Az ​őskori ember 18 csillagozás

Josef Wolf: Az őskori ember

Az ​ember őstörténetéről számos könyvet olvashattunk már. Ismerjük e fejlődés fontosabb lépcsőfokait, a csontmaradványok és eszközök meghatározó lelőhelyeit. Van fogalmunk távolabbi és közelebbi elődeink életéről, küzdelmes munkájáról, sőt a szokásaikat eláruló leletek és művészi jellegű alkotások nyomán betekinthettünk gondolat- és érzésvilágukba is. Miben nyújt hát újat ez a könyv?
Mindenekelőtt a „hogyan történt” elképzelésében. Az ismeretterjesztő művekben a szakemberek koponyákról és más csontokról, eszközökről készült szakrajzokat és fényképeket közlik, amelyek bizonyítják ugyan a leírtakat, de kevés támpontot adnak az olvasónak ahhoz, hogy mozgásuk, tevékenységük közben is elképzelje az emberősöket. Ez a könyv szakmailag pontos, ugyanakkor művészi értékű képeivel éppen abban segít, hogy elképzelhessük magunkat távoli őseink helyébe, s így emberközelségbe kerüljünk velük és jobban megértsük őket. Másrészt hiába írja le a kutató, hogy miben különbözött az egyik típusú… (tovább)

Eredeti cím: Menschen der Urzeit

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Gondolat, Budapest, 1988
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821610 · Illusztrálta: Z. Burian
>!
Gondolat, Budapest, 1987
230 oldal · ISBN: 963281455x · Fordította: Farkas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian
>!
Gondolat, Budapest, 1981
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632806662 · Fordította: Farkas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Josef Wolf: Az őskori ember

Nagyon nehezen szántam rá magamat ennek a könyvnek az olvasására, csak egy kihívás kedvéért szenvedtem végig. Eleve utáltam tanítani az őskort, mert annyira megfoghatatlan, csak következtetésekből és találgatásokból áll, nagyon kevés a konkrét tárgyi és egyéb bizonyíték. Ráadásul ez a jóember már a könyv elején kihúzta nálam a gyufát a vallásos emberekre tett sértő megjegyzésével, mintha az evolúció hívei nem ugyancsak hívők lennének, a tudomány hívei. Persze, megértem én, hogy ha az evolúciót nem nyomatnák agyba- főbe, egy csomó ember lenne munkanélküli hirtelen, de akkor is!
A könyv igazolta előfeltevéseimet. Plusz, mivel 1977-ben adták ki, egy csomó szocialista – kommunista megjegyzés és elmélet akad benne, amin már csak mosolyogtam! Az akkori kor legmodernebb elképzeléseit tárgyalja tényként véve alapul ma már kétségbe vett dolgokat is. Az illusztrációk viszont feldobták a kötetet.
Egy csillagot hozott a kötetnek a rasszokkal foglalkozó fejezet, ami érdekes volt, és (számomra) újdonságokat is tartalmazott.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baktainé Neu Piroska (szerk.): Az első emberek
Josef Kleibl: Ádám nyomában
Gábori Miklós: Ősemberek, ásatások
V. Mazák – Z. Burian: Az ősember és elődei
Tóth Dóra: Az őskori ember története gyermekeknek
Tóth Dóra: Ősemberek
Rainer Köthe: Az ősember
Colin Renfrew: A civilizáció előtt
A. P. Okladnyikov – A.I. Martinov: Szibériai sziklarajzok
Alan Turner: Ősemlősök