Vesalius ​titka 207 csillagozás

Jordi Llobregat: Vesalius titka

Barcelona, ​1888 májusa. Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Sebeik egy feledés homályába merült, régi átkot idéznek.

A könyörtelen gyilkos utáni hajszába három civil is belekeveredik. Daniel Amat, az Oxfordban élő fiatal tanár, aki különös körülmények között meghalt édesapja miatt tér vissza Barcelonába. Bernat Fleixa, aki újságíróként dolgozik a Correo de Barcelonánál, és leghőbb vágya egy olyan esetről írni, amely végre híressé teszi. Az orvostanhallgató Pau Gilbert, akinek minden lépését súlyos titkok övezik. A gyilkos kézre kerítése érdekében ők hárman egy olyan 16. századi anatómiai kézirat nyomába erednek, amely merőben megváltoztathatja a tudomány állását.

Jordi Llobregat 2015-ös regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban. A megjelenését követően több mint tizenöt országban keltek el a kiadás… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522888 · Fordította: Smid Bernadett
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
432 oldal · ISBN: 9786155522994 · Fordította: Smid Bernadett

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Amat · Pau Gilbert · Bernat Fleixa · Bertomeu Adell · Manuel Vidal · Sir Edward Warren

Helyszínek népszerűség szerint

Barcelona


Kedvencelte 17

Most olvassa 8

Várólistára tette 238

Kívánságlistára tette 202

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Ez a könyv maximálisan megérdemli az öt csillagot. Egy percig sem unatkoztam olvasás közben. Az író visszavisz minket 1888 Barcelonájába, hogy hőseinkkel egy sorozatgyilkos nyomába eredjünk. Ki az az ember, aki nőket gyilkol? A babonás népek szerint egy mesebeli szörny, hőseink viszont egy őrültre gyanakodnak.
Nagyon szépen volt felépítve a cselekmény, sorban megismerjük a szereplőinket, Barcelona sötétebb részeit, a korrupt rendőröket és kapzsi üzletembereket. A végső fordulat teljes meglepetés lett, és az igazságérzetem is ki lett maximálisan elégítve.
Nem szeretem amikor a rosszak megússzák, és itt nemcsak a gyilkosra gondolok. Két gyengébb krimi után igazán jólesett egy ilyen borzongató történetet olvasni.

8 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Több figyeltünk között is nagy sikert aratott ez a könyv, így amint megláttam, hogy megvan a könyvtárunkban, gyorsan elő is jegyeztem.

Nem csalódtam, egy jóféle régimódi, anatómiai ínyencségekkel felturbózott, szépen kidolgozott krimivel volt dolgom.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/03/vesalius-titka-es-…

2 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Ez a könyv nem hiába lett debütáló kötetként siker, minden megvan benne, ami egy jó könyv alapreceptjéhez szükséges: rejtély, gyilkosság, tudomány…mindez egy megfelelő történelmi korba és helyszínre varázsolva…mi kell még? Korrajz, borzongás, történelem, kis romantika fűszerezésnek… és voilà: készen is vagyunk.

3 hozzászólás
Xoxoribizli P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Egész idő alatt borsódzott ettől a könyvtől a hátam!!
https://media3.giphy.com/media/26hiti2K3LDCmKQjC/giphy.gif

Napokig kézenfogva kellett kísérgetni a lakásban…
Gyenge idegzetűeknek spoiler nem igazán ajánlom a könyvet.
A borítója gyönyörű, a beltartalom izgalmas, de én majdnem infarktust kaptam félelemben tőle!
A gyilkosságok nagyon szemléletesen voltak leírva, a holttestekkel egyetemben. Nem mondhatnám, hogy ilyen szintű rálátást szerettem volna.
Az vitathatatlan, hogy fenntartotta az érdeklődést spoiler.
A végére pedig egy akkora csavart vágott a fejemhez a szerző, hogy ha addig azt hittem ez egy nagyon kidolgozott könyv, ezután már nem is találtam rá kifejezést.
Ez egy fantasztikus könyv volt, de az is biztos, hogy én az életben nem fogom mégegyszer a kezembe venni.

6 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Aztaaaaaa :O Ez a könyv valami zseniális volt, aki eddig csak szemezett vele bátran álljon neki, mert nem fogja tudni letenni. A könyv végén a csattanó is jól meglepett.
Néhány résznél pedig őszintén kirázott a hideg, annyira jól át tudta adni az író a parás részeket. Nyomozás, kaland, gyilkosság, babona mi kell még? Mindez kellően adagolva, úgy hogy közben te is ott ragadsz az oldalak között és nem ereszt.

szadrienn P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Pokolbéli utazás a tizenkilencedik századi Barcelona legsötétebb bugyraiba a helyi Hasfelmetsző Jack nyomában.
A szerző magabiztosan alkalmazza a klasszikus rémtörténetek kedvenc visszatérő elemeit, tűzvész és elmegyógyintézetbe kerülő őrült szereplő nélkül csalódott is lettem volna. Néhány fordulata viszont annyira meglepő és eredeti, hogy még a klisékben megfáradt olvasók tetszését is elnyerheti.
Ahogy haladtam előre a történetben, úgy vált egyre izgalmasabbá és hátborzongatóbbá, elvonási tüneteim fokozódtak, amikor félre kellett tennem a könyvet. És még a végső nagy leleplezés sem okozott csalódást.
A író engem meggyőzött, szívesen olvasnék még tőle, bár különös hangzású nevét még egy kicsit gyakorolnom kell.

7 hozzászólás
ViraMors P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Kissé zaklatott a viszonyom a történelmi krimikkel, meglehetősen kényes vagyok a történelem és a krimi egyensúlyával, jobb szeretem, ha a krimi a hangsúlyosabb, de azért legyen korhű, legyen meg az adott időszak hangulata. Jordi Liobregat műve ilyen téren abszolút telitalálat. 1888 május, Barcelona. Közeleg a világkiállítás megnyitója. Az író érezhetően ismeri a város akkori viszonyait, az embereket, a szokásokat és a babonákat is. Érezhetően komoly tudás áll a könyv mögött, de mindezt képes úgy tálalni, hogy nem villogásnak érzem, hanem csillogó szemmel csodálom. Bár deja vu… helyenként kissé sok volt az utcanév…

spoiler
Adott egy meglehetősen kegyetlen gyilkosságsorozat, ami jobbára a szegényebb réteget érinti, ezért próbálják eltusolni, még kézre is áll a babona-szülte magyarázat: a spoiler démoni Fekete Kutya tette.
Adott három karakter, eltérő célokkal, sötétebbnél kuszább titkokkal és gondokkal, akik apránként egymás mellé sodródnak, és közösen próbálnak nyomozni, miközben mindenki más minél távolabb szeretné tudni őket a gyilkosságoktól. Természetesen a titkok apránként megoldódnak, és jó néhány gyönyörű csavar után a gyilkos kilétére is fény derül.
A könyvben úgy keveredik egymással a rengeteg vélt, valós és kitalált tény és esemény, hogy közben egy percig sem válik zavarossá vagy zsúfolttá. Llobregat remekül megteremti és fenntartja a hangulatot, határozottan vezeti a történet rengeteg szálát. Mindeközben hol humoros, hol kegyetlen, hol lendületes. Első sortól az utolsóig nagyon élveztem, remélem, számíthatunk még további könyvekre az úriember tollából!

Mindeme dicshimnusz mellett azért megjegyeznék két apróságot. Egyrészt voltak olyan apróságok, amiket inkább éreztem hatásvadásznak, mint hasznosnak, megértek volna pár mondat magyarázatot, hogy ne csak úgy legyenek. Másrészt a női karaktereken azért még érdemes lett volna dolgozni, a többség nekem eléggé felszínes volt.
A költői kérdés pedig, ami dolgozik bennem: hogy van az, hogy a megoldáshoz legalább fél tucat csavar vezetett, én mégis a könyv kb negyedénél megmondtam a gyilkost????

@Riszperidon még egyszer nagyon köszönöm a könyvet, remek választás volt :D

31 hozzászólás
ggizi P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Nem fogom nagyon ragozni: amilyen gyönyörűséges a borítója, annyira lenyűgöző volt a történet maga is. A helyszín nálam alapból nyerő volt, Barcelona az egyik kedvenc városom (ha nem épp a legek legje) és élvezettel olvastam a korabeli építészeti leírásokat (lelki szemeimmel még az ifjú Gaudit is oda tudtam képzelni, ahogy a háttérben alkotja (vagy még csak tervezi) szépséges épületeit). A fókuszban persze nem ez volt.
A sajátos hangulat rögtön megfogott és a részletgazdag leírások nagyon érzékletessé tették a történéseket (épp reggelizés közben csíptem el az egyik gusztusos részt, hát… épp hogy nem köszönt vissza…)
Nem az a kirobbanó feszültséggel teli könyv volt, de mégis végig fenntartotta az érdeklődést és fokozatosan, újabbnál újabb rejtélyeket fedve fel erősítette a kíváncsiságot. A vége azért enyhén befrusztrált spoiler, de még így is teljesen rendben volt.
HűHa! Elsőkönyves szerző? Le a kalappal!

13 hozzászólás
mezei P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Már régen olvastam krimit. Jó krimit meg még régebben. És ez egy jó krimi volt. Jordi Llobregat igazán különleges atmoszférát teremtett. A XIX. századi Barcelona fényeivel, sötét sikátoraival, kikötőjével, titkos föld alatti alagútrendszerével és nem mellesleg a Világkiállítással maga is a regény egyik szereplőjévé vált. A történet kellőképpen rejtélyes és izgalmas volt, a szereplők érdekesek; rengeteg titok, keresés, kutatás, menekülés, és a végén a nem várt fordulat. A befejezés meglepően elegáns volt, nyitott véggel. Az egész könyv nagyon hangulatos volt, titokzatos, rejtélyes, filmszerű jelenetekkel – már rég találkoztam ilyennel. Nem véletlen a nagy siker.

1 hozzászólás
Navi P>!
Jordi Llobregat: Vesalius titka

Kicsit szkeptikusan álltam a történethez, hogy mégis miért ez a nagy felhajtás a könyv körül. Az alapfelállás szerint egy tanár, egy tisztességes újságíró és egy sebésztanonc nyomoz egy sorozatgyilkos után, aki fiatal lányokat támad és öl meg Barcelona nyomornegyedében az 1880-as világkiállítás előtt néhány héttel-hónappal. A tanár, Daniel Amat apja, aki híres orvos volt Barcelonában, meghal, s a gyanú szerint meggyilkolták, ezzel az üggyel kapcsolatban. Tökéletes korrajzot kapunk a korabeli Barcelonáról, a korabeli egészségügyi és tudományos helyzetről. Olyan, mintha a modern kor születésének lennénk szemtanúi. spoiler orvosok, elektromosság, a sajtó szerepe a mindennapokban, a korrupció. Nagyon szomorú vagyok a rengeteg szenvedés miatt, amit ki kellett állniuk a szereplőknek, valaki halála viszont csak örömmel tud eltölteni, mert megérdemli. Remélem, hogy hőseink fel tudják dolgozni az eseményeket, főleg szegény Daniel. Ilyen terheket cipelni évekig, s a végén kiderül, hogy „feleslegesen”. Nem számítottam erre a csattanóra. Volt 2 tippem eleinte, de valahogy sántítottak. A vége viszont eszembe sem jutott. Nagyon jó krimi, ajánlom mindenkinek.


Népszerű idézetek

Janina13>!

Amióta összeházasodtak folyton csak lázadozott, és ami még ennél is rosszabb: volt saját véleménye! Olvasott, ami nem való egy tisztes nőhöz. Mit gondol magáról?

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bertomeu Adell · Irene Adell
3 hozzászólás
mate55 P>!

A betegség és a halál előtt mindannyian egyenlők vagyunk.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: betegség · egyenlőség · halál
mate55 P>!

Érdekes, hogy azok okozzák nekünk a legtöbb fájdalmat, akiket a legjobban szeretünk.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · Manuel Vidal
mate55 P>!

Apa és fiú sohasem szabadna, hogy egymás ellenségévé váljon.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: apa · ellenség · fiú · Manuel Vidal
mezei P>!

– Elnézést, Gilbert – állította meg a dékán hangja. – Van egy utolsó kérdésem. Mindig meg akartam kérdezni magától, de sosem volt rá alkalmam. Évekkel ezelőtt ismertem Francesc Gilbert doktort. Maga nagyon hasonlít rá. Csak nem…?
Pau úrrá lett remegő hangján.
– De igen, uram. Az apám volt.
– Ó! – bólintott merengve. – Gilbert kiváló orvos volt, kiváló. Ahogy maga is az lehetett volna. Kár, hogy nő.
– Kár, hogy maguk férfiak.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pau Gilbert
EssentialHencsi P>!

– Mesélj el mindent! Ha úgyis barátnők leszünk, akkor kezdjük is el!
– Ez egy hosszú történet.
– Nem baj, kedvesem, nekem több szabadidőm van, mint egy miniszternek!

230. oldal

robinson P>!

– Mit akarsz mondani?
– Veszélyben vagy.
– Honnan tudod?

279. oldal

robinson P>!

Amióta csak Barcelonába érkezett, mindenkinek az a rögeszméje, hogy menjen vissza.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Barcelona · Daniel Amat
robinson P>!

– Ez a Vesalius jól megvezetett minket – kiáltott fel Fleixa.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andreas Vesalius · Bernat Fleixa
robinson P>!

A lába előtt heverő intézet épületei eltűntek a sötét, szűnni nem akaró esőben. Annyi év után rábukkantak.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Amat

Hasonló könyvek címkék alapján

Dolores Redondo: A láthatatlan őrző
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Chris Carter: Vadász
M. J. Arlidge: Bújócska
Jo Nesbø: Hóember
Caleb Carr: A Halál angyala
James Ellroy: A nagy sehol