Szegény ​gazdagok 227 csillagozás

Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok Jókai Mór: Szegény gazdagok

1860-ban jelent meg Jókai egyik legnépszerűbb regénye, a Szegény gazdagok, amely egyben az író legvitatottabb műve is: az utókor művészi értékeit megkérdőjelezte. Mindenesetre olyan kalandregény, amelynek számottevő társadalmi mondanivalója van. Az izgalmas történet nagy része gyönyörű erdélyi tájakon játszódik. A regényből több filmfeldolgozás is készült.

Eredeti megjelenés éve: 1860

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei, Kincses Könyvek

>!
Kossuth, Budapest, 2010
ISBN: 9789630962070
>!
Kossuth, Budapest, 2008
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630958325
>!
Corvin, Déva, 2007
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789736223341

20 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Fatia Negra · Hátszegi Lénárd · Anica · Kengyelesy · Lángainé Matild · Lapussa Demeter · Lapussa Henriette · Makszi · Onuc · Ripa · Rubán Tódor · Sipos úr · Vámhidy Szilárd

Helyszínek népszerűség szerint

Erdély · Városliget


Kedvencelte 26

Most olvassa 11

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Pa-pa-pa-paaaaaammm! És dobpergés, trombiták, meg ami kell. Életem első önszántból elolvasott Jókaija!!!!
Mert a Kőszívű ember nem számít. Azt puszta kényszerből olvastam, és meg is vetette ágyát az összes előítéletemnek.
De ez most más volt, már egy ideje puhultam, és most önszántamból kiválasztottam és elolvastam egy Jókai regényt. És kiderült, hogy olvasható, sőt, élvezhető! Még akkor is, ha az egész egy nagy-nagy mese….. Nem hiába hívják Jókait nagy mesélőnek.
Tényleg nagyon szépen írt. Bár a történet (nem) kissé naiv volt, és túlságosan gyermekdeden kanyargott erre-arra, mégis élveztem.
Egy ősrégi fal leomlott, és én nyertem egy írót + az életművét… :)

A könyvet a mek.oszk.hu jóvoltából e-könyvként olvastam.

40 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Ez nagyon jó történet volt, nagyon tetszett.
Talán a legpörgősebb könyv volt azok közül, amiket eddig olvastam. Hozzá voltam szokva a hosszú tájleírásokhoz, ebben nem volt annyi, de persze ez nem vált a történet kárára.
A szereplők, szimpatikusak voltak, reálisan tükrözték a korabeli társadalmi elvárásokat és szokásokat, miközben hátborzongató krimi zajlott a háttérben.
A lánynak le kellett mondania nincstelen szerelméért a rangos, pénzes kérő javára, amit nem csekély zsarolással el is értek a rokonok.
A rangos, pénzes vő pedig egy kettős életet élő gazember volt.
A vége is igazán jókais volt, nem tündérmese, keserédes, bár a bűnös elnyerte méltó büntetését, mégis a főhősnő ott maradt magányosan, a régi szép emlékek társaságában.

Sippancs P>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Mit mást mondhatnék azon kívül, hogy jaj, te ostoba Szilárd! *szemforgatás*
Fordulatos könyv volt, igazán tetszett. Annak ellenére, hogy az elején elég nehezen sikerült kibogarásznom a Lapussa család rokoni szálait, amire még a régies nyelvezet is rátett egy lapáttal, hamar elmerültem a kalandokban. Szerettem az ízes szavakat, a szép gondolatokat és az író történetvezetését, a címválasztás pedig – a szereplők tükrében – nem is lehetett volna tökéletesebb.
Ami a Fatia Negra személyét illeti, az első tippem a különc Kálmán volt (aztán a homlokomhoz csaptam), de hogy még a végén se spoiler…! – jaj, zseniális húzás volt Jókaitól.
Most már csak az van vissza, hogy valahol megleljem, illetve megnézzem a filmet, 4 csillagot pedig csak azért adok a könyvre, mert ez volt életem második hosszabb regénye az írótól, és hol van még a többi, ha nem az összes?!

