Napló 16 csillagozás

Joseph Goebbels: Napló

Joseph Goebbels a német nácipárt egyik vezetője, a hitleri Németország propagandaügyi minisztere volt, aki 1945. május 1-én megmérgeztette öt gyermekét, majd hogy elkerülje a háborús bűnösökre váró felelősségrevonást, feleségével együtt öngyilkosságot követett el. Több mint húsz évig írt naplót, amiben – személyes élményeken és tapasztalatokon túlmenően – a két világháború közötti Németország, illetve a háborúba sodort Európa sajátos szemléletét tükröző történelmét is felvázolta. Naplója elsőrendű forrásnak tekinthető a nácizmusra nézve; kendőzetlenül feltárja a hitleristák terveit, propagandájuk módszereit, s helyenként kulisszatitkokat is kibeszélve, a beavatottak tájékozottságával követi nyomon azokat a folyamatokat, amelyek a második világháborúba torkollva vérbeborították a világot.

Eredeti cím: Tagebücher 1924–1945

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Intrada / Metropolis, Budapest, 1997
458 oldal · ISBN: 9638580402 · Fordította: Ács Zoltán, Gyurkó László
>!
Dunakönyv, Budapest, 1994
458 oldal · ISBN: 9637961593 · Fordította: Ács Zoltán, Gyurkó László

Enciklopédia 2


Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Megitsune>!
Joseph Goebbels: Napló

Szerintem ennek a könyvnek a legnagyobb hibája, hogy Ormos Mária látta el lábjegyzetekkel. Hogy mondjak is egy példát, több helyen megemlíti, hogy Goebbelst mennyire nem avatták be a készülő Barbarossa hadművelet előkészítésébe, és így elvileg 1941 késő tavaszán értesült róla. De mintha észre sem venné Ormos, az egyik bejegyzésben már azt írja Goebbels, hogy remélhetőleg hamar legyűrik Oroszországot, erre fel egy következő bejegyzésben még oda lábjegyzeteli, hogy még mindig nem tudott róla.
Meg van jó pár cinikusnak mondható lábjegyzete is, ami szerintem egy szakmai könyvben nem jelenhetne meg. Értem én, hogy nácikról van szó, de elvileg tényszerűen kellene hozzáállni a dolgokhoz, és kinőni abból, hogy 'hű de gonosz'. Ez még a mesékben elmegy.
De azt amúgy se értem, hogy lehet valaki úgy hiteles történész, hogy belép egy pártba, jelen esetben MSZMP-be. Szegény Tacitus forogna a sírjában.

2 hozzászólás
stancili1>!
Joseph Goebbels: Napló

Nehéz dolog erről a könyvről értékelést írni, hisz óhatatlanul belekeveredik a szerző, a napló írója, Goebbels, akiről mindenki tudja, ki volt: fanatikus náci, Hitler elvakult szolgája, kiszolgálója, ésatöbbi. Egyetlen megoldás van, a könyvről mint forrásról és mint olvasmányról írok, feltételezve azt, hogy a szerzőről mindenki tudja legalább a legalapvetőbb dolgokat.

Szóval: a napló. Mint forrás, nélkülözhetetlen, hisz olyan bepillantást enged a náci felsővezetés kulisszái mögé, amelynek ismerete minden, a téma iránt akár csak hangyányit érdeklődő olvasónak szinte kötelező. Mint olvasmány is lebiliincselő: a folyamat, amelynek során a kissé kételkedő, szkeptikus ifjú fanatizálódik, önmagában egy regényt érdemelne. Érdekesek az apró-cseprő dolgok, intrikák, leírásai is. Egyfajta privát történelem a Napló, érdekessége is ebben rejlik.

KBCsilla P>!
Joseph Goebbels: Napló

Nem szoktam ilyen kegyetlen lenni a csillagozásnál a kedvenc könyveimnél, de sajnos ez most csalódást hozott nekem. Nem is kicsit, még kegyes is voltam az értékelésnél.
Arra számítottam, hogy szépen végigvesszük újra, mintegy ismétlő történelem óraként a II. világháborút, a kegyetlenségeket, az embereket és az embertelenséget. Erre kaptam egy címszójegyzéket, egy nagyon-nagyon bő lére eresztett felsorolást, amelynek olvasmányilag számomra alig volt valami értéke.
Nagyot csalódtam.

2 hozzászólás
Almost_Zed>!
Joseph Goebbels: Napló

A kezdeti idők kevésbé, a háborús időszak naplóbejegyzései sokkal érdekesebbek voltak. A napló-műfajt tekintve nem túl színvonalas írások, sokszor hevenyészett, összefüggéstelennek tűnő dolgokkal találkoztam. A magyarokról kifejezetten lesújtó véleménye volt neki és Hitlernek is, Hitlert meg vakhittel csodálta – szó szerint a végig.
Arra jó volt, hogy egy kis résen bekukucskálhassak a függöny mögé.

Hanging_Moss_9102>!
Joseph Goebbels: Napló

Ez a könyv zseniális. Annyira sajnálom, hogy csupán a töredékét kaptuk meg magyar kiadásban. Mindenesetre német változatban kicsit hosszabb. Az eredeti 16 000 oldal…
Ahogy Goebbels leírja a 20-as, 30-as évek zűrzavarát, a politikai játszmákat, a megjegyzéseit közzéteszi, lebilincselő. Az éles szemű kritikus.

Garbitsch>!
Joseph Goebbels: Napló

Érdekes, de kicsit többet vártam. Semmi magánélet, semmi nagy titok, és a lábjegyzetek is sokszor teljesen szubjektívak.

Madovick>!
Joseph Goebbels: Napló

Elsőrendű történelmi forrás a náci felsővezetésről és lebilincselő olvasmány.
Ne lefekvés előtt olvassátok.


Népszerű idézetek

Rawalpindi>!

…a diktatúrában a népnek nincs választási lehetősége. (Ormos Mária)

119. oldal, Metropolis-Press - Intrada, 1997

Rawalpindi>!

Tilalmakkal csak gyenge pártokat lehet megsemmisíteni. Az erős mozgalmak erejét a tilalmak csak növelik.

73. oldal, Metropolis-Press - Intrada, 1997


Hasonló könyvek címkék alapján

Lévai Jenő: „…csak ember kezébe ne essem én…”
Irvin D. Yalom: A Spinoza-probléma
Gedő Éva – Schwendtner Tibor (szerk.): Filozófia és nemzetiszocializmus
Adolf Hitler: Harcom
Földényi F. László: Az irodalom gyanúba keveredett
Edith Eva Eger: A döntés
David Benioff: Tolvajok tele
Robert Merle: Mesterségem a halál
Markus Zusak: A könyvtolvaj
William L. Shirer: A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása