A ​gimi maga a pokol (Buffy, a vámpírok réme 1.) 7 csillagozás

Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol

MINDEN NEMZEDÉKNEK MEGVAN A MAGA VADÁSZA…

A TIÉDNEK ÉN VAGYOK.Buffy Summers arra vágyik, mint minden átlagos tinédzser: barátokra az új iskolájában, tisztességes jegyekre, és hogy szembeszegüljön a sorsával, mint a következő kiválasztott a vámpír vadászok hosszú sorában, akiknek a küldetésük, hogy legyőzzék a gonosz erőket… csakhogy az ő világa ezúttal kísértetiesen hasonlít a Tiédre.

Az Eisner-díjas Jordie Bellaire (Redlands) és a Russ Manning-díjas Dan Mora (Go Go Power Rangers), Joss Whedon (Bosszúállók) támogatásával elhozzák Buffy-t, egy vadonatúj korba, ahol új kihívások, új barátok, és néhány ismerős ellenség várja. De minél több minden változik, annál több minden marad a régiben, amikor a Banda szembeszáll egy vadonatúj Főgonosszal. A sötétség erői már lesben állnak a Sunnydale Gimnázium látszólag tökéletes falai között, hogy bebizonyítsák, amit úgyis minden tini tud: a gimi tényleg maga a pokol

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POKOL SZÁJÁBAN!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Panel Kalandor, Pécs, 2019
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155965050 · Fordította: Tóth Mátyás · Illusztrálta: Dan Mora

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Wee IP
Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol

Buffy 2018–2019.
Kicsit más, kicsit modernebb, de az alap szereplőgárda benne van, és a nosztalgia-faktor az egekben.
A rajzok stílusa nagyon tetszik, a párbeszédek pedig viccesek és gördülékenyek.
Csak lehetne hosszabb :D

>!
P_A_Doorman P
Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol

A képregények világa még mindig egy ismeretlen terület a számomra. Annak ellenére, hogy már nem egy remek képregényhez volt szerencsém. Az idei év egyik legjobban várt kiadványa volt, ez az igazán remek kötet. Kamaszként nagy rajongója voltam Buffynak. A Twilight őrület előtt igazán rajongtam a hegyes fogú rémeknek. Ez a felújított remekmű újra meghozta a kedvem a vámpír irodalomhoz. Figyelem a vámpírokkal most ismerkedők számára igazi kapudrog lesz ez a képregény! Részletes kritikámat elolvashatjátok itt: https://smokingbarrels.blog.hu/2019/10/17/kepregenykrit…

>!
FélszipókásŐsmoly
Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol

Újraolvasás után: csak javul az élmény!

Ránézésre igazán igényes kiadvány (nagyalakú, keménytáblás, szalagkönyvjelzős), pompás színezéssel és rajzokkal. Bár a 140-ből 32 oldalt borítógalériaként kitölteni szerintem túlzás (hisz a képregényt is olvassák, nem csak nézegetik), de jó elmerengeni rajtuk, mind adnak valamilyen ráadás élményt – különösen a „Válassz oldalt” változatok spoiler. Bónuszajándék csak nekünk: Mezei Kitty (Buffy magyar hangja) írt a kötethez egy rövid előszót a sorozat kapcsán kialakult közösségi találkozók emlékeit felidézve. A tartalomjegyzék is meglepően olvasmányosra sikerült, felvezeti és kiegészíti a történetet.

Mivel rebootról van szó, Buffy új Sunnydale-ben és a gimi titkai is még felfedésre várnak – de amúgy az alapfelállás a sorozatot idézi: Giles a Figyelője, Drusilla a fővámpír, Willow és Xander az újdonsült barátok, akik tudják Buffy titkát. A jellemek – már amennyire egy négyfüzetnyi képregénytől kitelik – hűek az eredeti szereplőkhöz, s kicsit rajzfilmes de az eleven ábrázolás (élénk színvilággal), és a szereplők könnyen felismerhetők nevük említése nélkül is.

Bár nagyon emlegetik a modern korba helyezést a fülszövegben, ez alig érhető tetten (az okostelefonos chat meg a szarkasztikus félmondatban elejtett környezettudatosság szerintem nem elég ehhez). spoiler Újítás viszont, hogy a sorozathoz képest Anyanka (a harmadik évadban behozott spoiler) karaktere már az első füzettől kezdve szerepet kap, Giles is egy fokkal keményebb figura, Spike érettebb. Szóval a változtatások csak javára váltak a műnek.

Ami kevésbé tetszett, az a cselekmény változékony sebessége és a „nem beavatott” szereplők reakciói:
– a Scooby csapat túl hamar verődik össze (hirtelen váltással abból az állapotból, hogy kiröhögik Buffyt a vámpír szó hallatán),
– senkinek nem okoz megbotránkozást egy óriásdémon (oké, Cordelia megjegyzi, hogy Sunnydale-ben történnek furcsaságok – na de ennyire??),
– hol heteket dolgoz fel két oldalon (egyébként ezt jól ábrázolta a képregényforma, a helyén volt), hol pedig elnyújtott töltelékrész zajlik műdrámás tiniromantikával (ez már a sorozatban is untatott, itt pedig belekavart a remekül indult hentelés-humor-horror hármasba).
– Giles gitáros jelenete bár szép emlékeket idéz, de képregényben szerintem nem igazán működik a pusztán kis hangjegy-jelekkel szemléltetett előadás.
– a narrálós gondolatok mindegyik szereplőnél ugyanúgy kék alapon fehér betűkkel szerepelnek; ezt lehetett volna sajátosabbá tenni, hogy rögtön tudja az olvasó, hogy kié a gondolat (főleg, ahol többen is szerepelnek, és előtte volt ilyen narrálós jelenetük). spoiler

S noha külsőre szép a kötet, sajnos a terjedelméhez képest sok benne az elírás (leginkább figyelmetlenségből adódó hibák: elválasztás, toldalékolás***, kétT-helyett-egyT stb.). Persze, ha félreteszem az ez irányú érzékenységemet, és összességében nézzem, akkor e könnyen javítható hibák még mindig eltörpülnek a kötet értékei mellett.

A fordítás jó, gördülékenyen olvasható.

További 4 rész jelent meg eddig (+Chosen Ones +Hellmouth +Angel, crossoverként olvasható cselekmény), és decemberre ígérik a 10. füzetet, szóval legalább egy kötetre még lehet készülni. Bízom benne, hogy tanul a kiadó a hibákból, illetve nem rettenti el a vásárlókat sem az ár, sem a kelleténél több tévesztés.

                        __
***Ugyan a „külföldi nevekhez kötőjellel illesztünk minden toldalékot” már évek óta terjedőben van az interneten, és lehet, hogy egyszer ez lesz majd az újhelyes írás, de egyelőre még nem az: pl. Cordelia-t egyelőre még helyesen: Cordeliát, ahogy Buffyt, Sarah Michelle Gellart stb. is kötőjel nélkül írjuk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jody Houser: Stranger Things 1. – A túloldalon
Jeffrey Brown: A napló visszavág
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.
Rick Riordan: A titán átka
Rachel Hartman: Seraphina
Maryrose Wood: Méregnaplók
Robert McCammon: Egy fiú élete
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat