Az ​élet komédiásai 16 csillagozás

Jókai Mór: Az élet komédiásai Jókai Mór: Az élet komédiásai Jókai Mór: Az élet komédiásai Jókai Mór: Az élet komédiásai Jókai Mór: Az élet komédiásai

1876-ban íródott a regény. Bár Jókai Mór 50-70-évek között volt legtermékenyebb és legsikeresebb, hiszen ebben az időben az ő regényei tartották életben a magyar népet, mégsem szabad megfeledkezni az ezt követő időszakról. Az élet komédiásai egy kedélyes hangvételű humorral teli, de csöppet sem komolytalan mű. Jókai Mór ezt a művét ő császári és királyi felségének Erzsébet ausztriai császárnénak, Magyarország koronás királynéjának legmagasabb kegyteljes engedelmével, legmélyebb hódolattal ajánlotta.

Eredeti megjelenés éve: 1876

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei

>!
Kossuth, Budapest, 2010
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630960274
>!
Unikornis, Budapest, 1993
572 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637519521
>!
Akadémiai, Budapest, 1967
678 oldal · keménytáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Falbenheim Pompeia · Karakán Absolon · Princ Nornenstein Alienor · Zárkány Napoleon


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Sli SP
Jókai Mór: Az élet komédiásai

Nekem kicsit sok volt a politika, de például a kegyelmes képviselőjelölt úr szavazatgyűjtő körútján is igen jól szórakoztam. Többet mosolyogtam, mint eddig bármelyik Jókai regényen. De azért nem minden a komédiázás, még Leonnak sem. Vajon elérheti-e ügyességével, eszével azt a rangot, vagyont, nevet, amit megérdemel, hogy érvényesülhessen a költői igazságszolgáltatás? El tudja-e, el akarja-e viselni azt a magasságot, ahol már a kőszáli sasok se szállnak prédára lesve, hogy fagyott szívéből és becsületének hullájából lakmározzanak?

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1954
632 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Győry Miklós
>!
sanni243
Jókai Mór: Az élet komédiásai

Majdnem minden Jókai-könyvet olvastam, és egyikre se mondhatom, hogy nem volt élmény, de ez elviszi a pálmát mind közül: igazi, szép, romantikus mű. A választási hadjáratról szóló résznél pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy leessek a székről a nevetéstől.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

– (…) nem a csapás nagysága teszi a szenvedést naggyá, hanem a fogékonyság annak átérzéséhez.

65. oldal, Amit egy nő beszél egy leánynak (Szépirodalmi, 1954)

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
1 hozzászólás
>!
Sli SP

– Legveszedelmesebbek az ilyen akarat nélküli lények, mint te vagy, mert ezekről sohasem tudhatja senki »ma«, hogy »holnap« kinek az akaratát fogják végrehajtani.

553. oldal, A kinnrekedt férj (Szépirodalmi, 1954)

Kapcsolódó szócikkek: akarat
>!
csillagka P

Egy olyan asszony, mint Pompeia, egy olyan városban, mint Párizs, egy olyan időben, mint a mostani, egy olyan férjnek, mint te vagy, híven nem maradhat.

>!
Sli SP

– Az istenfáját!
– Kérem, ne káromkodjék ön, az nekem idegrángásokat okoz.
– Hiszen nem káromkodás az. Az »istenfa« egy jószagú virág: artemisia camphorata, szagos üröm.
– No hát szidjon ön valami másféle bokrot.

125. oldal, Karakán barátunk tragédiája (Szépirodalmi, 1954)

>!
blackett

Az ember az arcképével nem mer egy szobában hálni.

36. oldal

>!
blackett

– S mit fog ön most kezdeni?
– Beállok valami úriházhoz lengyelnek.
– Mi az?
– Az egy fölöttébb szükséges ember egy magyar háztartásnál, aki a háziúrral együtt vadászik, az asszonyságot mulattatja, a jó boroknak becsületére válik, pótolja a családban a tékozló fiú helyét, este a whistpartie-t kiegészíti, nappal siratja a hazát, a becsületért megverekszik, beszél franciául, úgy, hogy csak maga érti, s nem haragszik érte, ha az ismeretlenek grófnak címezik.

>!
csillagka P

Hah! szeretnék tűt szúrni a nyelvébe annak, aki azt mondja szemembe, hogy szép vagyok. Hiszen tudom, hogy az vagyok! Van tükröm, van szemem, látom magamat.

http://mek.niif.hu/00700/00791/html/jokai2.htm

>!
blackett

Hanem az nem akadályozza a buzgó párthíveket, hogy a megállapodott hintóra minden oldalról fel ne kapaszkodjanak, a bakra, a felhágóra, a kerekekre, s onnan ne harsogtassák Alienornak a fülébe a saját nevét, hogy el ne felejtse, míg a diadalkapu magaslatán álló szűzek georgina, kassai rózsa, pulykaorr, kenyérbélvirág, égő szerelem, pézsma, boldogasszonytenyere koszorúkkal, s ami egyébbel az Isten megáldotta, igyekeznek kocsiját telehajigálni.

1 hozzászólás
>!
blackett

A „Jerichói Kürt” lovagja alacsony, tömzsi termet, akin minden csupa demonstráció.

A kiborotvált áll demonstrálja a lojális alattvalót, a kipödrött bajusz a rendületlen hazafit; attilájának antik gombjai a tradíciók hagyományos őrét, egyik inggombja liliom, az a legitimizmus helyreállítása mellett tüntet, másik inggombja egy halálfő, az a Szent Antonius egyesület tagsága mellett tanúskodik; az óraláncáról lefüggő csilingek egyike Szent György-pénz, mely a keresztény katolikus sportsman jellegével ruház fel, a másik egy aranytokú íróeszköz, az a szellem lovagját hirdeti; mellénygombjain Szent István koronája, mint az ős alkotmány jelvénye, bal keze kisujján címeres gyűrű, arisztokratikus tartozandóság igazolványa, sőt a szolgálattevő személyzet tanúskodása szerint még a csizmája talpaira is az országcímer van felvésve. És amit mond, az is mindig érzelmeinek és meggyőződéseinek szilárdságát demonstrálja.

41. oldal

>!
Sli SP

A hercegnő aztán tovább lapozgat az albumban s azzal mulatja magát, hogy a férfiarcokon lavateri tanulmányokat tesz: ami igen üdvtelen foglalkozás, mivelhogy az a háromlábú szörnyeteg, aki bennünket még e földön halhatatlanokká tesz, rendesen minden férfiarcba szokott belecsempészni vagy valami bolondost, vagy valami rossz lelkiismeretűt. Az ember az arcképével nem mer egy szobában hálni.

35-36. oldal, Amit a harmadik leány beszél a kettőnek (Szépirodalmi, 1954)

Kapcsolódó szócikkek: fénykép · fényképezőgép

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Hajnal Badányban
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös
Weöres Sándor: Psyché
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: Kísértet Lublón
Wass Albert: Mire a fák megnőnek
Reviczky Gyula: Apai örökség
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője / A gavallérok / A sipsirica
Mikszáth Kálmán: A székelyek között