A ​tollas kígyó 12 csillagozás

José López Portillo: A tollas kígyó

A ​Tollas Kígyó – Kecalkoatl – az ómexikói művelődés legvonzóbb és legrejtelmesebb alakja: szakállas, fehér ősatya, hős, isten, földi és egyszersmind égi lény, aki – mint a történelem többi legendás atyakirálya – mindenre megtanította barbár választott népét, földművelésre., törvénykezésre, államalkotásra, erkölcsre, vallásra. Amikor a spanyol hódítók Mexikó földjére léptek, az indiánok végzetes félreértésnek estek áldozatul: azt hitték, hogy szakállas, fehér patriarchájuk tért vissza kíséretével.
López Portillo Kecalkoatl emberi arcának és művének regényes megjelenítésére vállalkozik ebben a költőien megírt és mégis egy kalandregény fordulataival teljes könyvben, és egy történelmi példázat ürügyén a társadalommá szerveződő emberiség időtlen gondjait feszegeti: hatalom és erkölcs, elmélet és gyakorlat, célok és eszközök, vágyak és valóság ellentétét vagy bonyolult egységét. Átszellemült fejtegetéseiben is mélységesen realista szemléletével azt a kissé csüggedt, de roppant… (tovább)

Eredeti cím: Quetzalcóatl

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Európa, Budapest, 1979
198 oldal · ISBN: 9630717484 · Fordította: Huszágh Nándor

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth>!
José López Portillo: A tollas kígyó

Nem egészen ilyen történetre számítottam, azt hittem kicsit pörgősebb, kalandosabb lesz. De ettől függetlenül érdekes volt, ahogyan az őslakosok lassan elfogadják a hajótöröttet, elkezdenek istenként tekinteni rá, elkezdenek tanulni, fejlődni, létrehozva a virágzó maja civilizációt. Persze itt sem hiányozhat az éhség, a bosszúvágy, ami megadja a történet keserédes hangulatát.

faragoi11 P>!
José López Portillo: A tollas kígyó

Nem túl pörgős, de meglehetősen érdekes,kissé szomorkás történet.A mexikói őslakosok istennek hisznek egy spanyol hajótöröttet.A maja civilizáció kialakulását követhetjük nyomon.

blankaveronika IP>!
José López Portillo: A tollas kígyó

Kedvesemtől kaptam a könyvet, melynek eszmei értéke felbecsülhetetlen. Mivel vissza nem adhattam, de mégis zavart, hogy nálam van, rögtön elkezdtem olvasni, hogy kicsit a magaménak is érezzem, legalább a történetet.
Kicsit nyomasztó, kicsit felemelő, szomorkás és örömteli. Valahogy így váltakoznak az érzések, miközben a mexikói őslakosság istenként imádja a hajótörött spanyol hódítót. És mindenki édes tudatlanságban leledzik, és ez mindenkinek jó, mindenki boldog.
Meglehetősen érdekes könyv az egy Isten hit és a sámánizmus- több isten hit keveredéséről, részben összeolvadásáról.


Népszerű idézetek

Ross>!

Olyan égitesten élünk, amely szabályos pályán halad, de az emberek, akik rajta hajóznak, a szabadság, sőt az önkény nevében váltogatják magatartásukat. Ma ezt akarják, holnap azt. Ma megvetik azt, amire tegnap még vágyakoztak. Egyesek szeretnek, mások meg gyűlölködnek; egyesek adnak, mások pedig rabolnak; és holnap minden a visszájára fordul. Ez az önmagában szabályos világ az önkény kibogozhatatlan szövevényét vonszolja magával.


Hasonló könyvek címkék alapján

Iny Lorentz: A fehér csillag
Michael Punke: A visszatérő
Jack Whyte: Sasok vére
Steven Saylor: A hét csoda
David Garnett: Pokahontasz avagy Virginia gyöngye
Zane Grey: A sivatag aranya
Karl May: A Gran Cacho kincse
Alexandre Dumas – Adolf Mützelburg: A milliomos menyasszony
Iny Lorentz: Der weiße Stern
Anatole France: Thaisz / Az istenek szomjaznak