Az ​arany ember 1960 csillagozás

Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember Jókai Mór: Az arany ember

A ​regény a magyar kapitalizmus keletkezéstörténetének egyik sikeres és közismert szépirodalmi dokumentuma. Hőse egy üzletember, akit szegény hajóbiztosként a véletlen, saját vakmerősége és nem utolsósorban ügyeskedése hatalmas vagyonhoz juttat. Zsákba rejtett kincse egy szultán üldözte török úrtól származik, az ő lánya megnyeréséért hozza fel a Dunába süllyedt hajóból és tartja meg magának Tímár Mihály. A mesés vagyon birtokosaként üzletelni kezd gabonával, telekkel, földbérlettel, és az arany még több arannyá változik kezében. Az arany ember már milliomosként kéri meg a „szegény” török lány, Timea kezét. A lány hálából igent mond, de kiderül, hogy csak a kezét nyújtja kérőjének, szerelmet nem kaphat tőle Tímár. „Alabástrom szobor” felesége és az üzleti pálya ridegsége meghasonlásra kényszerítik a férfit, és elmenekül oda, ahol nem a pénzt, hanem az embert nézik. Ezt találja meg a térképen még nem jelölt helyen, a Senki-szigetén, Noémi mellett. A főhős kettős életét több szereplő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1872

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Osiris Diákkönyvtár Osiris · Európa Diákkönyvtár Európa · Talentum diákkönyvtár Akkord · Európa Diákkönyvtár Európa · Millenniumi Könyvtár Osiris · Legjobb könyvek Érdekes Újság · Jókai Mór válogatott művei Kossuth · Kincses Könyvtár Irodalmi · Tanulók könyvtára Dacia · Jókai Mór összes művei Unikornis · Európa Diákkönyvtár Európa · Diákkönyvek Kreatív · Kincses Könyvek · Magyar Elbeszélők Szépirodalmi · A magyar irodalom remekei I. Népszabadság · Sulikönyvtár · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Életreszóló regények Kossuth · Arany Könyvtár Szépirodalmi

>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2022
572 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066464475
>!
ISBN: 9786158193320
>!
Európa, Budapest, 2020
602 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799799

88 további kiadás


Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

Timár Mihály · Brazovics Athalie · Noémi · Teréza mama · Timéa · Kacsuka Imre

Helyszínek népszerűség szerint

Duna · bánya · Csetátye Máre


Kedvencelte 333

Most olvassa 80

Várólistára tette 221

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Jókai Mór: Az arany ember

Újraolvasás vége.
Hogy hányadik, már régen nem számolom. :)
Igen, tudom, sokaknak mumusa. :) Éppen ezért mindenekelőtt szóljon ez az értékelés arról, hogy mitől és hogyan lehet ez a regény – kevésbé ijesztő. No meg hogy hogyan lehet az olvasás másféle. Mert olvasni bizony nemcsak egyféleképpen lehet, és érdemes néha kipróbálni azt is, ami eltér a megszokottól.

Továbbiak a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/04/jokai_mor_…

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
636 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Zsoldos Vera
38 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Jókai Mór: Az arany ember

Egy újabb kötelezô olvasmány, amire azt mondhatom harminc évvel késôbb, hogy jó nagy hülye voltam, hogy nem olvastam eddig!
Imádtam!
Most megnézem a filmet is! (1962)
Ha egy üzlet beindul… Megnéztem az 1936-os filmet is.
Az 1918-as filmrôl pedig csak annyit, h Rajnay Gábor volt a legkrisztyánabb Krisztyán Tódor mind közül.
Nos, egy ennyire hosszú könyvet szerintem baromi jól összeollózták egy ennyire rövid filmhez. spoiler
Érdekes volt követni az élettörténeteket, és a fejlôdéstörténetelet is, mégha pár negatív irányba ment.
Volt ellenpélda is pl Krisztyán Tódor, egy ilyen lelkû ember, ha azt mondja, h mostantól megjavulok, az valószínüleg csak le akar rázni. Itt aztán semmi irányba nem volt elmozdulás.
Vagy Zófi mama, egy zászlóhoz hasonlíthatnám, ugye, amerre fújt a szél…

Angele>!
Jókai Mór: Az arany ember

Jaj, hogy én ezt hogy, meg hogy szerettem kislány koromban, amikor kötelező volt, én nem bántam.
Az a sziget, az a kert álmaim földje.

2 hozzászólás
Roszka>!
Jókai Mór: Az arany ember

Valamiért ez eddig kimaradt az olvasásaim közül. A filmet természetesen többször is láttam, talán ezért is. Mondhatnánk az aranyember a szerencse fia volt, De ez nem egészen lenne igaz. Inkább csak megalapozta a vagyonát az az ölébe hullott kincs, de rá is igaz az a mondás, hogy pénzen nem lehet szerelmet venni.
Jókai gyönyörűen tudott a tájról írni, akárcsak az emberekről. Még akkor is, ha kicsit bő lére eresztette. Ez a történet még mindig szép, néhol szívbemarkoló, néhol, idegesítő de izzig-vérig olvasmányos. Igazi Jókai.

Ibanez P>!
Jókai Mór: Az arany ember

„Az arany embernek hazudni kellett, mindig hazudni.”

Amikor megláttam a Jókai-kihívást, egyből eldöntöttem, hogy az egyik olvasott könyv Az arany ember lesz. Szerettem volna többet között utánajárni annak, hogy miért szidják annyira Jókait (és ezt a művet), van-e alapja, merthogy én gyerekként ezt nagyon szerettem. Úgyhogy nagy örömmel és kíváncsisággal kezdtem bele a könyvbe.

Ami rögtön az elején be is szippantott magával. Persze a történetre nagy vonalakban emlékeztem, de rengeteg dolog már kiveszett. Rendben, aláírom, Jókai néha tényleg olyan leírásokat pakol a könyvbe, amelyek közül kinek ez-kinek az unalmasabb, akinek a kezdő fejezetekben található hajózási részek azok voltak, azok bizonyára már rossz szájízzel olvasták tovább. Én viszont ezt a részt is élveztem, olyannyira, hogy rákeresgéltem a helyszínre és bakancslistára is került (Galambóc vára meg pláne):
https://www.youtube.com/watch…

Tímárt egyáltalán nem tartom tolvajnak. Annak lehetne tartani, ha a zsák tartalmáról tudott volna és azért licitált volna az árverésen. Az pedig, hogy nem adja át azonnal a tartalmat Timéának (vagyis Brazovicsnak, mint gyámapának) a lehető legjobb döntés, hiszen ahogy a lelkiismerete is mondja az egyik pillanatban: Brazovics teljesen biztos, hogy elszedte volna és elherdálta volna Timéa vagyonát és ugyanúgy cselédsorban tartották volna a lány, kigúnyolták volna. A történetben igazából az ő (Timéa) sorsa a legrosszabb, nagyon sajnálatra méltó, hogy nem jut neki egy cseppnyi boldogság sem… voltaképpen Athalie mérgezi meg az életét teljesen, minden másképp alakult volna talán, ha a kezdetektől nem úgy bánnak vele. Bár igazából (már gyerekként se) nem voltam képes megérteni, hogy mi a fenét ettek ezek a nők ezen a „Kaucsuk”-on (azért írom így, mert állandóan annak olvasom a nevét :-D), de főleg Timéa… hiszen még ha nem is szerette őt korábban (amikor gyereklány volt), akkor is asszisztált rendesen a gúnyjátékhoz, ráadásul elvett volna egy nőt, akit nem szeret, szóval nekem ilyen ember hétszentség hogy nem kellene sohasem :-D

A karakterek fantasztikusak, a legjobb szerintem Athalie, a dölyfös, fiatalként is – nincs rá jobb szó – gonosz nő, akinek életcélja lesz a másik kínzása, szépen, lassan, lelkileg tönkretéve a másikat. Mit ártott neki ez a szerencsétlen török lány? Még azt se mondhatjuk, hogy szebb volt nála, hiszen nem, ki van emelve, milyen szép Athalie, szóval féltékenység nem játszott közre… egyszerűen gonosz és egyre gonoszabbá válik, a végén tutira lecsapattam volna a fejét szépen :-D

