Flor ​asszony két férje 93 csillagozás

Jorge Amado: Flor asszony két férje Jorge Amado: Flor asszony két férje Jorge Amado: Flor asszony két férje Jorge Amado: Flor asszony két férje Jorge Amado: Flor asszony két férje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A komoly, tisztességes, ámde tüzesvérű Flor asszonynak két férje van. S míg szombat délutánonként az egyik, a polgári jámborság megtestesítője illedelmesen fagottozik, Flor eszeveszett lázban szerelmeskedik a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, a szenvedélyes szerencsejátékossal, az elbűvölő csirkefogóval… Vagyis a kísértetével… Mert a sors úgy akarta, hogy az egyik házasságában Flor az igazi szerelemmel ismerkedjen meg, amilyennek a lányok álmodják, a másikban meg a renddel, az állandósággal, a nyugalommal, amilyennek a riadt anyák álmodják a házasságot lányaiknak… És amíg pellengérre kerül a kis- és nagypolgári képmutatás, a bölcs és derűs, fölényes és gúnyos Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: lám, ilyen az élet, ilyen csupa láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetni való, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy.

Eredeti cím: Dona Flor i seus dois maridos

Eredeti megjelenés éve: 1966

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa

>!
Európa, Budapest, 2008
712 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785822 · Fordította: Benyhe János
>!
Európa, Budapest, 1998
708 oldal · ISBN: 9630763893 · Fordította: Benyhe János
>!
Európa / Madách, Budapest / Pozsony, 1980
636 oldal · keménytáblás · ISBN: 963071874X · Fordította: Benyhe János

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

Rio de Janeiro


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 56


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Kavard, aprítsd, gyúrd a világot, amíg embernek való nem lesz!

Az első oldaltól az utolsóig hamisítatlan karnevál, pont úgy, ahogy én szeretem. :) Felfordult világ, akkora erővel, amekkorától a gonoszság is meghátrál, és közben olyan földhözragadt, sáros és piszkos, hogy a következő sikátorban szembejöhetne. Hogy ezt milyen kevesen tudják az utóbbi kétszáz évben. Hogy azt a keveset hogy meg kell becsülni. :) Mert olyan világfelforgatásból, amely szenvedést okoz, és még röhög is a szenvedőkön, olyanból, kérem, túlkínálat van. (Nehéz is belőle eredetit és sablonmentest alkotni, persze az is kihívás.) De ilyenből, amilyet Amado tud, hogy addig rázza, kavarja, pofozza, aprítja, gyúrja a világot, amíg az – saját maga számára is meglepő módon – hirtelen embernek való lesz, na, ilyenből szánalmasan kevés. Azért tartunk itt. Azok a komikus helyzetek, azok a torzságukban is hibátlan mellékszereplők, azok az elevenné váló mítoszok: így kell ezt csinálni. Hogy a lehetetlen is lehetővé váljon. Még az is, hogy rend és rendetlenség kibéküljön egymással. :) Tökéletesen illik ehhez a háttérhez Flor asszony főzőtudománya. A főzés is éppen így működik, mármint ha művészi szinten műveli valaki. :)

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/16/jorge_amad…

>!
Európa, Budapest, 1970
502 oldal · keménytáblás · Fordította: Benyhe János
Ezüst P>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Amado kétségtelenül rátermett, mesterségében járatos férfiú, jól kanyarítja a mesét, csibészes lazasággal szórakoztat, de azért a mondanivalóról sem feledkezik meg, humora összekacsintós és pikáns, de sosem az öncél vagy az olcsó majomkodás, hanem a fricska eszköze. Viszont annyit tud dumálni (te jó ég, mennyit!), hogy néha bizony igen szívesen elkevertem volna egy emberes adag kukoricakeményítőt a mondókájában, hadd rántsa össze ezt a látszólag elapadhatatlan szóáradatot.

Még ha a végén kissé rétestészta lesz is belőle, azért jópofa történetecske ez. Főszerepben a konyhatündér Flor asszony és az a bizonyos örökké létező kettősség, mely mindannyiunkban ott dolgozik… Először kikapós szépfiút választ: hetyke bajusz, lehengerlő mosoly, vállán szexi sebhely, csillapíthatatlan csintalankodhatnék, elbájoló szavak. Nem mellesleg folytonos kölcsönkérések, csalfaság és megbízhatatlanság. Íme, itt jön Vadinho, a javíthatatlan és csodálatos, aki csak könnyeket fakaszt, cserébe viszont olyan testi tüzet lobbant, mintha lángszóróval gyújtották volna. A józan ész nemet mondana rá, de hát a józan ész balra el, amikor Vadinho felbukkan, és belenyal az ember lányának fülébe. Nincs menekvés, de hát ki akarna menekülni egy ilyen gyönyörű ördögfi elől? Ráadásul ez a hatalmas zsivány, aki a maga módján úgy szeret, mint senki más, még a túlvilágról is képes visszatérni (anyaszült meztelenül, a szégyentelen) egy kis fekve kocogás kedvéért. Amire bármikor kapható, ellentétben Flor második férjével, az erkölcsös, tapintatos, végtelenségig megbízható, rend- és rendszerszerető, kedvesét a tenyerén hordozó, jó kiállású, ugyanakkor minden tekintetben kiszámítható Teodoro doktorral, aki csak szerdán és szombaton cselekszi meg, amit megkövetel a haza, azt is a takaró alatt. Jól kifőzték ezt a fiúk, az egyik díszes tálcán nyújtja a bódító kalandokat meg a mézédes szavakat, a másik pedig a maga szerény, de törhetetlen tányérkáján különleges fűszerek nélküli, de csalódást sosem okozó fogást kínál. Melyiket szeresse Flor asszony? És melyiket kívánjuk mi, lányok? Még szép, hogy mindkettőt.

Valószínűleg azért, mert a regényben olyan sok szó esik étkekről, zamatokról és fickókról, a fenti sorok írása közben eszembe jutott egy örökbecsű sztori, mely fiatalasszonyként a nagymamámmal esett meg. Ő is igen jókat szórakozott az eseten, ahányszor felelevenítette, így bátorkodom megosztani; remekül példázza, hogy a Vadinhók bizony köztünk járnak. Tehát. Történt, hogy egy napon a mama, sütőtökvételi szándékkal, beállított a zöldségeshez, ám, körültekintő vásárló lévén, úgy döntött, mielőtt pénzt ad ki a portékáért, meginterjúvolja a jóembert a minőséget illetően. Ártatlanul, a kétértelműség csapdáját abban a percben még fel sem ismerve, feltette hát a következő kérdést: „Édes a töke?” A válasz rögtön érkezett is nagy kajánul: „Mint az első csók!” Gyönyörű.

>!
Európa, Budapest, 2008
712 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785822 · Fordította: Benyhe János
3 hozzászólás
Youditta>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Szokatlanul sokáig olvastam ezt a könyvet, de nem azért mert nem tetszett. Rapszodikus a kapcsolatunk, ha felvettem, akkor beszippantott és faltam az oldalakat, viszont ha pár napig nem került a kezembe, akkor egy hónapig ott maradt porosodni.
Pedig végig jól szórakoztam Flor asszonyon és a két férjén, a két ellenpóluson, a szív és szenvedèly illetve az ész szerelmén. Ugyanis Flor asszonynak mindkettő szerelemhez volt szerencséje, és ezáltal meg is van a történetünk kerete ezzel a három karakterrel. Bírtam Vadinhot, aki egy igazi csirkefogó, szélhámos, nőcsábász, aki Flort is kifordította a hitéből néhányszor, de hamar vissza is lopta magát a szívébe. Miután Vadinho „lelép” színről, jöhet Teodoro gyógyszerèsz második fogásnak Flor élétében, aki ellentéte Vadihonak. Kell is egy kis nyugalom már sokat szenvedett Flornak, de azért a túl nagy csend sem tesz jót egy ilyen ízig-vèrig nőnek, mint főhősnőnk. Jön is a csavar, amikor ismét jön a kísértés Flor asszony életébe, mert Teodorunk túl steril egy ilyen szenvedélyes nőnek.
Szabadszájú, ízes, színes nyelvezettel mesél nekünk Amado, Florról, két férjétől, rengeteg ételről és a város többi lakójáról.

ppeva P>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Ízek, színek, hangok hatalmas kavalkádja. Sült kockarák mártásban, maniókabukta, halasparaj, fagottszóló, szerenád, pletykakórus, anyósnyelv, ledér és szent szomszédasszonyok, katolikus egyház és bonyolult afrikai istenek, főzőtanfolyam és bordélyház, szerencsejátékosok és patikusok. :) Remek humor, remek jellemek, remek meseszövés. Nagyon élveztem a csipkelődő stílusát is.
P.S.: Ja, és el ne feledjem – még egy fontos (talán legfontosabb) összetevője a kavalkádnak: szex, szex, szex. Szóban, gondolatban, cselekedetben és mulasztásban…
(Remélem, Freud doki nem röhög most rajtam a háttérből!)

