Dekonstrukció 2 csillagozás

Elmélet és kritika a strukturalizmus után
Jonathan Culler: Dekonstrukció

„Ez a könyv a Structuralist Poetics című művem folytatása, noha mind módszerét, mind következtetéseit illetően különbözik attól. A Structuralist Poeticsben átfogóan vizsgáltam bizonyos kritikai és elméleti írásokat, hogy feltárjam legértékesebb törekvéseiket és eredményeiket, s hogy mindezzel megismertessem a kontinentális kritika iránt kevés érdeklődést tanúsító angol és amerikai közönséget. A helyzet mára megváltozott. Bevezetések láttak napvilágot, s viták robbantak ki. A nyolcvanas évek elején kritikai elméletről írni már nem ismeretlen kérdések, módszerek és elvek ismertetését jelenti, hanem azt, hogy egy eleven és zavarba ejtő vita részeseivé válunk. Megkísérlem mindazt összegezni, amit az utóbbi idők elméleti írásaiban igen fontosnak és lényegesnek találtam, s olyan problémákra világítok rá, melyek, úgy tűnik, gyakran csak felületes megértésre találnak.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horror Metaphysicae

>!
Osiris, Budapest, 1997
434 oldal · ISBN: 9633791693 · Fordította: Módos Magdolna

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

walkingRead P>!
Jonathan Culler: Dekonstrukció

Jonathan Culler: Dekonstrukció Elmélet és kritika a strukturalizmus után

Egyetemen anno nem volt kötelező olvasmány, csak ajánlott, és hát nem csodálom. A dekonstrukció nagyon messziről indul Cullernél, ami nem lenne baj, és ez az egész evolúció – honnan hová indult –, tetszetős és érdekes, de félelmetesnen túl van írva, ahhoz képest, hogy Culler az elején írja, hogy segéd kezet akar nyújtani azoknak, akiknek nincs vagy nem volt idejük követni és feldolgozni ezt az irányzatot. Ez a kb. 400 oldal brutál sok, ráadásul nagyon rosszul ír, pont nem érvényesül a könnyed átláthatóság, köszönhetően a terjengőségnek és a körülményes fogalmazásmódnak. Nagyvonalakban jól működik, megérthető, de részleteiben feleslegesen nehézkes. Tipikusan olyan összegző mű, aminek a rövidített verziója sokkal szükségszerűbb lenneoff. Ha valaki rávetemedik elolvasni egyetem alatt, annak azt tanácsolom, hogy 1-2 napnál ne szánjon rá többet; közben/utána akit felcsigáz, még tanulmányozhatja a forrásokat, de felületesen (átfutva) is lejöhet a lényeg.


Népszerű idézetek

Szelén>!

A tipikus főhős, folytatja Fiedler, az egyetemes amerikai álom megtestesítőjének tartott főhős „olyan férfi, aki mindig menekül, aki az erdőbe, a tengerre, a folyóra vagy harcba kényszerül – bárhová, ahol távol van a civilizációtól, vagyis a férfi és a nő konfrontációjától, melynek következtében a szexualitás, a házasság és a felelősség áldozatává válik".

70. oldal

Jonathan Culler: Dekonstrukció Elmélet és kritika a strukturalizmus után


Hasonló könyvek címkék alapján

Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről
Füst Milán: Látomás és indulat a művészetben
Maurice Blanchot: Az irodalmi tér
Szegedy-Maszák Mihály: „Minta a szőnyegen”
Szigethi András: A szellem anyajegyei / Родинки духа
Kálmán C. György: Az irodalom mint beszédaktus
Paul de Man: Olvasás és történelem
Paul de Man: Esztétikai ideológia
Bécsy Tamás: Az irodalomesztétikai tudásról
Kulcsár Szabó Ernő: Beszédmód és horizont