Szegény ​gazdagok 216 csillagozás

Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok

1860-ban jelent meg Jókai egyik legnépszerűbb regénye, a Szegény gazdagok, amely egyben az író legvitatottabb műve is: az utókor művészi értékeit megkérdőjelezte. Mindenesetre olyan kalandregény, amelynek számottevő társadalmi mondanivalója van. Az izgalmas történet nagy része gyönyörű erdélyi tájakon játszódik. A regényből több filmfeldolgozás is készült.

Eredeti megjelenés éve: 1860

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei, Kincses Könyvek

>!
Kossuth, Budapest, 2010
ISBN: 9789630962070
>!
Kossuth, Budapest, 2008
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630958325
>!
Corvin, Déva, 2007
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789736223341

19 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Fatia Negra · Hátszegi Lénárd · Anica · Kengyelesy · Lángainé Matild · Lapussa Demeter · Lapussa Henriette · Makszi · Onuc · Ripa · Rubán Tódor · Sipos úr · Szilárd

Helyszínek népszerűség szerint

Erdély · Városliget


Kedvencelte 28

Most olvassa 9

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Pa-pa-pa-paaaaaammm! És dobpergés, trombiták, meg ami kell. Életem első önszántból elolvasott Jókaija!!!!
Mert a Kőszívű ember nem számít. Azt puszta kényszerből olvastam, és meg is vetette ágyát az összes előítéletemnek.
De ez most más volt, már egy ideje puhultam, és most önszántamból kiválasztottam és elolvastam egy Jókai regényt. És kiderült, hogy olvasható, sőt, élvezhető! Még akkor is, ha az egész egy nagy-nagy mese….. Nem hiába hívják Jókait nagy mesélőnek.
Tényleg nagyon szépen írt. Bár a történet (nem) kissé naiv volt, és túlságosan gyermekdeden kanyargott erre-arra, mégis élveztem.
Egy ősrégi fal leomlott, és én nyertem egy írót + az életművét… :)

A könyvet a mek.oszk.hu jóvoltából e-könyvként olvastam.

40 hozzászólás
>!
gabriel93 
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Sokat Jókait olvasni megfekszi az ember gyomrát.
Nahát, a csicsás ezüst mégsem olyan hasznos.
Henriette és Szilárd ahogy az meg van írva a kedvencem.
Ez egy kimondhatatlanul unalmas stílusban írt tele kalanddal, izgalmakkal, szerelemmel, kettősséggel.
A cselekménye kitűnő, de majhogy sírva olvastam végig.

>!
ggizi P
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Ez egy igazi, békebeli, haramiákkal (vagyis inkább betyárokkal) teli kalandregény, aminek a gyönyörű, ízes magyar nyelvezete, a komótosan, bő lére eresztett történetmesélése igazán szívet melengető. Nem mondom, hogy nem kellett hozzászoknom ehhez a régies írásmódhoz, mégis nagyon jólesett olvasni ebből az időből és az erdélyi népek életéről.
És külön érdekes adalékok a regény alapjául szolgáló, és a furán hirtelen lezárásához kapcsolódó „legendák” is.

>!
Csakegylány
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Nagyon szeretem Jókai regényeit, úgyhogy hatalmas lelkesedéssel álltam neki olvasni. A poén az, hogy nem egy, nem is kettő Jókai regényt olvastam, mégse tudtam előre kikövetkeztetni, mi lesz a vége, mi fog történni a szereplőkkel, happy end lesz-e. Aminek nagyon örültem, mert így legalább egy pillanatig sem lankadt a figyelmem, végig felfokozott állapotban vártam, hogy mi lesz a csattanó. A szereplők és a sztori tipikusan 19. századi magyar helyzetet tár elénk, emiatt nem is bosszankodtam a szereplők jellemén, elfogadtam őket olyannak, amilyenek. A rejtélyes szál egyszerűen zseniális. Az író már a legelején sejteti az olvasóval hogy milyen kapcsolat lehet a két titokzatos férfi között, de igazából még a legvégén sem mondja ki feketén-fehéren a tényeket, amitől egyfajta misztérium lengi körül a könyvet, pont mint a régi eretneküldözéseknél, boszorkánypereknél, betyárhistóriáknál, hiszen az áldozatokról utólag sose derült ki, hogy jogosan haltak-e meg. (Persze tudom, hogy nem jogosan.) Ami nekem egy kicsit nem tetszett, az a vége. Ami miatt annyit izgultam, és aminél annyira bíztam abban, hogy Jókai követi az általam olvasott könyveinél megszokott sémát. Hát nem, ez pont az a fajta könyv, amilyet még tőle nem olvastam, szóval nincs happy end. De azt hiszem, ez a cím meg is követeli azt, hogy valamilyen úton-módon tragikus legyen a vég. Vagy így, vagy úgy.

>!
WolfEinstein
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Olvasmányos kalandregény! Jókai a tőle megszokott stílusban, humorral meséli el a történetet, egy pillanatra sem hagyja az olvasót, hogy unatkozzon. A helyszínt a vadregényes erdélyi Havasokba helyezi, ami önmagában is remek választás, ahol medvék és zsiványok lesnek az utazóra. A karakterek talán kevésbé vannak árnyalva, mint a többi általam olvasott Jókai-regényben, de a cselekmény mozgalmassága bőven kárpótolja érte az izgalmakra szomjazó olvasót.

>!
Dina636
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Izgalmas kalandregény, fordulatokban nincsen hiány. Sok-sok szereplőt vonultat fel, bár néhol kicsit kidolgozatlanok. Én viszont csak kisebb részletekben tudtam olvasni, különben megcsömörlött volna tőle. Túl sok leírás volt benne, ami engem untatott.
Azért életigazságok is bőven akadnak benne, legfőbb tanulsága, hogy a pénz mivé képes formálni az embereket. Nincsen pozitív lecsengés a végén, de az egész könyv olvasása közben érezni lehet, hogy ez nem egy happy end.
Összességében tetszett, de valami hiányzott belőle számomra, ezért a 3 csillag.

>!
Hóvirág72
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Jókairól nem véletlenül mondják, hogy „A nagy mesemondó”; a regény folyamatosan leköti az ember figyelmét.
Először nem igazán értettem mit takar a cím, de a könyv olvasása közben nyilvánvalóvá vált.
A nagyszerű történet a vadregényes Erdélyben játszódik. Több szálon indul a cselekmény, egyre több szereplőt ismerünk meg, aztán minden a helyére kerül. A kalandos történet egyik legmeghatározóbb személye Faita Negra. A titokzatos álarcos banditáról először nem is sejtjük, hogy kicsoda, de ahogy olvassuk a történetet, egyre nyilvánvalóbbá válik, holott Jókai konkrétan nem nevezi meg. Tehát a rejtélyesség végigkíséri a könyvet.
Szegééééény gazdagok! Jókai bemutatja, hogy a pénz, a hatalom, mennyire „szegénnyé” teszi az embert. Nincsenek érzések, szeretet és megértés.

>!
Epilógus
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Első fejezet:
Visszataszító, üresfejű, unalmas gazdagok.

Majd sok-sok elmaradhatatlan esemény a romantika jegyében: Ármány, szélhám, szerelem, vadregény, bosszú, medve, vándorkomédia, úri vadászat, rablóbanda, pénzhamisítás, borzongás, halál, feltámadás… spoiler
Kell-e ennél több a lábtartós fotőjben a hosszú téli estéken?

Utolsó fejezet:
Visszataszító, üresfejű, unalmas gazdagok.
Ami meglepő, itt-ott még az is, akinek javára a szerző igazán küzdött a szimpátiánkért.

Máshol is észrevételeztem, olykor mintha Jókai már unná a történet gombolyítását, inkább gyorsan befejezi abbahagyja valahogy. Na persze a kiadó sürget, aztán itt a népképviselet, a villaépítés, meg hát az életmű hátralévő részére is maradjon még téma és idő.

Mindezekkel együtt általában jól szórakozom Jókai regényein.

>!
Akadémiai, Budapest, 1962
442 oldal
>!
Katherine_Grey
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Gyönyörű romantikus történet, amiből sajnos a közismert és szép film alig ad vissza valamit. Misztika, babona, titkok, őrület – nagyon jó!

>!
ilmater
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Fura dolog, nekem nagyon nagy kedvencem Jókai, de ez a könyve valahogy nem kötött le. A történetet már ismertem a filmből, de ahogy visszaemlékezem, olvasni még nem olvastam. Az izgalmak nem hiányoznak, sem a fordulatok, de mégis valahogy nem tudott magával ragadni.
Az viszont vitathatatlan, hogy a mondanivalója kíméletlenül átjut az olvasóhoz, megmutatja, hogy mivé is válhat az emberi lélek a pénz hajhászásának következtében, láthatjuk, mi lesz az emberből, ha úri jó dolgában nem tud magával mit kezdeni.


Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Egy derék férfinak mindig van egy állandó kedvese, akit szeressen; mi magyarok hazának hívjuk azt. Őérte élni, tudod, hogy kötelesség.

83. oldal - Nem neked való az! (Akadémiai, 1962.)

>!
gabriel93 

… de a szerelem találékony és furfangos, tud magának utat csinálni.

Kapcsolódó szócikkek: Sipos úr
>!
gabriel93 

A szerelmesek furfangja bámulatos.

Kapcsolódó szócikkek: Sipos úr
>!
Bleeding_Bride ISP

..ha rosszat tettél s szégyenled bevallani, hallgass, szorítsd össze a fogaidat; de ne hazudj; ne tagadj, ne gondolj ki mentségedre olyan dolgot, ami nem igaz, mert a te neved Szilárd; ahhoz pedig nem illik a gyávaság.

75. oldal

>!
gabriel93 

– No, öreg, hát jó-e a bor?
– A bor mindig jó.
– Van-e elég?
– Elég soha sincs.

Kapcsolódó szócikkek: Hátszegi Lénárd · Ripa
>!
gabriel93 

Egy nő, egy gyermekleány megtanul egy holt nyelvet, aminek soha semmi helyzetben hasznát nem fogja vehetni; csak azért, hogy kedveltjének elmondhassa: „ego te in aeternum amabo”.

Kapcsolódó szócikkek: Sipos úr
>!
gabriel93 

– Óh, a gyermekek szívei úgy tele vannak sejthetetlen titkokkal.

>!
BZsofi +SP

Kengyelesy alacsony, szikár férfiúcska volt, nagyon világos szőke hajjal és fehér szempillákkal, erősen hegybe menő álla még hegyesebbé vált a megnyúlt kecskeszakáll által. A grófnak nagyon tetszett, ha bizalmas körökben azzal hízelegtek neki, hogy tökéletes szatírarca van.

A mennyasszonyvivés. 96. oldal (Akadémiai Kiadó, 1962.)

1 hozzászólás
>!
gabriel93 

– Fatális dolog, mikor az ember után így bolondul a tulajdon felesége.

Kapcsolódó szócikkek: Kengyelesy

Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt
Kerstin Gier: Zafírkék
Neil Gaiman: Csillagpor
James Fenimore Cooper: A Vörös Kalóz
James Fenimore Cooper: Vadölő
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
Charles Dickens: Oliver Twist
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai