Az ​orenda 26 csillagozás

Joseph Boyden: Az orenda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​fiatal Christophe jezsuita szerzetes, Franciaországból érkezik az Újvilágba, hogy megtérítse a „vadakat”. Arra azonban nem számít, hogy a huronok és az irokézek nemzedékek óta tartó küzdelmének kellős közepébe csöppen. A sorozatosan véres összecsapásokkal tarkított ellentét még jobban elmérgesedik, amikor a nagy huron harcos, Madár egy rajtaütést követően magával hurcol egy irokéz kislányt, Hóesést, hogy örökbe fogadja és a sajátjaként nevelje fel. A korábban baltákkal és késekkel vívott háborúban megjelennek az európaiaktól kapott lőfegyverek is, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy az évszázadokon át meglévő kényes egyensúly felborul, és a harc addig nem ér véget, amíg az egyik nép teljesen el nem pusztítja a másikat. Christophe, Madár és Hóesés sorsa végzetesen összefonódik ebben a több mint egy évtizedet felölelő regényben, és sem ők, sem az olvasók nem sejthetik előre, mit tartogat számukra a sors…

„A folyó mindkét partjáról irokézek tucatjai indulnak meg felénk,… (tovább)

Eredeti mű: Joseph Boyden: The Orenda

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Jaffa, Budapest, 2017
560 oldal · ISBN: 9789634750659
>!
Jaffa, Budapest, 2017
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609916

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Joseph Boyden: Az orenda

Joseph Boyden prózája súlyos, helyenként már-már költői. a 17. századi Észak-Amerika vadonjába viszi el olvasóit. Elképesztően erős, impulzív történet, filmre vele.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/08/az-orenda.html

>!
Amilgade
Joseph Boyden: Az orenda

Nem titok, hogy szeretem az indiános könyveket, amikkel először gyermekkoromban találkoztam. Még most is időről időre szükségem van, hogy belemerüljek a „vademberek” világába.
Ez a könyv azért tetszett nekem, mert egy fiatal jezsuita szerzetes szemén keresztül bepillantást nyerhettem az indiánok életébe. Mivel váltott szemszögű a történet, a másik két főszereplő Hóesés, egy irokéz kislány, akit az ellenséges huron harcos, Madár örökbe fogad, miután kiirtották a családját. Érdekes ez a világ, vad és a mai ember számára brutális. Bár más könyvekből megismerhettem az indián szokásokat, de a mai napig rá tudok csodálkozni, meg tudok lepődni.
Az olvasó megismerheti a 17. századi indián falut, társadalmát, szokásait, na meg a vakbuzgó, de alapvetően emberséges Christophe jezsuita szerzetest. Két kultúra feszül egymásnak, és mi olvasók tudjuk, hogy melyik fog győzni.
Jó kis regény ez, amit érdemes elolvasni.

>!
jethro
Joseph Boyden: Az orenda

Álmomban sem mertem volna gondolni, hogy én még valamikor indiános könyvet fogok olvasni. Ez a könyv viszont felkeltette az érdeklődésemet. Az ember azt gondolná, mit tudnak nekünk még újat mutatni Winnetou, Old Shatterhand, Vadölő vagy esetleg Gojko Mitic után? És rá kellett jönnöm, tudnak. Tudnak még újat mondani. Boyden regénye annyira naturalista, annyira nyers módon ábrázolja ezt a 17. századi indián világot, hogy az már meghökkentő. Természetesen előtérbe kerülnek az emberi érzelmek, a szeretet is, s ennek a kettősségnek a mérlege élteti a regényt. Mindenképp kiemelném még a cselekmény lezárását, mert a könyv becsukása után olyan érzése van az olvasónak, mintha körbe járt volna, mintha újra ki kéne nyitnunk a könyvet, s kezdeni elölről.
Egy újabb bizonyság, hogy lehet kalandregényt írni szépirodalmi színvonalon.

>!
Barbár
Joseph Boyden: Az orenda

Minél tovább olvastam ezt a terjedelmes regényt, annál inkább éreztem, hogy érlelődik az öt csillag. Bámulatos, hogy milyen jó karaktereket alkotott az író, és mennyire élővé tudta tenni a 17. századi helyszínt. Madár, a törzsfőnök, Christophe, a katolikus misszionárius, Hóesés,az elrabolt és örökbe fogadott lány, és Kócsag, a gyógyító varázslónő, Róka, a barát és harcostárs mind-mind telitalálat. A vadak nem is olyan vadak, a hittérítők sem olyan erőszakosak, de még csak nem is olyan életidegenek, mint gondolnánk. Christophe kezdetben úgy viselkedik, mint elefánt a porcelánboltban, de az idő múlásával egyre jobban csiszolódik, gondolkodása egyre reálisabb lesz. Igazán realista csak egy van, neki már nem kell fejlődnie, ez pedig Kócsag. Emellett még jó humorral is rendelkezik, mindenkinek van mit tanulnia tőle. A törzsi harcok mellett a lelkek vadászata zajlik, és mindent felülír a politika. Így van ez napjainkban is. Üzenet a mának: ami jól működik, azt ne változtassuk meg. Én Kócsag pártján állok.

