Az ​arany ember 1502 csillagozás

Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember

Mikszáth Kálmán Jókairól írt könyvében a legpoétikusabb Jókai-műnek nevezi: „Oly szép, mint egy hajnali álom – mondja. – Valahányszor Komáromba megy témáért, mindig aranyat hoz. Komárom az ő Klondyke-ja.”
Aligha túlzás a kortárs és tanítvány elragadtatott megállapítása. Az arany ember, a legnépszerűbb Jókai-regény, valódi remekmű. Az ifjú olvasókat talán erősebben vonzza A kőszívű ember fiainak hősi romantikája, más korosztályokat talán jobban lenyűgöz az Egy magyar nábob jellegzetes nemzeti koloritja, de Az arany ember olvasottsága sem életkorhoz, sem nemzetiséghez nem kötődik, ez a legtöbbször és legtöbb nyelven megjelent műve.
Balatonfüreden írta, mégpedig összesen nyolc hét alatt. A komáromi gyermekkor élményei, férfikorának nagy érzése ötvöződik a teremtő fantáziával. Az örök életű mesén túl ez a mű korának fontos kérdéseire is keresi-kutatja a választ: az egyéni és társadalmi boldogulás megteremtésének lehetőségét.

Eredeti megjelenés éve: 1872

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Osiris Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Millenniumi Könyvtár, Legjobb könyvek I.

>!
Holnap, Budapest, 2017
530 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491614
>!
Kossuth, Budapest, 2015
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630980562
>!
Európa, Budapest, 2014
610 oldal · ISBN: 9789630799799

66 további kiadás


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Timár Mihály · Brazovics Athalie · Noémi · Kacsuka Imre · Teréza mama

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Duna · bánya · Csetátye Máre


Kedvencelte 259

Most olvassa 61

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISMP
Jókai Mór: Az arany ember

Újraolvasás vége.
Hogy hányadik, már régen nem számolom. :)
Igen, tudom, sokaknak mumusa. :) Éppen ezért mindenekelőtt szóljon ez az értékelés arról, hogy mitől és hogyan lehet ez a regény – kevésbé ijesztő. No meg hogy hogyan lehet az olvasás másféle. Mert olvasni bizony nemcsak egyféleképpen lehet, és érdemes néha kipróbálni azt is, ami eltér a megszokottól.

1. Jaj, azok a borzalmas hosszú leírások!

Gyerekként én is nagyon untam az ilyesmit, de – kisdobos becsületszavamra! – Jókaitól soha. (Victor Hugótól, Walter Scott-tól elég gyakran. :P) Jókai leírásai ugyanis dinamikusak. (Ezt akkor még nem így fogalmaztam meg. :))
Az embert egy regény olvasásakor elsősorban az érdekli, mi történik a főszereplőkkel. Jókai regényei többek között pont a leírásaik miatt kiválóan alkalmasak arra, hogy az ember megtanulja egy kicsit átállítani magát a másfajta olvasásra.
Tehát tekintsd a leírásokat mininovelláknak! Mintha a nagy cselekmény (egy vagy több szála) mellett még tizenöt-húsz kicsi cselekmény is volna a regényben, amelyekben az ember csak mellékszereplő, a főszereplő pedig folyó, sziget, fa vagy virág. Nem olyan nehéz ez az átállás, mert igaz, hogy természeti jelenségekről van szó, mégis úgy viselkednek, mintha emberek volnának: mozdulnak, dolgoznak, harcolnak, ölik vagy támogatják egymást.
Ha így olvasod a leírásokat, életre kelnek. Meglátod, hogy mindegyikben történik valami. Többszöri olvasás után (mert Jókai regényei alkalmasak az újraolvasásra) azt is látni fogod, hogy nem is lógnak ki olyan nagyon a cselekményből – hogy van hozzá közük. Ebben a regényben például különösen intenzív a kapcsolat ember és természet között, ráadásul a természet elég gyakran Isten földi megfelelőjeként viselkedik. Ugyanazok a szereplők, akik a természettel dacolnak, Isten ellen is fellázadnak, aminek aztán következményei lesznek.

2. Jókai regényei tele vannak idegen szavakkal.

Tény és való, a magyar szerzők között neki van a második legbővebb szókincse. Tény és való, az ő idejében a művelt köznyelv tele volt német, francia, latin szavakkal, ezért aztán a korabeli olvasók minden további nélkül értették ezt a stílust, csak hát a művelt köznyelv azóta sokat változott.
Mégis azt állítom, nem kell mindent érteni ahhoz, hogy az ember érteni, sőt élvezni tudja Jókai regényeit. Én sem értettem többet tizennégy évesen, mint más; nem tudtam, mi az a zászpa, a Hofkriegsrath vagy a tunique. De a szövegkörnyezetből felfogtam, hogy a zászpa a vízben van és virágzik, a Hofkriegsrath az államgépezet része, valami hatalmas hivatal, és le kell győzni, a tunique meg valami fehérnemű, oké, haladjunk, több információ nem kell.
Ez a készség ha egyszer kialakult az emberben, onnantól kezdve más szövegek olvasása is könnyebben halad. Például idegen nyelvű szövegeké, amelyekben szintén nem ért az ember minden szót, de nincs is rá szüksége. Érdemes ezt a készséget minél hamarabb elsajátítani. Mondjuk, nem feltétlenül a leghosszabb regényekkel… de vannak Jókainak novellái is ám. :)

3. Jókai szereplői vagy jók, vagy gonoszak; ilyen emberek a valóságban nem léteznek.

Az arany ember szereplői mítoszok, népmesék hősei, behajítva nagyon is hétköznapi körülmények közé, ahol egyáltalán nem tudnak mindig megfelelni mítoszi/mesei szerepüknek. Vagy éppen megfelelnek, és úgy is járnak.
Timár Mihály a regény elején a hős. (Többek között azért kell a Dunát olyan félelmetes erőként ábrázolni oldalakon keresztül, hogy legyen ellenfele.) Erős, bátor, okos, művelt, mindenhez ért, mindenféle nyelven beszél, küzdelme az elemekkel (vízzel) eposzba való. Amikor szembesül a társadalmi hatalommal és annak hétköznapi képviselőivel: komoly, ám korrupt kishivatalnokokkal, szintén győztesen kerül ki a küzdelemből, pedig itt már nem hősnek, hanem sakkjátékosnak kell lenni. A kettő nem zárja ki egymást. :)
Minek csinálja ezt? Azért, amiért bármely tisztességes mitikus vagy népmesei hős: CSAK. Szereti a kihívásokat, és hibátlanul megfelel nekik. Meg mert szerelmes lesz a királykisasszonyba, akit Timéának hívnak, és akit több rendben meg köll menteni. Például Brazovicstól, akinek (tessék figyelni a leírást) olyan a szeme és a hangja, mint egy vízi szörnynek. Ami nem zavarja abban, hogy egyúttal hétköznapi szerb-görög származású komáromi kereskedő legyen.
Eddigre már az összes fontos szereplő színre lépett: a szegény asszony és az egyetlen lánya, 2 db bosszúálló gonosz, valamint 1 db kincs, „aki” legalább olyan fontos szereplő, mint a többiek. És itt be is végződik a mese. Mert a királykisasszony nem a hősbe lesz szerelmes, ellenben kiderül róla, hogy nyelvtehetség és matekzseni, a bosszúálló gonoszok nem saját gyönyörűségükre gonoszkodnak, hanem nagyon is komoly lélektani okuk van rá, a hős pedig hagyja, hogy a kincs elcsábítsa, majd sorozatos átváltozásokon megy át: lesz belőle nemesember, Midász király, sőt még sárkány is. Ahol pedig egy hős sárkánnyá tud változni, ráadásul pont a főgonosz a tükörképe, ott komoly baj van a hőssel is, a világgal is.

A mesevilág és a hétköznapi világ nagyon szorosan összekapcsolódik itt: a szereplők cselekedeteit lélektani okok motiválják, és a társadalom működését legalább olyan részletesen meg lehet ismerni, mint a Dunát. A regény nagyon pontosan ábrázolja, hogyan működnek az összefonódások az ország egyik végétől a másikig, mi az a korrupció, hogyan mossa egyik kéz a másikat, és mennyire könnyű úgy belebonyolódni, hogy soha többé ki ne találjon belőle az ember, hacsak nem a koporsó fedelén keresztül. Azt, hogy ebbe az útvesztőbe pont egy halom kincs juttatja be az embert, senki nem vonhatja kétségbe akkor sem, ha a bizonyos kincs egyébként minden értelemben mesebeli, sőt akár meg is személyesülhet, a holddal együtt.

spoiler

spoiler

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
636 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Zsoldos Vera
13 hozzászólás
>!
Angele P
Jókai Mór: Az arany ember

Jaj, hogy én ezt hogy, meg hogy szerettem kislány koromban, amikor kötelező volt, én nem bántam.
Az a sziget, az a kert álmaim földje.

2 hozzászólás
>!
vighagika
Jókai Mór: Az arany ember

Sajnos ez a történet egyike azon kevés könyveknek, amelyek filmben sokkal jobbak szerintem. Nagyon jó lenne az alap, ha eltekinthetnénk a sokmillió oldalas vaskapu-leírásról, és az ahhoz hasonló vontatott részektől.

>!
cseri P
Jókai Mór: Az arany ember

Ezt vinném magammal a lakatlan szigetre. Ebben minden benne van, 25 év után is kedvenc.

>!
Paulina_Sándorné 
Jókai Mór: Az arany ember

Nagyon tetszett a történet, láthatóan ír Jókai. Régről rémlik pár kocka a filmből, de a főbb dolgokra nem emlékeztem, így nem kavarta meg az olvasásomat. Viszont meghozta a kedvet, hogy megnézzem a filmet. :-) Furcsa embernek tartom Tímár Mihályt. Nem tudom kategorikusan kijelenti, hogy jó, de azt sem tudom rá mondani, hogy rossz ember. Mondjuk az is meghatározza ezt, hogy éppen hol tartózkodik. Tímea is furcsa egy lány. Noémiban tetszett az egyszerűsége. A szívem szakadt meg a kisfiú miatt.

1 hozzászólás
>!
Börtöntöltelék P
Jókai Mór: Az arany ember

Te se hitted… Én se…
DE KIOLVASTAM!!!!!
És most nekilátok olvasónaplót írni hétfőre, mert szeretjük a világot. :D
A kedvenc részem az volt, mikor spoiler
Ohh, és úgy a végére:
ANNYIRA KÍVÁNTAM A VÉGÉRE, HOGY HALJON MEG AZ ÖSSZES!!!!!!! De módosítom:
Haljon meg mindenki, kivéve Noémi és Tímár. Tíméa azt nyugadtan megmurderelhet, nem ejtek érte könnyet. :D spoiler

Ui.: Annyit még, hogy ADIOS! MENTEM A SENKI SZIGETÉRE LAKNI!!! :D

6 hozzászólás
>!
avidreader
Jókai Mór: Az arany ember

Ez volt eddig a legjobb kotelezo. Meglepetes volt szamomra, hogy ennyire tetszett.
Egy adott ponton azert szurkoltam, hogy meghaljon Timar Mihaly, mert nagyon ugy nezett ki a dolog, hogy mindenki a penz miatt lesz ongyilkos. Na de azert megis igy volt a legjobb, ahogy Jokai megalmodta. :D

>!
Petrasek
Jókai Mór: Az arany ember

Az nem kifejezés, hogy féltem Jókai könyveitől. Rettegtem.
Aztán elkezdtem Az arany embert, és a rettegés csak tovább fokozódott.
Majd túljutottam első kb. 100 oldalon, kezdett körvonalazódni a cselekmény, jobban megismertem a szereplőket. És alig bírtam letenni.
Nagyon a szívemhez nőtt a történet. Most már csak azt tudom mondani, hogy még, még több Jókai regényt.

>!
Nutellaღ__
Jókai Mór: Az arany ember

Mikor először a kezembe került, valahogy nem jött, hogy nekikezdjek… Azt hittem, hogy egy újabb unalmas és végetnemérő kötelező olvasmány lesz, terjedelmét nézve úgy gondoltam, hogy sokat fogok mellette szenvedni, meg hasonlóak. Ennek ellenére nem is volt olyan rossz. :) Olvastatta magát, és csak néha bonyolodott bele a hosszú leírásoba, de azoknak is megvolt a helyük. Bár kedvenc azért mégsem lett, nem mondhatom, hogy egyáltalán nem tetszett. Összességében jó volt. A szereplők jól ki voltak dolgozva és nem hiányzott a részletes leírásuk sem. Timárt már az első megjelenésénél megszerettem, volt valami a természetében ami felkeltette a figyelmemet, Timéát is megkedveltem, meg Noémit, sőt Almirát és Narcisszát is. :)
Első hallásra nem is gondolná senki, hogy miről is fog szólni a regény, de ha egyszer kezébe veszi az ember, akkor majd meglátja. Csalókás.

