezektől való rettegés, és furcsamód: ezek szinte megszállott keresése. Mert lennie kell valaminek, ami megmagyarázza a jelent, ami felszabadítja az embert a rémálom nyomása alól, kiragadja a szétesés rémületéből. Lenni kell valaminek, ami meggyógyít. Mert Bob nagyon is érzi, hogy baj van. Még a nevemet sem érzem a magaménak, a kézirásomról nem is beszélve. Még azt sem tudom, hogy ki – nem vagyok – mondja, és közben, öntudatlan rakcióként idomul másokhoz, átveszi beszédpartnerei gesztusait, mozdulatait, tikkjeit, nyelvhasználatát, kézírását, érzéseit, aggodalmait… Látja a maga körüli boldogtalanságot, előre sejti a bajokat, és mégis… Pontosabban mégsem: mégsem tesz/tehet semmit. Alea iacta est. Minden úgy történik, ahogy történnie kell. Bob Slocum kinyítja előttünk a „normalitás” csapdájában vergődő amerikai (és nem csak amerikai) átlagember látszatélete mögött/alatt elfojtott valóságot rejtő ajtókat. Feleség, lázadó kamaszlány, simulékony kamaszfiú, sérült gyerek, munkatársak – felettesek és beosztottak: Green, Black, White, Brown, Grey – hétköznapi, sablonos szituációk, melyekkel kezdeni kell valamit, melyek nem leírhatóak a személyes nyilvántartásból, mint holmi irattárba tett holt anyag.

Félelem. A szeretet elvesztése. Szeretteink elvesztése, szeretteink szeretetének az elvesztése. Eltávolodás.
Közben meg beilleszkedem.

>!
VERDI
Joseph Heller: Valami történt

Kegyetlenül őszinte!!!

Senki nem beszél ezekről mert kínos, senki nem beszél ezekről mer ki beszél arról hogy szar az élet, és annyira gyors hogy szétbassza az egész mindened, mert ha ezekről beszél, akkor valami történni fog, kinéznek az emberek, pedig ezek a „hibák” léteznek:

Lehet e szeretni egy nyomorék gyereket, hogy viseli el az ember a rohanó világ újonnan létrehozott embertípusát, a hivatalok, az emberi meghülyülés emberi diadalai, a kihívások, az élet összetörése, hogy kell nevelni gyereket erre a világra, miért nem küldöd el a faszba a főnököd, és még rengeteg kérdés amiről nem szeretnél beszélni, és nem szeretnéd kimondani az igazat, mert amit ezekről a dolgokról vélekedsz, az kívülre elfogatható választ ad az, hogy elfogadod, de belül tudod, hogy Valami történt. És persze amire a legjobban kihegyezve van a hatalom, pénz, és a baszás.
EZ a három vonzza egymást mint vas a mágnest.
.
Én egy analóg pasas vagyok egy digitális világban, lehet, de ez a könyv zseniális. Az abszolút top Heller könyvem.

Részlet a könyvből:

„A jó vezetőnek egyetlen jogos célkitűzése lehet, az, hogy a lehető leggyorsabban feleslegessé tegye magát, és aztán soha többé ne legyen semmi dolga, amíg ki nem nevezik alelnöknek, vagy nyugalomba nem vonul.”

Saját felelősségre olvasd tovább:

"-Fog valaha beszélni (a testvérem)? -kérdezi a fiam.
– Nem.
– El fogjátok küldeni?
– Azt fogjuk tenni, ami a legjobb neki.
– Engem is elküldenétek, ha nem tudnék beszélni?
– Te tudsz.
– Ha nem tudnék?
– Tudsz.
– De ha nem tudnék. Ha valami történne velem.
– Azt tennénk, ami a legjobb volna.
– Kinek? – fintorog a lányom.
– Mindnyájunknak. Nem küldjük el csak azért, mert nem tud beszélni.
– Kérlek, ne küldjétek el – könyörög a fiam, aki még ránézni se képes anélkül, hogy vissza ne hőkölne.
– Akkor miért nem segítesz nekünk? -vonom felelősségre. -Soha nem akartok játszani vele. Egyikőtök se.
– Te se – gúnyolódik a lányom.
Nem válaszolok.
A fiam hallgat."

23 hozzászólás
>!
Angele 
Joseph Heller: Valami történt

Általában szeretem az értekezős elmélkedős könyveket, itt azonban több dolog is túl volt beszélve. A legjobban az tetszett, amikor a lányról írt, azzal tudtam azonosulni a két közel kamasz gyerekem mellett. A végén volt egy kis döbbenet. Ettől nagyon jó lehetett volna, ha nem ilyen hosszú.

