Fráter ​György 5 csillagozás

Jókai Mór: Fráter György Jókai Mór: Fráter György Jókai Mór: Fráter György Jókai Mór: Fráter György Jókai Mór: Fráter György

Fráter György (1482-1551) horvát származású erdélyi államférfi, bíboros. Szapolyai János katonája volt, majd pálos szerzetes lett; 1527-től a királlyá választott Szapolyai legbizalmasabb tanácsadója. A mohácsi vész utáni zűrzavaros időszakban Fráter György a szétszakadt ország egyesítésére törekedett. A magyar nemzeti királyság megteremtéséért kénytelen volt hitegető, kétszínű politikát folytatni, fondorkodni, hol a törökkel, hol a némettel szemben. Ebben a minden politikai és vallásos izgalmak általános káoszában kellett Fráter Györgynek keresni az utat a maga nemzete számára. Az igazságosan ítélő történetbúvár előtt Fráter György nemcsak korának, de nemzete történetének legnagyobb diplomatájaként fejlődik elő, írja róla Jókai. Az erdélyi fejedelmek nemhiába tekintették politikai mesterüknek Frátert, a török és német között ők is csak diplomáciai fogásokkal és ügyességgel tudták fenntartani Erdélyt további másfél századon át.

Eredeti megjelenés éve: 1893

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Jókai Mór összes művei

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
550 oldal · puhatáblás
>!
Kriterion, Bukarest, 2002
590 oldal · keménytáblás · ISBN: 9732606614
>!
Unikornis, Budapest, 1997
564 oldal · ISBN: 9634271543

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Biró_Krisztina
Jókai Mór: Fráter György

Fráter György azon nagy magyar történelmi személyiségek közé tartozik akiről a mai ember alig hall olvas.Én csak véletlenül akadtam rá erre a kincsre a MEK-en és örömmel olvastam a telómon,dacára az 59fejezetnek…!Ha élt valaha a földön DIPLOMATA ZSENI akkor ez a magyar történelemben Fráter György volt!Ez a mű 6csillagos és letehetetlen!!!!

>!
Naphta
Jókai Mór: Fráter György

A történelmi regény hőse Martinuzzi György, nemesi származású, éles eszű, de írástudatlan ifjú. A királyi palotában éri a hír, hogy ura, Corvin János pestisben meghal. A királyi várnagy segít neki új gazdát keresni. Ekkor kapcsolódik sorsa a Zápolyákhoz. Egy sérelme miatt szerzetesnek áll be. A pálosok budai kolostorába kerül. Itt rövid idő alatt nagy tudományokra tesz szert, s megkapja a sajóládi apátságot. Ide tér be hozzá menedéket keresve Zápolya János, akkor már erdélyi vajda, Dózsa György leverője, most üldözött saját hazájában. Ettől kezdve Fráter György kezébe veszi Zápolya sorsának intézését. Közben vészterhes idők sújtják Magyarországot. Megkezdődik a török uralom. A pártütő, egymással civakodó főurak hol Ferdinánd királyhoz, hol pedig a már királlyá koronázott Zápolyához húznak, mindenütt a nagyobb konc reményében. Fráter György kiváló diplomáciai érzékével ügyesen kormányozza János király dolgát, királynét szerez Izabella személyében, s János halála után ugyanazzal a hűséggel szolgálja az özvegyet és fiát, mint előző urát. A töröktől és a némettől megmentett, még a szomorú időkben is virágzó Erdélybe telepíti őket, s ebből a kis országból szeretné Magyarországot megmenteni. Irigyei és ellenségei, nem ismervén ki magukat politikai mesterkedésein, egyre erőteljesebben szítják ellene a tüzet, s miután izabella a kis királlyal elhagyja az országot, Martinuzzi Györgyöt az alvinci kastélyban orvul meggyilkolják. Holtteste temetetlen hever hetven napig.
Nagy és izgalmas történelmi korszakot átfogó, olvasmányos regény.

(Legeza Ilona)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Gárdonyi Géza: Egri csillagok (rovásírás)
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Kemény Zsigmond: Zord idő
Mark Twain: Koldus és királyfi
Charles de Coster: Thyl Ulenspiegel
Kapa Mátyás: Harangszótól harangszóig
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Bakóczy Sára: A város és a rózsa