>!
rebeka202 P
Jókai Mór: Az arany ember

Ez volt a kedvenc kötelező olvasmányom! Nagyon félve kezdtem neki. Még a nagymamám polcán figyeltem fel rá, tetszett a címe és tudtam kötelező lesz ezért nekifogtam. Az elejét háromszor is újraolvastam, mivel annyira nem fogott meg, hogy csak többszöri nekifutásból sikerült tényleg belemerülni. Viszont ahogy a cselekmény kezdett kibontakozni egyre inkább magával ragadt.

Tetszett, hogy elég életszerű, nem pedig egy légből kapott szerelmi történet, ami ritkán fordul elő a valóságban. spoiler

Szerettem a személyleírásokat. Részletesek voltak és nem volt bajom azzal, hogy a könyv közepén még azt sem tudom hogy képzeljem el például Athalié-t.
Nekem egyik kedvencem!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
girlhu

Mit lehet tenni a tél ellen? várni kell a tavaszt.

A senki szigete rész, II. fejezet - A védördög

1 hozzászólás
>!
Ydna

Volt egyszer egy ember, aki odahagyta a világot, amelyben bámulták, és csinált magának egy másik világot, ahol szeretik.

575. oldal

>!
Katja

– Nem érzesz hozzám szerelmet? – eseng a férj epedő sóhajjal. Még egyszer e tekintet! A fehér arcú nő azt kérdezi:
– Mi az?
Mi az? Mi az? Világ minden bölcse meg nem tudja azt magyarázni annak, aki azt nem érti.
Mi az? Mi az? Egy szó nem kell annak ahhoz, aki azt meg tudja magyarázni.

>!
zerocrash

A nevetés már feleút a gyűlölés és a megszeretés között.

267. oldal (Szépirodalmi, 1960)

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · nevetés · szeretet
>!
katacita I

Akinek sok dolga van, annak nem ér rá a szíve fájni.

Athalie - II. Az első veszteség, 436. o.

>!
Amadea

– Ó! te istenkáromló asszony! Tüzet a nyelvedre! Hát még az ördögöt is el akarod tagadni?
– El is tagadom. Sohasem teremtett az Isten ördögöt. Ti teremtettétek azt magatok, akik ijesztgettek vele. De az ördögöt is rosszul alkottátok meg. Két szarvval és hasított patákkal. Hisz az ilyen állat fűvel él: az embert nem eszik soha.

395. oldal

>!
Nutellaღ__

Hát lehet nemesebb viszontorlás, mint csókkal bosszulni meg a pofont?

>!
Marsie

Sok embert ismerek, aki valósággal szerelmes a Balatonba.

Kapcsolódó szócikkek: Balaton
>!
egyszerű_teremtés

Pedig hiszen a pénz mindenható. Mennyi szerelmet lehetne kapni érte! Hamis, hazudott szerelmet, mosolygó arcok ragyogását, kik azt nem értik; titkot, bűnös szerelmet, kik azt titkolják; csak ennek az egynek a szerelmét nem, aki igazán, híven, boldogan szerethet.

A senki szigete- II. A védördög

>!
cseri P

– Mennyiért adnád oda Dódit? – kérdezé egyszer tréfás enyelgéssel Noémi. – Ezért az egész földért, tele gyémántokkal?

– Nem, ezért az égért, tele angyalokkal.

A kis Dódi pedig nagyon jó kedvében volt akkor, pajkos kézzel megfogta Mihály szájában a pipát, és addig rángatta a száránál fogva, míg kivette a fogai közül, s akkor aztán nagyhamar eldobta a kezéből. A pipa bizony cserépből volt, és eltörött.

Timár hirtelenkedett az igazságszolgáltatásban, ráütött könnyedén a kárt tevő gyermek kezére, amitől az szörnyen rábámult, s aztán elbújt Noémi keblére, és elkezdett pityeregni.

– Látod – szólt Noémi szomorúan –, egy pipáért is odaadnád; pedig az csak cserépből volt…

3 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Dennis Lehane: Viharsziget
Jules Verne: Kétévi vakáció
Terry Pratchett: Hazafiak
Michael Crichton: Az elveszett világ
William Shakespeare: A vihar
Mácza Mihály: Válogatott tanulmányok
Csikány Tamás: Komárom, a szűz vár