A ​három királyok csillaga 9 csillagozás

Jókai Mór: A három királyok csillaga Jókai Mór: A három királyok csillaga Jókai Mór: A három királyok csillaga Jókai Mór: A három királyok csillaga Jókai Mór: A három királyok csillaga

A ​szabadságharc hősi emlékének adózik kötetünk első darabja. Egyszerű debreceni polgároknak állít emléket az író a Mégsem lesz belőle tekintetes asszony című novellában. Lelkes és bátor hősiességüket közvetlen természetességgel örökíti meg Jókai. A romantikusan színezett harctéri jelenetek egy tiszta emberi magatartás hátteréül szolgálnak.
A szegénység útja című kisregény, amely egy sokrétű, eseménydús nagy regény lehetőségét rejti. A nagybirtokos Darkaváry Lőrinc anyagi romlásának és erkölcsi elzüllésének története alkalom az 1848 előtti vármegyei élet megannyi jellemző eseményének kritikus-szatirikus ábrázolására. Minden romantikus fordulat ellenére a kisregény realista igényű, a nagybirtokos világ kiábrándult ábrázolása fordulatot jelez Jókai pályáján.
A három királyok csillaga mozgalmas, romantikus elemekben bővelkedő történet gyerekkora színterén játszódik. A hajdani Komárom mindennapjaiban, a kávéház-központú polgári élet üzérkedő, szerencseváró igzalmaiba egy… (tovább)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
276 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1963
234 oldal · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1963
234 oldal · Illusztrálta: Reich Károly

1 további kiadás


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Jókai Mór: A három királyok csillaga

Nagyon tetszett a nyelvezete, főleg így, hogy a lap aljáról azonnal megtudtam mire gondolt Jókai, ha éppen nem értettem valamit.
Valamikor, gyerekkoromban már olvastam, a történetre nem nagyon emlékeztem, csak a csavaros, furmányos trükkre, ahogy elrabolta a pénzt Duckmaus Hugó uram.
Nagyon jó példa arra, hogy a rossz mindig elnyeri méltó büntetését, bár én inkább a szavak eredetiségében gyönyörködtem.
Azt látom, vissza kellene kicsit térnem Jókaihoz…

>!
SteelCurtain
Jókai Mór: A három királyok csillaga

Jókai meseszövését nem lehet megunni, s bár néha zavaró a régies nyelvezete, sokszor nemcsak a köznyelvből, de az irodalomból is kikopott szavak használata, én éppen ezért imádom annyira, mert oly jó érzés elfeledett szavainkat, kifejezéseinket újfent felfedezni még ha az újbóli elterjesztésére fikarcnyi esély sincs.

>!
Ditke22
Jókai Mór: A három királyok csillaga

Így jár az, aki cím alapján választ olvasmányt és nem nézi meg a fülszöveget! Így az ünnep közeledtével azt gondoltam, olvasok Jókaitól is valami karácsonyit… Ehhez képest 3 novellát, kisregényt rejt a könyv, amelyeknek a címmel ellentétben közük nincs a karácsonyhoz. Sőt! Az első volt közülük a kedvencem, ami bizonyította, aki küzd, az az eszével, a bátorságával, de a két kezével is viheti valamire az életben és megkapja a legnagyobb jutalmat, a boldogságot. A második a kiskirályok és a politika fondorlatait mutatja be, és noha látszik és érzik rajta, hogy a valóságot ábrázolja, nem tudott megfogni, külső szereplője maradtam a dolgoknak. A harmadik történetben konkrétan narrátorrá lépett elő az író. Humorosabb, de ugyanakkor az emberi természet negatívumait bemutató történet lett, boldog végkifejlet nélkül. Mindhárom mély, lélektanilag jól megírt és valahol mindegyik a szabadságharc becsempészésével megírt történet, elgondolkodtatóak, valóságosak. Mégis egy pici hiányérzet épp a cím alapján képzelt tartalom miatt maradt bennem, nem ezt vártam.


Népszerű idézetek

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P

…félig megtérni rosszabb az egész hitetlenségnél; idegen oltár küszöbét nem szabad koptatni a térdünkkel.

81. oldal

>!
MissWenut 

Nem egy embernek elmondta Kondor János uram azt a megtörtént esetet, mikor egy bécsi hentesné, kinek férje frankfurti virsliket készített, kihirdeté, hogy elveszett a kis kutyája, ilyen meg ilyen volt; aki megtalálja, öt forintot kap; hát délben csak beállít hozzá egy szabólegény, s kérdi tőle: – piros szalag volt a kis kutya nyakán, ugye? – Az ám. – No hát itt van! – Szólt a szabólegény, egy kettéharapott virslire mutatva, melyből piros szalagdarab virított elé.

8. oldal (Szépirodalmi, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: Kondor János

Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: A rossz orvos
Vivien Holloway: Tolvajbecsület
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Reviczky Gyula: Apai örökség
Gárdonyi Géza: Dávidkáné
Montesquieu – E. T. A. Hoffmann – Babits Mihály: Igaz történet / A kis Zaches, más néven Cinóber / A gólyakalifa
Mikszáth Kálmán: Tót atyafiak / Gavallérok
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös / A gavallérok
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma / Szent Péter esernyője
Mikszáth Kálmán: A batyus zsidó lánya