A ​kőszívű ember fiai 1578 csillagozás

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

1848 ​március 13-án az egész város felbolydult Bécsben. Richárd is ott van a bécsi utcákon. Egymásnak ellentmondó parancsokat kap, ezért nem használja, csak a kardja lapját, nem gyilkol, csak szétkergeti a csőcseléket. Jenő, aki soha életében nem fogott kardot, egyik erkélyről Ödönt hallja beszélni, ami megrémíti és eszébe jut, hogy ez a második lépcső ama magaslathoz.
A forradalom minden történelmi korban izgalmas. A magyar történelemben a negyvennyolcas szabadságharc mérföldkő, kivételes nemzedéket hozott magával. Sajátos közép-kelet-európai helyzet, hogy a politika szabta feladatok terhe a szépírókra hárul, így a nagy nemzedék művészi tevékenysége összefonódik a közéleti szerepvállalással. A nemzetet bátorítani kell, hosszabb ideig vigasztalni, de leginkább elbódítani nagy eszmékkel, a dicső múlttal. Jókai, az elnyomatás korában a nemzet bánatát hosszasan vigasztalandó, fölhasználja a romantika minden eszközét.
A Kőszívű ember fiai témája a nemzeti függetlenségért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1869

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Osiris Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Millenniumi Könyvtár, NTK-klasszikusok, Ifjúsági kiskönyvtár, Az én könyvtáram, Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei, Európa Diákkönyvtár, Diákkönyvek, Kötelezők (m)értékkel, Kincses Könyvek

>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2017
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066462013
>!
ISBN: 9786155248290
>!
Kossuth, Budapest, 2015
574 oldal · ISBN: 9789630980647

77 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Baradlay Richárd · Baradlay Ödön · Baradlay Jenő · Liedenwall Edit · Pál úr · Tallérossy Zebulon


Kedvencelte 160

Most olvassa 96

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dagikám
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Nem is tudom, hogy hogy nem olvasok több kötelező magyar olvasmányt?? Régen gyerek fejjel nem szerettem, nem értettem a mondanivalóját, illetve nem is emlékeztem a történetre de most más korszakomban megható volt és eseménydús. A vége felé a helycserés résznél, kicsit fájt a szívem, hogy ilyen fordulatot vett a történet. De kárpótolt Richárd megjelenése Plankenthorst-éknál :) Imitt-amott kicsit nehézkes volt a nyelvezete, de ennek ellenére szeretettem nagyon a hangulatát.

>!
KingucK P
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Nagyszerű összefoglaló mű regény formátumban a szabadságharcról, több szemszögből megvilágítva egy család történetén keresztül. A három fiú különböző hivatással és jellemmel valamilyen szinten fontos szerepet játszik mind a család életében, mind a történelmi események lefolyásában. A női jellemek erősek és kitartóak.
Esemény mozgalmas, több szálon futó és a humort sem nélkülözi.
Minden félelmem ellenére végre rávettem magam a regény újra vagy elolvasására. (Annak idején nem sikerült megküzdenem vele, pedig kár lett volna kihagyni.)

4 hozzászólás
>!
csauperjel
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Megint egy pici nosztalgia értékelés helyett:
    Ez a regény volt az a kötelező olvasmányom, ha jól emlékszem, hatodikban, amelyikről olvasónaplót kellett írnunk. Fejezetenként körülbelül három mondatban összefoglalni annak a tartalmát. A feladat túl könnyűnek ígérkezett, ezért kitaláltam magamnak annyi nehezítést, hogy akkor csakis és pontosan három mondatot írok mindig. Emlékszem, előfordult, hogy három rövidke tőmondat is kész “rizsának” tűnt (pl. a Tallérossy-fejezeteknél), de többször inkább kihívás volt ilyen szűk keretbe préselni az eseményeket (persze akkor még mit sem tudtam Hrabalról vagy Krasznahorkairól, vagy más központozást túlhaladókról, akiknek egy teljes regényt sem kunszt egy mondatban megírni :-)). Én mindenesetre szerintem ekkor tanultam meg többszörösen összetett mondatokban fogalmazni, ez a haszna mindenképp megvolt a dolognak.
    Mindeközben persze magát a regényt élveztem nagyon, és sokszor kifejezetten bosszantó volt, hogy fejezetenként meg kellett állni írni, ahelyett, hogy csak lapoznék tovább, mint egy tisztességes könyvmoly. :-)

