12 ​szabály az élethez 21 csillagozás

Így kerüld el a káoszt!
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Dr. ​Peterson a torontói egyetem megbecsült tanára, keresztény, jobboldali gondolkodó, pszichiáter és hivatásos provokátor. Könyvével az egész világot zavarba hozta.
A 12 szabály az élethez hónapok óta listavezető az Amazonon, tarol a világ sikerlistáin, többek közt a USA Today, a Wall Street Journal, a The Washington Post és a The New York Times toplistájának első helyezettje. Közel 40 ország megvásárolta a kiadás jogait.
A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.
Megtudhatjuk, miért érdemes békén hagynunk a gördeszkázó fiúkat, milyen borzalmas sors vár azokra, akik mindenkiben a hibát keresik, és miért kellene minden macskát megsimogatnunk az utcán.
Mit taníthat nekünk az egyszerű homár idegrendszere a sikeres életről? Miért emelték… (tovább)

Eredeti mű: Jordan B. Peterson: 12 Rules for Life

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
430 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759369 · Fordította: Horváth M. Zsanett
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
430 oldal · ISBN: 9786155759376 · Fordította: Horváth M. Zsanett

Kedvencelte 2

Most olvassa 28

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

>!
Flora_The_Sweaterist P
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Mivel is kezdhetném? Először talán azzal, hogy kinek nem ajánlom ezt a könyvet. Annak semmiképp sem, aki nem elég nyitott arra, hogy kellemetlen igazságokat olvasson. Itt ugyanis nem lehet majd másokat hibáztatni és az önsajnálat sem vezet semmire: Dr. Peterson a felelősségvállalásra szólít fel, és aki erre nem áll készen, valamint a problémák forrását a kozmikus erőkben és egyes társadalmi csoportok elnyomó erejében keresi, az pofára fog esni, és meg fogja ütni magát. Ezért pedig (mivel nem lesz más) Petersont fogja hibáztatni, amiért nem biztosított a könyvéhez bukósisakot vagy biztonsági hálót. Annak sem ajánlom a könyvet, aki nem képes követni egy bonyolultabb gondolatfolyamot, ugyanis Dr. Peterson a nagy műveltségű emberekre gyakran jellemző szabad asszociációs módon építi fel a mondandóját: csapong erre, csapong arra, mint egy becsiccsentett denevér. (Már elnézést a hasonlatért.) De a látszólagos káosz mögött mindig jelen van a rend is, a gondolatokat összefűző közös elem, a vezérfonal, amire írónk felfűzte gondolat-igazgyöngyeit. Azoknak pedig, akik szándékosan félremagyaráznák a könyv mondanivalóját, legszívesebben megtiltanám, hogy kézbe vegyék. Épp elég irodalmi művet és filozófiai gondolatot szentségtelenítettek már meg a hozzá nem értők – itt lenne az ideje abbahagyni ezt a semmire sem vezető tevékenységet. A szenvedő intelligencia nevében előre is köszönöm.

(Azt egy percig sem állítom, hogy én olyan mérhetetlen tudás birtokában lennék, ami feljogosítana arra, hogy méltó kritikusa lehessek ennek a könyvek, de azért mégiscsak tennék egy szerény próbálkozást.)

Ezt a könyvet kétféleképpen lehet olvasni: az egyik módszer célravezető – a másik nagy valószínűséggel katasztrófához vezet. A sikeres módszer első lépéseként azt ajánlanám, hogy a kedves, lelkes olvasó egy pillanatra mégiscsak fékezze a kíváncsiságát, csukja be a könyvet és ugorjon fejest a YouTube kínálta „Jordan Peterson-élménybe”. Nem a fanatikus rajongó szól belőlem, hanem az egyenes beszéd őszinte híve. Könnyebb lesz követni a fejezetekben leírt gondolatokat, ha az olvasónak már van valamilyen benyomása az íróról. Talán könnyebb lesz őt magát is megérteni.

Dr. Jordan B. Peterson egy kanadai klinikai pszichológus, aki tanított a Harvardon és a Torontói Egyetemen is. Előadásainak nagy része elérhető a YouTube-on, nézettségükről milliós nagyságrendben lehet beszélni, de igazán híressé (vagy hírhedtté) a Cathy Newmannel folytatott interjút követően vált. (Csak erős idegzetűeknek ajánlott. A „hölgy” egy szentet is ki tudna hozni a béketűrésből.)

