Az ​emberi lélek mérnöke 4 csillagozás

Josef Škvorecký: Az emberi lélek mérnöke

Josef ​Škvorecký Bohumil Hraballal és Milan Kunderával együtt a második világháború utáni cseh prózairodalom legkiemelkedőbb és legismertebb képviselője. Az 1958-ban megjelent Gyávák című regénye igazi fordulatot jelentett a cseh irodalomban, egyrészt a háború alatti német megszállás és az ellenállás nonkonformista ábrázolásával, másrészt a regény megjelenése idején az irodalomból száműzött köznyelv és a szleng használatával. A regényt Škvorecký az 1971-ben kiadott Pléhkatonák, az 1972-ben megjelent Csoda, valamint az 1977-es Az emberi lélek mérnöke révén tetralógiává fejleszti.
Az emberi lélek mérnöke tükrözi leginkább Škvorecký írói kvalitásának minden jellemzőjét: a mindig szórakoztató, de sohasem olcsó meseszövést, az érzékletes jellemábrázolást, a lírai és az epikai elemek, illetve a reális és a fiktív történések finom egymásba ötvözését, az idősíkok szinte önként kínálkozó váltakozását, a gyakran szarkazmussá élesedő humort és iróniát. A regény cselekménye Kanadában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Kalligram, Pozsony, 1998
684 oldal · keménytáblás · ISBN: 807149237X · Fordította: V. Detre Zsuzsa

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

metahari P>!
Josef Škvorecký: Az emberi lélek mérnöke

Oda- es visszaemlekezesi monstrum ez a tortenet. Az apro jellemzesekben, kis tortenetecskekben brillians. Egy-ket odavetett bekezdesben ragyogoan kepes leirni, milyen az, amikor egy vastag fekete szemuvegkeretes ur leveszi a szurkesbarna ballonkabatjat, megigazitja magan a barna oltonyet, borkalapjat a kabat melle dobja es felhangos szemvillantassal keri a kavejat: Irinka legyen kedves, hozzon kavet az elvtarsaknak is.
Humora – a kor szokasaitol nem elteroen – a sorok kozott bujkal. Hamisitatlan. Hangulatbol is jeles. Nem utolsosorban rengeteg apro-tortenelem van benne.

17 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Dubravka Ugrešić: A feltétel nélküli kapituláció múzeuma
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Franz Kafka: A kastély
Alena Mornštajnová: Hana
Rohinton Mistry: India, India I-II.
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Margaret Atwood: Macskaszem