A ​Szellem inasa (Wardstone krónikák 1.) 84 csillagozás

Joseph Delaney: A Szellem inasa Joseph Delaney: A Szellem inasa

– Sokakat fogadott fel a Szellem, de igen kevesen töltötték le az idejüket – mondta anyám –, és akik kitanulták a mesterséget, a nyomába se érnek. Sebezhetők, gyengék vagy gyávák. Furcsa utat járnak. Elfogadják a pénzt, de alig dolgoznak meg érte. Úgyhogy már csak te maradtál, fiam. Te vagy az utolsó reménysugár. Valakinek muszáj megtenni. Valakinek szembe kell szállnia a sötétséggel. És te vagy az egyetlen, aki képes rá. Thomas Ward egy hetedik fiú hetedik fia, és a helyi Szellem felfogadja inasnak. A munka kemény, a Szellem tartózkodó, és sokan buktak már meg előtte. Thomasnak meg kell tanulnia elűzni a kísérteteket, megfékezni a boszorkányokat, és koboldot kötni. De mikor csapdába csalják, és ő kiszabadítja Maikin mamát, a Tartomány leggonoszabb boszorkányát, borzalmas dolgok történnek…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450117 · Fordította: Mezei Gábor
>!
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450117

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

John Gregory (Szellem) · Thomas Jason Ward · Alice Deane


Kedvencelte 14

Most olvassa 7

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Szirmocska>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Elkövettem egy hibát… lelkemben a lelkesedés tekintélyes erdőtüzével beültem a moziba, hogy megnézzem A hetedik fiú című alkotást. Elégedetten azonosítottam be, hogy ez A Szellem inasa mozgókép verziója, hiszen a könyv szerepelt a csökkentsd a várólistádat tervemben és egy ideje a polcomon várt az olvasásra. Aztán elkezdődött a film és azóta is borzadva gondolok az utóbbi évek (bár mostanában kevesebb filmet nézek, az tény), leggagyibb és legrettentőbb párbeszédeire, szinkronjára és történetére.
Ezek után, gondolom érthető, erős kétségekkel vettem a kezembe a könyvet. Ami egyébként különösen szép és igényes (szerencsére egy az egyben átvették a külföldi dizájnt). Természetesen az első kiadásban kijövő kötetekre gondolok, mert az új borítós sokkal igénytelenebb és szerintem elfuserált ötlet volt feladni az első verzió eleganciáját.
Aztán elkezdtem olvasni és a kétségeim villámgyorsan átadták a helyet a tömény értetlenségnek. Hogy lehet egy ilyen jó sztorit annyira átírni és azt a tingli-tangli, erőltettet vackot kihozni belőle???
Szinte bántam, hogy nem most vagyok gyerek, mert a rajongásom még odaadóbb lett volna, ha akkor kerül a kezembe ez a néhol horrorisztikus darkfantasy. A kiindulási pont már-már klasszikus, egy fiatal fiú elszegődik tanítványnak és kezdetét veszi a kiképzése: hajmeresztő és néhol tényleg félelmetes kalandokkal, a kötelező buktatókkal és hibákkal együtt. Ám a dolog működik. Nagyon is jól! Ennek okaként pedig több dolgot is meg kell említenem.
Egyrészt azt az írói érzéket, amelynek köszönhetően nem lesz túl sok, túl tömény, giccses és pont ezért már illúzióromboló az ijesztgetés. Valahogy úgy sikerült eltalálnia a mennyiséget, hogy nem ment a minőség rovására és persze a maga ifjúsági módján, de nagyon élvezhető és eredeti maradt a történet.
Ugyancsak nagy erény a szereplők megformálása. Itt sincs szó igazi különlegességekről: mord mester és egy éles eszű tanítvány, plusz a nő, akiről még nem tudhatjuk, hogy a főhős veszte avagy megváltása lesz-e, de pont annyi világosból és sötétből rakta össze őket, hogy élőek és hitelesek. Szerettem és utáltam őket ott és akkor, ahol és ahogy kellett.
Harmadikként pedig a világát említeném, hiszen egy nagyon is veszélyes, izgalmas, ismert, ám mégis újszerű környezetet tudott összerakni, ami nem csak háttér, hanem valóságos, életszerű közeg a szereplőknek, minden mesebeli, rémálmok szülte lényével együtt. Rég olvastam olyat, amitől éjszaka „kellemesen” borzongva pillantgattam a szoba sötét sarkaiba.
Egyszóval működik!
Azóta már a 4. részt gyűröm és bár a harmadikban némi színvonalcsökkenés megfigyelhető, még mindig lelkes vagyok és mivel, magyar fordítás még nincs, hát angolul folytatom tovább. Remélem azért egyszer kiadják a többi részt is és remélem lesz annyi szépérzékük, hogy megtartják az eredeti kiadás stílusát.
Szerintem olvassatok a Szellemről! Jóféle, megéri! :)