Bár én Dr. Petersont már a könyv kézbevétele előtt is csodáltam, Norman Doidge (kanadai pszichiáter, A változó agy és a Hogyan gyógyul az agy? c. könyvek szerzője) előszava és a kötet végén megjelentetett egy oldalas rövid életrajz még inkább elmélyítette ezt az érzést. Egy olyan emberről beszélünk ugyanis, aki nem csupán egy szakmájába begyepesedett előadó – volt „mosogató, benzinkutas, csapos, szakács, méhész, olajfúró, fűrészmalmi munkás és vasútépítő” is, emellett tartott tanácsadásokat, és több száz publikációja jelent meg. Maga is megküzdött a depresszióval és a családi tragédiával is. Az a fajta sokoldalú személyiség, akit szívesen hallgat az ember egy baráti vacsora alatt, mert karizmája és tapasztalata önkéntelenül is mágnesként vonzza a figyelmet. De mint ilyen típusú előadó, nem is fogja elnyerni mindenkinek a tetszését. Ő maga is bevallja, hogy az előadásai nem szükségszerűen rendezettek, ezért elég nyitottnak kell lenni a hirtelen váltásokra, asszociációkra, és képesnek kell lenni követni a gondolatmenetét. Ez a stílus pedig elkerülhetetlenül visszaköszön a kötetben is.

Talán célravezető lenne felsorolni a 12 szabályt, ami a könyv 12 fejezetében megjelenik. Ezek jelentését nem áll szándékomban megmagyarázni – inkább bátorítanék mindenkit, hogy vegye kézbe a könyvet, és olvassa el –, de kiemelnék majd néhány gondolatot, ami megjelenik a műben: természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen majd’ minden oldalon akad valami, amit érdemes lenne megemlíteni.

A 12 szabály tehát a következő:

1. Hasat be, mellet ki!
(Stand up straight with your shoulders back)
2. Segítsünk önmagunkon!
(Treat yourself like someone you are responsible for helping)
3. Barátkozzunk azzal, aki a javunkat akarja!
(Make friends with people who want the best for you)
4. A saját múltunkhoz hasonlítsuk magunkat, ne mások jelenéhez!
(Compare yourself to who you were yesterday, not to who someone else is today)
5. Ne hagyjuk, hogy a gyerekeink megutáltassák magukat velünk!
(Do not let your children do anything that makes you dislike them)
6. Tegyünk rendet a magunk háza táján, mielőtt a világot kritizáljuk!
(Set your house in perfect order before you criticize the world)
7. Adjunk értelmet az életünknek (megalkuvás helyett)!
(Pursue what is meaningful (not what is expedient))
8. Mondjunk igazat – vagy legalábbis ne hazudjunk!
(Tell the truth – or, at least, don’t lie)
9. Gondoljuk azt, hogy a másik ember tud valamit, amit mi nem!
(Assume that the person you are listening to might know something you don’t)
10. Fogalmazzunk pontosan!
(Be precise in your speech)
11. Hagyjuk gördeszkázni a gyerekeket!
(Do not bother childen when they are skateboarding)
12. Simogassuk meg az utunkba kerülő macskákat!
(Pet a cat when you encounter one on the street)

Amit ezekről a szabályokról érdemes tudni az az, hogy némelyik valóban csak vezérfonalként, keretként szolgál az adott fejezetben kifejtett nézetekhez. Maguk a fejezetcímek, vagyis a szabályok, egyszerűek és lényegre törőek – a kifejtett gondolatmenet már bonyolultabb. Dr. Peterson előszeretettel vizsgálja meg szimbolikai jelentés szempontjából a különféle bibliai történeteket, de nem zárkózik el attól sem, hogy populáris művekre hivatkozzon. Ez alatt a Disney meséket értem. Ez persze egy hihetetlenül okos húzás a részéről, egyrészt mert ezek a filmek világszerte ismertek, másrészt azért is, mert általában egy korábbi (morális/szimbolikus értelemmel bíró) történethez nyúlnak vissza: legyen az a Grimm testvérek egyik meséje vagy Az oroszlánkirály esetében Shakespeare Hamletje. Épp ezért ne gondolja senki se, hogy ezeknek a meséknek az értelmezése komolytalan dolog lenne. Természetesen sokat segít, ha előzetesen is ismerjük ezeket a történeteket. Az én generációmnak e téren könnyű dolga van, hiszen Walt Disney gyakorlatilag a közös nagybácsink – az idősebb generációk pedig remélem, hogy gyermekeik, unokáik mellett szintén (akár kénytelen-kelletlen) megismerkedtek ezzel a világgal. Dosztojevszkij ismerete ugyancsak előnyt jelent, hiszen például A Karamazov testvérek Ivan-Aljosa ellentéte többször is szóba kerül.