5 hozzászólás
gabriel93>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Sokat Jókait olvasni megfekszi az ember gyomrát.
Nahát, a csicsás ezüst mégsem olyan hasznos.
Henriette és Szilárd ahogy az meg van írva a kedvencem.
Ez egy kimondhatatlanul unalmas stílusban írt tele kalanddal, izgalmakkal, szerelemmel, kettősséggel.
A cselekménye kitűnő, de majhogy sírva olvastam végig.

ggizi P>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Ez egy igazi, békebeli, haramiákkal (vagyis inkább betyárokkal) teli kalandregény, aminek a gyönyörű, ízes magyar nyelvezete, a komótosan, bő lére eresztett történetmesélése igazán szívet melengető. Nem mondom, hogy nem kellett hozzászoknom ehhez a régies írásmódhoz, mégis nagyon jólesett olvasni ebből az időből és az erdélyi népek életéről.
És külön érdekes adalékok a regény alapjául szolgáló, és a furán hirtelen lezárásához kapcsolódó „legendák” is.

Paulina_Sándorné P>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Jókai mindig is nehéz olvasmány számomra, nem mindig tudok ráhangolódni a stílusára. Könnyen leteszem a könyveit. Pedig filmen imádom a műveit. :-) Valamiért erre nem emlékeztem, csak mikor megjelent a történetben először a Fatia Negra szó. Mondani sem kell innen már könnyebben ment az olvasás. Henriette személyét hol kedveltem, hol a gyengesége miatt szidtam. Szilárdot nagyon sajnáltam. Anica szimpatikus volt, csak szegény jól megjárt, nem ezt érdemelte. Erdély szép emlékeket idézett fel bennem.

K_Szilvia03>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Nagyon szeretem Jókai regényeit, úgyhogy hatalmas lelkesedéssel álltam neki olvasni. A poén az, hogy nem egy, nem is kettő Jókai regényt olvastam, mégse tudtam előre kikövetkeztetni, mi lesz a vége, mi fog történni a szereplőkkel, happy end lesz-e. Aminek nagyon örültem, mert így legalább egy pillanatig sem lankadt a figyelmem, végig felfokozott állapotban vártam, hogy mi lesz a csattanó. A szereplők és a sztori tipikusan 19. századi magyar helyzetet tár elénk, emiatt nem is bosszankodtam a szereplők jellemén, elfogadtam őket olyannak, amilyenek. A rejtélyes szál egyszerűen zseniális. Az író már a legelején sejteti az olvasóval hogy milyen kapcsolat lehet a két titokzatos férfi között, de igazából még a legvégén sem mondja ki feketén-fehéren a tényeket, amitől egyfajta misztérium lengi körül a könyvet, pont mint a régi eretneküldözéseknél, boszorkánypereknél, betyárhistóriáknál, hiszen az áldozatokról utólag sose derült ki, hogy jogosan haltak-e meg. (Persze tudom, hogy nem jogosan.) Ami nekem egy kicsit nem tetszett, az a vége. Ami miatt annyit izgultam, és aminél annyira bíztam abban, hogy Jókai követi az általam olvasott könyveinél megszokott sémát. Hát nem, ez pont az a fajta könyv, amilyet még tőle nem olvastam, szóval nincs happy end. De azt hiszem, ez a cím meg is követeli azt, hogy valamilyen úton-módon tragikus legyen a vég. Vagy így, vagy úgy.

