Bábeli ​könyvtár 55 csillagozás

Válogatott prózaművek
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges a XX. század egyik legnagyobb hatású írója. A kiadónk gondozásában megjelent ötkötetes életműsorozatnak köszönhetően ma már minden fontos műve olvasható magyarul. Mivel Borges egyre inkább a középiskolai tananyag részévé is válik, egy kötetbe gyűjtöttük legismertebb írásait. A „Körkörös romok”-tól kezdve a „Bábeli könyvtár”-on át „Az Alef”-ig vagy az Akhilleusz és a teknősbéka örökös versenyfutásáig csupa remekmű alkotja ezt a kötetet: különleges emberi történetek, ragyogó filozófiai és kultúrtörténeti eszmefuttatások, az irodalom örök problémáiról szóló elmélkedések.
Válogatta, szerkesztette és a jegyzeteket írta Scholz László.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár


Enciklopédia 11


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

eme P>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Hát te, nyájas olvasó, biztos vagy benne, hogy megérted a nyelvet, amin írok?

Nem, egyáltalán nem vagyok biztos benne. Csak abban, hogy nekem való ez a nyelv, még akkor is, ha néha csak sejtek, érzek valamit abból, ami mögötte van. Mint labirintusban bolyongok benne, anélkül, hogy félnék, szoronganék attól, hogy talán soha nem találom meg a kiutat. Valahogy jó tévelyegni benne. Néha meg-megállni, megpihenni, eltöprengeni dolgokon. Fikció és valóság, álom és éberenlét közti elmosódó határon, végességen és végtelenségen, káoszon és rendezettségen, emlékezésen és képzeleten, időn és téren.
Borges rendkívül tömör, remekül felépített novellái nemcsak olvasmányos, érdekes sztorik, nemcsak krimiszerű cselekményükkel indítják nyomozásra az olvasót, hanem filozófiai kérdéseket is boncolgatnak, jelképek, metaforák sora szövi át a textust, ahol szinte minden szál valamely másiknak egy újabb síkon való tükröződése. Ahogy a fikciók vagyis a novellák is a kötet második részének esszéit-előadásait tükrözik és viszont. Keresztül-kasul indázó, szerteágazó, párhuzamosan futó, összefutó szálak fonják össze az írásokat, melyek kaotikusságában pontosan az ismétlődés teremt rendet.
Én örökösen visszatérek az Örök Visszatérés elméletéhez.
Borges világában titokban végbemegy a csoda – megszűnik az idő, felszámolódik az okozatiság. Ami biztosnak tűnik, az egyetlen egy létező, mely sok-sok tükör által megsokszorozódva marad rejtve előttünk. A Könyvek Könyve – a totális könyv, mely minden más könyvre választ adhat egy bábeli könyvtár csalóka labirintusában vár a felfedezésre, hiszen nem végtelen a körülményekből eredő variációk száma – valahol ott rejtőzik a válasz. Maga a könyvtár pedig hasonlóságok, sejtések, tükröződések, visszhangok hálózata, melyben furcsa dolgok válnak lehetségessé – megálmodni, részenként gondolatban megteremteni egy embert, és átvinni őt a valóságba, találkozni és elbeszégetni majdani önmagunkkal… Közben meg Dsuang-Dszi-ként elmélázhatunk azon, hogy vajon én álmodom a lepkét, ő engem, vagy esetleg mindkettőnket valaki más.
Kafka, Carpentier, Calvino, Eco, Auster, Bioy Casares neve villan fel bennem olvasás közben, az Ezeregyéjszaka egymásba nyíló történetei, távoli mítoszok rejtélyei, újabb és újabb tükrök labirintusa.
És indulok tovább keresni a Könyvet.

4 hozzászólás
vargarockzsolt P>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

A kötet fikcióknak nevezett novellákból, és filozófiai-irodalomtörténeti esszékből-előadásokból áll.
A novellák rejtélyes történetek, tele szimbólumokkal (pl. álom, labirintus, tükör, könyvtár), amelyek a művek értelmezését elvont filozófiai síkra terelik. A költői nyelv és az ügyes dramaturgiai fogások miatt a novellák élvezhetők szimpla történetekként is (többnyire halállal végződő hátborzongató históriák), de az olvasó érzi, hogy a cselekmény mögött mélyebb értelmet, elvontabb tartalmat kéne keresni. Akiknek kedve támad a rejtvényfejtésre, azok ezt is megkaphatják a kötet második felében, ahol egy félelmetesen művelt, mély és eredeti gondolkodó eszmefuttatásaival ismerkedhetnek meg, például ilyen címek alatt:
Az elbeszélő művészet és a mágia
A pokolbüntetés időtartama
Akhilleusz és a teknősbéka örökös versenyfutása
A körkörös idő
Kafka előfutárai.
A könyv
A rémálom

Borges novellái érdekesek, szépek és izgalmasak, esszéi egyszerre költőiek és elgondolkoztatóak, és e mellett szerzőjük a 20. század irodalomtörténetének egyik legfontosabb írója. Mind szépirodalmi, mind elméleti írásaira rengetegen hivatkoznak, idézik őt, és utalnak rá, ezért is érdemes megismerkedni a világával.

3 hozzászólás
mandris>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Hát te, nyájas olvasó, biztos vagy-e benne, hogy megérted a nyelvet, amin írok?

Most már tudom, hogy nem én vagyok az első, aki így kezdte az értékelését, de éppen azért merem én is így kezdeni, mert sokat elárul a könyvről, arról, mennyire nem egy könnyű olvasmányról van szó, hogy (legalább) ketten, egymástól függetlenül mennyire találónak éreztük ezt a kérdést.
Ugyanis: Nem, egyáltalán nem vagyok benne biztos én sem, hogy mindent megértettem, amit Borges írt, de (számomra is meglepő módon) nem is ez volt a lényeg. Teljes mértékben igaz, hogy ezek a történetek tele vannak szimbólumokkal, amelyek megfejtést igényelnek, de ha valaki mégsem fejti meg ezeket, maguk a történetek is megállnak a lábukon, így aztán bármennyire is sikerül az olvasónak visszafejteni ezeket az elrejtett gondolatokat (akkor is, ha semennyire), minden esély meg van rá, hogy nagyon tetsszenek neki ezek a rövid novellák. Akkor is jó volt olvasni ezeket az egyébként meglehetősen rövid írásokat, ha nem értettem mindent. Pedig nekem általában nehezen megy az ilyesmi, és iszonyatosan szokott zavarni, ha valamit nem értek, nem tudok megfejteni, és ennek lépten-nyomon hangot is adok. Most valahogy mégsem zavart, úgyhogy elismerésem Borgesnek. Egy-egy novellát olvasni szinte meditatív cselekvés volt. Persze, voltak, amelyeket nem először olvastam, hiszen régóta ott porosodott a könyv a polcomon. Annak idején a Bábeli könyvtárat vagy épp Márk evangéliumát olvastam már, és szerettem, a túlnyomó többség viszont új volt számomra. Így egymás után olvasva ezeket a szövegeket jobban megragadhatók a visszatérő elemek, így például az idő és a tér sajátos kezelése, ezoterikus és más misztikus gondolatok beemelése, illetve a végén a fordulatok, amelyek az egész történetet valami újfajta megvilágításba helyezik. Még ha krimit is ír Borges, akkor is egyúttal egyfajta anti-krimit is ír. Nem csoda, hogy Eco is inspirálódott ezekből a történetekből, sőt, Jorge de Burgos nevű szereplőjét Borges tiszteletére nevezte el. A Bábeli könyvtár most különösen tetszett, de ugyanígy a Körkörös romok, az Elágazó ösvények kertje, az A halál és az iránytű, az Asterion háza, és még sok másik is, sőt, tulajdonképpen szinte mindegyik valami miatt végül nagyon tetszett. Az egyedüli kritikám, hogy a novellák nagy száma miatt, mire a végére értem, túl sok volt, némelyik nem maradt meg igazán. Kénytelen leszek újraolvasni. Hátha másodjára, vagy majd többedjére jobban megértem a nyelvet, amelyen Borges ír.

