Kvartett 24 csillagozás

Jonathan Cross: Kvartett

Egy őrült orvos, egy mindenre elszánt gerillalány, egy kiégett írónő és egy robot, aki többnek érzi magát egyszerű gépnél. Ők négyen a szereplői a jövő kettészakadt városában játszódó történetnek. Az önzőség és a törtetés világában fonódik össze a sorsa ennek a különös kvartettnek. Jonathan Cross ezúttal a tudományos fantasztikus irodalom világában tesz sokkoló körutazást, de a rémtörténetek eszköztárának színeit is ecsetére veszi, hogy megfesse a jövő sötét utópiáját, a Kvartett történetét.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
PortalPress, 2011
ISBN: 9789638958860
>!
Tuan, Budapest, 2008
294 oldal · ISBN: 9789638767257

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Jonathan Cross: Kvartett

A nagy illúzió és a Veszett lelkek városa után csak idő kérdése volt, hogy ez is sorra kerüljön. Az első pár oldal meghökkentően bizarrnak hatott még ahhoz képest is, amire számítottam, de ezen túllendülve most sem csalódtam.
Adott négy karakter. A kiégett írónő, a kiábrándult gerillalány, az öntudatra ébredő robot és az őrült orvos. mind a négyen önmagukat keresik, és a kiutat az aktuális helyzetükből. Mélyváros és spoiler Felsőváros labirintusnak is beillő poklában kerengenek, a külön-külön sem egyszerű utak megrázó drámává gabalyodnak össze. Sötét, kíméletlen, de tanulságos.

>!
Lisie87 P
Jonathan Cross: Kvartett

„A hatalom megkerülhetetlenül önző. A jóakarat és a nemes eszmék álarca mögött ott lapul a tudatos, vagy tudattalan gonosz. A gonosz, amely végül legyőzetik, de csakis egy másik gonosz által. A forradalmak és lázadások így lejtik táncukat örök körforgásban az idők végezetéig. A vihar után mindig jön egy újabb vihar. Megváltás feltehetőleg sosem érkezik. Csodák nincsenek.”
Az egész könyvből ez a kis bekezdés ragadott meg a legjobban. Magát a „művet” nem tudom hová tenni magamban, nagyon semleges, nem jó, nem is rossz.
Négy különböző szereplő hányattatott sorsát olvashatjuk, a regény harmadáig nem is értettem, hogy hogyan függ össze ez a négy különböző ember és robot története. Aztán szépen megjöttek az összefüggések és a regény végére mind a négyen a nagy kataklizmában összetalálkoztak.
Voltak egész morbid részek benne… Az a légyes rész… PFFF, szóval az eleje néhol kivágta a biztosítékot, de kitartottam! :D Itt-ott felbukkant pár jó ötlet, a kivitelezéssel sem volt gond, csak valahogy nem állt össze egy teljes egésszé.
Egy olvasást megért..

>!
Rézangyal
Jonathan Cross: Kvartett

Párszor kiverte nálam a biztosítékot és még mindig tartom magam ahhoz, hogy nem szeretnék egy olyan férfival találkozni, aki szerint egy nőt képes orgazmushoz juttatni pár kaparászó légyláb. Viszont az első döccenőkön túllendülve egész emészthető történet lett belőle. Helyenként túlírt és magyartalan mondatokkal találkozhatunk, de ez szerintem nem csak az író (Benyák Zoltán) hibája, hanem a szerkesztőé is, már ha volt ilyen.
Tökéletes sci-fi világ egy magyar író tollából. Kamasz nerd-öknek kötelező.

>!
talisen
Jonathan Cross: Kvartett

Ez elég gyengére sikerült. Értem én, hogy cyberpunk akart lenni, meg sötét jövő, de még a sablonos alapokból is sokkal jobb történeteket és karaktereket kell kihozni ahhoz, hogy ne felejtsem el nagyon gyorsan. Ez így csak annyit ért, amennyit fizettem érte (390 Ft).

>!
hinodranzer
Jonathan Cross: Kvartett

Kicsit nehezen kezdtem bele, kicsit megijesztett az első fejezet, de onnantól le sem tudtam tenni. Bőven akad benne újrahasznosított karakter, és szituáció, de valahogy mégis izgalmas volt, és teljesen magával ragadott. A végére pedig még néhány elgondolkodtató kérdés is felmerült.
Az egyik kedvenc könyvemmé vált. :)

>!
reakovats P
Jonathan Cross: Kvartett

Nem igazán vagyok oda a scifiért, de a disztópiáért és Benyák Zoltánért igen – kettő az egy ellen, így hát beszereztem. És nem bántam meg. :) Bár talán a kvintett találóbb cím lett volna, szerintem nyugodtan vehetjük a főhősök közé az utcai csavargót is.

>!
Emilly_Palton IP
Jonathan Cross: Kvartett

Három napomba tellett, hogy átrágjam magam a kb. háromszáz oldalon. Egy jó könyvnél pár óra alatt végzek ezzel a mennyiséggel. Elég döcögősen ment az olvasás, mert egyáltalán nem kötött le. Eddig még egy könyvet sem hagytam félbe, de ennél igen komolyan elgondolkodtam, hogy leteszem, és majd egyszer, valamikor, talán folytatom.
Egyedül az tartott vissza, hogy semmit sem szeretek félbehagyni.

Nem lenne rossz az alapötlet, az alapkoncepció, de sajnos a kivitelezés elrontotta az élményt. Zavart, hogy a szemszögváltások fejezetenként történtek. Mire eljutottam odáig, na most végre történik is valami izgalmas, addigra vége lett a fejezetnek, és teljes mértékben érdektelenné vált a történet. Volt benne egy olyan rész, amit nem értettem, hogy miért történt. Nem magyarázta meg az író, és így úgy tűnt, hogy csak azért tette bele az eseményt, hogy az segítséget nyújtson az egyik főszereplő szökésében. A másik, hogy négy szálon fut a cselekmény, négy főszereplő van, és valahogy mégis csak kettővel tudtam rokonszenvezni. Az írónő jelleme/karaktere kifejezetten irritált.
Úgy érzem, hogy a könyv vége eléggé össze lett csapva. Legalábbis az egész történet szempontjából túl sok volt a felvezetés, és túl gyors a lezárás. Igazából, még azt sem mondhatom, hogy egy délutáni gyors olvasásnak megteszi, mert ez nem igaz.
A fülszöveg alapján egy sokkal érdekesebb, izgalmasabb könyvre számítottam.

>!
Kecsüszo_geiko
Jonathan Cross: Kvartett

Őszinte döbbenetemre messze jobb volt, mint amire számítottam..
Megítéltem a könyvet- na nem a borítója,- hanem a papírja alapján.
Ez egy nagyon jó és nagyon hosszú elbeszélés.

Különös és hihető világot sikerült teremteni minden abszurditásával együtt, még fogok olvasni az írótól..

>!
Noro
Jonathan Cross: Kvartett

Összedobált sablonok, nyakonöntve egy csomó teljesen öncélú pornójelenettel. Javaslom elfelejtésre

>!
Ergo_Latem
Jonathan Cross: Kvartett

Félve kezdtem bele, mert még nem olvastam sci-fi könyveket magyar íróktól, de szerencsére kellemesen csalódtam. Tökéletesen eltalálta azt a hangulatot, amit vártam tőle.


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

Az őrület kemény dió, de ha feltöröd a héját, néha több erkölcsöt találsz benne, mint az épelméjűségben.

99. oldal

7 hozzászólás
>!
sziliomomo

Egy művész igen nehezen viseli, ha nyitogatják az ajtaját, mert elfogyott a sör.

82. oldal - Mélyváros - Peremvidék


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Hackett: Isten gépei
Philip K. Dick: Különvélemény
Neal Stephenson: Gyémántkor
Lauren Beukes: Moxyland
Richard Morgan: Valós halál
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma
Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Matthew Jarpe: Szabadesés rádió
William C. Dietz: A testőr