Zivatarfelhő ​akció (2. számú nyomozóiroda 1.) 29 csillagozás

Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Haraldvárosban titokzatos tolvajok garázdálkodnak. Nyoma vész többek között Monsen pék élesztőkészletének, az új stéghez szánt hordóknak és a parkban növő borókabokroknak is. A 2. számú nyomozóiroda veszi kezébe az ügyet. Tiril és Oliver a nyomkövető Nyolcas kutyával együtt indul a tettesek felkutatására. Jorn Lier Horst, akit Norvégia egyik legjobb krimiszerzőjének tartanak, ezúttal gyerekeknek írt krimisorozatot. A szerző korábban nyomozóként dolgozott a rendőrségen, a 2. számú nyomozóiroda egyes részeinek cselekményét is a valóságból vette. Gyilkosság, rablás, ujjlenyomatok, vér- és lőpornyomok. Nagy rejtélyek, csúf hazugságok és elhallgatott titkok.
Amiről olvasol, akár meg is történhetett. Akár veled is megtörténhetett volna…
Mindez persze most a gyerekeknek szól!
Új gyerekkrimisorozat színes illusztrációkkal 6-10 éveseknek

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Scolar, Budapest, 2017
108 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632447797 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Hans Jørgen Sandnes
>!
Scolar, Budapest, 2017
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632447902 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Hans Jørgen Sandnes

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Rendben vagyunk, a rajzok aranyosak, a történet izgalmas, van benne információ és jól szórakoztam közben. No persze más okból, mint a célzott korosztály, mert az eltűnt 370 kg élesztő a jelenlegi helyzetben vigyorgásra késztetett, illetve a sör receptúrájának is igen örültem, bár azért nem feltétlenül értem, hogy pont ennek miért kell egy gyerekkönyv központi témájának lenni…. de úgy látszik a norvég gyerekeknél ez fontos :DDD

2 hozzászólás
smetalin>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Ho-hóó!! Kedves krimi ismerősök-cimbik! Látjátok ki írta a könyvet?:) Ha mégsem akkor segítek: Fekete nap
Ki gondolta volna, hogy írt egy gyermekkönyv sorozatot is, méghozzá nem is rossz! Csodás képek vannak hozzá„de komolyan nem az az elnagyolt értelmezhetetlen akármicsodák találhatók benne, szépen megrajzolt figurák. A betűk is szép nagyok, épp ezért a gyerekeknek ideális, persze kigondolná ezt egy gyerekkönyvnél, igaz?:)
Na kérem, bátran ajánlom a kis krapekoknak és krapekcsajsziknak. A történet, kedves nyomozó párosa a nagy nyári melegben kinyomoz amit épp talál, most egy betörést. A könyv végén pedig még található egy kis rejtvény is, pár kérdéssel, lehet igazából is nyomozni! Hajrá ifjú Sherlockok, ne legyetek rest, és olvassátok!:)

1 hozzászólás
buzavirág P>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Hála, egyre több a kínálat fiatal olvasóknak krimi és nyomozás terén. Ez a történet remek volt, egyrészt igényes a kivitelezés, kívül is, belül is, és hamar a végére lehet érni. A cselekményszál logikusan, érthetően van felvezetve, és a végén lévő fejtőrök is jópofák.

2 hozzászólás
gab001 P>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Belelapoztam a könyvtárban, s már hoztam is haza. A kiadás minősége és a rajzok is nagyon tetszenek. A történet pedig lekötött. A rövidsége ellenére is érdekes volt a nyomozás. Valaki mindenféle dolgokat lopkod. Vajon mi a szándéka vele? Tiril, Oliver és Nyolcas egy percig sem habozik, hogy kiderítse. A könyv végén pedig további nyomozási feladatok várnak ránk. Felnőtt fejjel is élvezhető. Olvastatta magát.

>!
Scolar, Budapest, 2017
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632447902 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Hans Jørgen Sandnes
2 hozzászólás
ViraMors P>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Jópofa – és ami még fontosabb – okos könyv. Maga a történet egyszerű, de abszolút logikus, látszik rajta, hogy az író valaha nyomozó volt. Tolvaj banda garázdálkodik a városban, első ránézésre viszont semmi értelme az ellopott holmiknak. Tiril és Oliver, az egymás mellett lakó gyerekek, meg Nyolcas, a kutya hármasa vág bele a nyomozásba, és persze a végére meg is oldják az ügyet. Tetszett, hogy tényleg figyeltek a részletekre és nem csak úgy ölükbe hullott a megoldás, de az is, hogy a két kölök tisztában van a felnőttek létezésével, nem hiszik azt, hogy 100%-ig nekik kell boldogulni mindennel.
A család apraja nap közben már végig mazsolázta a képeket, nagyon tetszettek nekik, de a történethez még aprókák. Én jól elszórakoztam a sztorin, mondjuk 8-10 évesen egész biztosan rajongtam volna érte, így csak szimplán tetszik. És tényleg jók a képek is, főleg a mindenfelé felbukkanó kajla pókot kedveltem :D

FreeAngel>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Jaj, ha minden ifjú nyomozótanoncoknak és látens krimirajongóknak szóló könyv ilyen volna…!! A szerző nevét helyesen kimondani ugyan nem tudom, de biztos, hogy megjegyzem, mert kevés ehhez hasonló színvonalú gyerekkönyvvel találkoztam. Sajnos. Ez meg öt csillag, mert úgy, ahogy van, jó és ezért megérdemli.