9 hozzászólás
Ditta P>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Azt hiszem én jobban örültem volna, ha Flor asszonynak csak 1 férje van, vagy esetleg hajadon marad.
Nem mondhatom, hogy túlburjánzott a könyvben a cselekmény és úgy kellet Amadonak cipőskanállal belegyömködnie. Sajnos az én nehéz fejem az irodalmi szépségek iránti fogékonyság terén csökkentett képességekkel bír és általában csak a tartalomból ért. Ráadásul a könyv nyelvezete is igen régies, Nagymamámtól és a barátnőitől hallottam utoljára hasonló kijezéseket, mint amivel tele van a történet. Ami egyrészt jó alapot nyújtott az emlékezésre és ez tagadhatatlanul kellemes ajándék volt Amadotól. Másrészt az emlékekben való kalandozás olvasás helyett világosan mutatja, hogy nem tudott magával ragadni a könyv. Most is az volt a tanulság számomra, mint már máskor is, hogy Dél-Amerika világa nagyon távol áll tőlem és így a könyveik sem nyújtanak fergeteges élményt.
Ráadásul a mondanivaló hiányára fittyet hányva, a túlírt könyvek termetes példányával van dolgunk. Tapasztaltam már, hogy sok szerző nem bízza a véletlenre azt, hogy minden olvasóhoz biztotosan eljussanak a gondolatai, ennek érdekében duplán is szájba rágják a mondanivalóikat. Amado ennek a módszernek pedig az egyik koronázatlan királya lehetne, mert ő nem csak a mondatokat, de az oldalakat is duplázza és triplázza. Jól megrágunk mindent, de nem nyeljük le, és csakis azért nem, hogy később még elrágódhassunk rajta újra. Így lesz a szinte semmiből 500 oldal. Pedig ha igazán őszinte akarok lenni, valahol egy kicsit szórakoztatott ez a könyv, és ha sikerült volna Amadónak fele terjedelembe sűríteni mondanivalóját, akkor most talán nincs ez kellemetlen utóíz. Ezt az utóízt persze a terjedelem mellett még a misztikus befejezés is táplálja.
Biztosan jó könyv ez, hiszen a Világirodalom Remekei közé tartozik, csak tőlem áll nagyon távol.

>!
Európa, Budapest, 1970
502 oldal · keménytáblás · Fordította: Benyhe János
4 hozzászólás
Gudmundur>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Ideális átvezetés lehetne az erotikus könyvek világából a szépirodalomba: irodalom a javából, de mégis tele van szenvedéllyel, bujasággal, életigenléssel. És mennyi bölcsesség rejtőzik a tomboló, fékevesztett, színes-szagos kavalkád mögött! Nem emlékszem, hogy valaha is olvastam volna olyan regényt, amely az explicit tartalma ellenére ennyire finom tapintattal beszélne a női vágyakról, az önmagunkkal szembeni őszinteség fontosságáról, arról, hogy a társadalmi konvenciók nem tehetnek boldoggá senkit, viszont a vágyainkkal való szembenézés, és ezek megértése, elfogadása és felvállalása talán igen.
Na, és emellett még humora is van ennek a könyvnek: nem harsány, tolakodó, hanem diszkréten ironikus. Az író egy percig se engedi, hogy túl komolyan vegyük ezt az egészet, s ennek érdekében jó alaposan megfricskázza a szereplőit.
Flor asszony története csodálatos mese arról, hogy élni jó. Aki nem hiszi, járjon utána.

