Az ​új földesúr 154 csillagozás

Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr Jókai Mór: Az új földesúr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jókainak egyik legnépszerűbb s egyben legvitatottabb regénye. Azok a remények, melyek a polgárosodásért küzdő magyarság legjobbjait fölvillanyozták, a regény megírásának idején szétfoszlani látszottak. A reménytelenségnek ebben az időszakában Jókai bizakodása időszerűtlennek tűnik. Jókai vigasztaló és bizakodásra serkentő tézisregényt írt, a magyar jellem és a magyar föld asszimiláló erejét akarja példázni, azt a tételt sugalmazza, hogy nemzeti erényeink az ellenséget is megszelídítik, sőt pártunkra állítják. Félreértették Jókainak az 1890-es években írott visszatekintő szavát, amikor Ankerschmidt alakja mögött a Magyarországon birtokot vásárló Haynau modelljét vélték felfedezni, az viszont igaz, hogy Garanvölgyi unokaöccsét, Aladárt a szabadságharc híres hőséről, Bereczky Jánosról mintázta.

Eredeti megjelenés éve: 1863

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár Akkord · Magyar regényírók képes kiadása · Jókai Mór válogatott művei Kossuth · Jókai Mór összes művei Unikornis · Kincses Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Akkord, Budapest, 2008
372 oldal · ISBN: 9789632520063
>!
Kossuth, Budapest, 2008
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630958288
>!
Unikornis, Budapest, 1992
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637519580

14 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 25

Most olvassa 2

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

juanito_b192 P>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Az összes eddig olvasott Jókai regény közül ez volt a leghumorosabb. Nagyon tetszett, szép, nagyívű történet, tele iróniával. Eliznél szeretreméltóbb karakter pedig, azt hiszem, kevés van az irodalmi palettán.

Roszka>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Számomra új oldalát mutatta ebben a könyvben Jókai. Humoros, vidám történetet írt. Nem áll szándékomban megfejteni, hogy miért írta akkor ezt a könyvet, én élvezettel olvastam most. Szórakoztató, és az írótól abszolút eltérően nincs benne, hosszú tájleírás, ami néha nem annyira élvezetes.

ppeva P>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Nagyon tetszett benne a rengeteg finom humor és irónia. Ez még egy jelentős plusz volt a nagy mesélő fordulatos meséjében. Volt ebben Kufsteinben raboskodó magyar hazafi, szimatoló ál-Petőfi és besúgó, mindentől visszavonultan élő magyar nemes, pozitív hős osztrák birtokos, lányszöktetés, csalárd szerelem, több vőlegényt a „tűzben” tartó szépasszony, igaz szerelem, és még egy nagy tiszai árvíz is.
Nagyra értékeltem az üzenetét is: béküljünk meg egymással (már akivel lehet), első helyen értékeljük a becsületes munkát, a tiszta jellemet és tiszta szívet, a többi meg, ha megvan a jó szándék egymás iránt, már rendben is lesz. Akkor is, ha ez csak reménykedés volt Jókai részéről, és a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Hiszen a prókátorokról, kis- és nagyhatalmasságokról, csaló pályázókról, elcsalt beruházásokról, az igazságosság viszonylagosságáról szóló részek még ma is aktuálisak…

3 hozzászólás
kaporszakall >!
Jókai Mór: Az új földesúr

Bevallom, ezzel a regénnyel elfogult vagyok: ez Jókai legderűsebb meséje. És Eliz (Erzsike) a legkedvesebb női karakter, akit Jókai valaha kitalált – csak kevéssé naiv, ugyanakkor elég tevékeny és talpraesett (cserébe nénje, Hermine viszont oly extrém ostoba, hogy csaknem gágog). Egyben ez a leghumorosabb Jókai-regény is, ahol az elevenséget a mellékalakok tarka menazsériája szolgáltatja, és csupán ritkán lesz úrrá a fejezeteken némi szentimentalizmus.

Jókai derűlátása ugyan nem indokolt, annál szembetűnőbb: ilyen művei miatt kapta a nemzet vigasztalója címet. S bár nem a legjobb írása, és rideg besorolás alapján nem kapna túl előkelő helyet, de az én szubjektív polcomon ott van a legjobb tíz Jókai között.

korkata>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Ez annyira jó volt, hogy egy nap alatt elolvastam. Most sem kellett csalódnom Jókaiban.
A szerző az utószavában azt írja, hogy valós személyek alapján mintázta meg a szereplőit. Természetesen nem egy az egyben. Így utólag még többet ad a könyv.
A történet nem bonyolult, kiszámítható. Mégis jó volt olvasni.
Megismerkedhetünk a 1850-es évek világával. Érdekes volt az akkori nő-férfi viszonya. Akárcsak az akkori társadalmi osztályok viselkedése egymással szemben.
Jókai megmutatja a humoros oldalát is. Voltak részek melyeken jókat derültem. Természetesen a romantikus szál sem marad ki.
Olvassatok minél több Jókai könyvet! Higgyétek el megéri. Mindig egy csodálatos világba repít el minket.