Futóhomok>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

„Én igyekeztem többet újraolvasni, mint olvasni, azt hiszem, az újraolvasás fontosabb, mint az olvasás, csak persze ahhoz, hogy újraolvassunk valamit, azt már előbb el kellett olvasnunk.” *
Nagyon ritkán olvasok bármit is többször, mert attól tartok – talán sokakkal együtt –, hogy valamiről lemaradok, kényszerítenek az általam még olvasatlan könyvek.
Közben pedig! Ez a Borges-könyv részemről újraolvasás volt és jelentem: működik. Ami egykor soknak tűnt, most már a belefeledkezés közege lett. Az esszé-műfaj esetében különösen lenyűgöző, ha valaki megtalálja a mondanivalójához ideális, az olvasót még nem leterhelő terjedelmet. A Borges-hívószó nálam régóta a labirintus, ehhez adta meg a másodjára olvasás a vezettetés élményét is.
A Fikciók közül kettőt emelnék ki: Két király és két útvesztő ; Paracelsus rózsája

*Jorges Luis Borges: A könyv 229. o.

13 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Jelképes és tudatos könyvtáros, hatalmas tudást halmozott fel, és azt műveiben megosztja az olvasóival. Nagy szerepük van a titkoknak, jelképeknek.
Ami legjobban tetszett: A könyv, teljes szöveggel itt elérhető, mindenkinek csak ajánlani tudom http://mandiner.blog.hu/2010/11/21/a_konyv_jorge_luis_b…
Ebben az írásában olyan tökéletesen összefoglal mindent, amit a könyvről tudni lehet és érdemes. Tetszett még: Bábeli könyvtár, Az elágazó ösvények kertje, Paracelsus rózsája a fikciók közül és Az olvasó babonás etikája.

mcborzaska>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Érdekes volt. Ezt valószínű majd később is kézbe veszem. Milyen kár, hogy csak az egyetemen került elő.

spinakker>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Anno már elolvastam A halál és az iránytű c. elbeszélésgyűjteményt, amely tartalmazza Borges legjobb elbeszéléseit (jobban mondva fikcióit), amihez ez a kötet nem ad sok újat. Ez töményebb válogatás, egypár régebbi novellája is bekerült, és kapunk néhány esszét is.
Mégsem bánom, hogy elolvastam, mert Borges elsőre túl sok volt. Mondjuk egy embertől, aki élete legnagyobb részét könyvek között töltötte, olyanokat is elolvasva, amelyeket talán senki más, lehet számítani arra, hogy ennek nyomát beletegye írását. Ugyanis nem csak esszéi vannak sűrűn tele idézetekkel és referenciákkal, hanem fikciói is. Ezen kívül néha bonyolult és körülményes lehet a nyelvezete, de mindenért kárpótol a zsenialitása. Mert ha stílusa nem is a legélvezetesebb, olyan ötletekről ír, amelyek azóta is velem vannak (és többek között Christopher Nolant is megihlették, az Inceptionre): végtelen könyvtár, trükkös útvesztők, történetbeli fordulatok.
Ennél kevésbé tetszettek az esszéi. Ott még szabadabban engedi el határtalan műveltségét, de nincs egy egyenes vonalú érvelése: inkább csak szabadon beszél egy-egy témáról, pl. álmokról, könyvekről, vagy filozófiai problémákról.

ervinke73>!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Regényolvasó vagyok, nem kedvelem túlzottan a novellákat, elbeszéléseket. Kivéve, ha annak Máté evangéliuma a címe és Jorge Luis Borges írta.

Belle_Maundrell >!
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Felemás érzéseim vannak, voltak olyan novellák, amik kifejezetten tetszettek, de olyanok is, amik egyáltalán nem. Az esszék többsége sajnos nem igazán kötött le, volt olyan, hogy csak átfutottam az oldalt. Ezek közül csak A könyv és A rémálom tetszettek igazán, de azok tényleg nagyon érdekesek voltak. Azért nem volt rossz, de egyelőre ennyi Borges elég volt.


