A ​kőszívű ember fiai 1684 csillagozás

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

1848 ​március 13-án az egész város felbolydult Bécsben. Richárd is ott van a bécsi utcákon. Egymásnak ellentmondó parancsokat kap, ezért nem használja, csak a kardja lapját, nem gyilkol, csak szétkergeti a csőcseléket. Jenő, aki soha életében nem fogott kardot, egyik erkélyről Ödönt hallja beszélni, ami megrémíti és eszébe jut, hogy ez a második lépcső ama magaslathoz.
A forradalom minden történelmi korban izgalmas. A magyar történelemben a negyvennyolcas szabadságharc mérföldkő, kivételes nemzedéket hozott magával. Sajátos közép-kelet-európai helyzet, hogy a politika szabta feladatok terhe a szépírókra hárul, így a nagy nemzedék művészi tevékenysége összefonódik a közéleti szerepvállalással. A nemzetet bátorítani kell, hosszabb ideig vigasztalni, de leginkább elbódítani nagy eszmékkel, a dicső múlttal. Jókai, az elnyomatás korában a nemzet bánatát hosszasan vigasztalandó, fölhasználja a romantika minden eszközét.
A Kőszívű ember fiai témája a nemzeti függetlenségért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1869

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Osiris Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár, Millenniumi Könyvtár, NTK-klasszikusok, Ifjúsági kiskönyvtár, Az én könyvtáram, Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei, Európa Diákkönyvtár, Diákkönyvek, Kötelezők (m)értékkel, Kincses Könyvek, A magyar irodalom remekei II.

>!
Maxim, Szeged, 2020
376 oldal · ISBN: 9789634993032
>!
PairDime, Szeged, 2019
ISBN: 9786155950810
>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2017
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786066462013

86 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Baradlay Richárd · Baradlay Ödön · Baradlay Jenő · Liedenwall Edit · Pál úr · Tallérossy Zebulon


Kedvencelte 170

Most olvassa 109

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dagikám>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Nem is tudom, hogy hogy nem olvasok több kötelező magyar olvasmányt?? Régen gyerek fejjel nem szerettem, nem értettem a mondanivalóját, illetve nem is emlékeztem a történetre de most más korszakomban megható volt és eseménydús. A vége felé a helycserés résznél, kicsit fájt a szívem, hogy ilyen fordulatot vett a történet. De kárpótolt Richárd megjelenése Plankenthorst-éknál :) Imitt-amott kicsit nehézkes volt a nyelvezete, de ennek ellenére szeretettem nagyon a hangulatát.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Ez egy méltatlanul alul értékelt könyv, gondolom azért, mert gyermekkorban kötelező olvasmány, pedig szerintem az egyik legjobb Jókai regény, nagyon tetszett.
Bevallom annak idején pont a kötelezőség miatt én sem olvastam, inkább megnéztem a filmet, ami szintén remek volt.
Jókai remekül ötvözi a történelmet, a lírai helyszín leírásokat, a romantikát és az egyetemes emberi természet és cselekedetek ábrázolását. Mindezt olvasmányosan és izgalmasan.
Úgy látom még sok könyvét kell szégyenszemre utólag elolvasnom, amiket csak filmen láttam.

9 hozzászólás
KingucK P>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Nagyszerű összefoglaló mű regény formátumban a szabadságharcról, több szemszögből megvilágítva egy család történetén keresztül. A három fiú különböző hivatással és jellemmel valamilyen szinten fontos szerepet játszik mind a család életében, mind a történelmi események lefolyásában. A női jellemek erősek és kitartóak.
Esemény mozgalmas, több szálon futó és a humort sem nélkülözi.
Minden félelmem ellenére végre rávettem magam a regény újra vagy elolvasására. (Annak idején nem sikerült megküzdenem vele, pedig kár lett volna kihagyni.)

4 hozzászólás
csauperjel>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Megint egy pici nosztalgia értékelés helyett:
    Ez a regény volt az a kötelező olvasmányom, ha jól emlékszem, hatodikban, amelyikről olvasónaplót kellett írnunk. Fejezetenként körülbelül három mondatban összefoglalni annak a tartalmát. A feladat túl könnyűnek ígérkezett, ezért kitaláltam magamnak annyi nehezítést, hogy akkor csakis és pontosan három mondatot írok mindig. Emlékszem, előfordult, hogy három rövidke tőmondat is kész “rizsának” tűnt (pl. a Tallérossy-fejezeteknél), de többször inkább kihívás volt ilyen szűk keretbe préselni az eseményeket (persze akkor még mit sem tudtam Hrabalról vagy Krasznahorkairól, vagy más központozást túlhaladókról, akiknek egy teljes regényt sem kunszt egy mondatban megírni :-)). Én mindenesetre szerintem ekkor tanultam meg többszörösen összetett mondatokban fogalmazni, ez a haszna mindenképp megvolt a dolognak.
    Mindeközben persze magát a regényt élveztem nagyon, és sokszor kifejezetten bosszantó volt, hogy fejezetenként meg kellett állni írni, ahelyett, hogy csak lapoznék tovább, mint egy tisztességes könyvmoly. :-)

Hoacin>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Tíz évesen a felfoghatatlan cselekménynél is nagyobb rejtélyt képzett előttem, hogy miért is kell nekem szenvedni ezzel. A könyvet végül anya olvasta fel, míg én a földön legóztam, és a sztori minden csatázásánál jobban izgatott, hogy tudok-e építeni kalózhajót a benzinkutas és üdülővárosi kollekciómból. Arra még tisztán emlékszem, hogy lóvontatású lett a naszád, amin egy pálmafa trónolt kapitányként, de a történetből semmi nem maradt meg, csak az elviselhetetlen cikornyássága és terjedelme.
Unalmasan banális a kérdésem: miért kell ezt gyerekekkel olvastatni?! Ennyi erővel kezükbe lehetne nyomni a Háború és békét, netán tavalyi vetésjelentéseket, nagyjából hasonló arányban kapitulálna örökre az olvasási kedvük.
Mert ez egy könyv. Ez egy kalandos olvasmány… felnőtteknek.
Bár a körmönfont megfogalmazás, és a meglepetésszerűen támadó latin kifejezések néha a fejemre borultak, szinte végig élvezettel és kíváncsian bújtam az oldalakat. Oda se neki, hogy locus communist mondanak egymásnak, mire valaki összecsapja két első extremitását, hogy divergens bajuszok késztetnek gyanakvásra, mielőtt definitíve elaludnék. A szereplők jól kidolgozottak, üdítően életszerűek, szinte kimasíroznak a papírról. Hőseink talpraesettek, kifejezetten vagányak, és oly dacosan szegülnek szembe a galád figurákkal, hogy azt színtiszta öröm olvasni. Hát még a női figurák! Semmi mártírkodás, semmi nyávogás, majdhogynem harciasabbak a férfiaknál! Ez igen!
A könyv harmadánál vettem észre, hogy a cselekmény tényleg magával rántott, néhol kifejezetten izgultam is a folytatást illetően, Ödön viselkedésénél pedig kis híján örömujjongással vegyített diadalmas konfettiszórásba kezdtem. De nekem kéne összetakarítani, így nem tettem. Viszont a végén a sok harc- meg csatajelenet már fárasztott kicsit, mindig azok a részek tetszettek kifejezetten, ami javarészt főhőseinkre fókuszált.
Kedvenc kifejezések: díszöltözetbe iktatta magát, kapitány uram, én ma leszolgáltam a purgatóriumból a fele kapitulációt, fundamentális takarékosság, radikál reform, ájtatos célú diverziók. :D
A legjobb fej szereplő számomra egyértelműen Pál úr. spoiler
„- Jobb lesz már nem diskurálni, mert még belevágok a képébe!förmedt rájuk Pál úr.Az úrfi csak menjen előre, a kapitány urat majd transzportálom én, ha ki lesz pucolva. Odatalálunk magunkba is. Tudjuk bizony, hogy a Plankenhorst-házba nem szükség az ablakon felmenni kötéllajtorjával.
Legmegszívlelendőbb tanács: Mindig csak kreuzfidél!

Alapvetően 4,5 csillagra értékelném, mert a vége felé nekem tényleg leült a sodró cselekmény, és volt egy apróság, ami kifejezetten nem tetszett. spoiler Viszont a bődületes leértékelését látva egyszerűen öt csillagra sarkall az igazságérzetem, muszáj ellensúlyoznom. EZ EGY JÓ KÖNYV. Tessék elolvasni annak, aki utálta általános iskolában! Ne szegje kedvét senkinek az első oldalak cikornyássága, a tökös legények és bátor leányok mindenért kárpótolnak, ódon kifejezéseik pedig igazán zamatosak. :)

"- De hát mit csináljak?
Üljön veszteg. Ha érte küldenek, menjen, ahová vezetik. Ahol megállítják, ott megálljon. Amit beszélnek hozzá, hallgassa meg, a száját jól befogja; aztán, mikor veszi észre, hogy már nem beszélnek többet, akkor hajtsa meg magát; igyekezzék háttal az ajtót megtalálni, és jöjjön haza. Mindenféle elöl-utol talált embernek pedig, akármit kérdez, feleletet ne adjon.
De hisz akkor engem igen ostobának fognak tartani.
No, csak higgye el nekem, hogy ezzel a passzussal sok szép világot be lehet utazni."

7 hozzászólás
RVivi P>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Nem, nem kötelező volt. És nem, egyáltalán nem utáltam. De haragszok azokra, akik kitalálták, hogy ez a könyv kötelező legyen. Ezzel megutáltatják ezt a szuper könyvet a gyerekekkel, holott, ha pár évvel később olvasnák el, remélhetőleg tetszene nekik legalább fele annyira, mint nekem tetszett.
Nem is tudom, mit dicsérjek először. Kezdjük mondjuuuk… Baradlay Richárddal. Arra szavak nincsenek, mennyire bírtam. Hihetetlen emberke volt. Miatta megtudhattuk, hogy Jókainak tényleg van humora. Az ő személye tuti, hogy bármikor rémleni fog a könyvből. Ahányszor róla volt szó, szerintem Jókainak is ő volt a kedvence. :D Na és Edit… Ezek ketten nagyon összeillenek.
Folytassuk a sztorival és a stílussal. Szerintem egyáltalán nem volt túl sok benne a leírásos rész, vagy csak az is eléggé tetszett ahhoz, hogy ne tűnjön fel. De nagyon zavaró úgy olvasni, hogy meg kell tanulnod a tartalmát és így nem tud egészen meglepni. -.- Ennek ellenére izgalmas volt olvasni, csak azért is izgalmasnak tartom, mondjon bárki bármit! Főleg a végefelé, verhetetlen volt az Ödön-Jenő dolog, Plankenhorsték ügye spoiler és a többi.
És fejezzük be még egy kis rajongással. Örülök, hogy nekem is tetszett, mert először féltem, hogy nem fog. Végre egy olyan könyv, amit mamám is olvasott, én is és mindkettőnknek tetszett.
Megvolt az az érzés, hogy olvasni akarom, de azt nem, hogy vége legyen.

2 hozzászólás
Marsie>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Hát-ez-meg-mi? Ezt a kérdést tettem fel magamnak olvasás után. Biztosan megint ott rontottam el, hogy előbb láttam a filmet. A könyv nekem egy kicsit száraz volt (mit csináljak még csak 12 éves vagyok), de maga a történet nagyon jó. Talán majd ha pár év múlva olvasom…

Azt hiszem, hogy most kezdtem el értékelni Jókai Mór írói munkásságát. Második olvasásra sokkal szimpatikusabb a könyv, persze ugyanannyira szomorú és megrendítő, de egyben csodálatos. Jó, hogy vártam egy évet és elolvastam újra, mert mégérte. 14 évesen lehet, hogy még jobb lesz :)