WolfEinstein>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Olvasmányos kalandregény! Jókai a tőle megszokott stílusban, humorral meséli el a történetet, egy pillanatra sem hagyja az olvasót, hogy unatkozzon. A helyszínt a vadregényes erdélyi Havasokba helyezi, ami önmagában is remek választás, ahol medvék és zsiványok lesnek az utazóra. A karakterek talán kevésbé vannak árnyalva, mint a többi általam olvasott Jókai-regényben, de a cselekmény mozgalmassága bőven kárpótolja érte az izgalmakra szomjazó olvasót.

zia P>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Jó könyv ez, mert voltak benne részek, amelyek olyan izgalmasak voltak, hogy késő estig olvastam. De már volt szerencsém ettől sokkal jobb Jókai könyvhöz is, ahol az író végig fent tudta tartani az érdeklődésem. Ahol folyamatosan azon agyaltam, hogy vajon mi lesz egyik-másik szereplő sorsa, és nagyon bíztam a boldog befejezésben. Ebben a könyvben egyik szereplő se tudott igazán közel kerülni a szívemhez. Még Anica vagy Henriette se. Lapussa helyett pedig folyamatosan Laposát olvastam. (Ami egy badocsonytomaji borbirtok, ahol évekkel ezelőtt egy nyaraláson bort kóstoltam).
Ez a könyv olyan, mint az a bor volt. 5/4

4 hozzászólás
Dina636>!
Jókai Mór: Szegény gazdagok

Izgalmas kalandregény, fordulatokban nincsen hiány. Sok-sok szereplőt vonultat fel, bár néhol kicsit kidolgozatlanok. Én viszont csak kisebb részletekben tudtam olvasni, különben megcsömörlött volna tőle. Túl sok leírás volt benne, ami engem untatott.
Azért életigazságok is bőven akadnak benne, legfőbb tanulsága, hogy a pénz mivé képes formálni az embereket. Nincsen pozitív lecsengés a végén, de az egész könyv olvasása közben érezni lehet, hogy ez nem egy happy end.
Összességében tetszett, de valami hiányzott belőle számomra, ezért a 3 csillag.


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

Egy derék férfinak mindig van egy állandó kedvese, akit szeressen; mi magyarok hazának hívjuk azt. Őérte élni, tudod, hogy kötelesség.

83. oldal - Nem neked való az! (Akadémiai, 1962.)

gabriel93>!

… de a szerelem találékony és furfangos, tud magának utat csinálni.

Kapcsolódó szócikkek: Sipos úr
gabriel93>!

A szerelmesek furfangja bámulatos.

Kapcsolódó szócikkek: Sipos úr
Bleeding_Bride IP>!

..ha rosszat tettél s szégyenled bevallani, hallgass, szorítsd össze a fogaidat; de ne hazudj; ne tagadj, ne gondolj ki mentségedre olyan dolgot, ami nem igaz, mert a te neved Szilárd; ahhoz pedig nem illik a gyávaság.

75. oldal

gabriel93>!

– No, öreg, hát jó-e a bor?
– A bor mindig jó.
– Van-e elég?
– Elég soha sincs.

Kapcsolódó szócikkek: Hátszegi Lénárd · Ripa
gabriel93>!

Egy nő, egy gyermekleány megtanul egy holt nyelvet, aminek soha semmi helyzetben hasznát nem fogja vehetni; csak azért, hogy kedveltjének elmondhassa: „ego te in aeternum amabo”.

Kapcsolódó szócikkek: Sipos úr
gabriel93>!

– Óh, a gyermekek szívei úgy tele vannak sejthetetlen titkokkal.

BZsofi P>!

Kengyelesy alacsony, szikár férfiúcska volt, nagyon világos szőke hajjal és fehér szempillákkal, erősen hegybe menő álla még hegyesebbé vált a megnyúlt kecskeszakáll által. A grófnak nagyon tetszett, ha bizalmas körökben azzal hízelegtek neki, hogy tökéletes szatírarca van.

A mennyasszonyvivés. 96. oldal (Akadémiai Kiadó, 1962.)

1 hozzászólás
gabriel93>!

– Fatális dolog, mikor az ember után így bolondul a tulajdon felesége.

Kapcsolódó szócikkek: Kengyelesy

Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt
Kerstin Gier: Zafírkék
Neil Gaiman: Csillagpor
James Fenimore Cooper: A Vörös Kalóz
James Fenimore Cooper: Vadölő
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
Charles Dickens: Oliver Twist
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai