Meggyalázva (Carnivia-trilógia 1.) 37 csillagozás

Jonathan Holt: Meggyalázva

Jonathan Holt angol szakon végzett Oxfordban, jelenleg Londonban egy reklámügynökség kreatív igazgatója. Itáliát többször is bejárva az olasz tájak, az olasz nyelv és konyha rajongója lett. A Meggyalázva egy thriller-trilógia, a Carnivia első kötete. Aldo Piola, nyomozó-ezredes és ifjú beosztottja, Katerina Pavo egy gyilkosság-sorozat nyomában Velence egész bűn-labirintusát kénytelen bejárni – valóságosan és egy különleges netes portál, a Carnivia.com virtuális világában –, ugyanakkor időben messzebbre, a délszláv háborúkig kell kutatniuk magyarázatért

>!
Kossuth, Budapest, 2014
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630978521 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
>!
Kossuth, Budapest, 2014
326 oldal · ISBN: 9789630979238 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Aldo Piola · Holly Boland · Katerina Tapo

Helyszínek népszerűség szerint

Velence


Most olvassa 2

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Jonathan Holt: Meggyalázva

Izgalmas, körömrágós és nagyon valós.
Nagyon rég nem történt velem olyan, hogy azért hagytam pihenni egy könyvet, mert olyan gyomorideget kaptam, hogy na most mi lesz, hogy képtelen voltam folytatni aznap.
Pasikönyv, száraz krimi, összeesküvés elméletek és brutalitás.

Fél csillag levonás azért, mert nem tudtam, hogy trilógia, csak miután az utolsó oldalaknál kerülgetett az agyvérzés a lezárás miatt, majd megláttam a hátsó borítón feltüntetve eme aprócska részletet…

3 hozzászólás
>!
smetalin
Jonathan Holt: Meggyalázva

Amikor az ember elkezdi olvasni a könyvet, nem igazán tudja értelmezni a könyv címét, vagy, teljesen más irányban tapogatózik. Aztán eljön a pillanat mikor értelmet nyer a cím, és az szörnyű, megdöbbentő erejű.
Itt ebben az első részben megismerhetjük a sorozat főbb szereplőit, ki hogyan találkozik egymással, milyen kapcsolat alakul ki közöttük. Egy gyilkossági nyomozás során ismerkednek meg, ahol kiderül semmi sem az aminek látszik. Ez a gyilkosság sokkal összetettebb , több szálon futó események láncolatának egy kicsiny darabja.
Természetesen felgöngyölítik az ügyet, több külsős segítséggel, ezek egyike a Carnivia.com megalkotója, Daniel. Bepillantást kapunk e különleges kibervilágba is, bebarangoljuk Velence sikátorait, és persze képbe kerül az amerikai hadsereg , és a nem is olyan régi múlt, egy szörnyű és véres háború. Ez az egyveleg alkotja a történetet, ami nem is olyan rossz. Jó az írásmódja, a szereplők nem nyavalygósak persze hibáik vannak, de kinek nincs. Kikapcsolódásnak tökéletes ez a könyv.

>!
Cicu
Jonathan Holt: Meggyalázva

A fülszövege miatt figyeltem fel a könyvre, és igen azt kaptam amit ígért,
egy eszméletlenül jól kidolgozott krimit. Izgalmas volt, fordulatos. Olvastatta magát. Külön öröm, hogy ez egy trilógia első kötete, remélem hamarosan olvashatom a folytatását.

>!
tmezo P
Jonathan Holt: Meggyalázva

Rendkívül összetett: politika, katonaság, háború, vallás, maffia és a nagyhatalom együttmüködése. Óriási összeesküvés van a háttérben. Rejtett érdekek, titkok, korrupció és amit csak el lehet képzelni, minden volt ebben a krimiben. Nekem személy szerint nagyon tetszett a politikai, háborús vonal, aminek van valós alapja, bár voltak olyan részei, amiktől elfogott a hányinger.
A Carnivia.com ötlete pedig zseniális, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban kiderül-e, tulajdonképpen miért vált célponttá.
Egy pont levonás, mert voltak olyan részei, amik kicsit nehez érthetőek voltak, többször olvasós mondatok és ismeretlen szavak.

>!
PRicsmond
Jonathan Holt: Meggyalázva

Nagyon jó kezdése egy trilógiának, méghozzá úgy, hogy ennek a résznek az eseményei le lettek zárva. Fülszöveg kicsit megtévesztő, mert én azt hittem sorozatgyilkost fognak üldözni a főszereplők, ehhez képest egy sok szálon futó történetet kaptam. Előre jelzem, hogy erős idegzet kell hozzá, nem is a gyilkosságok miatt hanem a sztorifonalban megjelenő jugoszláv háború kegyetlenségei miatt. Velence gyönyörű város mindenki csak szépeket mond róla, ezzel szemben ez a könyv megmutatja a város sötét mocskos oldalát. Kat nekem szimpatikus figura jó lett felépítve a karaktere, ezzel szemben Piola kicsit csalódás volt mert a történet végén igen kevés momentuma volt. Daniele Barbro karaktere aki megalkotta a Carnivia-t kimondottan érdekes remélem a maradék részekben is felbukkan. És még egy észrevétel, aki nem jártas nagyon a számítástechnika területén különösen a programozásban az egy két mondatot nagyon nem fog érteni hozzám hasonlóan, egy kicsit a hackerek és programozók világában is látogatást teszünk ugyanis olvasás közben.

>!
jehuka P
Jonathan Holt: Meggyalázva

Egy elég összetett (végre!) krimi mindenféle politikai szálakkal, összeesküvésekkel. Izgalmas fordulatos, és ami kifejezetten üdítő volt: intelligens. Nagyon tetszett a Carnivia-szál (nem állítom, hogy mindig minden informatikai okfejtést megértettem, olykor nagyon kellett kapaszkodnom, lehet, ezeket a részeket megpróbálhatta volna az író kicsit közérthetőbben leírni), és remélem a folytatásban még többet kapok majd Danieleből. A női főhősöktől a hajam égnek állt, de összességében ez nem rontotta le az élményt. A pont levonás is igazából azért történt, mert már olvasom a folytatást, és az még ennél is jobb :)

>!
Katie_Sue P
Jonathan Holt: Meggyalázva

Összetett könyv, volt benne minden: összeesküvés elmélet, emberkereskedelem, titkosszolgálat, gyilkosság, maffia, nyomozás, háborús bűnök és még sorolhatnám. Viszont annak ellenére, hogy milyen széles skálán mozog a tartalom, mégis száraznak éreztem, emellett sokszor unatkoztam is.
Félreértés ne essék, nagyon alaposan ki volt benne minden dolgozva, én mégis vártam, hogy vége legyen.

>!
Presztek_Réka P
Jonathan Holt: Meggyalázva

Kihíváshoz válogattam velencei címkével könyveket, így akadtam erre a sorozatra, amit aztán hamar ki is végeztem.
Imádtam a szereplőkkel mászkálni az utcákon, olyan helyeken, ahol magam is megfordultam.
A téma, ahova a végén kilyukadunk, azért elég durva, bár nagyon részletesen nincsenek taglalva a gazságok.
Daniele egy szerethető különc, irigylem a bezárkózottságát, legszívesebben én se lépnék interakcióba emberekkel túl sűrűn. A Carnivia világa pedig zseniális. Kérdés nélkül lennék felhasználója.
Az idősödő Aldo és a feltörekvő Kat kapcsolata is közel áll annyiban, hogy én is mindig inkább az idősebb pasikhoz vonzódtam. Egy őszes negyvenes szívdöglesztő tud lenni.
A vége maximálisan szemétség volt. Ilyet tenni….Ezzel vesztett a szimpátiámból jócskán, de közben pedig egy baromi erős nő, aki elviseli és tudja kezelni az ellene irányuló sok csúnyaságot.
(mivel hosszútávon képtelen vagyok megjegyezni, a spéci kombinációkat-spoiler-ezért írtam ennyire homályosan :DDDD )

>!
Lanore P
Jonathan Holt: Meggyalázva

Izgalmas sztorinak indult, de valahogy olyan „semmi extra” érzés maradt a végére, túl száraz volt nekem az író stílusa. Tetszett az olasz környezet és hangulat, de kb. ennyi a pozitívum, mindent alaposan átszőtt a korrupció, az összeesküvés-elméletek, és persze a politika sem maradhatott ki, nem beszélve a vallásról… kicsit innen, kicsit onnan, az író összegyűjtött pár működő klisét, és ezeket gyúrta egybe, de számomra nem tudott újat nyújtani.

>!
Én_az_olvasó
Jonathan Holt: Meggyalázva

A múlt háborús rémtettei és a jelenben zajló nyomozás szálai összekapcsolódnak. Egy karakán rendőrnő, egy szimpatikus rendőr, egy amerikai katonanő és egy világtól elvonult számítógépes zseni kibogozzák a rejtélyeket.
Mindehhez háttér Velence a maga jellegzetes épületeivel, az olasz gasztronomiával és az olasz bürokráciával, illetve egy zseniális virtuális térrel.


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Csak három vagy négy ember volt a világon, akinek adott a véleményére, és alig érdekelte, hogy a többi 6 milliárd 900 millió mit gondol.

29. oldal

>!
Cicu

A rendőrségi munka ugyanolyan függőséget okoz, mint a kokain: családok estek szét miatta, a nyomozók alig alszanak, elvesztik a kapcsolatot a hétköznapi dolgokkal. Most már értette, miért.
Kimerültség és izgalom küzdött az agyában.

80. oldal

>!
Cicu

A férfiak nagyjából háromszoros túlerőben voltak a nőkkel szemben. Ehhez hozzá kell szokni a hadseregben.

130. oldal

>!
Cicu

Időnként azt mondják, hogy a szervezett bűnözés Olaszországban az egyetlen dolog, ami működik.

360. oldal

>!
Cicu

– A titkosszolgálatban mindig van legközelebb Holly. Sosem győzzük le az ellenséget, de ha szerencsések vagyunk, egy ideig ellenőrzés alatt tarthatjuk.

377. oldal

>!
Cicu

Miért kell olyan átkozottul impulzívnak lennem?

160. oldal

>!
shadowhunter1975 P

Minden férfiban és nőben ott lapul az ördög. Nevezzük akár vadságnak, brutalitásnak vagy barbárságnak; vagy lássuk el tudományosan hangzó címkékkel, mint szadizmus vagy pszichózis; esetleg nevezzük erkölcstelenségnek vagy az ördögnek magának – akkor is az ember állandó társa. Jórészt láthatatlanul, észrevétlenül szendereg a keblünkön, mi pedig civilizáltnak hazudjuk magunkat, és úgy teszünk, mintha ott sem lenne. De ha mód nyílik rá, hogy felébredjen a szörnyeteg – például adjunk neki korlátlan hatalmat embertársaink felett, és mondjuk azt, hogy nem lesz következménye annak, amit tesz –, bármelyikünk jóval szörnyűbb dolgokra lesz képes, mint amit képzelni lehet.
És valahányszor felébredünk, mintha valami álomból tennénk, és kijelentjük, hogy „soha többé”, újból csak hazudunk.
Dr. Paul Doherty

5. oldal (Kossuth, 2014)

>!
Cicu

Ha az embernek gondja van a férfiakkal úgy általában vagy inkább a kedélyes kakaskodással, kiabálással, nevetéssel, ha utálja, ha leöntik sörrel, vagy csak általában nehezen viseli a tesztoszterontúltengést maga körül –, akkor nem a hadseregbe való.

130. oldal

>!
Cicu

Kate megint megborzongott. Ez az első gyilkossági ügye, és annyit már most el lehet mondani, hogy elég különös. Egy nő papi ruhában. Megszentségtelenítés pont itt a Gyógyító Szűz Mária templomának lépcsőjén. Nem kell bokáig a jeges vízben állni ahhoz, hogy a lelke mélyéig megborzongjon az ember.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság · Katerina Tapo · Velence
>!
Cicu

Ricci Castiglione tétovázva állt meg a chioggiai San Giacomo Apostolo templom küszöbén. Bent csönd és sötétség honolt, gyertyaviasz- és tömjéniallat töltötte meg a levegőt. Ujjait az ajtónál álló szenteltvíztartóba érintette, keresztet vetett és a visszhangos hajón át az oldalsó kápolnába sietett.
A több tucatnyi, különböző méretű madonna úgy nézett le rá a falakról, mint a tinédzserek szobáiban lévő poszterekről a sztárok.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chioggia

A sorozat következő kötete

Jonathan Holt: Szöktetés Rémlátomás Velencében

Carnivia-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Kernick: Másodállása: gyilkos
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Kristina Ohlsson: Mostohák
Erik Axl Sund: Bomlás
Mario Puzo: A Keresztapa
Andy Weir: Artemis
Don Winslow: Drogháború