A ​nagy utazás 323 csillagozás

Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás Jorge Semprún: A nagy utazás

Négy napig utazik Jorger Semprun a politikai fogoly, a buchenwaldi koncentrációs tábor felé. Formentor-díjas könyve, A nagy utazás, ennek a négy napnak a története. De csak szerkezetében négy nap a regény időtartalma: Semprun mesterien keresztezi egybe a négy nap történetével az „utazás” előtti és utáni emlékeit, tulajdonképpen mindazt amit lényegesnek, közölnivalónak érez.

Eredeti megjelenés éve: 1963

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Zsebkönyvek Európa

>!
Park, Budapest, 2017
256 oldal · ISBN: 9789633554210
>!
Park, Budapest, 2017
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551752
>!
Európa, Budapest, 2007
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630783187 · Fordította: Réz Pál

12 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 48

Most olvassa 16

Várólistára tette 181

Kívánságlistára tette 82


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Nagy utazás. Sokszor úton. Akadozik alattam a MODULO busz is, többségük már le is állt. Rozsdásodva száguld a féléve felújított orosz metrókocsi. Nincs légkondi, csak kényszer-szellőzés. Hát ebből a kényszer valódi. Tömegekkel összezárva utazunk, s egyre jobban szorítanak a korlátok, meg a légkör. Nincs semuri fiú, legfeljebb moszkva-téri lányok, de már ők is nagymamák. Egymáshoz préselődik ember és ember, a másik már az ember könyökén jön ki, akár csak a propaganda. „Mindig mulattatott ez a kifejezés. Olyasmiről mondják, amit megunt az ember, olyan személyekről, akikből elegünk van, akiket kivetünk magunkból, metaforikusan a könyökünkön jönnek ki.” „Miért emelték ötmillióra a miniszterek fizetését?” „Nem ötmillió a miniszterek fizetése.” Két miniszter fizetése is ötmillió. De itt senki nem hazudik, legfeljebb akik bezárva utaznak. „ A Moselle völgye” Bár az lenne. Bár „igaza van, merre mennénk, amikor isten tudja hová megyünk.” "-Jó bbor terem erre." S nekem bevillan Tokaj, s a nem taggyűlésről szóló taggyűlési jegyzőkönyv. .Az ablakból stadion, uszoda, lövölde, számos nemzeti trafik, majd ismét stadion látszik a végtelen térköves flasztereken. – „Mit gyötröd magad? Hiába.” De persze a hasonlóság csak a véletlen műve, az érzések és asszociációk az egyéni szocializációk alapján személyesek.
Semprun átélte a koncentrációs táborba vezető vonatozást a tehervagonban. Szerencsénkre túl is élte azt, művészien ugyanakkor megrázóan meg is tudta fogalmazni az előzményeket, s a következményeket is áttekintve, Megborzongató, gondolatébresztő ALAPMŰ! Mesterien játszik az idősíkok közt, igazi epikus dráma – a holocaust méltó ábrázolása. Mindenkinek kötelező – kitűnő film is készült belőle.

1 hozzászólás
Éva_Bátka>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Pont olyan érzéseket váltott ki belőlem ez a könyv, mint amilyen a „nagy utazás” volt. Néha haladt, néha megállt, néha én sem tudtam hol vagyunk, hogy kikkel vagyunk, és azt sem, hogy mikor.
Sok sok gondolat ív volt, aminél azt éreztem, csodálatosan visz el az író, ugyanakkor azok a több oldalas mondatok amiket Saramagonál pl szerettem , azok most itt sokszor egyszerűen önmagukba fordultak.

Ibanez P>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

„Összezsúfolt testek a vagonban, nyilalló fájdalom a jobb térdben. S a nappalok. Az éjszakák.”