3 hozzászólás
>!
Virágszépe
Joseph Boyden: Az orenda

Boyden ismét elvitt Észak-Amerikába, de most a XVII. századba. Olyan szemléletesen, kifejezően fogalmaz, képes rá, hogy én is ott érezzem magam az indiánok között. Láttam, hogyan eveznek megfeszítetten, hogy elérjék új lakóhelyüket, láttam belülről a sátraikat, a hódprémeket, ahogyan a szellemeiket megszólítják. A szereplők valóságosak, a gondolatok, párbeszédek, a cselekmény, mind-mind igazi beszámoló.
Három szemszögből láthatjuk a történetet: Christophe, a katolikus térítő, Madár, a huron törzsfő és Hóesés, az irokéz lány elmondásából. Átélhetjük az indiánok katasztrófáját, az egymás közötti harcokat, a pusztító járványokat, a térítő vallás okozta feszültséget. Kegyetlen, néhol szerintem túlzottan naturalista az elfogott ellenség megkínzásának leírása. Átfogó, részletes képet kapunk a Nagy-tavak környékén élő indiánok életéről . Fájdalmasan szomorú, mégis érzelmesen, átérezhetően emberi történet.

>!
tigrisbigris
Joseph Boyden: Az orenda

Nagyon kemény olvasmány. Úgy tud izgalmas és sodró lendületű lenni, hogy közben hiteles történelmi, néprajzi ismereteket ad át, érezni rajta az alapos kutatómunkát. Folyamatosan három szemszögből láttattja az eseményeket, de ez nem zavaró, sőt talán ez teszi, hogy pártatlan nem ítélkező korrajzot kapunk. Néha talán már túlságosan is naturalisztikus, néha a hihetőség határát is súrolja.

>!
Nibela I
Joseph Boyden: Az orenda

A fehérek és az elbizakodottságuk, dölyfük. Naiv térítő missziósok és számító gazdasági érdekek. Irdatlan távolságok átszelése korabeli eszközökkel. Az idill megromlása előtti évek. Brutalitás és szépség kéz a kézben. Ezek jutnak eszembe, ha visszagondolok az élményre, amit a könyvtől kaptam. Az első mű, ami megértette velem, mi végre becézgették kiemelt foglyaikat tűzzel és kínnal, illetve honnan ered a huron elnevezés, eredetileg melyik törzset takarja.

A legérdekesebb karakternek Kócsagot találtam. Bölcs, viszont hajlamos fitogtatni az erejét. Az új családtagrablás intézménye kérdőjel előttem.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Háromfajta betegség létezik – mondja anélkül, hogy felnézne. – Van az, aminek természetes okai vannak. Van az, amikor egy hatalommal rendelkező egyén ártani akar neked. És van az a betegség, amit a be nem teljesített vágyak okoznak.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: betegség
>!
robinson P

A lány jár a fejemben. Vajon, hogyan fog reagálni, amikor megtudja, hogy örökre megváltoztatom a jövőjét?

131. oldal

>!
robinson P

A varjak érkezése előtt is volt varázslatunk.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: varjú
>!
robinson P

A fagyhalál első perceinél csak egy borzalmasabb dolog van, a kiolvadás, amikor a test minden porcikája azért ordít, hogy legyen már vége.

13. oldal

>!
robinson P

Sokféle siker létezik. A sikeres vadászat. A sikeres aratás. Egyesek számára pedig a sikeresen learatott lelkek.

179. oldal

>!
robinson P

– Tehát azt állítod, hogy az állatok értelmes lények? Rendelkeznek öntudattal?
– Azt mondom, hogy az ember az egyetlen ebben a világban, akinek mindenre szüksége van, ami benne van.

191. oldal

>!
tigrisbigris

El akarom mesélni neki, hogy amit az elmúlt egy évben láttam, megtanított rá, hogy az élet egyszerűen csak felkészülés a túlvilágra. De ahogy ránézek, látom rajta, hogy már nincs sok ideje ezen a világon, ezért inkább nem szólok semmit.

>!
Virágszépe

Azért nevetett, mert nem láttuk saját elmúlásunk közeledtét. De utólag túl könnyű bölcsnek lenni, nem igaz?

557. oldal (Jaffa Kiadó, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Rónaszegi Miklós: Indián halál
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
David Garnett: Pokahontasz avagy Virginia gyöngye
W. Michael Gear – Kathleen O'Neal Gear: A Föld népe
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
Thomas Berger: Kis Nagy Ember
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand
Liselotte Welskopf-Henrich: Tokei-ihto visszatér