Az ​év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019 1 csillagozás

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely 2016-ban mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2018-ban megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Jonathan Strahan 1964-ben született Belfastban. Közel harminc éve dolgozik sci-fi és fantasy szerkesztőként, ez idő alatt tízszer is jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig megkapta munkásságáért a World Fantasy-díjat. Szerkesztőként több tucat antológiát és szerzői novelláskötetet jegyez. Nyugat-Ausztráliában él feleségével és két lányával.

A művek szerzői: Jonathan Strahan, Alyssa Wong, Tade Thompson, S. L. Huang, Annalee Newitz, Yoon Ha Lee, Carmen Maria Machado, Naomi Kritzer, Kelly Robson, Jeffrey Ford, Alix E. Harrow, Garth Nix, Elizabeth Bear, Vandana Singh, Kelly Barnhill, Brooke Bolander, T. Kingfisher, Zen Cho, Naomi Novik, Rich Larson, Daryl Gregory, Dave Hutchinson, John Crowley, Andy Duncan, Maria Dahvana Headley, Ken Liu, N. K. Jemisin, Ursula K. Le Guin

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Az év legjobb science fiction és fantasynovellái, Gabo SFF könyvek


Most olvassa 7

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Nyúlt a könyvért, az pedig nyúlt érte, mert a könyveknek is ugyanannyira szükségük van arra, hogy olvassuk őket, mint nekünk arra, hogy olvashassuk őket…

Ez volt az első Strahan-féle válogatás, amit olvastam. A novellánként írt értékelésszerűségeim sokkal többet elmondanak, de összesítve azt kell, hogy mondjam, meg vagyok elégedve a gyűjteménnyel, kb azt kaptam, amit vártam. Lévén vegyes antológia, voltak persze hullámvölgyek, de többet értékeltem jónak, mint nem kifejezetten jónak, és már ennek is tudok örülni :)

Abszolút kedvencek:
Alix E. Harrow: Egy boszorkány útmutatója a meneküléshez – Portal fantasyk gyakorlati tudnivalóinak gyűjteménye
Rich Larson: Hús és vér és lélek
Ursula K. Le Guin: Tűz fénye

Olvasónapló:
https://moly.hu/olvasasok/7136679


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

A „tíz perc múlva zárunk” bejelentés mindig Agnes reszortja, mert van valami a hangjában, aminek hallatán mindenki egyből megérti, hogy ha még kilenc perc ötven másodperc múlva is itt tartózkodik, már viszik is szervdonornak, úgyhogy ilyenkor még a legelvakultabb könyvmolyok is szedik a cókmókjukat.

172. oldal, Alix E. Harrow: Egy boszorkány útmutatója a meneküléshez – Portal fantasyk gyakorlati tudnivalóinak gyűjteménye

1 hozzászólás
>!
ViraMors P

2018 nehéz év volt mindenkinek, aki a Naptól három kőgolyónyira él.

11. oldal, Jonathan Strahan: Még egyszer, utoljára, érzéssel

>!
ViraMors P

A közhiedelemmel ellentétben nincs számottevő különbség a férfi és női fogazat között – ezt minden szakavatott fogorvos és fogvarázsló, illetve a fogat fizetőeszközként használó tündér megmondhatja.

46. oldal, P. Djeli Clark: George Washington kilenc néger fogának titokzatos története

>!
Amadea 

Az emberek sem mind rosszak. Nem lehet minden bölcseleti kérdés megoldására egyedül rájönni – ilyenkor jönnek jól a szerzetesek. Persze még a legfelvilágosultabb barát is hajlamos megrettenni, ha hirtelen felbukkan előtte egy óriáskígyó, aki arról faggatja, mit gondol a Bölcs vízről mondott szavairól. Ennek ellenére általában sikerült valami értelmes iránymutatást kihúzni belőlük (miután abbahagyták a sikoltozást).

352. oldal [Zen Cho: Ha nem sikerül elsőre, próbáld meg újra!]

>!
Amadea 

Újabb moraj. A gyomrából. Ekkor jutott eszébe, hogy öt éve nem evett.
Akadtak olyan imugik, akik böjtöléssel növelték spirituális erejüket. De amikor Byam meditálni próbált, nem sikerült neki. Gyomra egyfolytában furcsa, korgó hangokat adott ki. Minden halat elijesztett, ezért kidugta a fejét a vízből, nassolnivalót keresve.
Tehenek legelésztek a parton. Mintha őrá vártak volna. Csak egyet akart megenni. Sportosan akart felszállni. A sárkányok biztosan keveset esznek. Ő eddig csak légies, tökéletes pikkelyű, fényes karmú, selymes szakállú sárkányokat látott.
Ám a helyzet az, hogy ő még nem volt sárkány. És éhes volt. A tehenek pedig annyira ínycsiklandóak. Megevett egyet, aztán még egyet, aztán egy harmadikat – és mindannyiszor azt mondogatta magának, hogy az lesz az utolsó. Aztán egyszer csak arra eszmélt, hogy az egész csordát felfalta.

352.-353. oldal [Zen Cho: Ha nem sikerül elsőre, próbáld meg újra!]

2 hozzászólás
>!
ViraMors P

Az emberi történelem során mindössze kétféle könyvtáros létezett: a megkeseredett erkölcscsőszök a cserepes ajkuk hasadékain is túlhúzott, rózsaszín rúzzsal – az ilyenek szerint a könyvek az ő személyes tulajdonaik, a kölcsönzők pedig közveszélyes rendbontók, akik kizárólag lopni járnak ide – és a boszorkányok.

165. oldal, Alix E. Harrow: Egy boszorkány útmutatója a meneküléshez – Portal fantasyk gyakorlati tudnivalóinak gyűjteménye

>!
ViraMors P

Byam úgy érezte, Leslie alábecsüli az ellenségek utolsó morzsáig való elfogyasztásából nyerhető vigaszt, de inkább nem vitatkozott.

365. oldal, Zen Cho: Ha nem sikerül elsőre, próbáld meg újra!


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
George R. R. Martin: Álomdalok
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Izéhordák
Novák Csanád (szerk.): Holdak és vándorok