>!
Hoacin
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Tíz évesen a felfoghatatlan cselekménynél is nagyobb rejtélyt képzett előttem, hogy miért is kell nekem szenvedni ezzel. A könyvet végül anya olvasta fel, míg én a földön legóztam, és a sztori minden csatázásánál jobban izgatott, hogy tudok-e építeni kalózhajót a benzinkutas és üdülővárosi kollekciómból. Arra még tisztán emlékszem, hogy lóvontatású lett a naszád, amin egy pálmafa trónolt kapitányként, de a történetből semmi nem maradt meg, csak az elviselhetetlen cikornyássága és terjedelme.
Unalmasan banális a kérdésem: miért kell ezt gyerekekkel olvastatni?! Ennyi erővel kezükbe lehetne nyomni a Háború és békét, netán tavalyi vetésjelentéseket, nagyjából hasonló arányban kapitulálna örökre az olvasási kedvük.
Mert ez egy könyv. Ez egy kalandos olvasmány… felnőtteknek.
Bár a körmönfont megfogalmazás, és a meglepetésszerűen támadó latin kifejezések néha a fejemre borultak, szinte végig élvezettel és kíváncsian bújtam az oldalakat. Oda se neki, hogy locus communist mondanak egymásnak, mire valaki összecsapja két első extremitását, hogy divergens bajuszok késztetnek gyanakvásra, mielőtt definitíve elaludnék. A szereplők jól kidolgozottak, üdítően életszerűek, szinte kimasíroznak a papírról. Hőseink talpraesettek, kifejezetten vagányak, és oly dacosan szegülnek szembe a galád figurákkal, hogy azt színtiszta öröm olvasni. Hát még a női figurák! Semmi mártírkodás, semmi nyávogás, majdhogynem harciasabbak a férfiaknál! Ez igen!
A könyv harmadánál vettem észre, hogy a cselekmény tényleg magával rántott, néhol kifejezetten izgultam is a folytatást illetően, Ödön viselkedésénél pedig kis híján örömujjongással vegyített diadalmas konfettiszórásba kezdtem. De nekem kéne összetakarítani, így nem tettem. Viszont a végén a sok harc- meg csatajelenet már fárasztott kicsit, mindig azok a részek tetszettek kifejezetten, ami javarészt főhőseinkre fókuszált.
Kedvenc kifejezések: díszöltözetbe iktatta magát, kapitány uram, én ma leszolgáltam a purgatóriumból a fele kapitulációt, fundamentális takarékosság, radikál reform, ájtatos célú diverziók. :D
A legjobb fej szereplő számomra egyértelműen Pál úr. spoiler
„- Jobb lesz már nem diskurálni, mert még belevágok a képébe!förmedt rájuk Pál úr.Az úrfi csak menjen előre, a kapitány urat majd transzportálom én, ha ki lesz pucolva. Odatalálunk magunkba is. Tudjuk bizony, hogy a Plankenhorst-házba nem szükség az ablakon felmenni kötéllajtorjával.
Legmegszívlelendőbb tanács: Mindig csak kreuzfidél!

Alapvetően 4,5 csillagra értékelném, mert a vége felé nekem tényleg leült a sodró cselekmény, és volt egy apróság, ami kifejezetten nem tetszett. spoiler Viszont a bődületes leértékelését látva egyszerűen öt csillagra sarkall az igazságérzetem, muszáj ellensúlyoznom. EZ EGY JÓ KÖNYV. Tessék elolvasni annak, aki utálta általános iskolában! Ne szegje kedvét senkinek az első oldalak cikornyássága, a tökös legények és bátor leányok mindenért kárpótolnak, ódon kifejezéseik pedig igazán zamatosak. :)

"- De hát mit csináljak?
Üljön veszteg. Ha érte küldenek, menjen, ahová vezetik. Ahol megállítják, ott megálljon. Amit beszélnek hozzá, hallgassa meg, a száját jól befogja; aztán, mikor veszi észre, hogy már nem beszélnek többet, akkor hajtsa meg magát; igyekezzék háttal az ajtót megtalálni, és jöjjön haza. Mindenféle elöl-utol talált embernek pedig, akármit kérdez, feleletet ne adjon.
De hisz akkor engem igen ostobának fognak tartani.
No, csak higgye el nekem, hogy ezzel a passzussal sok szép világot be lehet utazni."

7 hozzászólás
>!
RVivi 
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Nem, nem kötelező volt. És nem, egyáltalán nem utáltam. De haragszok azokra, akik kitalálták, hogy ez a könyv kötelező legyen. Ezzel megutáltatják ezt a szuper könyvet a gyerekekkel, holott, ha pár évvel később olvasnák el, remélhetőleg tetszene nekik legalább fele annyira, mint nekem tetszett.
Nem is tudom, mit dicsérjek először. Kezdjük mondjuuuk… Baradlay Richárddal. Arra szavak nincsenek, mennyire bírtam. Hihetetlen emberke volt. Miatta megtudhattuk, hogy Jókainak tényleg van humora. Az ő személye tuti, hogy bármikor rémleni fog a könyvből. Ahányszor róla volt szó, szerintem Jókainak is ő volt a kedvence. :D Na és Edit… Ezek ketten nagyon összeillenek.
Folytassuk a sztorival és a stílussal. Szerintem egyáltalán nem volt túl sok benne a leírásos rész, vagy csak az is eléggé tetszett ahhoz, hogy ne tűnjön fel. De nagyon zavaró úgy olvasni, hogy meg kell tanulnod a tartalmát és így nem tud egészen meglepni. -.- Ennek ellenére izgalmas volt olvasni, csak azért is izgalmasnak tartom, mondjon bárki bármit! Főleg a végefelé, verhetetlen volt az Ödön-Jenő dolog, Plankenhorsték ügye spoiler és a többi.
És fejezzük be még egy kis rajongással. Örülök, hogy nekem is tetszett, mert először féltem, hogy nem fog. Végre egy olyan könyv, amit mamám is olvasott, én is és mindkettőnknek tetszett.
Megvolt az az érzés, hogy olvasni akarom, de azt nem, hogy vége legyen.

2 hozzászólás
>!
Marsie
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Hát-ez-meg-mi? Ezt a kérdést tettem fel magamnak olvasás után. Biztosan megint ott rontottam el, hogy előbb láttam a filmet. A könyv nekem egy kicsit száraz volt (mit csináljak még csak 12 éves vagyok), de maga a történet nagyon jó. Talán majd ha pár év múlva olvasom…

Azt hiszem, hogy most kezdtem el értékelni Jókai Mór írói munkásságát. Második olvasásra sokkal szimpatikusabb a könyv, persze ugyanannyira szomorú és megrendítő, de egyben csodálatos. Jó, hogy vártam egy évet és elolvastam újra, mert mégérte. 14 évesen lehet, hogy még jobb lesz :)

15 hozzászólás
>!
korkata
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Több dolog miatt olvastam most ezt a könyvet.
Először is amikor kötelező volt akkor nem olvastam. Gondoltam ideje bepótolnom. Megjegyzem jobb is, hogy nem általános iskolában találkoztam vele, mert akkor most nem biztos, hogy kezembe venném Jókait. Hiába Jókaira meg kell érni.
Másodszor megvettem egy 50 kötetes sorozatot. Márpedig, ha megveszem akkor elolvasom! Ha jól emlékszem ez még csak a harmadik a sorozatból, nem számolva a korábban olvasottakat.
Harmadszorra jelenleg fut egy Jókai műveivel kapcsolatos kihívás. Oda is beleillik.
Negyedszerre a színházbérletemben az utolsó előadás A kőszívű ember fiai volt.
Ennyi ok már bőven elég egy könyv elolvasásához. A legfontosabb viszont a mű nagyszerűsége. Szépen megírt izgalmas történet pontos korrajzzal, romantikával, hazaszeretettel. Minden sorát élveztem. Ráadásul a színházi előadás is felejthetetlen volt.

1 hozzászólás
>!
ancsee
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Ez egy olyan kötelező volt, amit képtelen voltam végigolvasni, kb. 25 oldal után feladtam és rövidítve vetettem bele újra magamat (tudom, tudom, csúnya, rossz szokás, nem csinálunk ilyet). Bevallom őszintén, már nagyon nem emlékszem rá, mert ami nem tetszik, azt igyekszem rövid idő alatt kiheverni. :) A sok pozitív értékelés olvasása után arra gondolok, hogy lehet, hogy érettebb fejjel nekem is pozitív élmény lett volna, de egyenlőre nem érzek magamban ingerenciát az újrázásra. :)

>!
viharmacska P
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

igazából mocsok régen olvastam, nem csillagoznám, csak dacból adtam rá most ötöt, mert annyira nem volt rossz, amennyire itt le van húzva :D