Népszerű idézetek

olvasóbarát P>!

Az ember különféle szerszámai között kétségkívül a könyv a legbámulatraméltóbb. A többi mind testének meghosszabbítása. A mikroszkóp, a távcső a látásé, a telefon a hangé, aztán itt van az eke és a kard, ami az emberi kar meghosszabbítása. Ám a könyv egészen más: a könyv az emlékezet és a képzelet meghosszabbítása.

A könyv

222. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Kapcsolódó szócikkek: könyv
spinakker>!

Emerson egyetért Montaigne-nyel abban, hogy csak azt kell olvasnunk, ami tetszik, hogy a könyv a boldogság egy formája.

229. oldal, A könyv

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · könyv · Montaigne
20 hozzászólás
olvasóbarát P>!

A Könyvtár olyan gömb, amelynek a középpontja bármelyik hatszög, és kerülete felfoghatatlan.

Bábeli könyvtár

14. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Futóhomok>!

Én húsz éven át az angol irodalom professzora voltam a Buenos Aires-i Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Mindig azt mondtam tanítványaimnak, hogy ne csináljanak bibliográfiát, ne olvassanak kritikákat, olvassák magukat a műveket; lehet, hogy keveset fognak belőlük érteni, de élvezni fogják az olvasást, és mindig hallani fogják valakinek a hangját. Azt mondanám, hogy egy szerzőből a legfontosabb a hanglejtése, egy könyvben a legfontosabb a szerző hangja, az a hang, ami hozzánk szól. Életem jó részét az irodalommal töltöttem, s azt hiszem, hogy a boldogság egyik formája az olvasás; a másik, gyengébb formája az írói alkotás vagy amit alkotásnak nevezünk, amely az olvasmányaink emlékének és felejtésének keveréke.

229. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Kapcsolódó szócikkek: irodalom · olvasás
2 hozzászólás
Futóhomok>!

Bernard Shaw-tól egyszer megkérdezték, hiszi-e, hogy a Bibliát a Szentlélek írta. Shaw azt felelte, hogy minden könyvet, amit érdemes újraolvasni, a Szentlélek írt. Azaz a könyvnek meg kell haladnia a szerző szándékát. A szerző szándéka esendő emberi dolog, a könyvben kell legyen valami többlet.

225. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

Kapcsolódó szócikkek: George Bernard Shaw · Szentlélek
eme P>!

Épelméjű volna az, aki állandóan Magyarország térképét képzelné maga elé?

88. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

1 hozzászólás
spinakker>!

Még mindig azt játszom, hogy nem vagyok vak, továbbra is vásárolok könyveket, könyvekkel rakom tele a lakásomat. Nemrég valaki nekem ajándékozta a Brockhaus Enzyklopädie 1966-os kiadását. Éreztem a könyv jelenlétét a lakásban, mint valami gyönyörűséget. Ott volt a huszonvalahány gót betűs kötet, amit nem tudok elolvasni, térképekkel és metszetekkel, amiket nem látok, és mégis, a könyv ott volt. Éreztem a könyv baráti vonzását. Úgy gondoltam, hogy a könyv az emberi boldogság egyik lehetősége.

229-230., A könyv

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

eme P>!

egy könyv létezéséhez elegendő létének lehetősége.

19. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

spinakker>!

Szellemi tevékenysége szakadatlan, szenvedélyes, sokoldalú és teljességgel jelentéktelen.

94., Az Alef

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek

6 hozzászólás
Futóhomok>!

Eszébe jutott, hogy az emberek álma Istentől való, és Maimonidész azt írta, hogy ha egy álomban a szavak tiszták és villágosak, és nem látható az, aki kimondja őket, akkor azok Isten szavai.

64. oldal

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár Válogatott prózaművek


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mario Vargas Llosa: Kölykök
Julio Cortázar: Rítusok
Csuday Csaba (szerk.): A folyó harmadik partja
Gabriel García Márquez: Tizenkét vándor novella
Manuel Puig: Rúzsos kis ajkak
Julio Cortázar: Az összefüggő parkok
Julio Cortázar: Itt és most
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1978-79
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.