>!
Wolly
Joseph Heller: Valami történt

Valami történt velem, amikor elkezdtem olvasni Joseph Heller könyvét, azzal, hogy mégis csak ő írta a 22-es csapdáját.
Valami történt velem, amikor konstatáltam, hogy ez sem lesz egyszerű olvasmány.
Valami történt, amikor rájöttem, hogy kísértetiesen hasonlít a történet az Amerikai szépségre, és azt is nagyon nem tudom szeretni, nem is akarom szeretni, és nem a története miatt.
Valami történt velem, amikor rádöbbentem, hogy egyszerűen minden porcikám tiltakozik Bob Slocum ellen.
Valami történt, amikor rádöbbentem, hogy miért is nem szeretem Bob Slocumot.
Valami történt bennem, amikor rádöbbentem,hogy a könyv hatása alá estem, és mindenkire potenciális Bob Slocumként kezdtem nézni.
Még magamra is.
És valami történt, amikor rádöbbentem, hogy azért akartam ezt a könyvet minden egyes alkalommal letenni, és mégis olvastam tovább, mert rájöttem, hogy ez a valóság, és emiatt gyűlöltem Bob Slocumot, mert potenciális magamat, tükörképemet, illetve szeretteimet, barátaimat, és emberiséget fedezem fel benne.
Valami történhetne már, hogy egyszer a szép álomvilágom kerüljön a realitás világába, és a könyvekben csak rémálmaink szerepeljenek.
Valami történhetne, ahol átprogramozódnak az agyakban a dolgok, az értékrendek, és nem Bob Slocumokat nevelünk ki, mert ha így folytatódik minden, akkor úgy járhatunk, mint a fentebb említett erősen a könyv koppintására hajazó film főszereplője, miközben mindannyian rádöbbenünk, hogy mi sem akartuk azt a valamit, ami történt velünk.
Mert valami történt velünk, amin sokat szoktunk gondolkodni, szigorúan magunkban, mert ha bárkinek is bevallanánk belső félelmeinket, akkor úgy zúzna apró porrá testünket, identitásunkat, hogy hamu sem marad belőlünk. Hogy mi sem akarjuk ezt, és mi sem tudjuk, hogyan jutottunk el abba a helyzetbe, amit nem így akartunk gyermekként. Sem felnőttként. Aztán mégis jön egy másik nap, és folytatjuk.
Mert félünk a változástól. Félünk megváltozni. Hazudunk mindenkinek, mert legfőképpen nem tudunk igazat mondani magunknak. Mert nem viselnénk el saját magunk igazságát. Hogy valami, valamikor, valahogy nem úgy történt. De hogy mi, mikor és miért?
Sajnos nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy mégis emberről beszélünk, aki felelős a tetteiért.
És ez alól a felelősség alól még az elején kibúvót kereshetett volna, ő mégis a kézzelfogható kényelemhez nyúlt.
Az életnek ára van
Az életnek ára, hogy mind megöregszünk, és meghalunk, és a kettő közötti történetet mi töltjük ki. És hogy ne kelljen sose elgondolkodni azon, hogy mi az a valami történt, az, hogy emberként viselkedünk.

3 hozzászólás
>!
vicomte P
Joseph Heller: Valami történt

Gyűlöltem és belém égett.
Örülök, hogy húsz évesen olvastam, mert megmutatott egy irányt, amerre nem voltam hajlandó elindulni.

1 hozzászólás
>!
Ferenc_Molnár_3
Joseph Heller: Valami történt

Felső középosztálybeli amerikai átlagpolgár kíméletlenül őszinte monológja családról, munkahelyről, elmúlt és jelenkori emberi kapcsolatokról, kiüresedett viszonyokról, testiségről, be nem teljesült vágyakról és elszenvedett megaláztatásokról. A fülszöveggel ellentétben én nem látom, hogy keresne egy bizonyos fordulópontot ami félresiklatta az életét, inkább azt látom, hogy élete pontosan azon a pályán halad, amit korosztályától elvárt intelligenciája és kifinomult simulékonysága kijelölt számára. Fokozatosan, meglehetős természetességgel valósítja meg a kétgyerekes (3), kétautós, vasárnap az előmenetele érdekében golfozni járó karrierista archetípusát, akinek a felesége lassanként módszeresen alkoholistává unatkozza magát. Bob Slocum érzései még nem vesztek el, még ha zárójelben is, de jelen vannak: „..néha úgy szeretem, hogy szinte már fáj” – mondja a fiáról. Ugyanakkor Slocum „nem igazán jó” – mondja neki az anyja a halálos ágyán, és a jóság itt arra vonatkozik, ahogy rendesek vagyunk másokhoz. Nem igazán jó, mert csak egy „öcsi-pöcsi” marad világ életében, ahogy egy nagyfőnökének felesége fogalmaz, majd a saját felesége a könyv végén Slocum fejéhez vágja. Találó és lehengerlő. Védhetetlen.

Heller folyamatosan ismétel, vissza-visszatér egy adott motívumhoz, elmerül benne, mintha fogódzókat keresne. Néha talán túl hosszan is, akkor viszont unalmas. Többször éreztem úgy, hogy ezt már mondta, ezt már olvastam, értettem, mire föl ez a magyarázás, menjünk már tovább. A szerkesztés esetlegesnek tűnik, sokat ugrál, tömörebben hatásosabb lett volna. Ezért csak a négy csillag. És ez Hellerhez képest négy. Amúgy simán lenne öt is.