Ahogy már említettem, szeretnék kiemelni néhány gondolatot, ami engem megfogott.

Előadásai során már korábban is hallottam őt a gyermekekről beszélni, és most sem kellett csalódnom. Az 5. fejezetben kitér ugyanis a rend és a fegyelmezés fontosságára, a szülő felelősségére. Kiemeli, hogy „[a] gyerek fegyelmezése felelősségteljes tett. Nem harag a rossz viselkedés láttán. Nem bosszú a csínytevésért. Hanem a kegyelem és a hosszú távú megítélés gondos kombinációja.” Amiről Dr. Peterson beszél az gyakorlatilag az arany középút: nem a gyermeke felett hatalmat nyert zsarnok önkényeskedése és nem is a modern világban oly népszerű laissez faire hozzáállás: hanem a jutalmazás és büntetés igazságos rendszere. Amire pedig véleménye szerint szükség is van, hiszen a gyermeknek be kell illeszkednie a társadalomba és képesnek kell lennie megfelelően „működni” annak keretein belül, ennek biztosítása pedig nagyrészt a szülők feladata. Talán senkinek sem esik nehezére elképzelni azt a fajta gyermeket, akit a fordításban hihetetlenül aranyos módon „szörnyecske”-ként említenek. Szörnyecskék pedig léteznek, és (bár az öröklött genetikai állomány szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni) ők gyakran a szülők frankensteini laborjaiban, figyelmetlenségük kémcsöveiben kelnek életre.

Nem kockázatmentes dolog a szülő-gyermek kapcsolatot vizsgálni, de Dr. Peterson ennél is veszedelmesebb vizekre evez, amikor meg meri kérdőjelezni a nők kapcsán felmerülő patriarchális elnyomás kizárólagos szerepét. Lesz, aki meg fog botránkozni, és veszett haraggal fogja bizonygatni, hogy az író a női elnyomás híve, egy privilegizált helyzetben lévő fehér férfi, aki nem akarja felvállalni nemének rémes bűntetteit. Az ilyen félreértelmezés már szinte várható is: a baloldali média is ezt próbálja rákenni a pszichológusra. De talán akit a könyv kétségek között hagy Dr. Peterson álláspontját illetően, hallgassa meg néhány előadását, vagy nézzen meg vele készült interjúkat. Ezek megtekintése után egyértelművé kell váljon (hacsak Cathy Newmanhez hasonlóan nem döntöttük el, hogy csak azért sem fogjuk megérteni az egyértelműt), hogy szó sincs a női egyenjogúság sárba tiprásáról. Egyszerűen arról van szó, amit ma sokan nem tudnak vagy nem akarnak átlátni, hogy óriási különbség van egy egyenlő esély és az egyenlő végeredmény biztosítása között. Az előbbi szükséges és kívánatos, az utóbbi a kommunizmus kegyetlenségéhez vezet. Lehet tagadni és lehet sírni miatta, de más-más (fizikai, szellemi és érzelmi) képességekkel rendelkezünk, és így a sikereink, eredményeink nem lesznek, nem is lehetnek, egyenlőek. És ezen képességbeli különbségekből adódóan nyilván más és más szakmákban eltérő arányban képviselteti magát a két nem, sőt a fizetésben is megnyilvánulhat a különbség. De semmiképpen sem beszélhetünk kollektíven a nők elnyomásáról és szenvedéséről, hiszen az ilyen fajta általánosítás nonszensz lenne. Egy magasabb beosztású nő (most és a korábbi századok folyamán is) sokkal több előjoggal bír (és bírt), mint egy alacsonyabb társadalmi státuszú férfi. Azt is számításba kellene venni, hogy nem feltételül jelentett akkora privilégiumot a férfiaknak, hogy megölethették magukat a háborúban, míg az asszonyok „rémes elnyomásban” a háztartás gondjaival törődtek…

(Akit esetleg érdekelnek az ehhez hasonló kérdések, különösképpen a férfiak szerepe a modern társadalomban, annak ajánlom a stanfordi börtönkísérletről hírhedt Philip Zimbardo Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? (Man (Dis)connected) c. könyvét, valamint Warren Farrell idén márciusban megjelent kötetét is (The Boy Crisis). Bár ez utóbbit még nem olvastam, ígéretes műnek tűnik.)

Csak néhány címszóban vázolnám fel, hogy milyen egyéb témákkal találkozhat még a kedves olvasó az oldalakon: kommunikáció szerepe és problémái, az értelem és gyengeségei, a kommunizmus, a hallgatás fontossága, a pszichoterapeuták felelőssége, és legfőképp, hogy miért is kellene megsimogatni minden utunkba kerülő macskát.

A kiadvánnyal kapcsolatban még kiemelném, hogy a magyar kiadó szerencsére megőrizte az eredeti kiadás pozitív jellemzőit: az egyszerű, ámde tökéletesen passzoló borítóterv megegyezik az angol változattal, valamint ahhoz hasonlóan, itt is kellemes a lapok és a rányomott szöveg kontrasztja, nem vegyi úton túlfehérítettek, kellemetlen élénkségűek az oldalak, hanem az olvasást valóban élvezetté emelő árnyalatúak.

Az a huncut kis fél pont pedig csupán azért hiányzik a pontozásból, mert – habár én imádtam a könyvet és tudtam is követni – azért egy kicsit lehetett volna rendszerezettebb. A magam részéről feleslegesnek találtam az itt-ott felbukkanó ismétléseket is, de mivel én már Dr. Peterson elég sok előadását meghallgattam, valószínűleg többször hallottam ezeket a gondolatokat, mint az, aki még korábban sosem került kapcsolatba az író munkásságával. Másoknak lehet, hogy éppen a számomra redundánsnak tűnő részek válnak hasznára és segítenek rögzíteni az olvasott információt. Az idézett versrészletek is néha oda nem illőnek tűntek, legalábbis abban az értelemben, hogy a folyószöveghez képest nem volt gördülékeny a váltás, mintha nem minden alkalommal lettek volna kellőképpen felvezetve. Meg kell még említenem az utolsó szabályt követő és a kötetet lezáró, vallomásos jellegű „Kóda” c. fejezetet. Ha korábban nem ismerem a szerzőt, valószínűleg ezzel a zárással megijesztett volna: nem is tudom, mi zavart benne igazán, de valószínűleg annak tudható be, hogy én magam nem éreztem még ilyen mértékű elhivatottságot egyetlen elfoglaltság iránt sem, és így valamelyest kényelmetlen, lelkifurdalást okozó talán Dr. Peterson küldetéstudatáról olvassak. De ez én egzisztenciális válságom már egy másik történet…

Egy mondatban összefoglalva: a 12 szabály az élethez kötelező olvasmány minden értelmes ember számára.

https://florathesweaterist.wordpress.com/2018/06/24/kon…

6 hozzászólás
>!
Könyvkuczkó P
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Nagyon érdekes és értékes gondolatai is (!) vannak a szerzőnek. De ezeket sajnos ki kell szemezgetni a rengetegből. Túlírt, csapongó a könyv sok helyen.
Bizonyos, egyértelmű szabályokat, gondolatokat olykor túlbonyolít, és pont a lényeg vész el ilyenkor. Vagy a fejezet lényegétől teljesen elkanyarodik az író és oldalakon keresztül filozofál valami teljesen más témában.
Viszont vannak problémák, amiket nem lehet olyan egyszerűen megoldani, egyoldalúan felfogni, ahogy itt le vannak írva. Bizonyos problémaköröknek nem egy megoldása van, főleg nem lehet ignorálni egyes aspektusait, és így bemutatva káros lehet az üzenet, amit át szeretne adni az író. Nem mindig működik az általánosítás…
Az olyan gondolatokkal, mint: olyanokkal barátkozzunk, akik a javunkat akarják, vállaljunk felelősséget, hallgassuk meg a másik embert figyelmesen, tudatosan törekedjünk a jóra, valóban neveljük a gyerekeket, építsük, ápoljuk a kapcsolatainkat, elemezzük, kérdezzük magunkat, együtt lehet érezni.
De aztán a könyv pontatlanságának eredménye szexizmus lesz, a nők elnyomásának tagadásával, az egyenlőség lehetőségének elvetésével.
Egyes alap felvetések félreértelmezésből indulnak ki, innentől, hiába vannak olyan gondolatok is, amivel egyet lehet érteni. De helyenként erősen az olvasótól függ az értelmezés, mert vagy kétértelmű a megfogalmazás, vagy elfogultan írja körül a problémát objektivitás helyett, vagy a példa viszi tévútra az olvasót. Pár mondat meg egyértelműen átbillenti a mérleget. Szerintem…

17 hozzászólás
>!
cintiatekla P
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Nekem alapvetően nincs problémám a fájó igazsággal, vagy a kényelmetlen kijelentésekkel, szóval előrebocsátom, nem ezzel volt gondom, sokkal inkább azzal, hogy számomra érdektelen volt az írás, illetve voltak olyan fejezetek, amiknek a létjogosultságát sem értettem. A könyv eleje nem rossz egyébként, ha az ember nagyon akarja, akkor olvasható, de tulajdonképpen semmi érdekeset, vagy izgalmasat nem ad, és nekem olyan érzésem volt, hogy akkor most várunk arra, hogy „beinduljon”. Mivel ez nem egy regény, így őszintén én feladtam a várakozást, és a könyv közel felét átlapoztam, részleteket olvastam el belőle, és sajnos ez is inkább megerősített abban, hogy kár lett volna végigszenvedni a bibliai utalásokat, az érdektelen sztorizgatásokat, majd pedig a sokszor közhelyként eldurrogtatott tanulságokat, vagy akár a teljesen egyértelműnek tűnő dolgokat.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/08/jordan-b-peterson-12…

>!
bamon
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Megúszhatjuk -e az életet úgy, hogy sosem gondoljuk át, mi fontos nekünk igazán, mit tehetünk érte, és mi lesz, ha tévedünk? Meg, persze, csak nem érdemes – mondja határozottan, meséli színesen, vagy szótagolja szigorúan, a krétával az asztalon kopogtatva Peterson, 12 fejezeten keresztül. Nem szerettem a címet, néha bosszantott a stílus, nem értek egyet minden sorával. De imádtam az egyenességét, az elképesztő tudását, és a szándékát. Fejben lefutott nagyjából 15 vitánk, miközben kézzel kijegyzeteltem a könyve kétharmadát. Respect, Dr. Peterson!

>!
invincible
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Rendhagyó, izgalmas, provokatív, mély összefüggésekkel teli.

Peterson mer, és tud is gondolkodni. Hatalmas szükség van rá, és hatalmas szükség van erre a könyvre az érzésem szerint. Érdemes nyitott elmével olvasni.

Peterson talán az első, aki értelmesen és logikusan tudja rendszerbe foglalni, összebékíteni a tudományos-racionális és vallásos-spirituális világképet, világnézetet. Betekintést enged a kereszténység és a Biblia mély szimbolikájába, és ezekre az alapokra (is) építi fel életfilozófiáját – amely meglepően szilárd, hatékony és logikus.

>!
Emerenz
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Hozzásegít az önismerethez. Nem ért vele az ember mindenben egyet, de sok dolgot mond, amin elgondolkozva (akár vitatva) jobban megérti az ember saját indítékait, nehézségeit, a másik nemhez való viszonyát. Látszik, hogy tapasztalatból beszél, vagyis több éves terapeuta tapasztalatának köszönhetően sok minden, a korunkban „tipikus” nehézséget azonosít és képes érthetően megfogalmazni, mit lehet mégis kezdeni ezekkel és honnét eredhetnek. Például az akarat gyengesége vagy az önuralom hiánya.

