Gulliver ​utazása Lilliputban 57 csillagozás

Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Majd kétszázötven évvel ezelőtt, 1727-ben jelent meg először a Gulliver utazásai, Jonathan Swiftnek, a nagy angol írónak kora társadalmát gúnyoló regénye. Azóta nemzedékek olvasták, szórakoztak rajta, és tanultak belőle. Időközben az ifjúságnak is kedvenc olvasmánya lett a törpék országában kalandozó seborvos históriája, s a nagyszerű mese máig sem vesztett frissességéből. Tanulságai felnőttek és gyermekek számára egyaránt maradandóak, a szolgalelkűség, az oktalan tekintélytisztelet iránti gúnyját a ma embere is megérti, az igazságot és az igaz értékeket tisztelő ifjúság pedig különösen méltányolja. Az örök életű művet Karinthy Frigyes kitűnő fordításában ismerik meg a magyar gyerekek. A könyvet Gyulai Liviusz művészi rajzai díszítik.

Eredeti megjelenés éve: 1726

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2017
146 oldal · ISBN: 9789630987455 · Fordította: Karinthy Frigyes
>!
Móra, Budapest, 1982
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631131009 · Fordította: Karinthy Frigyes · Illusztrálta: Gyulai Líviusz
>!
Móra, Budapest, 1979
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631111407 · Fordította: Karinthy Frigyes · Illusztrálta: Gyulai Líviusz

5 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Oriente P
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

A Gulliver méltatói általában a könyv gúnyos, elmés társadalomkritikáját emelik ki, de engem inkább az ragadott meg, hogy egy 300 éves fantasztikus regényt olvasok, ami ma megkaphatná a „fantasy”, az „alternatív történelem”, vagy „párhuzamos világok” címkéket.
Nem is azt tartottam igazán érdekesnek, ahogy a főhős leírta a lilliputiakat, országukat, eltérő méreteiket és mértékeiket, hanem a perspektívaváltást, vagyis azok a részek szórakoztattak leginkább, amelyek az aprónép szemszögéből írták le Gulliver tulajdonságait és tárgyait. Ezeket a tárgyakat elsőre nem is lehetett mindig beazonosítani, amíg az író más módon világossá nem tette, miről van szó.
A politikai szatíra vonalát erősítette a lilliputiak néhány sajátos és amúgy nagyon mulatságosan ábrázolt szokása, például hogy milyen módon juthattak magas hivatalnoki állásokhoz a udvaroncok spoiler. Kifejezetten szórakoztató kis olvasmány volt, a szelíd természetű, de kalandvágyó és tudásra éhes, 18. század eleji tengerész seborvos többi utazására is befizetek.

8 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Az egyik kedvenc könyvem volt a gimiben. Kétszer is olvastam,gyerekként is és serdülőként is.
Mind a kétszer lenyűgözött a mű. Varázslatos elemek,jópofa rajzok,tanulságos történetek.
Kicsit féltettem Gullivert a törpéktől,amikor megszurkálták,de szerencsére nem lett gond. :)
Olvasnék még ilyen szatírákat.

6 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Molly
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Hajótörést szenvedett főhősünk, nem törődve senkivel és semmivel elkezd úszni egy irányba, s csak reménykedik, hogy eljut valami szárazföldre míg van ereje. Szerencsére eljut Lilliputba, persze ez csak később derül ki, hogy így hívják, no de a lényeg, hogy akár ennek a történetnek is lehetne a tanulságát nézni, hogy nem mindig az a jó, hogyha ellenségesen lépünk fel még akkor sem, hogyha (jelen esetben) termetünkkel agyon taposhatnánk mindenkit, mert hiába kicsit a lakók Lilliputban, azért mint kiderült a történetből elég furfangosak ahhoz, hogy akár hatalmas termetű Gulliverünkkel végezzenek.
Mivel barátságosan és segítőkészen állt Ő is a lakókhoz így elnyerte bizalmukat, így családjához is haza tudott térni, s már a következő úton töri a fejét ….

>!
Móra, Budapest, 1974
72 oldal · ISBN: 9631101088 · Fordította: Karinthy Frigyes
1 hozzászólás
>!
Lunalona
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Azt hiszem kicsit utána kell olvasnom a hátterének, és talán a többi utazást is érdemes lenne elolvasni.

>!
Pirake
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Először csalódott voltam, hogy könyvtárban nem volt meg csak ez az egy rész, de most már örülök neki. Állítólag Swift ebben a részben kigúnyolja a lilliputiak nagyravágyását és kicsinyességét egyben. Ha ezt nem tudom, akkor magamtól észre nem vettem volna, mivel ez számomra elég észrevehetetlen volt, sőt úgy kellett ennek a nyomait keresnem. Egyszerűen egy zavaros kis sztori.

>!
Aurora_Michaelis P
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Mesének nagyon jó ez a kis könyv. Másnak nem tudom látni, mivel nem vagyok otthon annyira a korabeli angol politikában, hogy érzékeljek minden apró, gúnyos megnyilvánulást a könyvben. Gyors kikapcsolódásra nagyon jó volt, de igazából nem nyújtott semmi pluszt.

>!
Msabee
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Mindig kell elegendő gyermeki lelkületnek lenni ahhoz, hogy tudjunk meséket olvasni. Szükség van szatírákra is, különben mi ütköztetné meg az elfajuló történések alakítóit? Ez a szatirikus mese igazán jó kikapcsolódást nyújtott.

>!
matraimelinda
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Úgy emlékszem kötelező volt, anno…nemigen olvasnám újra, így érzem mostanság.

>!
Dombi_Petra
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban

Igazándiból nem volt ez rossz könyv. Unalmas is csak egy picit volt. Ami igazából a bajt, vagy inkább a nem tetszést váltotta ki belőlem, az az, hogy nem sok minden maradt meg a műből, illetve a minden fejezetben legalább egyszer fellelhető _„..történettel nem akarom untatni az olvasót” mondat, ami kiakasztott.


Népszerű idézetek

>!
ivel08

A császár magas, vállas férfi; körömnyivel nagyobb egész udvaránál, már ez tiszteletet kell hogy gerjesszen a szemlélőben.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Kästner: Május 35.
Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli
Michael Ende: A Végtelen Történet
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Soman Chainani: Jótett helyébe
Pierdomenico Baccalario: A villámok mestere
Nyulász Péter: Kamor
Póli Matilda: Futó tűz
J. R. R. Tolkien: A babó
C. S. Lewis: A végső ütközet