Szajha ​az út mentén 4 csillagozás

Tiltott bibliai történetek
Jonathan Kirsch: Szajha az út mentén

Szex. Erőszak. Botrány. Ezeket a szavakat ritkán kapcsoljuk össze a Biblia szent szövegével. Új könyvében Jonathan Kirsch mégis megmutatja, hogy az Ószövetséget át- és átszövik a nyugati irodalom legdöbbenetesebb és szókimondóbb történetei. A csábításról és nemi erőszakról, leskelődésről és magamutogatásról, vérfertőzésről és törvénytelen gyermekekről, gyilkosságokról és mészárlásokról szóló történeteket a történelem során elnyomták a vallási hatóságok, pontosan döbbenetes mivoltuk miatt . Művében Kirsch sorra veszi a történetmesélés nagyívű hagyományában elnyomott és eltorzított történeteket.

Gold Book, Debrecen, 2001
368 oldal · ISBN: 9639248924 · Fordította: Daróczi Enikő, Békés József

bfg3 P>!
Jonathan Kirsch: Szajha az út mentén

Jonathan Kirsch: Szajha az út mentén Tiltott bibliai történetek

Érdekes olvasmány volt, bár a történetenek maguknak egy részét már ismertem, ha enm is ennyire részletesen.
Ami tetszett: nem példabeszédként emberi történetekként viszonyul a leírtakhoz, és megpróbálja megfejteni, milyen (valódi vagy elképzelt) eseményekről szólhat a történet, és milyen célja lehetett egy-két nyilvánvaló torzításnak, átírásnak.
Ami nem tetszett: számos, a Bibliában leírt személyt, vagy eseményt történelmi ténynek tekint, ami a történettudomány jelenlegi állása szerint tarthatatlan. (Csak egy példa: még egy olyan jól ismert alak, mint Dávid király sem volt feltétlenül valóságos személy.) Azt sem szerettem, amikor (ugyan az ortodox értelmezéstől eltérő) erkölcsi tanulságot rávetíti az aktuálpolitikai kérdésekre.