Az ​elátkozott család / A barátfalvi lévita (Az elátkozott család 1-2.) 18 csillagozás

Jókai Mór: Az elátkozott család / A barátfalvi lévita Jókai Mór: Az elátkozott család / A barátfalvi lévita Jókai Mór: Az elátkozott család / A barátfalvi lévita Jókai Mór: Az elátkozott család / A barátfalvi lévita Jókai Mór: Az elátkozott család / A barátfalvi lévita Jókai Mór: Az elátkozott család / A barátfalvi lévita

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Folyóiratban ​1857-ben, könyv alakban 1858-ban jelent meg először Az elátkozott család. A regény a 18. században játszódik, a komáromi protestánsok, és katolikusok küzdelméről szól. Az 1756. évi földrengés rövid időre egymáshoz közelíti a vetélkedő felekezeteket: a katolikus Malárdy Ferenc alispán engedélyt ad rögtönzött protestáns fatemplom építésére, de a katasztrófa elmúltával tüstént le akarja bontatni a templomot, sőt fejszével ő maga vág bele. Malárdy alispánná választásának évfordulóján egy ünnepségen megjelenik egy jóképű fiatalember, aki Kadarkuthy Viktor néven mutatkozik be: megszeretteti magát a családdal, és feleségül veszi Herminát, a szülők szemefényét. Az ifjú férj azonban álnevet viselt; valójában református családból való, apja, Gutai Thádé fölismeri, és magával viszi. Romantikus kalandok, intrikák, és félreértések után a szerelmesek visszatalálnak egymáshoz, az ellenségeskedő apák összebékülnek.

Történetük A bártfalvi lévita című regényben folytatódik… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jókai Mór válogatott művei Kossuth · Jókai Mór összes művei Unikornis

>!
Kossuth, Budapest, 2009
334 oldal · ISBN: 9789630960144
>!
Unikornis, Budapest, 1993
364 oldal · ISBN: 9637519858
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1961
434 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Bozóky Mária

2 további kiadás


Kedvencelte 5

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

Mezítlábas_Vándor>!

Ezt a szórakozottságot egy ízben annyira vitte, hogy az utczákon andalogtában egyszer valami kis árvaleányt talált meg, a ki még nem tudta, hogyan kell koldulni, csak nézni tudott szörnyű keservesen nagy nefelejtskék szemeivel; Thaddeus úr felvevé e botanicus találmányt kezébe és hazavivé őt feleségéhez, azt mondván neki, hogy ezt örökbe fogadja, mivel hogy az ő házasságuk úgy sem vala gyümölcsöző s csak akkor jutott eszébe, hogy hiszen van már egy, a kit Gáspárnak, Menyhértnek, Kristófnak vagy mi a csodának neveznek. Épen most hajított be egy ablakot az istentelen.

34-35. oldal, Az elátkozott család - Az első fejszecsapás (Franklin-Társulat / Révai, 1925)

Mezítlábas_Vándor>!

A lovag nem várta be ezt a veszedelmet. Fogalmai közül hiányzott az a pont, hogy mit csináljon olyankor egy gentleman, ha egy harczias asszonyság találja megtámadni egy szál guzsalynyéllel? A rémületlen vitéz úgy megrettent e veszedelmes támadástól, hogy egy hátrafelé lépéssel elérte az ajtót; azon, mintha kilőtték volna, kiosont, s három lépéssel végig lépve a folyosót, iparkodott menekülni az utczára; s ott is futott odább, attól tartva, hogy jön a háta mögött ama felbőszült szittya amazon a guzsalynyéllel s üti a meggyszín frakkot hátul.

195. oldal, Az elátkozott család - A fellázadt fiú (Franklin-Társulat / Révai, 1925)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Szabó Magda: Régimódi történet
Mikszáth Kálmán: A szelistyei asszonyok
Kodolányi János: Julianus barát
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Winston Graham: Ross Poldark
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései
Charles Dickens: Két város regénye
Passuth László: Édenkert az óceánban
Kemény Zsigmond: A rajongók