>!
Európa, Budapest, 2008
712 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785822 · Fordította: Benyhe János
Hoacin>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Flor asszony két férjének az esete meglehetősen buja, eléggé szabadszájú, finoman humoros, és a parázs temperamentuma ellenére is végtelenül lustán csordogáló mese. Mintha Hrabal egyik történetét teleszórnánk Rejtő kikötői szereplőivel, egzotikus helyszínt rittyentenénk köréjük, bőségesen meglocsolva nádpálinkával, cukrozott kókuszlével, meg irdatlan mennyiségű szexualitással. A háttérben Teodoro doktor fagottozna, Gödény Cazuza ukulelézne, Turhás úr a nyenyerén játszana, Ezüstnyelvú Lev ("Valami kimondhatatlan orosz neve volt, s a lányok elnevezték Ezüstnyelvű Levnek, talán az adomái miatt. Talán.") pedig elragadtatna mindenkit a rókafarkú fűrészen előadott dallamaival. Ilyen figurák után tényleg azt vártam, mikor jön Babette anyó a lavórral. :D
Viháncolás, tivornyázás, maniókapuding. A kérdőjeles erkölcsű városban Flor asszony a tisztesség mintapéldánya, és rendületlenül készíti a halasparajt, miközben végigkísérjük kísértéseit. Aprólékosan vesézünk végig mindent, még azt is, aminek semmi köze a cselekményhez, de a latinos vérmérséklet rajongói nyilván kéjesen dörgölőznek bele Bahia város részletesen taglalt hangulatába. Én jobban örültem volna, ha csak Florra, és a férjeire koncentrálunk, túl kíváncsi voltam a – fülszöveg által meglehetősen elspoilerezett – végkifejletre, semhogy Flor barátnőjének a heves vitáját olvassam egy frissiben megismert lényegtelen szereplővel az igazi zene lényegéről oldalakon át.
A könyv első felében az elbűvölő gazember Vadinho, a másodikban a tisztességesen jófej Teodoro doktor az aktuális férj. Flor viszonya hozzájuk teljes mértékben átérezhető és maximálisan különböző, igazából főhősnőnk nagyszerűen megjelenített alakja, vívódásai-örömei miatt is szerettem olvasni a könyvet. Meg persze az egyedi fazonok aktuális megnyilvánulásai miatt. :D
Vivaldo úr, a Virágzó Paradicsom temetkezési vállalattól személyesen szállt ki, hogy átadja az olcsó koporsót. Tekintélyes árengedményt is adott, hiszen Vadinho cimborája volt a rulett- és bakkarátasztalnál, ahol koporsóban és sírkőben szokott játszani.
(Ha már témánál vagyunk: közismert tény, hogy nádpálinka nélkül nincs virrasztó, se temetés!)
A túlírt részek ellenére is élveztem olvasni, a kétharmadánál kissé leült a cselekmény, de a végén elszabadult a varázs. :)
(Amúgy a könyv végig olyan pajkos, hogy a végén már „tajtékos tengere” helyett is „tajtékos feneke”-t olvastam, és ezen csöppet sem lepődtem meg. Hogy is tehettem volna olyan eredeti hasonlatok után, mint pl.: „olyan domború segge volt, mint egy szárnyashangyának.” :o :o :D)

A szomorúság a legnagyobb halálos vétek, az egyetlen, ami az élet ellen való..

Terbócs_Attila>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Rendkívül élveztem. Önfeledt fecsegés, fecserészés hatszáz oldalon. Idillien szellemes és bájosan vaskos, érzékien vérbő, meleg, tarka könyv. Végtelenül kedves könyv. Mintha nő írta volna, és mintha nőként olvastam volna. Néha azon tűnődtem, hova is fog kifutni a vége, hogy és miben találja meg Amado az emberi természet és vágyaink állhatatlanságának feloldását-megoldását… nos, a végjáték meglepő és egyedi, tízpontos találat. Az utolsó száz oldalt törvénytelenül vigyorogva olvastam végig.
(Egyúttal megragadom az alkalmat és elnézést kérek a Péterfy asszisztensétől, aki a rendelőintézeti váróban, miután észrevette, mit olvasok, vidáman közölte, hogy a vége, na, a vége, az aztán különösen jó. Ármányos, rosszindulatú lélek vagyok, és rögtön arra gondoltam, naná hogy a néni nem olvasta a könyvet, mert a történet, a mese annyira jó, és annyira lineáris az első ötszáz oldalon, ahol akkor jártam, hogy bármiféle különösen jó, még annál is jobb végkifejlet elképzelhetetlen. Pedig mégsem az, a néni tényleg olvasta a könyvet.)

Arianrhod>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Én ezt a nevet adtam a romantikus szórakoztató-irodalom új válfajának: gasztrománc. A műfaj sajátossága, hogy a történet szereplői szerelem- és párkeresési kísérleteik közben állandóan főznek, recepteket cserélgetnek, kerti tapasztalatokat, vagy piaci leleményeket osztanak meg egymással. Van, hogy a szakácsok nyomoznak, sőt már vámpírszakácsok is feltűntek a színen!

Ez így elsőre úgy tűnik, rendkívül unalmas lehet, nem? Pedig van néhány opusz, ami kifejezetten szórakoztató, sőt kiváló recepteket vagy konyhai praktikákat lehet belőlük ellesni.

Én először a szépirodalomban találkoztam gasztrománccal, első osztályú írótól, első osztályú történet: Jorge Amado brazil író Flór asszony két férje című regényéről beszélek. Szerencsés kezdet, mert ezután a többi igazán csak ponyvának fogható fel, kevés kivételtől eltekintve. Flór asszony nem unalmas, ellenkezőleg, humoros, édes, elgondolkodtató. Fantasztikus stílusban előadva egy fantasztikus történet egzotikus receptekkel fűszerezve. Európában nehezen készíthetők el az ott leírt ételek, hiszen alaphozzávalókat nehéz, vagy lehetetlen beszerezni. Én 10 évvel a regény első olvasása után jutottam el Brazíliába, ahol kifejezetten Flór asszony miatt utaztam 3 napra Bahíába, ahol a történet is játszódik. Látni akartam a történet színhelyét, érezni az illatokat, megtapasztalni mindazt, amit a mű olvasása közben elképzeltem. És megkóstoltam 3 helyi ételspecialitást, ebből az egyik Flor asszony levese névre hallgatott. Minden képzeletemet felülmúlta az étel, az ízek különlegesek, a „hangulatuk” teljesen amadoi volt.

A történetet olvasva teljesen megértettem Flór asszonyt. Minden emberben viaskodik az egymásnak ellentmondó két érzés, vágy. Az egyik a biztonság, annak biztos tudata, hogy rend van az ember körül, hogy nem érhetik kellemetlen meglepetések, hogy fenntartások nélkül szeretik. De a másik egy kisördög, ami ott munkál mélyen bennünk, az ismeretlen, a kaland, a szenvedély áhítása. Flór asszony megtapasztalja mindkettőt, de egy képmutató világban nem szegül szembe a közösség álláspontjával, nem lázad, ó nem. Ő kompromisszumot teremt a két álma között, és titkos szenvedélyét a csodás ételek készítésében, és álomférje karjai közt éli ki, míg eközben úgy él, hogy mindenki elvárásának megfeleljen. Mennyire szerettem volna ezt elérni, de eddig még nem sikerült. De Flór asszony receptje nem tűnik rossznak, egyik sem!


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

– Nini, ki van itt: az édes, kedves anyósom, az én második édesanyám, ez az aranyszívű, galamblelkű asszony; hát, a nyelvünk hogymint van? Jó éles?

Kapcsolódó szócikkek: anyós
4 hozzászólás
Ezüst P>!

[…] nem is tudod te, hogy milyen sötét verem az emberi szív.

474. oldal (Európa, 2008)

Ezüst P>!

Kellemes délutánokat töltött vonzó külsejű és szakavatott, áldozatkész fiatalemberek társaságában, egészen veszélytelenül, a legteljesebb titokban.

512. oldal (Európa, 2008)

B_Tünde P>!

– Nem szambázna velem? Vagy mint amerikai, inkább megvárna egy bluest… ?

245. oldal (Európa,1980)

Kapcsolódó szócikkek: blues · szamba
Ezüst P>!

– […] Nem vagy te se beteg, se bolond, a te nyavalyádnak, lányom, csak két orvossága van: házasság vagy fajtalankodás. Vagy elmégy apácának egy kolostorba. Hanem akkor vigyázz ám a pékre, tejesemberre, kertészre meg a páterekre, nehogy fölszarvazd a Miurunk Istenünket.

380. oldal (Európa, 2008)

Ezüst P>!

[…] régi bűnös vagyok, az Ótestamentumból jövök és egyenest az Apokalipszisbe tartok.

336. oldal (Európa, 2008)

Rawalpindi>!

A boldogságnak nincs története, boldog életből nem lehet regényt írni.

381. oldal, Európa Könyvkiadó, 1970

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
B_Tünde P>!

Mossák meg a rákokat egészben, citromos lében, mossák meg jól, még egy kicsit, hogy lejöjjön a piszok, de megmaradjon a tengerillat.

55. oldal (Európa, 1980.)

Kapcsolódó szócikkek: rák
Rawalpindi>!

– […] Halál ellen nincs orvosság…

200. oldal, Európa Könyvkiadó, 1970

B_Tünde P>!

Egyesek megőrizték komoly viselkedésüket, mások minden ünnepélyességüket levetkőzték, mikor ingujjban nekiültek a próbának, és kezükbe vették a hangszerüket, de mindannyiukon ugyanaz a belső derű tükröződött, az a tiszta ihletettség, amely elhessegette gondolataikból a silány és kicsinyes köznapiságot.

437. oldal (Európak, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nina Killham: A hús bűnei
Julie Garwood: Váltságdíj
Ali Hazelwood: A szerelem képlete
Vi Keeland: Hívatlan vendég
R. Kelényi Angelika: Rejtélyes Rio
B. B. Easton: Az öltönyös
Karina Halle: A féktelen trónörökös
Ella Maise: Akarlak, Adam Connor
Vi Keeland: Órákon át kívánlak
Emma Chase: Felséged szolgálatában