És ​mégis mozog a Föld 178 csillagozás

Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Az ​És mégis mozog a föld nagylélegzetű, romantikus történet, melyet a magyar történelem eleven eseményeiből formált Jókai teremtő képzelete. Főhősében a felvilágosodás és a reformkor legnemesebb törekvései találkoznak; a nagyívű pályaképbe Csokonai, Kisfaludy Károly és Katona József tragikus életútjának eseményeit sűrítette Jókai. Jenőy Kálmánt éppúgy kicsapják a kollégiumból, mint Csokonait: egy csizmadia kegyelemkenyéren nyomorog, mint Kisfaludy; a drámáját ugyanolyan fagyos közöny fogadja, mint Katona Bánk bán-ját. A magyarok őshazáját kereső Barkó Pálban pedig Kőrösi Csoma Sándorra ismerhetünk. De nemcsak a kiváló jellemek adnak itt egymásnak találkozót. Az egész ország élvezi Csollán Berti durva tréfáit, Bálvándy gróf „nagystílű” csínyjeit. És a német színház előadásait. Mert magyar színháza ez idő tájt nincs az országnak. Ezzel a parlagi állapottal veszi fel a harcot az elhivatottak maroknyi csoportja: költők, színészek, tudósok. Hősi küzdelmük kel életre a regény lapjain, a… (tovább)

Eppur si muove – És mégis mozog a Föld címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1873

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Diákkönyvtár, Európa Klasszikus Regények, Ifjúsági kiskönyvtár, Az én könyvtáram, Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
564 oldal · ISBN: 9789632994185
>!
Kossuth, Budapest, 2009
588 oldal · ISBN: 9789630958417
>!
Novum, Szeged, 2008
480 oldal · ISBN: 9789639703421

35 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 19

Most olvassa 5

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Marsie
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Egy ízig-vérig magyar ember szenvedései… És egy másik ízig-vérig magyar ember [az olvasó] könnyei….

>!
dwistvan P
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Érdekes történet volt. A magyar irodalom és nyelvhasználat mellett, a magyar színjátszás megteremtéséért és elismeréséért nagy hévvel, szívbéli buzgalommal kiállt Jókai. Ami kissé hosszúvá tette a könyvet, hogy a regényhez nagyon sok részletes jegyzet, magyarázat kapcsolódik, valamint terjedelmes kritikai és összehasonlító elemzés. Ezekből sokat lehetett tanulni. Egész másként látom a kort, a szereplőket, és megismerhettem Jókait jobban. Alkotó munkájának hátterére is csak most derült fény. Izgalmas volt sok korabeli kritikustól olvasni regényeinek és főhőseinek összehasonlítását, felismerni a párhuzamokat és ellentmondásokat. .Aki találkozik a regény után az elemzésekkel, ne hagyja ki, mert nagyon tanulságos volt.

>!
Trixi_Adzoa P
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

A legeslegkedvencebb Jókaim. :-) Éééééés, ebből érettségiztem :-)
Mondjuk az lehet problémás, hogy minden művét még nem olvastam, de az olvasottak közül ezt imádtam nagyon.

7 hozzászólás
>!
Tíci P
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

A fele után már úgy gondoltam, hogy „csak” négy csillagot fog kapni, de az utolsó 50 oldal meggyőzött, hogy inkább mégis kapjon többet.
Az első feléig könnyedén haladtam vele és már az eleje is izgalmas volt, pedig ez a Jókai regényekre nem éppen jellemző. De valahogy a közepénél belassult egy picit. Kissé terjengős lett, viszont a témája nagyon szép, és igazi hazafi. Legszívesebben a kezembe nyomnám minden árpádsávoszászlós és magyargárdás díszruhásnak – elnézést, ha valakit sértek vele – és elolvastatnám velük. Mert a magyarság nem arról szól – szerintem – hogy hangoztatom, hogy magyar vagyok és megyek tüntetni meg kisebbséget verni…
Magyarnak így kell lenni.
A másik pedig, hogy nagyon művészet párti, nagyon irodalompárti.
Egyet azonban nem feledek el Kedves Jókai Móricz! Náthásan, hajnal kettőkor megbőgetni az embert nem szép dolog, főleg hogy a végére már félpercenként kellett orrot fújnom és levegőt sem kaptam…
De mivel ezt elérte, muszáj öt csillagot adnom :)

7 hozzászólás
>!
Szibériaitigris
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Nehéz mit írni róla. Alapvetően jó könyv. Megint beigazolódott, hogy Jókaiban nem lehet csalódni. Hosszú téli estéken vagy az ünnepek alatt mindig megteremti azt a sajátos hangulatot, ami a Jókai-regények sajátja akármiről szóljon az adott regény. Benne van minden, ami élvezetessé teszi az olvasást: izgalom, érzelem, humor. Az első száz oldal nagyon nehezen ment, nem tűnt túl érdekesnek az egész, de tapasztalatból tudom, hogy előbb-utóbb beindul a cselekmény és akkor már olvastatja magát. Most is így történt. Ezeknek a regényeknek a világába tényleg bele lehet süppedni. Visszaköszönnek benne az ismerős fordulatok, a komoly és a humoros epizódok, amik minden Jókai-regényben elmaradhatatlanok. Közben azért az is érezhető, hogy ez már nem egy olyan egyszerű világ, mint a korábbi regényekben. Érezhető benne, hogy az író is kezd kételkedni abban a romantikus világlátásban, ami a korábbi regényeit jellemzi. Itt senki és semmi nem olyan fekete-fehér, sokkal kétesélyesebb minden. Senki sem egyszerűen jó vagy rossz, sokszor nem is lehet megmondani, ki melyik csoportba tartozik ebben a hagyományos bináris felállásban. A pozitív hősök is tele vannak gyengeségekkel. Azért ezzel együtt megmaradnak a jól ismert hőstípusok és mindig van, aki az eszméket szilárdan képviselje.

