Az ​argentin foci 6 csillagozás

Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig
Jonathan Wilson: Az argentin foci

A leghíresebb fociszerző, Jonathan Wilson új könyvében annak a különleges országnak a focitörténelmét meséli el izgalmasan, amelynek formálódásában óriási szerepet játszott a futball. Messi, Maradona, Di Stéfano és a többiek a focin túlmutató módon fontosak arrafelé. A könyv olvasmányos argentin kultúr- és társadalomtörténet is egyben.

>!
Akadémiai, Budapest, 2018
ISBN: 9789630598651

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

barathkatalin IP>!
Jonathan Wilson: Az argentin foci

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig

Futballtörténetet írni olyan lehet, mint összefoglalni egy számtalan fronton zajló évszázados háborút, amit balett-társulatok vívnak egymással. A hadtörténetírás önmagában se leányálom (bár ha a jó öreg felsorolásos, „csata itt ekkor, aztán ütközet ott akkor” formáját kell olvasnom, garantáltan belealszom), így meg aztán pláne munkás rendet vágni az események és szereplők és társulatok és elhíresült mozdulatsorok tömegében. Érthető, hogy Jonathan Wilson a művei többségében igyekszik invenciózusan előadni a tárgyát, kerülve a szokványos linearitást.

Az argentin foci története (eredetiben: Szurtos képű angyalok*) Wilson talán legkonzervatívabb felépítésű munkája, minek hála a szerkezet/mondanivaló olykor egyáltalán nem látszik ki a rárakódott guan… nevek és évszámok tömege alól. A legjobb formáját akkor futja, amikor riportba csap át, és elmeséli, milyen volt beszélgetni a régi idők focijáról mesélő futballhérosszal vagy a grandes stadionjai környékén kószálni – ami nem meglepő, Wilson ugyanis ragyogó zsurnaliszta, érdemes beleolvasni a jelen sporteseményeit elemző cikkeibe. A szöveg akkor is érezhetően megszínesedik, amikor olyan eseményekről esik szó, amelyeknek a szerző sejthetően maga is tanúja volt – azaz a közelmúlt focijáról. (A megítélésben nyilván a saját szubjektivitásom is befolyásol, mert sokkal nehezebb megjegyezni három sornyi kifejtés alapján a hajdanvolt argentin aranykor – hogyne, nekik is volt olyan, kinek nem – egy José Ramón Akárkijét, mint mondjuk egy Zanettit, akinek a szögletes képére még élénken emlékszem.)

Amiért Az argentin focit érdemes elolvasni, az egyrészt Wilson kultúrtörténeti megközelítése, miszerint a futball is csakúgy a kultúra egy megnyilvánulási módja, akár a zene vagy az irodalom, és mint ilyen, korántsem független kora gazdasági és társadalmi adottságaitól. (Ami az összefüggéseket illeti, bőven mehetett volna mélyebbre, tekintettel szánalmasan gyér argentin vonatkozású műveltségemre.) Másrészt azért, mert a történet számos ponton ismerős lehet egy magyar olvasónak. Harmadrészt meg mert minden kultúrtörténeti affinitása mellett sem száműzi a bizarr kis színeseket.
Ó, és mert elmeséli azt is, milyen szerepet játszott az argentin futballban egy bizonyos pesti hentes…

*A címet egy James Cagney-féle gengszterfilmtől kölcsönözte, amit nem mellesleg Kertész Mihály rendezett.

11 hozzászólás
Szűcs_László_Norbert P>!
Jonathan Wilson: Az argentin foci

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig

Ez az első könyv amit a szerzőtől elolvastam, az argentin foci szerelmeseként mindig is tudtam, hogy volt élet Maradona illetve Menotti csapata előtt is,a szerző aprólékosan mutattatja be, a kezdeteket a profizmus bevezetéséig, megismerhetjük a 20-as 30-as évek sztárjait, mint pl: Roberto Cerro,Osvaldo Zubeldia,Manuel Seoane.Mindeni aki érdeklődik az argentin foci iránt, annak kötelező olvasmány.a nagy argentin klubok felemelkedését.