A másik nagy kedvenc Teréza mama persze, no meg a kutyus! Bolondulok érte, el is felejtettem őket Nárcisszával. Imádom az egész szigetet, úgy, ahogy van (ráadásul pont egy másik Jókai-mű, az Ahol a pénz nem isten után olvastam, ahol egy hasonló paradicsomi sziget áll a középpontban, ajánlom olvasásra, Jókai Robinsonja :-D), olvasás közben többször azon kaptam magam, hogy én milyen szívesen élnék ott (persze úgy, hogy megfelelő könyvtáram lenne) (de valószínűleg pár év múlva megőrülnék, mert imádok utazni :-D). Nagy kedvenc, ahogy a „hitbuzgó” papot „kiveri” a kunyhóból egy ravasz csellel (meg az egész beszélgetés az). spoiler

A regényben teljes egészében belelátunk Tímár fejébe, a tépelődéseibe, nagyon jól van megszerkesztve az egész könyv, ahogy az elmesélő szintjéről átugrunk Tímár belső világába, s megszólal sokszor a lelkiismeret hangja is „Tolvaj vagy!”. Mégsem válik unalmassá, mindig történik valami, fordulatos, izgalmas, szinte tűkön ülünk, hogy a gonoszok elkapják méltó jussukat, s Tímár – no meg Timéa is – megtalálhassa a boldogságot.

„A bejelentést pótolja az a jó szokása a háziasszonyságnak, hogy amint a külső ajtót nyílni hallja, a belső szoba ajtaján rögtön kidugja a fejét, megnézni, hogy ki jött. Zófia asszony ehhez hozzászokott szobaleány korában. (Bocsánat! ez bizony kiszaladt a tollunkból!) No igenis. Őt alacsony sorsból emelte föl magához Athanáz úr: hajlamházasságvolt. Nem kell azért senkit megszólni.”

3 hozzászólás
jagoka1984 P>!
Jókai Mór: Az arany ember

Először kötelező olvasmányként vettem kézbe a könyvet, már akkor is megfogott. Bőven túl voltunk már a határidőn, amíg ki kellett olvasni, amikor befejeztem az olvasást.
Évekkel később megint elővettem, újraolvastam. Felnőtt fejjel sokkal több dolgot értettem meg belőle. Fantasztikusan megírt mű.

Garbai_Ildikó P>!
Jókai Mór: Az arany ember

Ez most jól esett a lelkemnek. Végre egy klasszikus amit sikerült megszeretnem. Valahogy eddig kimaradt az életemből. Szerintem kell hozzá hangulat is,mert eléggé hosszúak a leíró részek ami van,hogy idegesítő van,hogy olyan szép.. spoiler Örülök,hogy elolvastam szerintem majd még sort kerítek rá megint..

