Az ​elbűvölő Grúzia 1 csillagozás

Joó András: Az elbűvölő Grúzia

A ​hely, ahol a kulturális kereszteződésben Európa találkozik Ázsiával, ahol a többezer éves, izgalmas régmúlt elvegyül a nem kevésbé izgalmas közelmúlttal, ahol a mongol, perzsa, török, orosz és ki tudja, hány fajta ősi, törzsi hatások élnek még a büszke és jellegzetes helyi kultúrákban. Ahol a társadalmi szokások alapja még mindig a hagyományos, családi hálózatokra épül, ahol lélegzetelállítóak a hegyek, barátságosak az emberek és elképesztőek a másfélezer éves kereszténység emlékei.
Túrázz a Kaukázus égbe törő csúcsai között, a gleccserek és a zúgó patakok mellett, fedezd fel az érintetlen erdőségekben megbújó kolostorok maradványait, érezd az odabenti félhomályban a libegő gyertyák és a freskókkal borított boltívek felé szürkén kígyózó tömjénfüst illatát, hagyd, hogy átjárjanak az ősi grúz karének tiszta hangjai. Lazításként pedig engedd el magad a főváros kénes fürdőiben, kóborolj sokszínű házrengetegében, vagy élvezd a pálmafákkal szegett tenger simogató hullámait, és… (tovább)

>!
Dekameron, 2018
ISBN: 9786155072321

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Népszerű idézetek

Barbár>!

Más esemény nem adódott, a közel 3 órás út simán lement, bár az ülések elég szűkek voltak, és nem is lehetett hátradönteni, így a közérzeten csak az javított hangyányit, hogy az egyik sztuvinak, aki leguggolgatott igazgatni valamit, a nadrágból kint volt a fél popsija; ennél többet egy fapadostól szolgáltatásban szerintem ne várjunk (de nem lennék meglepve, hogy így ötletet adva az illetékeseknek, hamarosan ezt is fizetendő tétellé teszik).

35-36. oldal

Barbár>!

Akinek tehát volt némi érzéke, illetve egy olyan háza, ahol legalább egy szobából ki tudták paterolni a nagymamát, nekilátott panzióskodni.

39. oldal

Barbár>!

A Ma'arra-i ügyről az egyik keresztes (!) krónikás így számolt be: „…csapataink a felnőtt pogányokat főzőedényekben megfőzték, a gyerekeket nyársra húzták, megsütötték és megették”. De valószínűleg nem a jó konyhája miatt lett szent a francia lovag.

232. oldal

Barbár>!

Bár laikusként, szűk körben bevallhatja – és teszem én is például most –, hogy számára a kortárs képzőművészet ágai nagyjából összemosódnak. De így vannak vele néha a profibbak is: ha egy képet felszegelnek a falra, akkor festmény, ha kiesik a szög és leesik a kép, akkor mobilszobor, ha pedig mindez valakinek a fejére, akkor performansz.

306-307. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Barna Béla: Grúzia és a Kaukázus
Bagdány Sándor: Grúziai utazások
Konsztantyin Georgijevics Pausztovszkij: Az aranygyapjú földjén
Polgárdy Géza: Nyaraljunk itthon!
Farkas Zoltán: Kárpát-medence útikönyv
Veér András: Kenya / Tanzánia
Vojnich Oszkár: Oroszországban
Futó János (szerk.): Túrajavaslatok
Darnay-Dornyay Béla: Bakony útikalauz
Gabriel Zubriczký – Ján Szőllős: Gömor Kishont