Fedőneve: ​Donnie Brasco 18 csillagozás

Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Joseph ​D. Pistone FBI-ügynök pályafutásának az addigi leghosszabb és legveszélyesebb fedett akcióját hajtotta végre, amikor ékszertolvajként, Donnie Brasco néven beépült a New York-i alvilágba. Évekkel az akció befejezése után úgy döntött, könyvet ír a maffiával kapcsolatos emlékeiről, a katonák, az üzletfelek, a „kormányosok” és a főnökök világáról. A Fedőneve: Donnie Brasco bemutatja a nagymenők igazi világát – széles tablót ad erkölcsi törvényeikről és árulásaikról, feleségeikről, barátnőikről és szeretőikről, tömött pénztárcájukról és piszkos üzleteikről. Dermesztő az a kép, amely bemutatja, milyen szabályok szerint működik a szervezett alvilág.
Bizonyára sokan emlékeznek Johnny Depp és Al Pacino remeklésére az 1997-ben forgatott Fedőneve: Donnie Brasco című filmben. Az igaz történeten alapuló sztori sokadszor bizonyította be, hogy a valóság sokszor felülmúlja a fikciót, a képzeletet. Joseph D. Pistone különleges ügynök Donnie Brasco fedőnéven 1977-ben beépült az… (tovább)

Eredeti cím: Donnie Brasco: My Undercover Life in the Mafia

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Alexandra, Pécs, 2006
412 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633696437 · Fordította: Bedő Csaba
>!
General Press, Budapest, 1997
474 oldal · ISBN: 9639076163 · Fordította: Bedő Csaba

Kedvencelte 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

sepi I>!
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco

Mintha nem tudták volna eldönteni, hogy ez most dokumentumregény legyen vagy egy sima gengszteres thriller „megtörtént események alapján”, így aztán egyiknek sem igazán működik. True crime-hoz képest túl kevés benne a háttérinfó, az a pár oldal a lehallgatókészülékek technikai kihívásairól, meg hogy „a maffiózók nem túl okosak, viszont mindenük a pénz és bármikor lehúznak” igencsak kevés ezen a vonalon. Sima zsánercucchoz képest meg baromi körülményes, redundáns, aluldramatizált és nyelvileg is fapados, teli max. csak jegyzőkönyvben érdekes, sehová sem vezető mellékszálakkal és dialógusokkal. Százoldalanként egyszer átbillen a Sopranosba illő groteszkbe (pl. hogyan tartottak oroszlánt egy bárban), de aztán megy tovább a repetitív darálás. Kicsit izgat, hogy a folytatásokban Pistone fiktív akcióhőst csinált a hajdani beépült alteregójából, ez valami bámulatosan szerénytelen és nagyon posztmodern húzás, de gyanús, hogy az is ilyen semmilyen színvonalon van megírva, úgyhogy inkább gyűjtöm hozzá az erőt még pár évig.

Th3DarkKn1ght P>!
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco

Joseph D. Pistone FBI ügynök, vagy ahogy jobban ismerik, Donnie Brasco igaz története. Elmeséli milyen út vezetett a beépüléshez a New York-i maffiába, a hat éves akció részletes történetét és zárásként ismerteti az akció eredményeit.

Tetszett, hogy Joe Pistone belevette, hogy hatott ez a beépülés a magánéletére, feleségére, lányaira. Sonny Blackkel kötött szoros barátsága meglepett, én ugyanis a filmet láttam előbb, így azt hittem Lefty lesz a cimborája.

Rég olvastam ilyen könyvet, ami ennyire olvastatta magát. Lehet, hogy néhol eseménytelen, de nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg az FBI akkori módszereiről és persze magáról a Maffiáról. Ennél jobban egy „polgár” nem tekinthet be a Szervezett bűnözés eme ágába. Megismerhetjük a Maffia felépítését, működését, szabályait, mindennapjait. Akit valaha érdekelt ez a téma, annak igazi kincs ez a könyv.

2 hozzászólás
FruzsinaRacz>!
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco

nagyon unalmasra van megírva, sok éven keresztül csak él a maffiózók között, a filmben eléggé rendesen meg vannak vágva az évek, és az események.
viszont megtörtént eset!


Népszerű idézetek

Andrée P>!

Az igazi nagymenők nem viselnek bajuszt – oktatott –, csak azok a régi vágású bajuszpetik.

134. oldal

Cheril>!

(Lefty) Szinte rémülten hívott fel:
– Donnie! A légitársaság tudni akarja, hogy mikor jövök vissza.
– Még nem tudni. Mondd azt, hogy nyitott retúrjegyet kérsz.
– Mit jelent az, hogy nyitott retúr?
– Ez azt jelenti, hogy megvan az oda-vissza útra szóló jegyed, előre kifizetted az árát, de még nincsen rajta a dátum. Amikor biztos vagy a visszautazás időpontjában, akkor felhívod a légitársaságot, és megmondod nekik, hogy erre a délutánra foglaljanak neked helyet a gépen.
– Ezt tényleg meg lehet csinálni? – kérdezte.

161. oldal

Cheril>!

Legvégül, azt hiszem, sikerült lerombolnom néhány legendát. A Keresztapa című filmhez hasonló alkotásokkal szemben, a valóságban a maffia a végletekig unalmas. A beszélgetések zsibbasztó hatással vannak az agyra. „Na, mit kéne ma lopni? Hogyan lopjuk el?”
Másrészt voltak, akik megkérdezték: „Hogyan tehette ezt olasz emberekkel?”
Én nem így gondolom. Lecsaptam egy olyan csoportra, amelyik törvénytelen üzelmekkel foglalkozott.

408. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Arturo Pérez-Reverte: A Dél Királynője
Mario Puzo: A szicíliai
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Anne Priest: Angyalkönny
Németh Gábor – Szilasi László: Kész regény
Mario Puzo: A Keresztapa
Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró