Kvartett 28 csillagozás

Jonathan Cross: Kvartett

Egy őrült orvos, egy mindenre elszánt gerillalány, egy kiégett írónő és egy robot, aki többnek érzi magát egyszerű gépnél. Ők négyen a szereplői a jövő kettészakadt városában játszódó történetnek. Az önzőség és a törtetés világában fonódik össze a sorsa ennek a különös kvartettnek. Jonathan Cross ezúttal a tudományos fantasztikus irodalom világában tesz sokkoló körutazást, de a rémtörténetek eszköztárának színeit is ecsetére veszi, hogy megfesse a jövő sötét utópiáját, a Kvartett történetét.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
PortalPress, 2011
ISBN: 9789638958860
>!
Tuan, Budapest, 2008
294 oldal · ISBN: 9789638767257

Kedvencelte 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Joshua182>!
Jonathan Cross: Kvartett

Első Benyák-könyvem, és – bár komoly aggályaim támadtak a borítóra pillantva, melyek nagyrészt szerencsére alaptalannak bizonyultak – mivel a fokozatosság híve vagyok (ezért is indítottam egy viszonylag korai művével), biztosan kijelenthetem, hogy nem az utolsó.
Maga a történet nem fogott meg igazán, végig olyan érzés kerülgetett, hogy láttam vagy olvastam már valahol valami hasonlót, de azért az ábrázolt cyberpunk világ és hangulat így is elég erőteljes(en nyomasztó) ahhoz, hogy ne hagyja hidegen az olvasót.
A karakterek szórakoztatóak, ők sem váltják meg ugyan a világot, de szószólói a könyv – szerintem – igazi erősségének, az életről való elmélkedésnek. Annak ellenére, hogy helyenként előfordulnak erőltetett, vagy kevésbé jól sikerült mondatok, összességében azt kell mondanom, hogy rengeteg frappáns, jól megfogalmazott igazságot kapunk a lélek mindenkori gyötrelmeiről.
A sajátos kémiai és biológiai folyamatok által működő elménk függőviszonyának megkérdőjelezése ahhoz a rothadó, hanyatló húsbörtönhöz, amit testnek nevezünk, szerintem a jövő egyik legizgalmasabb kutatási területe, Dr. Lancester „munkásságán” keresztül pedig remekül körüljárja ezt a problémakört a regény. Az író explicit stílusa egyáltalán nem volt az ízlésem ellen való, még ha olykor talán el is szakadt a realitástól (pl. Valery fürdőkádas jelenete jelentősen megdobta a percenkénti pislogás-átlagom), mindent összevetve nem bántam meg, hogy kinyitottam, és belátható időn belül sort kerítek a Veszett lelkek városára.

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Jonathan Cross: Kvartett

A nagy illúzió és a Veszett lelkek városa után csak idő kérdése volt, hogy ez is sorra kerüljön. Az első pár oldal meghökkentően bizarrnak hatott még ahhoz képest is, amire számítottam, de ezen túllendülve most sem csalódtam.
Adott négy karakter. A kiégett írónő, a kiábrándult gerillalány, az öntudatra ébredő robot és az őrült orvos. mind a négyen önmagukat keresik, és a kiutat az aktuális helyzetükből. Mélyváros és spoiler Felsőváros labirintusnak is beillő poklában kerengenek, a külön-külön sem egyszerű utak megrázó drámává gabalyodnak össze. Sötét, kíméletlen, de tanulságos.