Hoacin>!
Jókai Mór: Az arany ember

Kamaszként meglehetősen kedveltem ezt a kötelezőt, csupán a tájleírásokat lapoztam át rendíthetetlen nyugalommal. Míg Fekete Istvánnál gyönyörűség egy többoldalas hajnali erdő képe, itt inkább haladjunkmár érzésem volt. Viszont a furcsa és ódon kifejezések régen elmondhatatlanul frusztráltak, revokál meg honorácior, mi a csuda… ellenben most kifejezetten élveztem ezeket, ki is gyűjtöttem egy csokorra való zamatos kifejezést: retrográd fenevad, élveteg ajak, meg van lepetve, arcának finom inkarnátja, minden impertinenciát elkövet, lószőrkravátli. Leírni is csak óvatosan merem, hogy Oberstfinanzgeheimrath. Díjnyertes mondatok voltak továbbá: "Így mondtad, uram, eszem azt az „Aranyszájú Szent János-i” beszélődet.", „Vigyázz szépen, hogy kozmát ne kapjon a zucsma.”, „Zófia asszony vastag volt, mint egy kád.” :D
A történetet annyian elemezték már ki, többek közt én is anno a suliban jó néhányszor, hogy ezt örömmel hagyom most a csudába, a sztori még mindig beszippantott, a karakterek még mindig szuperek, bár enyhén valószínűtlenek, inkább amolyan kisarkított mesehősök. Aki jó, az a túlzásig jó, eszményi tökéletesség, aki galád, az rosszabb, mint az ördög. Csak Timár Mihály igazán árnyalt, aki a vége felé már fárasztott kissé az örökös tipródásával, ámde illetlenül felfedeztem, hogy személye pompás ivójátékra ad alkalmat olvasás során: tessék felhajtani valamit, amikor learanyemberezik, vagy ő tolvajnak véli magát, és garantált a jókedv. (Én kakaóval próbáltam, úgy is működik :D)
Ami nagyon tetszett, az a Senki szigete, kedvenc szereplőm a vagány Teréza. Krisztyán is szórakoztatott, de azért mindig ünnepeltem, amikor épp leköszönt a színről. Mégis, ő egy üde színfolt volt Timár és Timéa serény önsorsrontásában, ott majdnem felkuncogtam, mikor Athalie-t „valóságos tengeri kalóz szoknyában”-ként jellemezte. :D Kacsuka kapitány semleges volt, bár szerzett egy rossz pontot, midőn előadta kedvesének, hogy „a nőt nem ékesíti a filozófia”. Hát öregem, azért te sem vagy egy jellemgróf.
A párbeszédek, a rafináltkodások, és a meseszövés teszi igazán élvezetessé a könyvet, Zófi asszony és Brazovics úr veszekedése pedig a történet egyik fénypontja. :)
Ami nem tetszett, az a jó néhány hosszú lére eresztett leírás, amibe most is részben beletört a bicskám, valamint Timár hervasztó melankóliája a vége felé. spoiler
Amúgy több dolog is feltűnt, amin anno átsiklottam:
– A szereplők életkora. spoiler
– A csempésznőzés. spoiler
„Az ember nem tuskó, nem kődarab, nem kapubálvány.” :D
És a fő kérdés: Mi történt Narcisszával?? :D

„Ha aztán Brazovics urat beszélni hallotta az ember, akkor tökéletesen megértette, hogy miért sikoltoz oly hangosan Zófia asszony. Ez sem tudott másként beszélni, mint kiabálva. Csakhogy az ő hangja mély volt, mint a víziló szava. Természetes, hogy Zófia asszonynak, ha e hang mellett a saját magáét érvényesíteni akarta, a sikoltozásig fel kellett azt fokoznia. Úgy volt ez a két ember egymással, mintha fogadást tettek volna, hogy melyik bírja elébb a másikat gégecsősorvadásba belekiabálni vagy a gutával megüttetni? A harc kimenetele kétes.”

9 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jókai Mór: Az arany ember

Nagyon jó könyv volt, tetszett. Régen láttam a filmet és jó volt most elolvasni, ha már annak idején nem tettem, mikor kötelező olvasmány volt.
Jókai egyik legjobb könyve szerintem, bár amiket idáig olvastam, mind nagyon tetszett. Szeretem a lírai leírásokat, a remek karaktereket, a csodás helyszíneket és az izgalmas, kalandos meseszövést.
A történet nagyon kalandos volt, a szereplők és a történelmi kor is, amelyben játszódott.
Timár Mihályt nagyon szerettem, egy talpig becsületes ember volt, aki először egy reménytelen szerelemben vergődött, Tímea hálából ment hozzá, de örültem hogy igaz szerelemre talált a határ menti kis szigeten, ahol én is szívesen ellaknék.
Remekül megformált karakterek voltak a könyvben, a felszínes urikisasszony, aki aztán kegyetlen bosszút forral, az ártatlan Tímea, aki mégsem lehet maradéktalanul boldog.
Az élet és a szerencse forgandóságáról élvezettel olvastam, ármány és szerelem bőven akadt a történetben.
Izgalmas, letehetetlen könyv volt.
Csak a legnagyobb elismeréssel tudok nyilatkozni Jókai Mór munkáiról, még sok művét fogom elolvasni.

gabriel93>!
Jókai Mór: Az arany ember

Igaz ami igaz. A régi nagyokat semmi nem múlja felül.
Valóban nagyon nehéz olvasmány, de megéri. Lehengerlő klasszikus irónia, ezeket a részeket szerettem a legjobban. Néha nagyon elragad mennyire ostobák tudtak lenni a régi világ emberei.
„Hydrostatica” csak nem még ehhez is ért Jókai?
Timár egy becsületes, tartásos, tiszteletre méltó, jó ember. Csak hogy még egy ilyen embernek is lehetnek hibái.
Brazovics úr nagyon rossz ember. És felülmúlhatatlan irigy, pont mint a lánya. Micsoda álszent család. Pont úgy járnak, ahogy megérdemlik. Timéa, pedig rendes védő szárnyakat kap.
A hülye Tódor is meg kapja amit érdemel. És Timárnak még ebből a szerencsétlenségből is haszna származik. És jó döntést hoz végül.