5 hozzászólás
Navi P>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Még a Férjemtől kaptam meg az első 2 kötetet akkor, amikor megnéztük a moziban a filmet. Nem egy oscar-díjas alkotás, de nekem tetszett, így most örültem, hogy legalább az első kötetét elolvashattam. Más, mint a film, de nekem tetszett. Fordulatos, izgalmas, érdekes sztori, a szereplők nem egysíkúak, rengeteg titok van még körülöttük és potenciál bennük. Érdekel a történet. Boszorkányok, lidércek, koboldok, hogyan lehet őket felismerni és ártalmatlanítani, hogyan lesz valakiből Szellem. Tetszett, kíváncsi vagyok a folytatásra.

Lahara IP>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Amikor először ölvastam, évekkel ezelőtt„ az volt az érzésem, csak ennyi? Persze nem tudtam, hogy sorozat, csak később.
Most újra, mert már alig emlékeztem rá, és például sem rémlik, hogy ennyire félelmetes. (Még álmodtam is utána ijesztőt.)
Ami nem tetszett, hogy a Spook szellemnek lett fordítva, kevésbé érezhető a munkája körüli bizarrság, talán a Frász jobb lett volna.

könyvfaló>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Borzongatóan jó ifjúsági könyv. A maga műfajában nagyon jól megállja a helyét.

Mentavirág P>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

A regény egyik erőssége talán a valósághű, mégis sötéten megálmodott fantasy világ. Hiszen a Szellem állása nemcsak azért jó dolog, mert rögtön felkapjuk rá a fejünket, hanem azért is, mert ezáltal számtalan különleges lényt kapunk egyetlen regényben, ami a fantasy kedvelőinek olyan, mint egy svédasztalos reggeli, ahol minden finomságból akad egy kevés. Egy biztos: boszorkányok, koboldok és lidércek még nem voltak ilyen félelmetesek, és némely megfogalmazástól garantáltan végigfut a hideg a hátadon. Eszembe is jutott, hogy gyerekként valószínűleg ettől is féltem volna sötétben közlekedni, mint egy másik történettől, amit egyébként imádtam (tehát semmilyen rossz hatással nem volt rám). Joseph Delaney a maga stílusával valahogy pont elkapja azt a pontot, mellyel enyhén ijesztget, mégis gördülékenyen halad előre, így nem is csoda, hogy hirtelen arra eszmélsz: egy-két óra alatt elolvastad a könyvet.

Ha éppen egy nagyon jó fantasy regényt keresel, ami nem az unalomig csattogtatott klisékből áll és még szórakoztató is, ne keress tovább: olvasd el A Szellem inasát! ;)

http://mentaviragolvas.blogspot.hu/2015/07/joseph-delan…

Kiki0926>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Megint az a hiba állt fenn, hogy előbb láttam a filmet, mint olvastam volna, viszont abból semmire nem emlékeztem (amelynek most örültem), és teljesen tiszta lappal indulhattam neki.
Kezdetben elolvastam hány éves kortól ajánlott, így nem vártam túl sokat, de és ez egy nagyon nagy de , iszonyatosan kellemeset csalódtam. Még az a tény sem zavart, hogy mennyire kicsi a fiú, hisz átvedlettem én is egy kisgyermekké. Meg kell hagyni néha a félelem teljesen megbénított, együtt féltem és izzadtam, remegő gyomorral harcoltam Tommal együtt. Részletgazdag, zamatos olvasmány. Nem éreztem semmit fölöslegesnek, ez így jó ahogy van. : )