Ismét bebizonyosodott, hogy valamiért én a spanyol szerzőkkel nem vagyok jóban. Sokat vártam ettől a könyvtől, de sajnos nem hozta azt, amit vártam. Igazából a vonatút volt számomra a jobbik, azt tudtam jobban átérezni, a felbukkanó emlékek túl kuszán jöttek, villanások, amelyek néha nem bontakoznak ki megfelelően, épphogy megvilágítanak valamit, hogy aztán megint visszakerüljünk a vagonba vagy egy másik idősíkra. A legjobban talán a német katonával folytatott eszmecsere és annak morális része ütött. A vonatút akár részletesebben is jöhetett volna, akár úgy hogy az ott lévő emberek mesélnek egymásnak, hogy életben tartsák egymást… Így sajnos maradt egy zavaros, a témát „karcolgató” írás, kár…

Hannelorka >!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Tudom, hogy ez is egy alapmű, de ami azt illeti, a holokausztról és a koncentrációs táborokról számos jobb könyvet olvastam.
Nem adja át igazán sem a borzalmakat, sem a túlélőknek azt a megélését igazán, hogy milyen nehézség a tábor után újrakezdeni. Gyorsan olvasható, gyengébb lelkűeknek is alkalmas könyv. Nem mondom, hogy nem megható, egyszerűen csak hiányoltam belőle a holokauszt hangulatát, ha szabad ilyet mondani.
Nekem kimondottan tetszett viszont a történet struktúrája, csapongó, mint az elme és a gondolatok. Zilált és nehezen követhető, hiszen nagyon nehéz és hullámzó tudatállapotok lenyomatát őrzi.

Bélabá>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

A könyv hírneve miatt olvastam, de annyira nem éreztem mindent elsöprőnek. Az író visszaemlékezése a 16 évvel korábbi láger-beli eseményekre, amit politikai fogolyként élt meg. Elég csapongó és számomra túlontúl filozofikus stílusban. Tényleg nem volt könnyű követni a szálat, össze-vissza ugrált az időben.

AnneLGreen I>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Az irodalmi érettségin szabadon választható tételként a tanárom tanácsára választottam ezt a könyvet, és nem bántam meg. Mély nyomot hagyott a lelkemben ez a történet. Egy politikai fogoly hányattatásait meséli el, aki többedmagával és a halálfélelmével összezárva zötykölődik egy tehervagonban a koncentrációs tábor felé. Megrázó regény egy olyan témáról, amiről tényleg azt hiszi az ember, hogy már mindent tud. Nehéz egy ilyen történet után szóhoz jutni.

chhaya>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Négy napon és öt éjszakán át tartó utazás a koncentrációs tábor felé, egy tömött tehervagonban, 119 másik politikai fogollyal együtt, csak úgy állva és étlen-szomjan, ahogy állatokkal se bánnak. Tizenpár év távlatából mondja el e pár nap történetét az író, szabad folyást engedve az utazás előtti és utáni emlékeinek, egyik témát fonva a másikba, vissza-visszatérve egy korábbihoz, míg végül egyre zaklatottabb hangvételben, de beszélni képes róla. Megrázó utazás, még olvasni is.

Mallarme P>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Nem volt rossz, és értem a miértet, de nekem sokszor zavaró volt a sok idő és térbeli ugrálás…Tényleg érdekes és egyedi(?) Holokauszt visszaemlékezés volt, de mégsem az a nagyon mély dolog(Igen átélte, de francia ellenállóként, mint nem francia állampolgár), persze, nem kérdőjelezhető meg a koncentrációs tábor borzalma, és az odavezető út sem, de valami hiányérzet mégis maradt bennem, miután befejeztem a könyvet.

