Mint ​senki más 31 csillagozás

Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

Felnőni egy apa mellett, aki szereti a kisfiát, ám szinte törvényen kívüliként él, és alkalmi munkákat keresve vándorol az országban, lehet érdekes, de ugyanakkor nagy próbatétel is. Mert nem könnyű folyton menekülni. Főleg, ha nem is tudjuk pontosan, mi elől szökünk.
A fiú nem jár iskolába, apja tanítja őt szenvedélyes lelkesedéssel. Sajátos módszereihez igazított tanterve igencsak eltér az iskolai előírásoktól, esténként pedig történeteket mesél a gyereknek az otthontalanul bolyongó Királyról és a Hercegről, akiknek meg kell ölniük a Fehér Királynőt, hogy megtörjenek egy átkot.
Tíz évvel később, az immár felnőtt fiú mindent elkövet, hogy beilleszkedjen a társadalomba, ám az őt ért hatások nem engedik el. A kérdések, melyek saját és az apja múltja körül kavarognak, nem maradhatnak megválaszolatlanul.

Felkavaró történet egy fiúról, aki idegenként él az őt körülvevő világban, olyan apai örökséget hurcolva magával, amelynek következményei beláthatatlanok.

>!
Animus, Budapest, 2015
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243213 · Fordította: Soós Anita
>!
Animus, Budapest, 2015
336 oldal · ISBN: 9789633243220 · Fordította: Soós Anita

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

Rövid időn belül ez a második olyan könyv, amit majdnem abbahagytam, de aztán mégsem. Hajtott a vágy, hogy megtudjam, tulajdonképpen mi elől is menekülnek, miért költöznek újra és újra, miért hagyják hátra holmijaikat és kezdenek új életet. Nem tudtam rájönni, bár gyártottam magamnak jó pár teóriát, ám most olvastam el a fülszövegben, hogy tulajdonképpen az apa sem tudta. Azért én a könyv végére felállítottam a magam változatát, de nem igazán tudom hányadán állok ezzel a könyvvel. Szerettem is, meg nem is.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/03/jonas-t-bengtsson-…

zyzmut>!
Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

Nem tudom hova tenni a könyvet. Olyan semmilyen. Semmiféle hatást nem váltott ki belőlem. Leginkább untam azt a sok értelmetlen utazást, rejtőzködést, amit az apuka művelt a kisfiával éveken át. Hogy kik elől? Csak az apuka fejében létező fantazmagóriáktól. Meg persze (szerintem) a gyerek anyja elől, aki tudja, hogy az apuka nem teljesen beszámítható.
Fura. Ennyi. Pont.

Kiki0926>!
Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

Szenvedős könyv volt azt meg kell hagyni. Nagyon nagyon sokáig borzasztó unalmas. De nem adtam fel, mert érdekelt a -Miért?
Ami tetszett benne, hogy megragadta annak a lényegét milyen lehet egy gyermek szemszögéből a világ, valamint, hogy az apa (bármit is tett) próbálta a normális életet biztosítani a fiának.
Vigyázzunk a gyerekekre és a kis világukra, mert mi formáljuk őket azzá akikké válnak!

György_Előd>!
Jonas T. Bengtsson: Mint senki más

Nagyon èrdekes könyv volt, viszont szokni kell az ìrò stìlusàt. Voltak benne gyengèbb, unalmasabb rèszek de szerencsère nem ezek voltak többsègben.
Összessègèben tetszett a könyv.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Sose gyűjtsd a pénzt. Azaz csak akkor, ha valamire vágysz. Mondjuk biciklire, arra gyűjtheted. De a pénzt nem szabad őrizgetni. A gyűjtögetés boldogtalanságot szül. Költsd el. Majd csak lesz megint.

89. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

– Ugye tudsz olvasni?
Bólintok.
– Gondoltam. Apád fia vagy.

103. oldal

robinson P>!

Ha megnövök, nekem is lesz szakállam.
Azt mondja, inkább anyámra hasonlítok. Ennek örülnöm kellene. Mert szép volt.

7. oldal

zyzmut>!

…ha valakinek nincs más választása, sokkal könnyebb bátornak lenni.

68. oldal

robinson P>!

Valahányszor elköltözünk, abban reménykedem, hogy sikerül megszabadulnunk a rémálmoktól.
De már nem merek hinni ebben.

32. oldal

robinson P>!

Mi vagyunk az egyetlenek, akik nem cipelnek hatalmas bevásárlószatyrokat, és akik nem rohannak sehová.

53. oldal

robinson P>!

Apám leül az étkezőasztalhoz velem szemben. Rágyújt egy saját maga sodorta cigarettára, belekortyol a kávéjába, és rám néz.

33. oldal

robinson P>!

– A barátok megszokták látogatni egymást – jelenti ki az udvarbeli fiú. – Ma meg kell nézned, hol lakom.
Kézen fog, én pedig követem.

38. oldal

monica>!

Megfeledkeztünk azokról a képességeinkről, amelyeknek valaha birtokában voltunk – mondja apám, és átsegít egy fatörzsön. – Megfeledkeztünk arról, hogy mi is képesek voltunk mindenre amire az állatok.
Beérünk a fák közé, néhány méternél nem lehet tovább látni.
– Az állatok mindig pontosan tudják, mit kell tenniük. Láttál valaha is összezavarodott rókát? – Apám belenevet a sötétségbe.
– Tévékészülékeket találunk fel, embereket küldünk a Holdra. Puskaport és ágyúgolyót készítünk. De teljesen megfeledkeztünk azokról a dolgokról, amelyekre valaha képesek voltunk. Azokról, amikre az állatok képesek. Tudom, hogy láttál már madarakat alakzatban repülni, ahogy a több száz egyed óriási V- lakot formáz az égbolton. Szerinted, hogy csinálják? Talán a földön ülve megbeszélik, kinek hol a helye? Vagy számokat osztanak egymásnak?

62. oldal

robinson P>!

Épphogy betöltöttem a hatot, amikor Olof Palmét lelőtték.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Olof Palme

Hasonló könyvek címkék alapján

Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Kim Leine: Kalak
Lars Saabye Christensen: A féltestvér
Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak
Trisse Gejl: Pátriárka
Iselin C. Hermann: Expressz ajánlott!
Janne Teller: Semmi