Menny ​és pokol (Menny és pokol-trilógia 1.) 96 csillagozás

Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol ​Izlandon, valamikor az előző század elején a jeges fjordok felett a hófúvásban egy apró, törékeny fiú küzdi magát előre. Hátizsákjában egy verseskötettel, ami nemrég a legjobb barátja halálát okozta a viharos tengeren. A fiú azt tervezi, hogy miután visszajuttatta a könyvet az eredeti tulajdonosához, ő maga is csatlakozik a barátjához a holtak birodalmában. Ám az élet, úgy tűnik, nem adja ilyen könnyen magát. Egy váratlan találkozás, egy kedves szó és néhány meleg takaró esélyt ad az életben maradásra. De vajon visszatalálhat-e valaki az élők közé, aki már mindent elveszített? Lehet-e újra családja annak, aki azt hitte, senkije sincs? És vajon túléli-e, ha újonnan megtalált otthonát később mégis ott kell hagynia egy olyan küldetésért, ami könnyen lehet, hogy az életébe kerül?
Jón Kalman Stefánsson elementáris erejű, költői szépségű elbeszélése három köteten át meséli el a hóviharokkal birkózó, élők és holtak világa között imbolygó fiú történetét. Olvasás közben… (tovább)

Eredeti cím: Himnaríki og helvíti

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Jelenkor, Budapest, 2019
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636766085 · Fordította: Egyed Veronika

Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Izland


Kedvencelte 27

Most olvassa 19

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 192

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A természeti jelenségek vad, elementáris ereje feszíti, szaggatja Jón Kalman Stefánsson prózáját, élet és halál ura a mindig nyugtalan, hatalmas bestiaként viselkedő tenger, a vihar, a jég, a fagy, az ember közöttük egészen védtelen és törékeny. Ezen a monumentális színpadon, kopár sziklaszirtek, óriás hegycsúcsok árnyékában, állandó veszélyben a létről lefoszlik minden felesleges sallang, csak azok az érzések és vágyak maradnak, amik nélkül szinte még lélegezni sem érdemes.
A Menny és pokol trilógia első kötetében a leghívogatóbb talán az a nemes, hófödte tisztaság és egyszerűség, ami olyannyira jellemző az izlandi szerző műveire, távol az európai civilizáció átkos-áldásos bonyolultságától, távol a történelem robajától.
Egy kortynyi időtlenség és szépség a felüdülésre, Észak friss levegőjére szomjazóknak.

2 hozzászólás
>!
giggs85 P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A halaknak nincs lábuk nem csak 2018 egyik legjobb könyve és legfontosabb könyvmegjelenése, de számomra az eladdig ismeretlen írója, Jón Kalman Stefánsson a tavalyi év egyik legnagyobb felfedezett is volt. Hiszen az izlandi alkotó ezzel a regényével egyértelműen beírta magát a kortárs világirodalom szűk elitjébe, mégpedig különösebb kérdőjelek nélkül. Így nem csoda, hogy felcsigázott az, amikor megtudtam, hogy a Jelenkor adja ki idén a szigetországi szerzőt világszerte ismertté tévő regényfolyamot, a Menny és Pokol trilógiát. És hála a kiadónak, elég korán meggyőződhettem arról, hogy ennek a három kötetnek minden bizonnyal bérelt helye lesz a 2019 legjobb könyveit összefoglaló év végi listákon. Ezt már most, az első kötet elolvasása után, ki merem jelenteni.

A Menny és pokoltól ugyanazt kapjunk, mint ami miatt megszerethettünk Stefánssont a tavalyi könyv alapján: lassan csordogáló történetet, jól kidolgozott karaktereket, a földöntúli szépségű, ám sokaknak halálos izlandi táj költői szépségű leírásait, no meg rengeteg, de tényleg rengeteg olyan lételméleti kérdést, amin érdemes elgondolkodnia mindenkinek.

A történet persze itt sem különösebben csavaros vagy bonyolult (azért is merem leírni nagy vonalakban, mert egyrészt ott van a fülszövegben, másrészt korántsem a konkrét események a lényegesek): egy fiatal, álmodozó és a költészetet szinte mindennél többre tartó fiú vág neki egy hétköznapinak induló halászatnak legjobb barátja, no meg néhány marcona fickó társaságában, hogy aztán egy váratlan, ám a kőkemény északi életből egyenesen következő mulasztásnak hála egy olyan tragédia következzen be, ami aztán gyökeresen megváltoztatja a fiú életét.

Az első kötet az ő tétova lépéseit követi nyomon, amely során – hála néhány különc és nem mindennapi figura támogatásának – újra esélye nyílik arra, hogy nekivágjon az életnek, és hogy esélye legyen bármiféle értelmet adni saját létezésének. Stefánsson legnagyobb erőssége, hogy úgy tud írni, többek között az élet értelmének kereséséről, hogy az nem válik (mondjuk) coelho-i giccsé, és úgy tud beszélni a zord tájban a lehető legkeményebben és legéletbevágóbban megjelenő realitásról, hogy közben az egész olyan költészetté válik, ami lehet, hogy nem ér semmit a sarkvidéki hideggel és az elemek dühével szemben, de ami mégis szebbé teszi az életet.

Én hamarosan folytatni fogom ezt a költészet és filozófia határvonalán mozgó történetet az Angyalok bánatával, és remélem, hogy minél hamarabb könyv alakban is kézbe vehetem ezt a gyönyörű és roppant ötletes borítókkal fedett köteteket.

9 hozzászólás
>!
gesztenye63 P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Úgy tűnik manapság divat lett Izlandot olvasni, meglesni, rácsodálkozni. Így, ahogy írom. Nem csak Izlandról, vagy felőle, esetleg szemezgetni a sziget történelméből. Nem… Töményen harapjuk és habzsoljuk Izlandot.
Ahogyan Stefánsson az asztalra helyezi a trilógiából az első fogást, abból nem derül ki, és tökmindegy is, hogy éppen mikor történünk. A múlt század korai éveiben járunk, de elhiteti velünk, hogy lehetne ez tegnap, vagy akár ma is. De még az sem számít, hogy kivel történik, ami a lapokon megtörténik. A betűk, a mondatok szólnak ugyan egy fiúról, de lehetne ő bármelyikü(n)k. A fiú még nevet sem kap a szerzőtől. Miért is kapna, hiszen valahol ő maga az esszenciája ennek a kőpokolnak, ennek a szigetnek, amiről talán soha nem tudjuk meg, hogy mi emészti fel végül, a tenger, vagy a sziklák sivár könyörtelensége.
Pedig a tenger etet is, nem csak vízbe fojt. Mégis, az evés csak kényszer. … mert bizony túl kell élni, és ezért zabálni kell a vajat, meg a májkrémet a vastagra szelt fekete kenyérrel. És vedelni hozzá a kávét. Amikor meg jön a fájdalom, de nem ám a fizikai, hanem, az ami belülről rág, na akkor aztán jöhet a pálinka, vagy a dán sör. De minek mindez? Mit vesződünk vele, amikor a regény sem szól másról csak arról, hogyan lesz végre halál az életből?
Olyan emberek élettelen létezéséről egymás közt, akiknek ”az ereiben tőkehal úszkál, májukba cápa merül, vihar van, rettenetes fagy, a tenger pedig halálfekete”… Akik között még a vak Milton sem érti, hogy mit jelent a fájdalom: ”Nélküled nekem már nem kedves semmi.”

Szóval, ne higgyetek nekem!
Inkább olyan ez az első kötet, mint egy degusztációs menü első fogása. Egyszerű, mondhatni primitív alapanyagok egymás mellett a konyhapulton, aztán jön egy alig ismert séf és hanyag eleganciával csavar egyet a hagyományos elkészítési módokon, és máris valami rendkívül izgalmas, újszerű ízvilágú fogás kerekedik a vendég asztalára.
Azt pedig, hogy mennyire marad tartalmas, mennyire lesz komplex ez az élmény, majd a trilógia további kötetei megmutatják.
Tessék olvasni, megkóstolni!

2 hozzászólás
>!
robinson P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Így év elején egy ennyire nagyszerű, komplex olvasási élménnyel számomra „az év könyve” már megszületett. Nem hiszem, hogy ezt tudja überelni másik regény.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/02/menny-es-pokol.html

>!
Annamarie P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Nem állítom, hogy ez lesz életem legjobb értékelése, hiszen a könyvet a 2019 szeptember 28 éjjel az Olvasás éjszakája kihíváshoz vettem sorra. Elolvasni még csak-csak sikerült, de egy értékeléshez már elég fáradt vagyok. Márpedig Jón Kalman Stefánsson kötete megérdemel egy nagyon szép összefoglalót. A trilógia első kötetének molyos értékelése jelen pillanatban 94% -on van, ízlésőreim átlaga pedig 100%. Ez azért olyan megnyugtató, mert ezek szerint van igény bennünk a minőségi irodalom olvasására. Engem is a gyönyörű prózája fogott meg leginkább. A cselekmény teljesen egyszerű, a „fiúnak” nevezett főszereplő egy tragédiát követően elhagyja lakhelyét, hogy egy könyvet visszavigyen tulajdonosának. A veszteségnek és az újrakezdésnek a története ez a kötet, melyet egyszerű vonalvezetés jellemez. Zord izlandi vidék a színtér, ahol ember és természet szoros kohézióban próbál megmaradni, ami manapság nem is olyan könnyű.
Kitűnő nyelvezete mellett a szerző gondolatai, ábrázot világnézete varázsolt el leginkább.

>!
Niitaa P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/06/jon-kalman-stef…

"Ég és föld. Menny és pokol. Vajon létezik, hogy az ember egyszerre mindkettőben jelen legyen, s mégis egyikben se létezzen? Lehetséges, hogy a mennyben van a pokol vagy épp a pokolban a menny? S mekkora a határvonal a két világ között? Mérföldeket átszelő távolság, vagy mindössze egy lépés? Ezer évet megélt tizenévesek vagy járni tanuló öregek egyaránt egyensúlyoznak élet és halál között. Mert van egy hely, ahol a szavak, a dalok és a versek többet érnek bárminél. E hárommal az egész világ, és a benne foglalt összes dolog kifejezhető. S amikor már ezek sem segítenek, akkor jönnek a könnyek. Mert egy cseppben benne van a múlt, a jelen és a jövő.
Jón Kalman Stefánsson trilógiájának első részében választ kaphatunk az élet és halál kérdéseire. Az egyszerre ijesztő, komor, mégis biztonsággal ölelő hegyek között, ahol a kicsapongó, dühödt tenger találkozik a szárazfölddel ott éli mindennapjait egy közösség. Egyszerű emberek, kikben mély gondolatok lakoznak, akik a saját életükről hozzák meg a nehéz döntést. Egy hely, ahol a költői képek találkoznak a rideg valósággal, az élet kegyetlenségével és a halál döbbenetes erejével. Egy hely, ahol a gondolatokra a szél ráfagyasztja a havat. Az élet újfajta megközelítése és egy ezeréves dogma olvasható ki a sorok közül.
Különleges élményt ad, az olvasó lelkén örökre nyomot hagy. A szavak nem mindennapi tánca elvarázsolja a lelket, az elmében mély gondolatokat ültet el, miközben menny és pokol között libben a zimankós szél ölelésében."

5 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Menny és Pokol – trilógia első kötete. Komor, sötét világ közel az Északi-sarkhoz, az Atlanti- óceán északi részén, Izlandon, egy kis halásztelepen. Az itt élő emberek élete a háborgó tengertől függ, 3-4 óra kemény evezés után, fagyban, szélben várnak, hogy harapjon a hal. Itt él hősünk, a fiú és barátja Bardur, oldhatatlan tudásszomjjal. Bardur a vízre szállás előtt az utolsó perceket is kihasználva verseket olvas, anorákját a parton felejtve. Az emberi test törékeny, a jeges hideg legyőzi. A hiány és a veszteség, a bánat és a gyász olyan erős, hogy a fiú maradni nem tud. Elindul hát, zsákjában a kölcsönkapott Milton: Elveszett Paradicsom epikus költeménye. Húzza őt a barátja után a holtak birodalma. Hosszú nehéz út áll előtte. „A pokol az, ha halott vagy, és ráébredsz, hogy nem is éltél, amíg még lehetőséged lett volna rá.”

>!
mbazsa
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Még tavaly volt szerencsém JKS „Halas” könyvéhez. Nem volt rossz, egyetlenegy hibája volt, hogy itt-ott kicsit túl volt írva, és sok volt benne a „szentencia”. (Én jobban szeretem azokat a könyveket, ahol nem magyarázzák meg a Kedves Olvasónak a dolgokat, hanem majd ő szépen használja a szürke állományát, és józan paraszti ésszel kikövetkezteti, hogy miről szólt, mit jelentett a számára az olvasott mű.) De vissza a Menny és a pokolhoz.

Nehéz helyzetben vagyok, mert ez egy bevezető kötet. A többi részhez képest már ránézésre is elég karcsú. Persze annál töményebb. Ebben a könyvben túl sok minden nem történik, legalábbis a cselekmény szintjén. Egy-két mondattal össze tudnám foglalni a „storyline-t”, de nem teszem, meg különben is felesleges lenne. A történés amúgy is sokkal inkább belül, a lélekben zajlik. Ami az előző kötetben zavart, a sok „szentencia”, azt ebben a könyvben jóval indokoltnak érzem. (Persze ettől még zavar, de majd hozzászokom.) Egyszerűen azért, mert egy XIX. századvégi XX. század eleji mentalitást, nyelvet idéz meg, azt a kort, amelyben maga a regény is játszódik. Leginkább az orosz realista stílust imitálja, persze egy XXI. századi poszt-posztmodern stílussal megspékelve.

A prológusban megismerhetjük a főszereplő fiút és egy csomó más szereplőt. Betekintést nyerhetünk a századfordulós izlandi lakosok mindennapi életébe. Azt már most sejtem, hogy a következő kötetek is ebben a csendes lassúságban fognak majd csordogálni. Persze a folyó motívum félrevezető, inkább a tenger és óceán, az út és utazás, valamint a tél és hó motívuma dominál a műben. A csend félelmetes, hiszen könnyen magunkra ismerhetünk. Tél. Csend. Hó. Halál. Igen, talán ezek a motívumok azok, amíg folyton folyvást visszatérnek. Persze a regényben tavasz van, de olyan mintha örök tél lenne. Kíváncsian várom a folytatást.