Paulina_Sándorné P>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Bár nem sok köze van hozzá, de olvasás közben egy dal zsongott a fejemben. A téma nagyon nehéz, bár már nagyon sok idő telt el a történtek óta, de ez számomra még mindig felfoghatatlan. Nem igazán értem, hogy mi vezet arra egyes embereket, hogy így tudjanak bánni egy másik emberrel. Szerintem az író nagy tehetséggel adta vissza a múltat. Olvasás közben szinte látja, érzi az ember, hogy mi történethetet a vagonban, milyen volt az utazás. Felkavaró, megrázó az egész.

pikkupilvi P>!
Jorge Semprún: A nagy utazás

Lassan megértem, miért nem tudtak a holokauszt után sokáig beszélni a megéltekről az áldozatok. Semprún többször kijelenti: előbb el kell felejtenie, hogy majd tizenhat év távlatából időutazást tegyen, felelevenítve a legkisebb részleteket is.
Az volt az érzésem, magának rendszerezi inkább a történteket, mint a nagyközönségnek. Szabad asszociációk, emlékbetörések tarkítják az utazás négy napjának leírását, néhol két össszetett mondaton belül négy idősíkot kell követni. Semprún le sem tagadhatná filozófiai képzését.


Népszerű idézetek

Almost_Zed >!

De aminek legnagyobb súlya van életedben, az néhány ember, akit ismertél. A könyvek, a zene, az megint egészen más. Bármivel gazdagítanak is, csupán eszközök, hogy eljuss az emberekhez. Persze csak az igazi könyvek, az igazi zene.

28. oldal

Kálmánfi_László>!

A boldogságot és a boldogtalanságot viseld egyaránt nyugodtan – minden elmúlik, s elmúlsz te is.

144. oldal

apple_pie>!

A halál pillanata mindig szokatlan időpont.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
AeS P>!

Az embernek gyakrabban kellene időt szakítania, vagy lehetőséget teremtenie, hogy az erdőt hallgassa. Hosszú korszakai voltak életemnek, amikor nem hallgathattam az erdőt. Megállok és hallgatom. Ez a tompa, bénító öröm abból a bizonyosságból fakad, hogy ittlétem tökéletesen esetleges, hogy alapvetően felesleges vagyok. Nem vagyok szükséges a zsongó erdő létéhez, ebben rejlik tompa örömöm forrása.

238. oldal (Európa, 1974)

Dölfike>!

Az embernek gyakrabban kellene időt szakítania, vagy lehetőséget teremtenie, hogy az erdőt hallgassa.

238. oldal [Európa, 1974]

Gyöngyi69>!

– Az mindegy – mondja –, hogy emlékezel-e vagy felejtesz, ha egyszer a múlttal törődsz.

155. oldal

Almost_Zed >!

Nincs holttest a német hadseregben, amely ugyanolyan nehéz volna, mint egyetlenegy halott bajtársam füstjének súlya.

154. oldal

1 hozzászólás
Eowyn I>!

– Nem tudhatod, te nem tudhatod – mondja.
– Mit?
– Hogy milyen a boldogság – mondja.
– Miért?
– Mert nem tudhatod. Csak.
– De igen, a boldogság a Moselle völgye.
– Látod – mondja Sigrid –, te mindig csak emlékezel.
– Nem mindig. Többnyire éppen felejteni próbálok.
– Az mindegy – mondja –, hogy emlékezel-e vagy felejtesz, ha egyszer a múlttal törődsz.
– Hát akkor?…
[…]
– A boldogság, mondtam már, mindig a jelen. A jelen pillanat.

143. oldal

Hannelorka >!

Sokkal nehezebb egy német katonával beszélgetni, mint Hegelt olvasni.

44. oldal

Hannelorka >!

– Mi a boldogság, Sigrid? – s míg kérdezem, eszembe jut, hogy vajon én meg tudnám-e mondani, mi a boldogság.
Mélyen leszívja a cigarettafüstöt, gondolkodik.
– Ha az ember érzi, átérzi, hogy él – mondja.

153. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Imre: Sorstalanság
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Erich Maria Remarque: Győztesek és legyőzöttek
Karl Bruckner: Szadako élni akar
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Nevil Shute: Az örökség