>!
misevy
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Jókai egyik legszebb műve, a legmagyarabb regény, amit eddig olvastam. Túl azon, mennyi szép gondolat lett elültetve a sorokban, tükör lehetne ez a mai hedonista kornak is, milyenek vagyunk mi, magyarok. És hogy vannak, lenniük kell közöttünk is olyanoknak, akiknek a hazafiság nem csak azt jelenti, hogy lelkesednek a töltött káposztáért, hanem hogy saját életükkel viszik előre a nemzetet, még akkor is ha nem viszi azt más.

>!
mosolytó
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Pont a végére kezdtem el élvezni… Nem ér, hol a következő 700 oldal??

>!
nagy_rokus
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Szerintem magasan a legjobb Jokai-regeny. 15 evesen olvastam, akkor nagyon megfogott a hangulataval.

>!
Rosie16 
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Szeretem Jókait. A nehéz nyelvezet ellenére a történetei mindig fordulatosak és izgalmasak.
Itt is van minden, ami egy jó regénybe kell :)

>!
Szivecskedo P
Jókai Mór: És mégis mozog a Föld

Eléggé lekötött, szerettem. Bár elgondolkodtam, hogy Jókait meddig lehet még eredetiben olvasni, merthogy én franciául is beszélek, mégsem értettem mindent. De segített az, hogy hozzá vagyok szokva az idegen nyelvű olvasáshoz, így egy-egy idegen szó nem zavarta meg a globális értést :)
Még idézni fogok szerintem.
Katinka vegyes volt, de amikor Kálmánt kiosztotta, hogy bizony őt egyszer sem kérte, hogy támogassa a törekvéseit és egyszer sem kényszerítette arra az életformára Kálmánt, akkor úgy nagyon megtetszett. Milyen igaz! Kálmán igazából esélyt sem adott neki. Így nem éreztem igazságosnak a sorsát. De Dorotheáét sem, hiszen ő meg milyen fiatal volt még! De hát ez egy romantikus könyv, feketével és fehérrel.
Szóval a vége nem tetszik, de amúgy eléggé tetszett, jó volt olvasni :)
Ó, és úgy tudta megírni, hogy szinte kedvem támadt a Kálmán nevet adni az esetleges leendő fiamnak. Aztán meggondoltam magam. A Katinka is tetszett :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Soós_Norbert

A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik.

270. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1963)

>!
opi

Rossz dolog ugyan az üres gyomor; de az üres szív még rosszabb.

10. oldal, Második kötet

>!
Marsie

– Haragszik asszonyanyám?
– Haragszom hát!
– Kire haragszik asszonyanyám?
– Minden emberre!
No ez mégis egy kis vigasztalás volt. Így abból őrá kevés jut.

>!
nope

Az ember nem szereti, ha az illúzióit háborgatják.

28. oldal (Szépirodalmi, 1970)

>!
postmodjane

Tudnivaló, hogy minden ember két emberből áll: egy jó emberből meg egy rossz emberből. Ez a kettő küzd egymással: hol az egyik van fölül, hol a másik. Az a kérdés csak, hogy a legutolsó fordulónál a jó ember maradjon felül.

Akadémiai Kiadó, 2. kötet, 1965., 273.

>!
opi

Senki sem szereti a hazáját; aki szereti, csak töltött káposzta, pörkölt hús, túrós lepény alakjában szereti: így azután nagyon szereti, meg is eszi, meg is hízik tőle; minden embernek a hasában a hazája.

171. oldal (Második kötet)

>!
postmodjane

[…] „Nabukodonozor”. – Ami tudvalevőleg e magyar szótól származik: „nebolondozzonazúr” .

Akadémiai Kiadó, 2. kötet, 1965., 259.

>!
Tíci P

A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik.

A messzelátó család - 272. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1973)

>!
Tíci P

És én nem estem kétségbe soha. Olvastam tudós Katona Mihály uram munkájában, hogy vannak apró állatocskák, mik a tenger alatt folyvást építenek, s sziget emelkedik ki a munkájuk után. Ebben az apró polypusok munkájában hiszek. Mindabban, ami lett, nekem is van egy kis részem; csekélység, de valami. Egy tégla, egy fa, egy fillér. Ahol középület keletkezik, egy napig ingyen dolgozom mellette; ha új könyv jelenik meg, azt megszerzem, sorba állítom thékámban, s gyönyörködöm benne; ahol adakozni kell, leteszem tízesemet, ahol magamhoz hasonló csekély embereket buzdítani kell, nem kímélem a szót; ahol nemzeti ünnepély van, megjelenek ünneplő ruhámban; ahol nagy hazafit kell megtisztelni, elmegyek vivátozni az ablaka alá; ha színészek jönnek a városba, ott vagyok tapsolni. S mi ez mind? Csekélység, porszem. De porszemekből áll a piramis. S ha a hozzám hasonló csekély emberek százan, ezren, tízezren – hátha százezren?! – egyet fognak gondolni, uram, a fillérből kincs lesz, a téglából város lesz; a betűből könyv lesz, a könyvből bibliotéka lesz, a népből nemzet lesz!

Apelles csizmadiái s az igaz csizmadia - 524 - 525. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1973)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Hajnal Badányban
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Jósika Miklós: A nagyszebeni királybíró
Petőfi Sándor: A hóhér kötele
Eötvös József: A karthauzi
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Ivan Szergejevics Turgenyev: Tavaszi vizek