AranyCsillag>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Újraolvasás 3,75 pont
Nem emlékeztem, hogy ez a könyv ennyire nem gyerek-sztori, hanem rosszat álmodós :D De nagyon-nagyon tetszett, bár néhány rész már ismerős volt, viszont most szerettem volna az elejétől kezdeni és végigolvasni a magyarul megjelent részeket. :) Kíváncsi vagyok mi lesz Tommal és mi lesz Alice szerepe még a későbbiekben :)

bessy85>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Bevallom kicsit csalódott vagyok.
Először láttam a filmet és csak most olvastam a könyvet. A film tetszett (ezért is vettem meg a könyveket) és abban reménykedtem, hogy ami abból kimaradt, azt a könyv majd szépen kiegészíti. Persze az is lehet, hogy majd a másik két rész után így is lesz. :) Egyenlőre csak halványan hasonlít egymársa a kettő. Valójában szinte mindenben eltér.
Ugyanakkor egy nagyon szép „egész” történetet kaptam. Jó volt olvasni, beleélni magam. Megszerettem a szereplőket. Ha lett volna időm biztosan elolvasom egyszuszra. :)
Már jó ideje csak nagyon ritkán veszek a kezembe ifjúsági könyveket, már nem igazán érzem őket magaménak, de ezt érdemes volt. Azt hiszem meg is van a következő két elolvasandó könyvem.
Jöhet a folytatás…

Bogci>!
Joseph Delaney: A Szellem inasa

Elég régóta megvan a könyv. Miután megkaptam és elkezdtem olvasni unalmasnak találtam. De most, hogy ismét fellapoztam, rá kellett jönnöm, hogy rosszul ítéltem meg ezt a könyvet. És hogy őszinte legyek, várom hogy a krónika többi részét, hogy mit hoz a könyv.
Amúgy is szeretem a fanntasy, scifi könyveket s nem bántam meg hogy adtam még egy esélyt ennek a könyvnek. Megérte. És kíváncsian várom hogy Tomból szellem válik e majd.


Népszerű idézetek

nikolkvcs P>!

Kevés nőben bízhatsz, de a csinosak a legrosszabbak.

40. oldal

_Katie_ P>!

Elég kellemetlen dolog tud lenni a család (…).

43. oldal

Szelén>!

Ahogy anyám is mondta, soha nem tudja meg az ember, hogy mire képes, amíg nem próbálja ki.

/Tom/

203. oldal/utolsó bekezdés

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Jason Ward
Cheril>!

Valami titok lappang
a Tartomány legmagasabb
csúcsa körül. Azt beszélik,
egyszer nagy vihar kerekedett,
és egy férfi meghalt.
Éppen valami gonosz lelket
próbált megkötni, ami az
egész világot rémületben
tartotta. Aztán megint jég
jött, és mire visszahúzódott,
megváltozott a hegyek alakja,
és megváltozott a völgyekben
fekvő városok neve is.
És mostanra a Tartománynak
ezen a legmagasabb csúcsán
semmi jel nem utal már arra,
mi is történt itt valamikor.
De a kő neve fennmaradt.
Úgy nevezik, hogy –

Gyámkő, azaz Wardstone.

(első mondat)

Cheril>!

A lidérc csak annyi, mint a tükörkép a tó felszínén, amit ott felejt a gazdája, mikor elmegy.

Fejezet 2: Az úton - 24-25. o.

Kapcsolódó szócikkek: John Gregory (Szellem)
RVivi P>!

Apám földműves volt, akárcsak az ő apja, és a gazdálkodás egyes számú szabálya az, hogy a birtokot egyben kell tartani. Nem oszthatod fel a gyerekeid között, mert akkor nemzedékről nemzedékre kisebb lesz, és aztán a végén semmi se marad. Úgyhogy az apa a legidősebb fiára hagyja az egészet, a többieknek pedig munkát keres.

9. oldal

RVivi P>!

– Adok egy jó tanácsot: sose bízz a szédülős emberekben.

26. oldal

Bogci>!

Most még csak inas vagyok, de eljön még az a nap, mikor én leszek a Szellem.

204. oldal

RVivi P>!

Magasan felettünk vetési varjak fészkeltek, és a madarak nyers, dühös lármájától még jobban borzongott a hátam, mint a hidegtől. Körülbelül annyira voltak muzikálisak, mint apám, aki rögtön énekelni kezdett, mikor befejeztük az fejést. Ha a tej megsavanyodott, anyám mindig őt hibáztatta.

56. oldal


A sorozat következő kötete

Wardstone krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Csillagpor
Rick Riordan: Neptunus fia
Alwyn Hamilton: A szultán foglya
Derek Landy: Az ősök jogara
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Philip Reeve: Ragadozó városok
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Diana Wynne Jones: A másik palota
Terry Pratchett: Csip-csap népek
Nyulász Péter: Helka