Lisie87 P>!
Jonathan Cross: Kvartett

„A hatalom megkerülhetetlenül önző. A jóakarat és a nemes eszmék álarca mögött ott lapul a tudatos, vagy tudattalan gonosz. A gonosz, amely végül legyőzetik, de csakis egy másik gonosz által. A forradalmak és lázadások így lejtik táncukat örök körforgásban az idők végezetéig. A vihar után mindig jön egy újabb vihar. Megváltás feltehetőleg sosem érkezik. Csodák nincsenek.”
Az egész könyvből ez a kis bekezdés ragadott meg a legjobban. Magát a „művet” nem tudom hová tenni magamban, nagyon semleges, nem jó, nem is rossz.
Négy különböző szereplő hányattatott sorsát olvashatjuk, a regény harmadáig nem is értettem, hogy hogyan függ össze ez a négy különböző ember és robot története. Aztán szépen megjöttek az összefüggések és a regény végére mind a négyen a nagy kataklizmában összetalálkoztak.
Voltak egész morbid részek benne… Az a légyes rész… PFFF, szóval az eleje néhol kivágta a biztosítékot, de kitartottam! :D Itt-ott felbukkant pár jó ötlet, a kivitelezéssel sem volt gond, csak valahogy nem állt össze egy teljes egésszé.
Egy olvasást megért..

Rézangyal>!
Jonathan Cross: Kvartett

Párszor kiverte nálam a biztosítékot és még mindig tartom magam ahhoz, hogy nem szeretnék egy olyan férfival találkozni, aki szerint egy nőt képes orgazmushoz juttatni pár kaparászó légyláb. Viszont az első döccenőkön túllendülve egész emészthető történet lett belőle. Helyenként túlírt és magyartalan mondatokkal találkozhatunk, de ez szerintem nem csak az író (Benyák Zoltán) hibája, hanem a szerkesztőé is, már ha volt ilyen.
Tökéletes sci-fi világ egy magyar író tollából. Kamasz nerd-öknek kötelező.

hadak_utja>!
Jonathan Cross: Kvartett

Ezzel befejeztem a(z eddig megjelent) Benyák életművet – úgyhogy várom a következőt! :)
A könyvön nem érződik, hogy egy kezdő író (második) könyvéről van szó. Itt is megvan már az az igazi „Benyákos” stílus, ami miatt szeretjük a szerzőt.
Újdonság a többihez képest, hogy egy tömör sci-fi – de mégis az emberi részét fogja meg. Hogyan éli meg a szegény és a gazdag ezt az új, jövőbeni világot. Különböző sorsokon keresztül mutatja ezt be, s a két világ találkozik az egyes szereplőkben.
Benyák könyvek és a különleges történetek szeretőinek mindenképp ajánlom.

U.i.: Természetesen itt is megvannak a szokásos „beteg” részek, főleg az elején. Akit esetleg a legelső fejezetek elriasztanának, annak javaslom, hogy ezen essen túl és folytassa!

talisen>!
Jonathan Cross: Kvartett

Ez elég gyengére sikerült. Értem én, hogy cyberpunk akart lenni, meg sötét jövő, de még a sablonos alapokból is sokkal jobb történeteket és karaktereket kell kihozni ahhoz, hogy ne felejtsem el nagyon gyorsan. Ez így csak annyit ért, amennyit fizettem érte (390 Ft).

Csiki_Váradi_Júlia>!
Jonathan Cross: Kvartett

Nekem az eleje nehezen indult, az első néhány fejezet után egyszerűen a beteg jelzőt mondtam volna rá, de a végére igazi letehetetlen történet lett belőle. A hangulata valamiért az Éhezők viadalára emlékeztet. Aki szereti a szerző írásait, annak kötelező :) Kicsit elvont, de magával ragadó és elgondolkodtató,

hinodranzer>!
Jonathan Cross: Kvartett

Kicsit nehezen kezdtem bele, kicsit megijesztett az első fejezet, de onnantól le sem tudtam tenni. Bőven akad benne újrahasznosított karakter, és szituáció, de valahogy mégis izgalmas volt, és teljesen magával ragadott. A végére pedig még néhány elgondolkodtató kérdés is felmerült.
Az egyik kedvenc könyvemmé vált. :)

reanadett >!
Jonathan Cross: Kvartett

Nem igazán vagyok oda a scifiért, de a disztópiáért és Benyák Zoltánért igen – kettő az egy ellen, így hát beszereztem. És nem bántam meg. :) Bár talán a kvintett találóbb cím lett volna, szerintem nyugodtan vehetjük a főhősök közé az utcai csavargót is.