6 hozzászólás
>!
Szirmocska
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Valamikor általános iskolás koromban ezzel a regénnyel kezdődött a Jókai művek iránti, azóta is tartó szerelmem. :) Furcsa ez a nagyon nagy szélsőségeket kiváltó regény. Valaki vagy utálja, vagy igazán szereti, sőt vannak a visszatérők, akik legyőzve a sokkolóan negatív első élményt, később beleszeretnek. Abba nem mennék most bele, hisz megtették előttem már jó páran, hogy ez mennyiben hozható összefüggésbe a nem megfelelő életkor és a kötelező jelleg hátulütőivel, de részben emiatt, részben pedig saját pozitív, ám mára már kissé ködös emlékeim igazolásául döntöttem az újraolvasás mellett. Mert bevallom, néhány markáns jelenet, a történelmi háttér és a kellemes benyomás volt mindaz, ami megmaradt ebből a történetből, tehát bőven volt mit újra felfedeznem és átélnem.
Abban biztos voltam, immár több Jókai kötet elolvasása után, hogy valamennyire tetszeni fog újraolvasva is. Ismerve Jókai precizitását, de ugyanakkor könnyed és varázslatos meseszövését, kiváló karakterábrázolását, lehengerlő, a romantikából a realizmusba hajló stílusát, ennyi év alatt sem szépülhettek meg annyira az emlékeim, hogy fals színezetet kapjanak. Azt viszont el se tudtam képzelni, hogy ilyen mértékben előjönnek majd a régi benyomások. Olyan dolgokra emlékeztem, szinte szó szerint, amikről fogalmam sem volt. Helyzetek, érzések, hangulatok úgy épültek be az első olvasáskor, majd süllyedtek le a tudatalattimba és váltak a részemmé, hogy nem is gondoltam volna. Most pedig mindez előjött. Borzongató érzés volt rádöbbenni, hogy mindaz, amit az 1848-49-es szabadságharc kapcsán érzek, valahol ott gyökerezik ebben a regényben és abban a réges-régi első olvasásban. Pedig azóta számtalan iskolai ünnepségen vettem részt, sőt idén én rendeztem, olvastam róla többféle szerzőtől, tanultam az egyetemen, hallgattam róla előadásokat több konferencián, de a rengeteg ismeret mellett mégis ez az első, ami megalapozta az érzéseimet.
A három testvér harca, a három eltérő nézőpont és hozzáállás, egy anya szeretete, két ember vonzalma, szerelme, hűség, féltékenység, gyűlölet, a végső áldozat egyszerre sugallják ennek az időszaknak a különlegességét és az eseménynek kiemelkedő szerepét, de az örök igazságokat is: élni kell, szeretni kell, születni kell, halni kell, legyen bármilyen kor és történelmi szituáció.
Jókait pedig olvasni kell, ha nem is olyan korán és mert kötelező, de kell, mert rólunk, nekünk szól. Időnként szükség van egy kis romantikus pátoszra és a sötétségben sem kihunyó, szívekben megmaradó lelkesedésre. Akkor szükség volt rá. Szerintem most is szükség lenne.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
bonnie9 +SP

– Pál úr, maga nagy barom! – kiálta szolgájára.
– Tudom, kérem alássan – felelt az öreg. – Ez az egy érdemem van a világon.

A zsibárus

>!
jevus

Akkor aztán Richárd arra fakad, hogy elhiszi, hogy a házasságot az Úristen szerzette, hanem hogy a ceremóniákat az ördög csinálta hozzá, az meg bizonyos.

Comedy of Errors

>!
BZsofi +SP

Olyan jó meleg volt szobájában az elégetett emlékektől.

A zsibárus

>!
BZsofi +SP

Most már csakugyan elvesztette az eszét.
Ami tovább vezette, az most már csak a szíve volt.

Tavaszi napok

22 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

Mind a két hölgy kereszttűzbe vevé Edit arcát. Hasztalan. Nem gyullad az ki többet erre a névre. Az most már jó helyen van a szívben, s nem szalad ki az arcra minden megszólításnál.

A bakfis

1 hozzászólás
>!
alexakarola

Richárd azt az ajánlatot tette Pál úrnak, hogy menjen a pokolba, annak is pedig a fenekére.
Pál úr nem volt annyira pogány, nem küldte gazdáját olyan egészen messze, csak annyit mondott neki, hogy a Salamon boltja vagyon Porcelán utcában, Nro 3.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Baradlay Richárd
>!
bonnie9 +SP

A tengeren megtanul az ember imádkozni.

596. oldal, Húsz év múlva

>!
Marsie

Igen sok kényes helyzetet el lehet igazítani valakinek azzal, ha panaszkodik, hogy migrénje van, hogy nagyon ideges. Igazi úrnő nem is lehet anélkül.

1 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Somlay Szabó József: A státusfogoly
Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Karinthy Ferenc: Budapesti ősz
Nemere István: A hűség horgonya
Vámos Miklós: Apák könyve
Kossuth Lajos: Kossuth Lajos válogatott munkái
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Örkény István: Tóték
Szabó Magda: Abigél
Fekete István: Tüskevár