>!
Gyöngyi69
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

Nagyon szép nyelvezetű írás, időnként az volt az érzésem, hogy Stefánsson amíg írta, figyelt rá, hogy minden mondat annyira megragadó legyen, hogy az olvasó késztetést érezzen, hogy idézze a moly-on.
A történetről többször eszembe jutott egy kedvenc könyvem, Ajtmatov: A tengerparton futó tarka kutya című kötete. Talán egyik író számára sem sértő az összehasonlítás, hisz mind tartalmilag, mind lélek- és természetábrázolásban, feszültségkeltésben, írásmódban mindkét kötetről csak a legjobbakat lehet mondani. Akinek tetszett a Menny és pokol, szívből ajánlom Ajtmatov művét olvasásra, nem fog csalódni!

>!
Nikolett_Kapocsi P
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol

A halaknak nincs lábuk olvasása után már biztos voltam benne, hogy még ebben az évben elkezdem olvasni Stefansson trilógiáját is. Ráadásul egy kedves családtagomtól ajándékba kaptam a kötet a nevemre dedikált példányát. Ezt a könyvet nem lehet gyorsan olvasni, szinte minden sora további gondolkodásra késztet. A cselekmény néhány mondatban összefoglalható, de itt nem is ez a lényeges. Gyönyörű, magával ragadó tájleírások egy kegyetlen, fagyos és zord világról. Csodálatos nyelvezetű könyv. Stefansson lírai mondatokon keresztül mutatja be a mindennapi létért folytatott küzdelmeket, az élet körforgását, a halál jelenlétének „természetességét”. A Fiú fiatal kora ellenére már rengeteg veszteséget, fájdalmat élt meg. Végigkísérjük őt azon a viszontagságokkal teli zarándokúton, amely kezdetben még úgy tűnik, hogy céltalanul a halálba vezet, azonban a megérkezés végül egy megnyugvással párosul. A Fiú elfogadja a továbblépés szükségszerűségét. Felkavaró és magával ragadó a könyv, éppen ezért még egy picit várok a folytatással, amíg leülepszik bennem a szöveg. A könyv csodálatos borítójáért külön köszönet a kiadónak.
spoiler


Népszerű idézetek

>!
szadrienn P

Szép időben aligha van gyönyörűbb az óceánnál, vagy csillagos éjszakákon, mikor a víztükör holdfényt álmodik.

14. oldal

2 hozzászólás
>!
robinson P

Néha a legnagyobb boldogság az alvás, hiszen biztonságban vagy, és a világ nem érhet el. Nyugodtan álmodhatsz kandiscukorról és napsütésről.

>!
gesztenye63 P

(…) pokoli dolog az, ha van karunk, de nincs, akit öleljünk vele.

44. oldal

>!
giggs85 P

Öröm, boldogság, forró szerelem, ez a hármas tesz minket emberré, igazolja az életet, nagyobbá teszi a halálnál: mégis alig jelentenek valami védelmet a sarki széllel szemben. Szerelmemet egy anorákért, örömömet és boldogságomat egy másik gyapjúpulóverért!

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
gesztenye63 P

A pokol az, ha halott vagy, és ráébredsz, hogy nem is éltél, amíg még lehetőséged lett volna rá.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pokol
>!
pável 

Akinek a zsebét három üveg sör nyomja, annak ebben a világban felesleges bárhová sietnie.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
8 hozzászólás
>!
gesztenye63 P

Mert sokféle idő van a világon, az óra pedig ritkán méri a belső időnket, életünk valós idejét, ezért aztán az órákba néha napok férnek és fordítva; (…)

93-94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
szadrienn P

Amit javítani kellett, az már rég meg lett javítva, a horgokra zsineget kötöttek, a súlyok madzagját kibogozták, minden csomót kioldottak, csak azt nem, ami a szívet és a gerjedelmeket köti gúzsba.

17. oldal

>!
Niitaa P

(…) néha oda kell vesznie a világnak, hogy létrejöhessen egy másik.

201. oldal


A sorozat következő kötete

Menny és pokol-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Andri Snær Magnason: LoveStar
Arnaldur Indriðason: Vérvonal
Sjón: A macskaróka
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi
Árni Þórarinsson: A boszorkány ideje
Sjón: A cethal gyomrában
Halldór Kiljan Laxness: Független emberek
Gunnar Gunnarsson: Kopogjatok és bebocsátást nyertek
Halldór Kiljan Laxness: Izlandi pör
Ragnar af Geijerstam: Három asszony