A ​fehér rózsa 40 csillagozás

Jókai Mór: A fehér rózsa Jókai Mór: A fehér rózsa Jókai Mór: A fehér rózsa Jókai Mór: A fehér rózsa

Halil Patrona és Gül-Bejáze szerelmének mesés-fordulatos története mögött valódi történelmi eseményei állnak. Halil Patrona a XVIII. század első felének nevezetes török történelmi alakja volt, aki személyes adottságai és az események összejátszása révén a hatalmas felkelés népvezére lett, s aki reformtervével akarta megújítani az alaposan elkorhadt szervezetű Törökországot. Ezt a történelmi eseményt idézte föl és színezte ki a hiteles török és általában mohamedán szokások, mesemozzanatok, adatok felhasználásával Jókai, megteremtvén ezt a szép, rövid lélegzetű regényt, amely egyszerre keleti színekből, hangulatokból szőtt mese és felemelkedő hőstörténet.

Eredeti megjelenés éve: 1854

>!
Adamo Books, 2015
ISBN: 9789633874851
>!
Adamo Books, 2015
ISBN: 9789633874868
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1980
158 oldal · ISBN: 9631516520

4 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

SteelCurtain >!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Egy janicsárlázadás krónikája Jókai interpretációban. Ha úgy tetszik, kosztümös kalandregény. Nem hinném, hogy a műfaj mai művelői között akadna olyan szerző, aki csak töredékével rendelkezik azoknak az ismereteknek, melyeket Jókai türelmesen beépített regényeibe. Igaz ezek a 19. századi korrekt ismeretek mára néha már megdohosodtak, s egyáltalán nem tűnnek már korrekteknek. A történet a rózsaszín lányregény és a realista kórházregény között pulzál, az utóbbi túlsúlyával. A szerelmi szál olyan illedelmes, hogy pornón nevelkedett utódaink talán már értelmezni sem tudják. A kórházregény rész kissé egyhangúan a műtőre koncentrál, ahol olykor a janicsárok, máskor meg az ellenfeleik kísérleteznek a krónikus szikehiány miatt új sebészeti eszközök – handzsár, pallos, stb. – alkalmazásával a korabeli Padisah SZTK által kizárólagosan finanszírozott fejamputáció során. Ma már lehetetlen kideríteni, hogy rosszindulatú pletyka, vagy valós események állnak e annak a legendának a hátterében, hogy ezeket a műtéteket az örök, megbonthatatlan török-magyar barátság jegyében még ma is az ősi magyar módszer jegyében, érzéstelenítés nélkül végzik.

pwz IP>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Kellemes ezeregyéjszaka hangulata van az elejének. Jókai – szokás szerint – jól beleásta magát a témába. Érdekes „sztambuli-buli” ;) képek bontakoznak ki az olvasó előtt: milyen volt a császár-váltás és tényleg, ott nem számított a születési előjog, csak az, hogy mit tettek le a tettek mezején az asztalra az emberek. A történet alapja valós – és mivel Törökországban játszódik – éppen ezért nem happy end a vége…, de így hihetőbb. Ez a könyv viszont szinte igényli, hogy utána olvassuk el A janicsárok végnapjai-t! :)

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Most már így a 6. Jókai könyv elolvasása után bátran kijelenthetem, hogy nem lesz a kedvenc íróm. Eddigi olvasásaim alapján a „virágos” könyvei (Börtön virága, A sárga rózsa) klasszisokkal jobban tetszettek – kevésbé voltak szárazak, inkább olvasmányosak, érdekesek – mint az egyéb regényei.
Ebben a regényben ugyan volt romantikus szál, de inkább a történelmi eseményekre, harcokra, politikára tevődött a hangsúly, amiért sokszor untam a regényt.
Azért pár idézetet ebből is kiemeltem – minden könyvben van, ami megfog :)

20 hozzászólás
Biró_Krisztina>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Csodálatos keleti mese,az ezeregy éjszaka egy nagyon jól sikerült változata!!!!!

2 hozzászólás
Lunemorte P>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Hát igen…tény, hogy nem ez a legjobb könyve Jókainak, de nem is mondanám rossznak. Már megfigyeltem, hogy általában a hosszabb írásait jobban szeretem. De ízlések és pofonok ugye. :) Jelen kötet hangulata rabul ejtett. Tetszettek a keleties párbeszédek, a megfogalmazás, a képek. Ezt mindig jól eltalálja az író. Korhű, érdekes regény A fehér rózsa. Egyébként jobban tetszett, mint A sárga rózsa, bár két teljesen különböző történet. (Eddig azt hittem, lehet összekapcsolódik a kettő, de tévedtem. Mondjuk már a borító is sokat sejtetett.)
Fogok még Jókait olvasni természetesen, mivel .

Nemo00>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Remek regény, csak túl rövid. Két nap alatt elolvastam.

Ibanez P>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Nem lett volna rossz ez a kis történet, csak nagyon nehéz volt belerázódni és ott maradni, köszönhető a sok-sok török szónak-mondatnak (utána ott a fordítás, de akkor is), elég körülményes, korabeli szóhasználatnak. Persze ez akkoriban teljesen normális volt és kelendő, nem hibáztatható érte nagyon az író, bár A sárga rózsa ilyen szempontból sokkal gördülékenyebb volt (talán a magyar helyszín miatt is). A történet nem rossz, érdekes, fordulatos, romantika, történelem, árulás. Csak tényleg a „kaftán”, amibe öltöztetve lett, megnehezíti a szórakozást olvasás közben.

Gulo_gulo>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Szeretem Jókait, de nekem ez a regény (?) elnagyolt és követhetetlen már, ami a benne szereplők motivációit illeti. Tulajdonképpen érthető, mert novellának hosszú és túl összetett egy jól fejlett regényhez meg nincs elég hús a csonton, szóval ennyi telik tőle.

Citadella>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Halil Patrona janicsárvezér és Gűl-Bejáze tragikus szerelme, a hűség, a hitvesi szeretet és áldozatosság domborodik ki a kisregényben. A keleti világ hangulata elevenedik meg a mohamedán szokások, az álmok és anekdoták leírásával, a kultusz bemutatásával. A mesés, néhol már-már misztikus történetben ott van a valós történelmi események bemutatása, a török világ és a török élet ábrázolása is.
Bár ez a regénye kissé elnagyolt, nem épp a legjobb írása, mégis érdemes elolvasni, mert egy kedves mesét kapunk jutalmul, amelyből még új ismeretet is szerezhetünk.

Szilvia_T>!
Jókai Mór: A fehér rózsa

Hát nekem nagy kedvencem Jókai, de ez a könyv most nem ejtett rabul. A karakterek teljesen kidolgozatlanoknak tűntek, nem sikerült megismertetni őket alaposan, ezért szürkék voltak. A cselekmény pont ezért néhol értelmetlen volt és unalmas számomra. Ebből a könyvből nekem nagyon hiányoztak a fordulatok, a több szálon futó történet és a megszokott „Jókai varázs”.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

S ha én nem félek, mi szükség tinektek helyettem félni?

Lunemorte P>!

Csak egy percig, csak egy pillanatig, csak ameddig egy hosszú csók tart, csak egy óráig, csak egy éjszakáig, csak egy álomig még.

Lunemorte P>!

Ember reményei! A szellő rájok fuvall, és elenyésznek.

Szédültnapraforgó>!

…tudom, hogy az álom a legnagyobb öröm, mellyel Allah megajándékozta az embereket, mert az ébrenlét más embereké, csak az álom a miénk; ha jót álmodtál, örülsz, hogy jó volt; ha rosszat álmodtál, örülsz, hogy csak álom volt.

14. oldal

Lunemorte P>!

Minden alszik már a boldogság termeiben, csak a szerelem van ébren.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Lunemorte P>!

Az én csillagom a te orcádon ragyog, s ha azt elfordítád tőlem: haljak meg akkor én.

Lunemorte P>!

Adjatok a gyilkosok kezébe kést, a gyújtogatók kezébe kanócot. Menjenek ölni, gyújtogatni. Halálnak, siralomnak napja van ma.

Kapcsolódó szócikkek: halál
Lunemorte P>!

– Óh, uram, a tulipán minden évben kivirul egyszer, de ha az emberre ráhágtak, jass Allah, nem kel az fel többet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán asszonya
Tóth Ferenc: A bujdosó Rákóczi
Mautner Zsófia: Chili & Vanília
Beder Tibor: Gyalogosan Törökországban
Albert Ildikó: Egy görög, egy török…
Bodnár Gyula: Mikes
Kádár Zoltán – Németh György – Tompos Erzsébet: A Hagia Szophia
Szabó-Pap Lóránt: Törökországi utazások
Egressy Gábor: Egressy Gábor törökországi naplója
Fodor Pál: Vállalkozásra kényszerítve