Kecsüszo_geiko>!
Jonathan Cross: Kvartett

Őszinte döbbenetemre messze jobb volt, mint amire számítottam..
Megítéltem a könyvet- na nem a borítója,- hanem a papírja alapján.
Ez egy nagyon jó és nagyon hosszú elbeszélés.

Különös és hihető világot sikerült teremteni minden abszurditásával együtt, még fogok olvasni az írótól..


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Az őrület kemény dió, de ha feltöröd a héját, néha több erkölcsöt találsz benne, mint az épelméjűségben.

99. oldal

7 hozzászólás
Joshua182>!

Egy csecsemő érezheti magát ilyen békében, gondolta Valery. Távol a világ zajától, forró nedvességbe burkolózva, áldott tudatlanságban létezve. Mégsem tökéletes. A születés után már semmi sem lehet tökéletes. Valami elvész abban a pillanatban, és utána örökké hiányzik. Valami, amit akárhogy próbálok elkapni, kicsúszik a kezemből, mintha homokot markolnék.

31. oldal

Joshua182>!

De végül ő se kerülheti el azt, amit a barázdált arca és ráncos homloka már tudott. Meg fog halni. Persze lehet, hogy még évekig húzza majd, főleg ha szorgalmasan jár a mostanihoz hasonló kezelésekre. A sejtstimulálás elodázhatja a dolgokat, de csak ideiglenes menedéket nyújt. A szervezet egy kis időre felfrissül, az öreg erőre kap majd, de már csak néhány esztendő kérdése, mikor a máj, vagy egyéb létfontosságú szerv végleg elfárad, és megunja, hogy folyton munkára noszogassák. Persze lehet szerveket is vásárolni, de egy idő után elmúlik a kohézió, és a nagyságos Dvenson bácsi egyszerűen darabjaira hullik.

20. oldal

Joshua182>!

Az öreggel ellentétben az orvos nagyon élvezte a kezelést. A stimulációnál nagyobb örömet nem szerezhetett volna számára semmi. Nem Dvensont gyűlölte, nem az öregember személyét. Ő az öregségtől undorodott. A húgyszagú, reszketeg kortól, az elmúlás zsigeri gyengeségétől.

22. oldal

Joshua182>!

Egykor ilyen lehetett ő is. Elvakult és naiv. De az ártatlanságot elveszíteni éppen olyan könnyű, mint alárendelődni a sok reménnyel átitatott maszlagnak. Egyetlen apróság elég, hogy az ember végleg felnőjön, boruljon az értékrendje, hitvilágát és korábbi önmagát levetkőzni kényszerüljön.

26. oldal

Joshua182>!

Átkozott büszkeség. Az igazi férfi ismérve.

29. oldal

Joshua182>!

A Mélyvárosban senki sem garantálta a felnőttkort, sem a következő napot, vagy percet. Egy büszkeségben dúskáló ifjú esélyei rosszabbnak számítottak az átlagosnál. Idelent a rafináltnak és az alattomosnak állt a világ.

29. oldal

Joshua182>!

Ez egy mesterségesen felgyorsított élet.

96. oldal

Joshua182>!

Mindig egyedül vagyunk – válaszolta Lucia. – Bármennyien is vesznek körül, bármennyien vallják magukat a barátodnak, az igazság az, hogy egyedül jövünk a világra, és egyedül halunk meg.

133. oldal

reanadett >!

Egykor ilyen lehetett ő is. Elvakult és naiv. De az ártatlanságot elveszteni éppen olyan könnyű, mint alárendelődni a sok reménnyel átitatott maszlagnak. Egyetlen apróság elég, hogy az ember végleg felnőjön, boruljon az értékrendje, hitvilágát és korábbi önmagát levetkőzni kényszerüljön.

26. oldal, Mélyváros


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Hackett: Isten gépei
Philip K. Dick: Különvélemény
Neal Stephenson: Gyémántkor
Lauren Beukes: Moxyland
Richard Morgan: Valós halál
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma
Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Matthew Jarpe: Szabadesés rádió
William C. Dietz: A testőr