A ​felforgatók 3 csillagozás

José Rizal: A felforgatók

A fiatal Rizal a jezsuiták manilai kollégiumában tanult. A felforgatók című regényéből szemléletes képet kapunk a szerzetesek vezette iskolák nyomorúságos bifláztatásából. A Berlinben 1887-ben kiadott regény első néhány száz példánya a cenzúra kikerülésével bejutott a Fülöp-szigetekre, és sikere minden várakozást felülmúlt.

Eredeti cím: El Filibusterismo

Eredeti megjelenés éve: 1887

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Eötvös Klasszikusok

>!
Eötvös, Budapest, 1999
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639024848 · Fordította: Dobos Éva

Kiemelt értékelések

Miyako71 P>!
José Rizal: A felforgatók

Azt hiszem, a maga nemében ez egy jó könyv. Alkalmas arra, hogy a sorok között olvasóknak, azoknak, akik a könyv „címzettjei” rámutasson a bemutatott helyzet visszásságaira. Nekem, aki mintegy 130 évvel később, egy másik földrészen, másik kultúrában, más politikai, társadalmi helyzetben olvasom – sokszor érthetetlen, de mindenképpen érdekes tanulmány a filippin népről és kizsákmányolóiról.
Nagyon jó volt, hogy az Előszóban kaptam egy viszonylag részletes áttekintést a szerzőről, a Fülöp-szigeteken a cselekmény időpontjában fennálló rendszerről és az előzmény-kötetről, ezek nélkül még kevésbé értettem volna, és még kevésbé lettem volna képes átérezni a történéseket. A szerző elképesztő mértékű iróniát, cinizmust használ a nép kiszolgáltatottságának érzékeltetésére. Annyira mellbevágó, ahogyan ír, hogy ez a könyv minden jóérzésű hazafi számára csak egyet jelenthetett: nekimenni az elnyomó hatalomnak, kiharcolni a függetlenséget mindenáron spoiler. Még az egyszerű olvasónak is dühítő és elkeserítő, hogyan élnek vissza a spanyolok és a szerzetesek a hatalmukkal. Vérnyomás-növelőnek és ismeretterjesztőnek ajánlom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Ethel Lilian Voynich: Vihar Itália felett
C. W. Gortner: A Romanov cárné
Passuth László: Esőisten siratja Mexikót
Juliette Benzoni: Virradat
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta
Alejo Carpentier: Földi királyság
Fekete István: Végtelen út
Anatole France: Thaisz / Az istenek szomjaznak