Holt ​tenger 8 csillagozás

Jorge Amado: Holt tenger

A ​lenyűgözően szép és veszedelmes tengeren milyen az élet és a szerelem? A szárazföldi ember vajmi keveset tudhat erről, hisz alig értheti meg a tengerész szívét.
Gumának, a brazil atlanti tengerpart egyik kikötője vakmerő, s legendás hírű hajósának és asszonyának, Líviának felejthetetlenül szép, tragikus történetéből tárul elénk ez az ismeretlen tengerparti világ. Nemcsak a dalokban, de az emberek szívében is „Édes a halál a tengeren” itt – mert a Tenger istenasszonya, a mindennél jobban tisztelt Iemanjá forró szerelemmel várja a bátor hajósokat, s elröpíti őket a távoli kikötőkbe, megismertetheti velük a széles nagyvilágot. Az élet áhításának, az élniakarásának csodálatos legendája ez!
A cselekmény fő vonalát bonyolító mellékalakok káprázatosan színes forgatagának ábrázolása – ahol felvonulnak a brazil tengerpart nyomorúságos életének jellegzetes alakjai: halászok és prostituáltak, hajósgazdák és csempészek, csavargók és szépasszonyok – a realista művek remekei közé… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 1960
352 oldal · Fordította: Tavaszy Sándor · Illusztrálta: Szőnyi Gyula

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Riru>!
Jorge Amado: Holt tenger

Örülök, hogy nem adtam fel, mert a regény nagyjából egyharmadánál úgy éreztem, nem fogom tudni végigolvasni. Nem szeretek félbehagyni könyveket, most megint beigazolódott, hogy ez talán szerencsés tulajdonság… Azt sem akartam elfogadni, hogy nem tudom végigolvasni Amadonak éppen ezt a könyvét, amikor az eddig olvasottak annyira tetszettek. Már megint azt érzem, hogy miközben kibont egy csodálatos történetet, minden jelkép is egyben. Amit persze biztosan mindenki másképpen értelmez. A sok ismétlésnek is van szerepe, olyan, mintha verset olvasnánk, a túlzott líraiság elringat, de ezzel az eszközzel lehet megérteni, amit mondani akar. Most már egyértelmű, hogy kedvenc íróim közé került.

SteelCurtain>!
Jorge Amado: Holt tenger

Nagyon szép tragédia. Kibogozhatatlannak tűnő történetfolyam, melyben végül minden helyére kerül, s mindennek oka, jelentése van egy varázslatos világban, egy nyomorúságos kikötőben. S az olvasó eltűnődhet rajta, hogy ki is ennek a történetnek a főszereplője, Lívia és Guma a két tragikus sorsú szerelmes, vagy az éltető, s ugyanakkor kegyetlen halált hozó tenger!?

kiralyp>!
Jorge Amado: Holt tenger

1920-as évek, Salvador da Bahia, kikötő, alsó- és felsőváros, még egyszer talán az Elevador Lacerda is meg van említve :)
Prózai szempontból gyönyörű a mű, élvezet olvasni, de könnyűnek nem mondanám. A fél pont levonás a néha előbukkanó vontatottság miatt van. Akit érdekel Brazília, egy csipetnyi afrikai joruba mitológia (Jemanzsá onnan van), némi dráma és a végén a tragédia, annak mindenképpen ajánlom.


Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

Számára, ami történt, végzetes ugyan, de törvényszerű: a férfi egy napon odavész a tengerbe, meghal felborult hajója mellett. A feleség megkeresi a holttestet, aztán várja, hogy a fiú felnőjön, s az is odavesszen, akár az apja.

SteelCurtain>!

A négerek hegedűje sikolt, mélyen sóhajt kezükben a harmonika, verik a tompa dobot és énekelnek. Ez az ő ajándékuk a tengerasszony számára. Mások szívják pipájukat, így világítják az utat, hogy Jemanzsá jobban lásson, odataláljon hozzájuk. Mindnyájan őt imádják, s amikor a hold jöttén a szép szirén haja szétterül a víztükrön, egy időre el is felejtik földi asszonyukat.

SteelCurtain>!

A tengerből támad a muzsika meg a szerelem meg a halál..


Hasonló könyvek címkék alapján

Graciliano Ramos: Aszály
Mário de Andrade: Makunaíma
Fernanda Torres: VÉG
Francisco Marins: Az aranybányák titka
Fernando Morais: A Mágus
Paulo Coelho: Az accrai kézirat
Molnár Gábor: Az óriáskígyók földjén
John Updike: Brazília
Márai Sándor: Ítélet Canudosban
Alberto Vojtěch Frič: A kígyósziget