>!
entropic P
Joseph Heller: Valami történt

Kíméletlen és depresszív regény. Nem élvezet olvasni, de szerintem nagyon megéri. a könyv gyakorlatilag Bob Slocum 500 oldalas monológja a munkájáról, a családjáról és a múltjáról, s a sok különálló történetecskét és emlékfoszlányt az köti össze, hogy valahogy mindegyik a jó dolgok elvesztéséről szól. Valahol valami el lett rontva és már nincs visszaút. De Slocum legalább nem hazudik magának és nem áltatja magát és a családját azzal, hogy majd minden jobb lesz. Ebben a regényben minden csak rosszabb lesz.

>!
arsenal0522
Joseph Heller: Valami történt

Kegyetlenül őszinte, de kicsit vontatott történet egy felnőtt férfi személyiségének széthullásáról. Sajnos a mai mindennapi életben is megtalálhatóak – még az én környezetemben is – Bob Slocumok, és ez ijesztő.

>!
Fee
Joseph Heller: Valami történt

Nagyon tetszett. Teljesen átéreztem és ismerősek voltak a játszmái a munkahelyén, a családi gondjai, örömei, büszkeségei és félelmei.

>!
fk
Joseph Heller: Valami történt

Tényleg kegyetlenül őszinte, jó szövegekkel, érdekes szempontokkal (apa és a serdülő lánya közötti viszony, például hogy félti azoktól a fiúktól, amilyenek pontosan olyanok, amilyen ő maga), cserébe úgy a háromszázadik oldaltól már piszosul unalmas a sok siránkozás egészen az utolsó negyven-ötven oldalig, amikor sikerül kicsit átlendülni ezen. Ez volt a harmadik regényem Hellertől, de a követhetetlen ide oda ugráló stílusa nekem itt fárasztóvá tette. Néha kicsit olyannak tünt, mintha Heller 150 oldalnyi szöveget írna le újra és újra mindig máshogy, mindig egy kicsit több kép állna össze, de szerintem pont emiatt az első olvasás után szinte bárhol felüthető és bármeddig olvasható.


Népszerű idézetek

>!
pdaniel

Végre tudom, mi akarok lenni, ha nagy leszek. Amikor nagy leszek, kisfiú akarok lenni.

>!
eme P

Azt mondták, tökéletesen normális vagyok – ez a legsiralmasabb dolog, amit csak életemben valaha mondtak nekem!

528. oldal

>!
csillagka P

A családban, ahol élek, négy ember van, akitől félek. E közül a négy ember közül hárman félnek tőlem, és a három közül mindegyik fél a másik kettőtől is. A családomnak egyetlen tagja van, aki senkitől nem fél a többiek közül, és az az egy idióta.

348. oldal Európa 1978

>!
csillagka P

Manapság annyi minden van, amit nem akarok megtudni.

9

>!
Lara

Dögöljön meg mindenki. Liberális ember vagyok, tulajdonképpen mindegy, hogy hogyan.

>!
eme P

Senki nem jó mindig. Néha mindenki jó.

285. oldal

>!
Angele 

Elmúlt volna, előbb vagy utóbb, ahogy ő máris elmúlt, ahogy én most elmúlóban vagyok.

>!
ponty 

– Apu ezt úgy érti – magyarázza a lányom –, hogy a pénz szeretete meg az arany és a gazdagság iránti vágy okozta a múltban a legtöbb eseményt, amelyről ma a történelemkönyveinkben olvasunk. Igaz, apu?
– De mennyire igaz, drága lányom. Megint fején találtad a szöget. Örömmel látom, hogy mást is tanulsz az iskolában, nemcsak azt, hogy mi a zsebhoki, hogy kell kábítószert szedni, és hogy kell idehaza pucéran mászkálni.
Jobban meg vagyok döbbenve, mint ő, amikor látom, hogy elakad a lélegzete, és elfehéredik. (Nem tudom, miért mondtam ezt. Esküszöm a Jézus Krisztusra, nem tudom honnan jöttek ezek a szavak. tudom, hogy nem belőlem jöttek.)

451. oldal (Árkádia, 1988)

>!
Evione

A frász tör ki, amikor csukott ajtókat látok.

(első mondat)

>!
vajdaz

Folyton a halálra gondolok. Állandóan foglalkoztat. Rettegek tőle. Tulajdonképpen nagyon nem szeretem. Úgy látszik, a halál nálunk családi örökség.


Hasonló könyvek címkék alapján

Eowyn Ivey: A hóleány
Patti Smith: Kölykök
Mark Helprin: Téli mese
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt
Wm. Paul Young: A viskó
Jodi Picoult: A tizedik kör
Vi Keeland: Egomániás
Jodi Picoult: Elrabolt az apám
Colum McCann: Hadd forogjon a nagyvilág
William Styron: Látható sötétség