Népszerű idézetek

barathkatalin IP>!

Amíg a Racing ünnepelt, Independiente-szurkolók törtek be a stadionjukba, ahol hét fekete macskát ástak el, ekképp megátkozva a klubot. (…) Amikor az „aszály” folytatódott, és végül megalázó kiesés lett a vége, a Racingnál egyre inkább eluralkodott a kétségbeesés. Ördögűzést rendeztek, hogy levegyék az átkot, és felásták a pályát, hogy ráakadjanak a macskák csontvázaira, de csak hatot találtak meg, és a hetedik csak a stadion 2001-es felújításakor lett meg. Abban az évben – harmincnégy év után először – a Racing bajnok lett.

219. oldal

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig

4 hozzászólás
barathkatalin IP>!

A zömök, mackómozgású Grondona 1933-ban Avellaneda egyik kerületében született, amely annyira híres volt a késsel zsonglőrködő macsó gengsztereiről, hogy a fáma szerint ha arrafelé feldobtak egy krumplit a levegőbe, meghámozva érkezett vissza.

320. oldal

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig

barathkatalin IP>!

A sportág horribilis állami pénzeket kapott, a legtöbbet az 1930-as és 1940-es években stadionépítésre folyósított olcsó hitelek óta. A mérkőzések előtt és a szünetben sugárzott reklámok zöme a kormány beruházásait népszerűsítette. De ha egyszerű propagandaeszköznek tekintjük, akkor is feltűnő, hogy a futballt a társadalmi harmónia olyan létfontosságú elemének tekintették, hogy számolatlanul költötték rá a pénzt. Igazi értéke pedig talán abban rejlett, hogy elterelte a figyelmet a mindennapi problémákról. Ahogy Borges és Bioy Casares 1967-ben megjegyezte Esse est percipi (Létezni annyi, mint érzékelve lenni) című művében: a kormány számára sokkal biztonságosabb, ha „az emberek otthon maradnak és a fotelban elterpeszkedve bámulják a képernyőt”, mintha gondolkoznak vagy aktívan politizálnak.

509. oldal

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig

Barabas>!

A meccsnek a legkevésbé sem lett volna szabad döntetlenre állnia, de ennek ellenére ez volt a helyzet.

(első mondat)

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig

Barabas>!

Ha a futball játszik bármilyen szerepet a nemzettudat alakulásában, mint ahogy azt száz éve tette, ha bármit is mond az ország állapotáról, akkor aggasztó a helyzet. Miközben a fiatal, az idősebb és a középszerű játékosok ütött-kopott stadionokban elképesztő tömegek előtt játsszák elképesztő bajnoki meccseiket, az argentin labdarúgás krémje külföldön kergeti a labdát. Argentínát jobb életről álmodó bevándorlók alapították és a futball központi szerepet töltött be az ország képének és identitásának kialakításában , a legjobb játékosok – és nem is csak a legjobbak – most mégis kénytelenek elhagyni az ezüst országát, hogy az Óvilágban boldoguljanak.A futball is csak egy szertefoszlott argentin álom. Ha az argentinok látni akarják a legjobb argentin futballistákat, a múltba kell visszatekinteniük, vagy külföldön kell körülnézniük. Az argentin futballt ma már nem Argentínába játsszák.

543. oldal (70. Örök babérok)

Jonathan Wilson: Az argentin foci Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig


Hasonló könyvek címkék alapján

Archibald Clavering Gunter: Egy amerikai labdarúgó története I– II.
David Beckham: David Beckham
John King: A futball faktor
Nick Hornby: Fociláz
Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai
Margitay Richárd: Messi vs. Ronaldo
Fencsik Tamás – Ganxsta Zolee: Döglégy a világ körül
Leonardo Faccio: Messi
Nagy Béla: Fradi futballévszázad
Simon Kuper – Stefan Szymanski: Fociológia