Menny ​és pokol (Menny és pokol-trilógia 1.) 249 csillagozás

Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol ​Izlandon, valamikor az előző század elején a jeges fjordok felett a hófúvásban egy apró, törékeny fiú küzdi magát előre. Hátizsákjában egy verseskötettel, ami nemrég a legjobb barátja halálát okozta a viharos tengeren. A fiú azt tervezi, hogy miután visszajuttatta a könyvet az eredeti tulajdonosához, ő maga is csatlakozik a barátjához a holtak birodalmában. Ám az élet, úgy tűnik, nem adja ilyen könnyen magát. Egy váratlan találkozás, egy kedves szó és néhány meleg takaró esélyt ad az életben maradásra. De vajon visszatalálhat-e valaki az élők közé, aki már mindent elveszített? Lehet-e újra családja annak, aki azt hitte, senkije sincs? És vajon túléli-e, ha újonnan megtalált otthonát később mégis ott kell hagynia egy olyan küldetésért, ami könnyen lehet, hogy az életébe kerül?
Jón Kalman Stefánsson elementáris erejű, költői szépségű elbeszélése három köteten át meséli el a hóviharokkal birkózó, élők és holtak világa között imbolygó fiú történetét. Olvasás közben… (tovább)

Eredeti cím: Himnaríki og helvíti

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Jelenkor, Budapest, 2022
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635182398 · Fordította: Egyed Veronika
>!
Jelenkor, Budapest, 2021
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635181421 · Fordította: Egyed Veronika
>!
Jelenkor, Budapest, 2019
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636766085 · Fordította: Egyed Veronika

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Kolbeinn

Helyszínek népszerűség szerint

Izland


Kedvencelte 63

Most olvassa 22

Várólistára tette 319

Kívánságlistára tette 256

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A természeti jelenségek vad, elementáris ereje feszíti, szaggatja Jón Kalman Stefánsson prózáját, élet és halál ura a mindig nyugtalan, hatalmas bestiaként viselkedő tenger, a vihar, a jég, a fagy, az ember közöttük egészen védtelen és törékeny. Ezen a monumentális színpadon, kopár sziklaszirtek, óriás hegycsúcsok árnyékában, állandó veszélyben a létről lefoszlik minden felesleges sallang, csak azok az érzések és vágyak maradnak, amik nélkül szinte még lélegezni sem érdemes.
A Menny és pokol trilógia első kötetében a leghívogatóbb talán az a nemes, hófödte tisztaság és egyszerűség, ami olyannyira jellemző az izlandi szerző műveire, távol az európai civilizáció átkos-áldásos bonyolultságától, távol a történelem robajától.
Egy kortynyi időtlenség és szépség a felüdülésre, Észak friss levegőjére szomjazóknak.

2 hozzászólás
giggs85>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A halaknak nincs lábuk nem csak 2018 egyik legjobb könyve és legfontosabb könyvmegjelenése, de számomra az eladdig ismeretlen írója, Jón Kalman Stefánsson a tavalyi év egyik legnagyobb felfedezett is volt. Hiszen az izlandi alkotó ezzel a regényével egyértelműen beírta magát a kortárs világirodalom szűk elitjébe, mégpedig különösebb kérdőjelek nélkül. Így nem csoda, hogy felcsigázott az, amikor megtudtam, hogy a Jelenkor adja ki idén a szigetországi szerzőt világszerte ismertté tévő regényfolyamot, a Menny és Pokol trilógiát. És hála a kiadónak, elég korán meggyőződhettem arról, hogy ennek a három kötetnek minden bizonnyal bérelt helye lesz a 2019 legjobb könyveit összefoglaló év végi listákon. Ezt már most, az első kötet elolvasása után, ki merem jelenteni.

A Menny és pokoltól ugyanazt kapjunk, mint ami miatt megszerethettünk Stefánssont a tavalyi könyv alapján: lassan csordogáló történetet, jól kidolgozott karaktereket, a földöntúli szépségű, ám sokaknak halálos izlandi táj költői szépségű leírásait, no meg rengeteg, de tényleg rengeteg olyan lételméleti kérdést, amin érdemes elgondolkodnia mindenkinek.

A történet persze itt sem különösebben csavaros vagy bonyolult (azért is merem leírni nagy vonalakban, mert egyrészt ott van a fülszövegben, másrészt korántsem a konkrét események a lényegesek): egy fiatal, álmodozó és a költészetet szinte mindennél többre tartó fiú vág neki egy hétköznapinak induló halászatnak legjobb barátja, no meg néhány marcona fickó társaságában, hogy aztán egy váratlan, ám a kőkemény északi életből egyenesen következő mulasztásnak hála egy olyan tragédia következzen be, ami aztán gyökeresen megváltoztatja a fiú életét.

Az első kötet az ő tétova lépéseit követi nyomon, amely során – hála néhány különc és nem mindennapi figura támogatásának – újra esélye nyílik arra, hogy nekivágjon az életnek, és hogy esélye legyen bármiféle értelmet adni saját létezésének. Stefánsson legnagyobb erőssége, hogy úgy tud írni, többek között az élet értelmének kereséséről, hogy az nem válik (mondjuk) coelho-i giccsé, és úgy tud beszélni a zord tájban a lehető legkeményebben és legéletbevágóbban megjelenő realitásról, hogy közben az egész olyan költészetté válik, ami lehet, hogy nem ér semmit a sarkvidéki hideggel és az elemek dühével szemben, de ami mégis szebbé teszi az életet.

Én hamarosan folytatni fogom ezt a költészet és filozófia határvonalán mozgó történetet az Angyalok bánatával, és remélem, hogy minél hamarabb könyv alakban is kézbe vehetem ezt a gyönyörű és roppant ötletes borítókkal fedett köteteket.

9 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Úgy tűnik manapság divat lett Izlandot olvasni, meglesni, rácsodálkozni. Így, ahogy írom. Nem csak Izlandról, vagy felőle, esetleg szemezgetni a sziget történelméből. Nem… Töményen harapjuk és habzsoljuk Izlandot.
Ahogyan Stefánsson az asztalra helyezi a trilógiából az első fogást, abból nem derül ki, és tökmindegy is, hogy éppen mikor történünk. A múlt század korai éveiben járunk, de elhiteti velünk, hogy lehetne ez tegnap, vagy akár ma is. De még az sem számít, hogy kivel történik, ami a lapokon megtörténik. A betűk, a mondatok szólnak ugyan egy fiúról, de lehetne ő bármelyikü(n)k. A fiú még nevet sem kap a szerzőtől. Miért is kapna, hiszen valahol ő maga az esszenciája ennek a kőpokolnak, ennek a szigetnek, amiről talán soha nem tudjuk meg, hogy mi emészti fel végül, a tenger, vagy a sziklák sivár könyörtelensége.
Pedig a tenger etet is, nem csak vízbe fojt. Mégis, az evés csak kényszer. … mert bizony túl kell élni, és ezért zabálni kell a vajat, meg a májkrémet a vastagra szelt fekete kenyérrel. És vedelni hozzá a kávét. Amikor meg jön a fájdalom, de nem ám a fizikai, hanem, az ami belülről rág, na akkor aztán jöhet a pálinka, vagy a dán sör. De minek mindez? Mit vesződünk vele, amikor a regény sem szól másról csak arról, hogyan lesz végre halál az életből?
Olyan emberek élettelen létezéséről egymás közt, akiknek ”az ereiben tőkehal úszkál, májukba cápa merül, vihar van, rettenetes fagy, a tenger pedig halálfekete”… Akik között még a vak Milton sem érti, hogy mit jelent a fájdalom: ”Nélküled nekem már nem kedves semmi.”

Szóval, ne higgyetek nekem!
Inkább olyan ez az első kötet, mint egy degusztációs menü első fogása. Egyszerű, mondhatni primitív alapanyagok egymás mellett a konyhapulton, aztán jön egy alig ismert séf és hanyag eleganciával csavar egyet a hagyományos elkészítési módokon, és máris valami rendkívül izgalmas, újszerű ízvilágú fogás kerekedik a vendég asztalára.
Azt pedig, hogy mennyire marad tartalmas, mennyire lesz komplex ez az élmény, majd a trilógia további kötetei megmutatják.
Tessék olvasni, megkóstolni!