15 hozzászólás
korkata>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Több dolog miatt olvastam most ezt a könyvet.
Először is amikor kötelező volt akkor nem olvastam. Gondoltam ideje bepótolnom. Megjegyzem jobb is, hogy nem általános iskolában találkoztam vele, mert akkor most nem biztos, hogy kezembe venném Jókait. Hiába Jókaira meg kell érni.
Másodszor megvettem egy 50 kötetes sorozatot. Márpedig, ha megveszem akkor elolvasom! Ha jól emlékszem ez még csak a harmadik a sorozatból, nem számolva a korábban olvasottakat.
Harmadszorra jelenleg fut egy Jókai műveivel kapcsolatos kihívás. Oda is beleillik.
Negyedszerre a színházbérletemben az utolsó előadás A kőszívű ember fiai volt.
Ennyi ok már bőven elég egy könyv elolvasásához. A legfontosabb viszont a mű nagyszerűsége. Szépen megírt izgalmas történet pontos korrajzzal, romantikával, hazaszeretettel. Minden sorát élveztem. Ráadásul a színházi előadás is felejthetetlen volt.

1 hozzászólás
ancsee P>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Ez egy olyan kötelező volt, amit képtelen voltam végigolvasni, kb. 25 oldal után feladtam és rövidítve vetettem bele újra magamat (tudom, tudom, csúnya, rossz szokás, nem csinálunk ilyet). Bevallom őszintén, már nagyon nem emlékszem rá, mert ami nem tetszik, azt igyekszem rövid idő alatt kiheverni. :) A sok pozitív értékelés olvasása után arra gondolok, hogy lehet, hogy érettebb fejjel nekem is pozitív élmény lett volna, de egyenlőre nem érzek magamban ingerenciát az újrázásra. :)

viharmacska>!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

igazából mocsok régen olvastam, nem csillagoznám, csak dacból adtam rá most ötöt, mert annyira nem volt rossz, amennyire itt le van húzva :D

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

bonnie9 P>!

– Pál úr, maga nagy barom! – kiálta szolgájára.
– Tudom, kérem alássan – felelt az öreg. – Ez az egy érdemem van a világon.

A zsibárus

1 hozzászólás
jevus>!

Akkor aztán Richárd arra fakad, hogy elhiszi, hogy a házasságot az Úristen szerzette, hanem hogy a ceremóniákat az ördög csinálta hozzá, az meg bizonyos.

Comedy of Errors

BZsofi P>!

Olyan jó meleg volt szobájában az elégetett emlékektől.

A zsibárus

BZsofi P>!

Most már csakugyan elvesztette az eszét.
Ami tovább vezette, az most már csak a szíve volt.

Tavaszi napok

22 hozzászólás
BZsofi P>!

Mind a két hölgy kereszttűzbe vevé Edit arcát. Hasztalan. Nem gyullad az ki többet erre a névre. Az most már jó helyen van a szívben, s nem szalad ki az arcra minden megszólításnál.

A bakfis

1 hozzászólás
alexakarola>!

Richárd azt az ajánlatot tette Pál úrnak, hogy menjen a pokolba, annak is pedig a fenekére.
Pál úr nem volt annyira pogány, nem küldte gazdáját olyan egészen messze, csak annyit mondott neki, hogy a Salamon boltja vagyon Porcelán utcában, Nro 3.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Baradlay Richárd
bonnie9 P>!

A tengeren megtanul az ember imádkozni.

596. oldal, Húsz év múlva

Marsie>!

Igen sok kényes helyzetet el lehet igazítani valakinek azzal, ha panaszkodik, hogy migrénje van, hogy nagyon ideges. Igazi úrnő nem is lehet anélkül.

1 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Örkény István: Tóték
Szabó Magda: Abigél
Fekete István: Tüskevár
Kosáryné Réz Lola: Leányfurfang
Vámos Miklós: Apák könyve
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Hendrik Conscience: Flandria oroszlánja
Vas Gereben: A nemzet napszámosai