Népszerű idézetek

girlhu>!

Mit lehet tenni a tél ellen? várni kell a tavaszt.

A senki szigete rész, II. fejezet - A védördög

Kapcsolódó szócikkek: tél
1 hozzászólás
Ydna>!

Volt egyszer egy ember, aki odahagyta a világot, amelyben bámulták, és csinált magának egy másik világot, ahol szeretik.

575. oldal

Katja>!

– Nem érzesz hozzám szerelmet? – eseng a férj epedő sóhajjal. Még egyszer e tekintet! A fehér arcú nő azt kérdezi:
– Mi az?
Mi az? Mi az? Világ minden bölcse meg nem tudja azt magyarázni annak, aki azt nem érti.
Mi az? Mi az? Egy szó nem kell annak ahhoz, aki azt meg tudja magyarázni.

zerocrash>!

A nevetés már feleút a gyűlölés és a megszeretés között.

267. oldal (Szépirodalmi, 1960)

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · nevetés · szeretet
katacita I>!

Akinek sok dolga van, annak nem ér rá a szíve fájni.

Athalie - II. Az első veszteség, 436. o.

Amadea>!

– Ó! te istenkáromló asszony! Tüzet a nyelvedre! Hát még az ördögöt is el akarod tagadni?
– El is tagadom. Sohasem teremtett az Isten ördögöt. Ti teremtettétek azt magatok, akik ijesztgettek vele. De az ördögöt is rosszul alkottátok meg. Két szarvval és hasított patákkal. Hisz az ilyen állat fűvel él: az embert nem eszik soha.

395. oldal

egyszerű_teremtés>!

Pedig hiszen a pénz mindenható. Mennyi szerelmet lehetne kapni érte! Hamis, hazudott szerelmet, mosolygó arcok ragyogását, kik azt nem értik; titkot, bűnös szerelmet, kik azt titkolják; csak ennek az egynek a szerelmét nem, aki igazán, híven, boldogan szerethet.

A senki szigete- II. A védördög

Marsie>!

Sok embert ismerek, aki valósággal szerelmes a Balatonba.

Kapcsolódó szócikkek: Balaton
cseri>!

– Mennyiért adnád oda Dódit? – kérdezé egyszer tréfás enyelgéssel Noémi. – Ezért az egész földért, tele gyémántokkal?

– Nem, ezért az égért, tele angyalokkal.

A kis Dódi pedig nagyon jó kedvében volt akkor, pajkos kézzel megfogta Mihály szájában a pipát, és addig rángatta a száránál fogva, míg kivette a fogai közül, s akkor aztán nagyhamar eldobta a kezéből. A pipa bizony cserépből volt, és eltörött.

Timár hirtelenkedett az igazságszolgáltatásban, ráütött könnyedén a kárt tevő gyermek kezére, amitől az szörnyen rábámult, s aztán elbújt Noémi keblére, és elkezdett pityeregni.

– Látod – szólt Noémi szomorúan –, egy pipáért is odaadnád; pedig az csak cserépből volt…

3 hozzászólás
Nutellaღ__>!

Hát lehet nemesebb viszontorlás, mint csókkal bosszulni meg a pofont?


Népszerű triviák

agg_álborda>!

A Tímea Jókai Mór által alkotott női név. Először Az arany ember című regényében tűnt fel, Timéa alakban, vélhetően a görög Euthümia névből alkotta. Az eredeti görög név elemeinek jelentése: jó és tisztelet.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Jókai Mór: Az arany ember

Jókai Mór: Az arany ember

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Charles Dickens: Ódon ritkaságok boltja
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Eugène Sue: Párizs rejtelmei
Dickens Károly: Ritkaságok régi boltja
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.
Jósika Miklós: A nagyszebeni királybíró
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Ken Follett: A katedrális
Hugo Viktor: A Notre Damei toronyőr