Hundraåringen ​som klev ut genom fönstret och försvann (Hundraåringen 1.) 4 csillagozás

Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Efter ​ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Pocketförlaget, Stockholm, 2009
400 oldal · ISBN: 9789186369279
>!
Pirat, Stockholm, 2009
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789164202963

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

viidori I>!
Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

a 23 éves nő, aki bemászott egy könyvbe és eltűnt.
***
Szokásom beleolvasgatni értékelésekbe még olvasás előtt, jóval inkább azokat olvasom, mint a fülszöveget, mert érdekesebbek. Mivel a svédhez nem voltak, hát olvastam a magyarhoz írottakat, ahol volt minden, svéd Forrest Gump, Ravasz az agy és…., Rejtő Jenő is. Utóbbi kettőt én nem fedeztem fel benne igazán, de a svéd Forrest Gump nagyon találó abból a szempontból, hogy Allan is végiggaloppozik a teljes 20. századon, hogy lepacsizzon az összes fontos politikussal és közben beleártsa magát a történelembe.
Abszurd, teljesen indokolatlan helyzetek követik egymást, egy jó nagy marhaság az egész, és már ezért is lehet imádni, mert a cél nélküli marháskodás és mókázás egy remek és felszabadító dolog, de közben nem is annyira céltalan ez az egész. Legalábbis az a nyugalom, amivel Allan fogadja a helyzeteket elgondolkoztató.
A szituációk, az élet, az csak van.
Mi teremtjük benne a problémáinkat.

Gulo_gulo>!
Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Ez egy könyves beszélgetéshez tartozó olvasás volt és valószínűleg jobban élveztem volna, ha nem svédül birkózom meg vele (párhuzamosan olvastam angolul, de még így sem volt egyszerű). Kicsit túl hosszú és néha abszurd volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Chanslös
Stephenie Meyer: Kemisten
Andy Weir: Ensam på Mars
Antal Szerb: Legenden Pendragon
Anthony Horowitz: Stormvarning
Dan Brown: Inferno (svéd)
Kristin Cashore: Tankeläsaren
Justin Cronin: De första tolv
Suzanne Collins: Hungerspelen
J. K. Rowling: Julegrisen