Pl. amit a társadalmi hierarchiákról és a hierarchiában való előrejutás vágyáról ír, azt szvsz „pontosíthatta” volna kicsit, mert így (főleg ha elég rosszindulattal közelít hozzá valaki) van egy kis szociáldarwinista felhangja. Főleg, hogy többször is hangsúlyozza, Krisztust tartja a követendő modellnek – az ő viszonya a hierarchiához, hatalomhoz stb. nem olyan volt, mint egy homáré (a könyvben ezzel von párhuzamot a „világi” hierarchia leírásakor). Nem azt mondom, hogy nincs igaza, hisz a világi hierarchia kétségtelenül létezik, és néha valóban a hüllők primitívségével érvényesül, mindenkiben, viszont létezik másfajta hierarchia is, egy „igazibb”, pl. morális, vagy akár több is… Bár később hangsúlyozza, hogy a hierarchia a „jól működő társadalmakban” "kompetencia alapú", azért ezen is lehet vitatkozni. Ha csak azokat a személyes harcokat nézzük, amiket Peterson vív a jogalkotókkal és az egyetemi „elöljárókkal”, nagyon is a puszta erőviszonyokról, nem kompetenciáról van szó.

Szóval lehet vele vitatkozni, de úgy látom, van a stílusában valami, ami szerencsére megmaradt kérdezőnek a megmondó szereppel szemben.

Ja, az angol kiadást olvastam, de gondolom, a magyarhoz is írhatom az értékelést…

>!
Renáta_G
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Dr. Jordan B. Peterson a Torontói Egyetem tanára, klinikai pszichológus. Könyve hónapok óta listavezető az Amazonon, értékét pedig jól mutatja, hogy közel 40 ország vásárolta meg a kiadás jogait. A kötetben 12 szabályban foglalja össze a tennivalónkat ahhoz, hogy rend legyen az életünkben, a fejünkben. Könyvében a tudomány, a racionalitás és a vallásos nézeteiből kialakult véleményét olvashatjuk, megfűszerezve történetekkel az életéből és értekezésekről a Biblia, a történelem és nagy filozófusok, gondolkodót szavairól. A szabályok legtöbbje nem fog újdonságként hatni, de annál inkább fog rádöbbenteni sokakat, hogy mennyit változna az élete, ha nem csak ismerné ezeket a bölcsességeket, hanem alkalmazná is.

Na jó, persze nem mindet, mert lesz olyan, amivel nem biztos, hogy mindenki egyetért, de az tény, hogy jó pár érdekes és hasznos témát feszeget. Nyíltan, őszintén, néha kicsit viccesen, néha komolyabban, néha egészen bántón, és időnként túlírtan. Utóbbit úgy értem, hogy nem egyszer azt éreztem, hogy a sok sallang mellett elveszik a lényeg, és vadásznom kell a sorok között az érdemi mondanivalót.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/07/19/12_szabaly_az_ele…

>!
para_celsus
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Bár a vallás(osság) távol áll tőlem, Jordan Petererson mondanivalója gondolat- vagy vitaindítónak akkor is remek, ha nem mindenben ért vele egyet az ember. Tizenkét életvezetési tanács, melyek önmagukban akár banálisnak is tűnhetnek, de az alapigazságok általában egyszerűek. A következményeik viszont bonyolultak, sok mindenre kihatnak és jelentősek.
(Kedvenc példám erre a relativitáselmélet. Ismerek jópár embert, aki szívesen jegyzi meg, hogy ő „tudja” a relativitáselméletet, „hát az az E=mc2 dolog”. Ami persze, hogy egyszerű, öt karakter az egész, csak éppen ebből egy csomó dolog következik, amiről viszont segédfogalmuk sincs (pl. a testek energiája (a kinetikus energia is!) hozzáadódik a testek tömegéhez, ezért minél nagyobb egy test energiája, annál nehezebb tovább gyorsítani, és ezért nem lépheti át a fénysebességet egy test sem. Ami azért elég jelentős következmény, és az „egyszerű” képletből vezethető le. Kitérő vége.) A mód, ahogy bemutatja, hogyan csapódtak le a történelmi-társadalmi folyamatok és változások az olyan szövegekben, mint a Biblia vagy a Tao Te King, érdekesek – kedvet kaptam, hogy utánajárjak a szerző másik könyvének, a Maps of Meaningnek.

A fél pont levonás azért jár, mert néhol nagyon bő lére eresztette és csapongóra fogta a szerző a mondanivalót.