6 hozzászólás
Kicsibogár P>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Szórakoztató nyomozás, eltűnt élesztő után. A történet izgalmas, kedves és aranyos, és a grafikák, azok csodálatosak. A könyv végén lévő kis rejtvények pedig bravúrosak. Kedvenc!

kzsuzsu>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Jól sikerült gyerekeknek szóló krimi. Igazi, kerek történettel, kis nyomozással és remek illusztrációval. Jó ötlet volt a könyv végére feladványokat tenni.

PTJulia P>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Nyomozós könyv gyerekeknek a végén böngésző jellegű feladatokkal. Egyszer olvasós kis szösszenet. A rossz fiúk pedig annyira ártalmatlanióok, hogy félő, hogy minden gyerek felcsap bűnüldözőnek. Komolyan, se egy túszul ejtés, se egy kéztörés, de még egy csúnya nézés sincs…

Chris>!
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció

Már kisiskolásként is nagyon szerettem a gyermekeknek szóló krimiket, Anthony Horowitztól és Thomas Brezinától a létező összes művet elolvastam, de igyekeztem minden alkalommal újabb szerzőket is megismerni. Annak ellenére, hogy mostanra az érdeklődésem a jóval komorabb és komolyabb bűnügyek felé fordult, a mai napig előszeretettel veszek elő egy-egy ifjúsági művet. Kiváltképp szeretem azokat a szerzőket, akik elsősorban felnőtteknek szóló krimiket írnak, azonban, gondolva a fiatalabb generációkra is, időnként tesznek egy kis kitérőt. Ide sorolhatnám – csak hogy a skandináv szerzőknél maradjunk – Kristina Ohlssont, Åsa Larssont vagy éppen Johan Theorint (akinek éppen pár hete jelent meg Lidércvár ostroma című regénye pont a Scolarnál).

Igazság szerint nem csak az életmű megismerése okán, hanem a szerző munkásságának megítélése miatt is élvezetes különböző műfajokat olvasni egy-egy írótól. Amire az egyik legjobb példa éppen Jørn Lier Horst, akitől a Fekete nap finoman fogalmazva sem hagyott mély nyomot bennem (erősen gondolkozom a folytatáson), azonban a 2. számú nyomozóiroda kellemes meglepetésként szolgált. Ritkán találkozni manapság ugyanis olyan ifjúsági, vagy inkább mondjuk úgy, gyermekregénnyel, amely értő olvasóként tekint a célközönségére, és nem nézi le a kisiskolásokat. Ez a sorozat pedig a ritkaság közé tartozik: a szerző okosan építi fel a cselekményt, a bűnügyet és az azt követő nyomozást, mindezt pedig a 8-12 éves korosztály igényeihez igazítja. Természetesen, felnőttként nem rágtam tövig a körmömet (amúgy sem szoktam), viszont szeretem, ha engem is meg tud lepni a történet, vagy legalábbis, ha nem találom ki az egész könyv tartalmát az első fejezet elolvasását követően.

Jørn Lier Horst folyamatosan agymunkára készteti az olvasóit, akikből később igazi krimirajongó válhat. Finoman ejt el utalásokat, mindkét történetben apró mozaikokat kell összeillesztenie a nyomozópárosnak, hogy képet kapjanak az éppen aktuális bűnügyről. Így valamennyire a gyerekek is beleláthatnak ebbe a sokrétű munkába, kialakulhat bennük a logikus gondolkodás, továbbá az, hogy a csekélységnek tűnő dolgok szolgálhatnak végül megfejtésként.

A magyar változat különösen igényes, a keménytáblás kiviteltől kezdve, Patat Bence gördülékeny, olvasmányos fordításán keresztül, Hans Jørgen Sandnes színes illusztrációival bezárólag. Utóbbi nem csak nagy segítség a gyerekeknek az olvasottak megértéséhez, elképzeléséhez, hanem a történet befejeztével további nyomozásra invitál. A kötet végén található feladványok megoldásai ugyanis a könyv lapjain, a rajzokban vannak elrejtve. (Amit, bevallok hősiesen, én nem csináltam meg, de bizonyára remekül el lehet szórakozni, mire átböngésszük a térképeket és az egyéb illusztrációkat.)

Összegezve, kellemes meglepetés volt számomra ez a sorozat, remélhetőleg, hamarosan folytatni fogom, addig viszont ajánlom minden kisiskolásnak. Hála a rövid fejezeteknek és a nagyobb betűtípsunak, abszolút nem válik megterhelővé az olvasás, bármikor abba tudják hagyni, ha kicsit pihenni szeretnének. De van egy olyan érzésem, hogy inkább együltő helyükben befejezik.


A sorozat következő kötete

2. számú nyomozóiroda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A fekete dáma
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
Maja Lunde: Hónővér
Holden Rose: A harmadik
Fabian Lenk: Drake kapitány, a királynő kalóza
Renée Holler: Az Akropolisz árnyékában
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi