A ​veszély 12 csillagozás

Jos Vandeloo: A veszély

"Csöndesen, nyugodtan sétálva megy most az állomásra. Senki se figyel rá, egészen közönséges ember. Legfeljebb lábadozó betegnek hinnék, mivel olyan sápadt, s a léptei olyan bizonytalanok. De feltétlenül teljesen ártatlan, ártalmatlan és veszélytelen embernek látszik. Békésen ballag az állomás felé vezető utcákon. Erre időt szán, mert a gyaloglás nehezére esik. Furcsa módon mégis egészségesnek és felszabadultnak érzi magát.
A város olyan, mint egy nagy, pikkelyes állat. Benting nézi a loholó embereket, és belátja, hogy ő mindig idegen lesz. A magányosság felszáll, mint a háztetők fölött a füst. A pályaudvaron sok ember jár-kel. Benting elvész a tömegben. Egy pénztár előtt türelmesen beáll a sorba. Mikor a jegye megvan, rálép a mozgólépcsőre, amely zajtalanul viszi fel a peronra. Senki sem veszi észre. Senkinek sincs szeme rá, hogy meglássa a veszélyt."

Eredeti cím: Het gevaar

Eredeti megjelenés éve: 1976

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1980
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632711629 · Fordította: Szondi Béla

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Jos Vandeloo: A veszély

Számomra eddig ismeretlen szerző remekül megírt könyvét olvashattam. Bár a témája igen komor. A szörnyű betegségük különböző lelki fázisaiknak leírása. Először a remény, hogy minden rendbe jön, azután a rövid beletörődés, majd a tagadás, végül a lázadás. Iszonytató alapossággal, részletesen leírt tünetekkel, lelki vívódásokkal teli rövid, de annál tömörebb történet.

Georgina77 P>!
Jos Vandeloo: A veszély

Annyira nyomasztó és iszonyatos, mégis mélységes és megmozgató. Emberek, akik végnapjaikat élik a borzasztó fertőzéstől. Elkülönítve, mintha börtönben lennének. Börtönben is vannak. Saját lanyhuló testük börtönében. Számolják az órákat, perceket. Filozofálnak, bölccsé érnek. Majd utolsó fellángolásként jön a szabadságvágy. Kijutnak a világba meghalni.

btunde P>!
Jos Vandeloo: A veszély

A fertőzött emberek és a családok bemutatása annyira számomra is ismert típusokat írt le, hogy nem volt kérdés, hogy bár nem ismerem pontosan a sugárfertőzés lefolyását, annak leírása nem kevésbé lehet hiteles. Egyelőre nem tudom megfogalmazni, miért tetszett annyira. Volt egy pont, ahol azt éreztem túl sok oldal van még hátra ahhoz képest, amennyit az életükből sejtek. Itt volt egy kis ijedtség, hogy ezt a nagyszerű regényt egy darabon unni fogom, de nem. Ez is meg lett töltve tartalommal rendesen. Zseniális!

regulat>!
Jos Vandeloo: A veszély

Talán soha sem fogom megszeretni az elégikus történeteket a halálról.
Nem mondom, általában szépek. Ez is szép. Lassú, olyan párába burkolódzó, mint a hajnali temető.
Szép.
De nem szeretem.
Aki szereti, minimum egy csillaggal többet adna rá.

>!
Magvető, Budapest, 1980
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632711629 · Fordította: Szondi Béla
jezsek P>!
Jos Vandeloo: A veszély

Arra gondoltam miután elolvastam, hogy röviden az értékelésemben leírom, miről is szól a regény. De aztán az jutott eszembe, hogy lehet, hogy nekem azért tetszett ennyire, hogy semmilyen ismeretem, és ebből eredő elvárásom nem volt a regénnyel kapcsolatban. Ezért nagy meglepetést okozott. A történeten amúgy sincs sok mesélnivaló, a borítón rajta van a történet lényege… Az író stílusának jelzésére pedig ott a fülszöveg, ami egy részlet a könyvből. Nekem nagyon tetszett a stílus, a rövid mondatok, szinte semmi leírás, aztán ott egy majdnem költői kép, hasonlat, ami meghökkent, megállít az érzelemmentes, majdnem rideg történet olvasásában.
Nekem nagyon bejött.


Népszerű idézetek

regulat>!

Észrevetted már, hogy az öregek mindig vagy rosszindulatúak, vagy jámborak? Nincs közbülső fokozat. Az egyik mindig kesernyésen néz, a másik mindig nevet, akkor is, ha sírnia kellene?

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jámbor · rosszindulat
jezsek P>!

A szabadság annyi, mint egy város utcáin sétálni. Egyszerűen egy padra leülni. Egy vendéglőben vagy a kikötőben egy vadidegen emberrel elbeszélgetni. A szabadság nagyon egyszerű, nem feltűnő. Számtalan semmiségből áll, mindahány jelentéktelen és nélkülözhetetlen.

93. oldal

jezsek P>!

A hatodik nap sok órából áll.
A csend kötőtűje kötögeti a napot, s itt-ott elejt egy szemet.

72. oldal

Georgina77 P>!

Az ember mindig magányos. Ha arra kerül a sor, soha senki nem tud rajta segíteni.

101. oldal

Gólyanéni>!

De most más a helyzet. Más nap van. Olyan nap, amely a napok láncolatában türelmesen kivárta, míg rá kerül a sor.

29. oldal

btunde P>!

Az ébredés művészet, nagy gonddal kell végrehajtani.

91. oldal

Gólyanéni>!

– Várni? – kérdezi Dupont harapósan. – Mire várni? Tudod, mi az: várni? Várni:a gyengék hidegvérűsége.

104. oldal

Gólyanéni>!

– Hallgatni? – kérdezi. – Igen, hallgatni, ez meg aztán szép szó, olyan nyugodt és szelíd szó. Mindig deréknek lenni és hallgatni és szemet hunyni. És tudod-e, voltaképpen mit jelent hallgatni, Benting? A gyávák önuralmát jelenti!

104. oldal

regulat>!

Gondosan kikeresett magának egy ablak melletti sarokülést.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Bächer Iván: Klétka
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa
Zeruja Salev: Szerelmes élet
Georges Simenon: A Bicêtre harangjai
Barbro Lindgren Enskog: Szigorúan bizalmas!
Lisa Jane Smith: A titkos vámpír
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Martha Hall Kelly: Orgonalányok