pipacstappancs>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Ha Jókai zeneszerző lenne, azt mondanám, hogy a többi műve a mai közönség számára klasszikus szimfónia, ez pedig egy pop-rock sláger! Biztosan sántít a hasonlatom, de azt szeretném érzékeltetni vele, hogy ez a regény az összes többi (általam ismert) regényénél sokkal relaxáltabb, humorosabb, közvetlenebb, őszintébb: egyszóval nem is értem, miért Az arany embert kell olvasni mindenkinek, és nem ezt a szuper kis regényt! :) Próbál pozitívan, de őszintén bemutatni egy kort, amelynek ő is részese volt. Bemutatja a magyar politika -úgy tűnik máig konstans- tragikomikumát könnyeden, szerelmi szálakkal és emberi karakterekkel emészthetővé varázsolva. A szereplők és a történet csak mérsékelten idealizáltak: nincsenek tökéletesen jók és gonoszak, csak ellenségek, akik mikor megismerik egymást, meglátják egymásban az embert, és összecsiszolódnak, megtanulnak együtt élni- nem erre lenne szükségünk ma is?

Ajánlom mindenkinek: fiúk találnak benne politikát és természeti katasztrófát, lányok virágokat és szerelmet, és persze fordítva is. :D Nem mellesleg szókincs bővítésre is tökéletes olvasmány, mert éppen elég (nem zavaróan sok) korabeli latinból, németből átvett szó szerepel a szövegben. Saját gyerekemnek kb 12-14 éves kortól ajánlanám, persze minél idősebb, annál több mindent ért meg belőle az ember, de már kiskortól is élvezhetőnek tűnik.

Hoacin>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Finom irónia és mulattató mondatok: én még ennyíre Jókait nem élveztem. :) (Bevallom, ez a harmadik könyvem tőle, úgyhogy hatalmas összehasonlításokat nem tudok csapni.) Bár az elején Straff mesterkedése annyira kiborított, hogy majdnem letettem a könyvet. Ki nem állhatom az ilyen kavaró figurákat, a szereplőket átverő galád mesterkedők felbukkanása minden olvasmányban idegesít. Ámde nem kell főhőseinket félteni! Garanvölgyi Ádám és Garanvölgyi Aladár hatalmas figurák, módfelett szórakoztatott a tökéletesen flegma, nyugodt, humoros és talpig becsületes jellemük. Idősebb Garanvölgyi mindig készenlétben tart néhány alázatosan ironikus megnyilvánulást, de a kasznárja, Kampós uram sem megy a szomszédba, ha fricskaosztásra kerül a sor. Hát még Aladár! :)
"– Nem unja magát?
– Nem. Hisz egyedül vagyok. Nincs, aki untasson."
A történet jó korrajz az 1848 utáni abszurd évekről. „A második hét vége felé már egészen kifogyott Ankerschmidt minden türelmi rezervhada. Ez már sok. Ez már kifáraszt minden loyalitást. Egyik levelet a másik után küldözé doktor Grisáknak, meg Bräuhäusel úrnak; kért, könyörgött, utóbb szitkozódott, fenyegetőzött, hogy felmegy a minisztériumhoz, sőt még azt a rettenetességet is felemlegeté, hogy kiíratja a dolgot minden újságba: Nem kell már neki se disznó, se tolvaj, csak a cselédjeit eresszék haza. Csak legalább a kocsisait, hogy a már kinn heverő lekaszált repcét behordathassa. Nem használt semmit. Végre a hatodik levélre csakugyan érkezett egy hivatalos pecsét alatti válasz, melyet felbontván, nagy megnyugtatására olvasá benne, hogy miután hatrendbeli kérvényt bélyeg nélkül intézett a bírósághoz: siessen be rögtön a városba, s fizessen hatszor 45 krajcár pengőt bírságul. Ankerschmidt fogta azt a levelet, rámába tetette, s odaakasztotta az íróasztala fölé, hogy mindig ráláthasson; de azontúl csendesen viselte magát.” Hemzsegnek az aljas figurák (akik spekulálnak, mint egy börzeüzér), virágzik a besúgás, idősebbik főhősünk már inkább az utcára sem teszi ki a lábát, és sztoikus derűvel fogadja a napok múlását. Mit hoz a holnap? „Tudja a patvar!” Aztán szomszédba költözik az új földesúr, és elindulnak a bonyodalmak.
A szereplők eredetiek, a pozitív csapat tagjai üdítően… hogyismondjam… tökösek. :D Tetszett, hogy Eliz milyen vagány természet, egészen olyan, mint egy belevaló Austen karakter.
Korát meghazudtolóan modern regény ez! A vége pedig egyenesen pompás. :)

"Vendelin úr kilépett a folyosóra; valakit látott annak végén állani, s messziről üdvözlé:
– Alászolgája tisztelendő úr, tessék, tessék.
Csak azután, hogy közelebb lépett hozzá, s szemei hozzászoktak a külsetétséghez, vette észre, hogy saját köpenyegét hívogatja olyan szívesen, mely a porolófán függ száradás végett." :D

„– De kérem – szólt a juris doctor, az ülhelyül kínált birkafejő széket magas orrú aprehenzióval utasítva el magától –, talán mégis komfortábelebb volna a szobában értekeznünk.”

Esmeralda P>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Kedves mese, egészen a Szaffi világa. Jól esett Zola nyers regényfolyama közepén…
Azon tanakodtunk, milyen lett volna, ha ezt a történetet Zola írja meg?

spoiler

spoiler

spoiler

spoiler

4 hozzászólás
Bobe0402>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Nagyon érdekes, jó könyv, Jókaihoz képest még humorosnak is mondanám.
A fél pont levonás a töménytelen sok latin szó miatt van. (Bár ezeket már megszoktam az írótól, de ebben a kötetben nem lábjegyzetben van a magyarázat, hanem a könyv végén szószedetben. Ez az állandó lapozgatás nem tetszett.)
A történet jó, kb. a harmada után már szinte lehetetlen letenni. Ha valakinek az eleje nem tetszik, kitartás, be fog indulni!

blackett>!
Jókai Mór: Az új földesúr

Lehet, hogy eddig elégtelen adat alapján ítéltem Jókairól? Eddig elégtelen adat alapján ítéltem Jókairól.
Vannak olyan Jókai-hősnők, akik nem neurotikus libák vagy megdicsőülten szenvedő szerelmesek? Vannak olyan Jókai-hősök, akik nem meg nem értett idegemberek vagy pozőr hazafiak? IGEN. Tetszik.


Népszerű idézetek

Sli P>!

– Nem unja magát?
– Nem. Hisz egyedül vagyok. Nincs aki untasson.

181. oldal, IX. A két fogoly (Akadémiai, 1963)

Kapcsolódó szócikkek: unalom
1 hozzászólás
Soós_Norbert>!

A medve igen nagy filozóf.
Míg derültek az élet napjai, addig élvezi azokat, s ha zordulni kezdenek, nem keres idegen hazát, mint a gólyák, nem is megy rabolni az erdőre, mint a farkas, nem megszolgálni, mint a kutya, hanem behúzza magát egy csendes, előre kiszemelt odúba, ott összekuporodik, s nagy megnyugvással várja, hogy melyikük unja meg hamarább a passzív ellenállás: ő-e vagy a tél?

392. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1987)

frtia>!

«Nem adnám száz forintért, hogy semmim sincs! »
Ugyan ki találta volna ki ezt a paradox mondást, ha nem magyar ember?
Pedig igaza van.

66. oldal (Akadémiai, 1963)

Soós_Norbert>!

Az apa haragja méz és balzsam a sors haragjához képest […]

267. oldal (Szépirodalmi, 1987)

kulturzaj>!

És aki jártas az etnográfiában, az tudni fogja, hogy mikor a magyar ember lemond arról, hogy dohányozzék, hogy bort igyék, hogy ismerőseivel összejöjjön, hogy vadászni járjon, hogy az utcára kimenjen, az mind elég nagy eset, de mikor arra szánja magát, hogy nem perlekedik többet: az már az „ultima Thule”!

pipacstappancs>!

Rettenetes, hová erkölcstelenedik a magyar nép a nyomás alatt!

pipacstappancs>!

Sok szép van az életben, amiről még nem írtak vezércikket.

frtia>!

És aki jártas az etnográfiában, az tudni fogja, hogy mikor a magyar ember lemond arról, hogy dohányozzék, hogy bort igyék, hogy ismerőseivel összejöjjön, hogy vadászni járjon, hogy az utcára kimenjen, az mind elég nagy eset, de mikor arra szánja magát, hogy nem perlekedik többet: az már az «ultima Thule» !

9. oldal (Akadémiai, 1963)

Esmeralda P>!

Már ezentúl nem lehet „szűzdohányt” színi: be van hozva a monopólium; a dohányt csak trafikából lehet hozatni, különben házmotozásnak teszi ki magát az ember, s ha tiltott kedvencét megkapják nála, nagy pénzzel lesz adósa a státusnak.

Garanvölgyi Ádám erre azt mondta:

– Jól van. Nem fogok dohányozni többet. Legalább jobb étvágyam lesz.

És azzal fölviteté a padlásra ősi tajtékpipáit, a minden veszedelemben hű kísérőket, mik annyi veszteségből egyedül maradtak meg családi klenódiumképpen, és soha többet nem dohányozék vala.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jósika Miklós: Abafi
Szabó Magda: Régimódi történet
Gozsdu Elek: Köd
Petőfi Sándor: A hóhér kötele
Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Örkény István: Macskajáték
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője / Akli Miklós
Gárdonyi Géza: Dávidkáné
Jósika Miklós: A szegedi boszorkányok