>!
olvasoterem
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Amíg a legtöbb önsegítő könyv könnyedén emészthető, különösebb szellemi erőfeszítést nem igénylő gondolatiságot tartalmaz, addig a 12 szabály az élethez ennél jóval több: eredeti, helyenként provokatív kijelentéseket, gondolatokat tartalmaz, és széles tudományos, vallási, filozófia alapokon, valamint a szerző személyes tapasztalatain nyugszik.

A teljes ajánló: http://olvasoterem.com/blog/2018/11/05/jordan-b-peterso…

>!
Kalyber I
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

Csak azért nem tenném kötelező olvasmánynak, mert a kötelezőket illik utálni. De azért mégiscsak jobban járnánk, ha pl. Való Világ nézése helyett (powered by Big Brother!) mindenki ezt olvasgatná.


Népszerű idézetek

>!
loranda

Elvégre az erőszak nem egy nagy rejtély. A béke az, ami rejtélyes. Az erőszak a norma. Az könnyű. A béke nehéz: tanult, belénk nevelt, kiérdemelt dolog. (Az emberek gyakran fordítva közelítik meg az alapvető pszichológiai kérdéseket. Miért drogozik valaki? Nem nagy rejtély. Az a rejtély, hogy miért nem szedünk állandóan drogokat. Miért szorong valaki? Szintén nem rejtély. Hogy maradnak nyugodtak az emberek? Ez a rejtély. Törékenyek és halandóak vagyunk. Millió dolog elromolhat, millióféleképpen. Minden pillanatot halálos rémületben kéne töltenünk. De nem tesszük. Ugyanez a helyzet a depresszióval, a lustasággal és a bűnözéssel.)

159. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

1 hozzászólás
>!
bamon

Az értelem az, amikor minden összeáll ugyanazon cél eksztatikus táncában – a valóság olyasfajta felmagasztalásában, hogy bármennyire jó lett is hirtelen, a jövőben egyre jobb és jobb és jobb lesz, és egyre mélységesebb, a végtelenségig. […] Megalkuvás helyett adjunk értelmet az életünknek!

234. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
invincible

A siker: maga a rejtély. Az erény: felfoghatatlan. Ahhoz, hogy elbukjunk, elég néhány rossz szokás. Csak ki kell várnunk.

115. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
invincible

Nem vagyunk egyenlőek, ami a képességeinket és az eredményeinket illeti, és soha nem is leszünk.

120. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
invincible

Ne a kapitalizmust, a radikális baloldalt vagy a saját ellenségeink gonoszságát okoljuk! Ne akarjuk átformálni az államot, amíg a saját életünkben rendet nem tettünk! Legyen némi alázat bennünk!

192. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
Lír

Ha a környezetünk értéktelennek ítél minket, csökkenti a szerotonin-hozzáférésünket. Ettől testileg és lelkileg sokkal érzékenyebben reagálunk egy érzelmet kiváltó eseményre, főleg ha az negatív.

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
UnA

Ha megfelelően akarunk gondoskodni magunkról, ahhoz tisztelnünk kell önmagunkat, mégsem tesszük, mert – főleg a saját szemünkben – bukott lények vagyunk. Ha igaz életet élnénk; ha igaz lenne a szavunk – akkor újra Isten nyomdokaiban járnánk, és tisztelnénk önmagunkat, másokat, a világot. Akkor úgy bánnánk magunkkal, mint akivel törődünk. Arra törekednénk, hogy helyrebillentsük a világot.

91. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
invincible

A szülőktől kérdezem: azt akarják, hogy biztonságban legyen a gyermekük, vagy azt, hogy erőssé váljon?

83. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
invincible

Először feltételezzük mindig azt, hogy a legkönnyebb dolgot cselekedjük, nem a legnehezebbet!

113. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
invincible

Bármelyik hülye meg tud határozni egy időkeretet, amin belül semmi se számít.

121. oldal

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Tepperwein: Mentáltréning
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete
Brendon Burchard: Töltődj fel!
Friderick Lenz: Szörföltem a Himaláján
Dale Carnegie: Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni
Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Jen Sincero: Vagány vagy!
Braskó Csaba: Múzsa
Bálint János: Minden nap ajándék
Brian Tracy – Stein Christina Tracy: SikerPont