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/06/jon-kalman-stef…

"Ég és föld. Menny és pokol. Vajon létezik, hogy az ember egyszerre mindkettőben jelen legyen, s mégis egyikben se létezzen? Lehetséges, hogy a mennyben van a pokol vagy épp a pokolban a menny? S mekkora a határvonal a két világ között? Mérföldeket átszelő távolság, vagy mindössze egy lépés? Ezer évet megélt tizenévesek vagy járni tanuló öregek egyaránt egyensúlyoznak élet és halál között. Mert van egy hely, ahol a szavak, a dalok és a versek többet érnek bárminél. E hárommal az egész világ, és a benne foglalt összes dolog kifejezhető. S amikor már ezek sem segítenek, akkor jönnek a könnyek. Mert egy cseppben benne van a múlt, a jelen és a jövő.
Jón Kalman Stefánsson trilógiájának első részében választ kaphatunk az élet és halál kérdéseire. Az egyszerre ijesztő, komor, mégis biztonsággal ölelő hegyek között, ahol a kicsapongó, dühödt tenger találkozik a szárazfölddel ott éli mindennapjait egy közösség. Egyszerű emberek, kikben mély gondolatok lakoznak, akik a saját életükről hozzák meg a nehéz döntést. Egy hely, ahol a költői képek találkoznak a rideg valósággal, az élet kegyetlenségével és a halál döbbenetes erejével. Egy hely, ahol a gondolatokra a szél ráfagyasztja a havat. Az élet újfajta megközelítése és egy ezeréves dogma olvasható ki a sorok közül.
Különleges élményt ad, az olvasó lelkén örökre nyomot hagy. A szavak nem mindennapi tánca elvarázsolja a lelket, az elmében mély gondolatokat ültet el, miközben menny és pokol között libben a zimankós szél ölelésében."

7 hozzászólás
robinson P>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Így év elején egy ennyire nagyszerű, komplex olvasási élménnyel számomra „az év könyve” már megszületett. Nem hiszem, hogy ezt tudja überelni másik regény.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/02/menny-es-pokol.html

Chöpp >!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Nem lehet nem szeretni. ❤
(Halkan hozzáteszem, hogy A halaknak nincsen lábuk igencsak próbára tett. Bár kiidéztem a könyv harmadát, összességében mégsem tetszett. Így eleve mutasd, mit tudsz még, Jón Kalman Stefánsson! szkeptikus kurjantással fogtam bele a trilógiába. Hát, ez lett belőle a végére…)

Annamarie P>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Nem állítom, hogy ez lesz életem legjobb értékelése, hiszen a könyvet a 2019 szeptember 28 éjjel az Olvasás éjszakája kihíváshoz vettem sorra. Elolvasni még csak-csak sikerült, de egy értékeléshez már elég fáradt vagyok. Márpedig Jón Kalman Stefánsson kötete megérdemel egy nagyon szép összefoglalót. A trilógia első kötetének molyos értékelése jelen pillanatban 94% -on van, ízlésőreim átlaga pedig 100%. Ez azért olyan megnyugtató, mert ezek szerint van igény bennünk a minőségi irodalom olvasására. Engem is a gyönyörű prózája fogott meg leginkább. A cselekmény teljesen egyszerű, a „fiúnak” nevezett főszereplő egy tragédiát követően elhagyja lakhelyét, hogy egy könyvet visszavigyen tulajdonosának. A veszteségnek és az újrakezdésnek a története ez a kötet, melyet egyszerű vonalvezetés jellemez. Zord izlandi vidék a színtér, ahol ember és természet szoros kohézióban próbál megmaradni, ami manapság nem is olyan könnyű.
Kitűnő nyelvezete mellett a szerző gondolatai, ábrázot világnézete varázsolt el leginkább.

Garbai_Ildikó P>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Ehhez a könyvhöz hangulat, nyugalom és idő kell. Meg kell adni a módját. Nem lehet gyorsan ledarálni, mert olyan izgalmas. Inkább ízlelgetni kell. Hagyni, hogy elvesszünk a tájban, hangulatban, emberekben, érzésekben. Hagyni, hogy átjárjon. Szinte úgy érezni, hogy mi is ott vagyunk a csodálatos tájon amit kegyetlenné is tud tenni az időjárás. Miközben olvastam le kellett tennem és hagyni leülepedni. Aki szereti az ilyen hangulatú könyveket nagyon fogja szeretni.

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Menny és Pokol – trilógia első kötete. Komor, sötét világ közel az Északi-sarkhoz, az Atlanti- óceán északi részén, Izlandon, egy kis halásztelepen. Az itt élő emberek élete a háborgó tengertől függ, 3-4 óra kemény evezés után, fagyban, szélben várnak, hogy harapjon a hal. Itt él hősünk, a fiú és barátja Bardur, oldhatatlan tudásszomjjal. Bardur a vízre szállás előtt az utolsó perceket is kihasználva verseket olvas, anorákját a parton felejtve. Az emberi test törékeny, a jeges hideg legyőzi. A hiány és a veszteség, a bánat és a gyász olyan erős, hogy a fiú maradni nem tud. Elindul hát, zsákjában a kölcsönkapott Milton: Elveszett Paradicsom epikus költeménye. Húzza őt a barátja után a holtak birodalma. Hosszú nehéz út áll előtte. „A pokol az, ha halott vagy, és ráébredsz, hogy nem is éltél, amíg még lehetőséged lett volna rá.”

Ildó>!
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

     A kivételesen gyönyörű borítók mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és szerencsére a belsejük sem okoz csalódást, hasonló gyönyörűségeket rejtenek azok is.
     A fagyos, zord, hideg, nedves izlandi időjárásban azt érezzük, hogy ez már majdhogynem elviselhetetlen, és csak a kunyhó melegében, fényében jutunk egy kis megkönnyebbüléshez, ahol már sokkal kényelmesebben, otthonosabban érezzük magunkat egyből. Ilyen vidéken csupán a létezés is sokaknak nehézséget okozhat, hát még a megélhetés, melynek legfőbb forrása az óceán, a nyílt víz, aminek sosem lehet ura az ember, mindig ki lesz téve az elemek kénye-kedvének. A hal pedig „nem csak egy hideg vérű gerinces, ami vízben él és kopoltyúval lélegzik: a hal sokkal több annál.” A haltól, a fogástól függ minden, ez jelenti az álmokat is, amik megvalósításra várnak, kinek egy fából készült kunyhót, kinek könyveket, kinek egy amerikai gumicsizmát, kinek egy öltönyt, kinek a családjának vásárolható ajándékokat. ”Bajban van, akinek nincsenek álmai.”
     Mert a tenger nem csak ad, elvenni is képes, és időnként meg is teszi. Néha a halált jelenti. Van, hogy egész vékony határvonalat húz élet és halál közé, csupán egy anorákot.
     A fájó dolgokról is lehet lelket gyönyörködtetően szépen írni. Ez a könyv a tökéletes példája. Ahány bepillantást kapunk a Község lakóinak életébe, annyi fájdalmat élünk át, senkinek nem könnyű, mégis olyan szeretet, segítőkészség és összetartás sugárzik ebből a kis közösségből. Hiába a nagy veszteség, a fiú nem maradt magára, és rá kell jönnie, hogy az élet jelenti a mindent.
     Mielőtt elkezdtem olvasni az első kötetet, úgy terveztem nem közvetlenül egymás után fogom őket olvasni, de most úgy érzem, mégsem tehetek másképp.


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Szép időben aligha van gyönyörűbb az óceánnál, vagy csillagos éjszakákon, mikor a víztükör holdfényt álmodik.

14. oldal

2 hozzászólás
gesztenye63 P>!

[…] pokoli dolog az, ha van karunk, de nincs, akit öleljünk vele.

44. oldal

gesztenye63 P>!

A pokol az, ha halott vagy, és ráébredsz, hogy nem is éltél, amíg még lehetőséged lett volna rá.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pokol
robinson P>!

Néha a legnagyobb boldogság az alvás, hiszen biztonságban vagy, és a világ nem érhet el. Nyugodtan álmodhatsz kandiscukorról és napsütésről.

giggs85>!

Öröm, boldogság, forró szerelem, ez a hármas tesz minket emberré, igazolja az életet, nagyobbá teszi a halálnál: mégis alig jelentenek valami védelmet a sarki széllel szemben. Szerelmemet egy anorákért, örömömet és boldogságomat egy másik gyapjúpulóverért!

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
gesztenye63 P>!

Mert sokféle idő van a világon, az óra pedig ritkán méri a belső időnket, életünk valós idejét, ezért aztán az órákba néha napok férnek és fordítva; […]

93-94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Niitaa P>!

[…] az ember az, amit mond, de az is, amiről hallgat.

67. oldal

szadrienn P>!

Amit javítani kellett, az már rég meg lett javítva, a horgokra zsineget kötöttek, a súlyok madzagját kibogozták, minden csomót kioldottak, csak azt nem, ami a szívet és a gerjedelmeket köti gúzsba.

17. oldal

pável>!

Akinek a zsebét három üveg sör nyomja, annak ebben a világban felesleges bárhová sietnie.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
8 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Menny és pokol-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A villámtolvaj
Cassandra Clare: Árnyak ura
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása
Szaszkó Gabriella: Végtelen
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
K. M. Holmes: Dario
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Rebecca Yarros: Eyes Turned Skyward – Nézz az ég felé