A ​Damokosok 34 csillagozás

Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok

Mit adhat egy Jókai-regény a magyar olvasónak 2011-ben?
A regény Erdély aranykorát megelőző korból, a II. Rákóczi György sikertelen lengyelországi hadjáratát követő időkben játszódik.
E balsikerű hadművelet következményeként az erdélyi sereg színe-java tatár fogságba került, köztük Damokos Tamás csíki főkapitány, valamint Czirjék Boldizsár a furfangos székely ezermester is. Az ő szökésével indul meg a cselekmény, mely aztán Damokos Tamás kiszabadítására irányul és a továbbiakban számtalan izgalmas fordulatot vesz.
Jókai kiváló történelmi regénye a mai modern művekkel is felveszi a versenyt. Hatalmas fantáziával, sok humorral színesítve letehetetlen olvasmánnyá teszik a regényt, melynek fő mondanivalója a becsület, a hűség és a hazaszeretet.
Ezek még a 21. században is fontos értékek…

Eredeti megjelenés éve: 1883

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Ifjúsági kiskönyvtár, Magyar szépirodalom, Jókai Mór válogatott művei, Jókai Mór összes művei

>!
ISBN: 9789633874837
>!
Lazi, Szeged, 2011
208 oldal · ISBN: 9789632671253
>!
Kossuth, Budapest, 2010
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630960281

5 további kiadás


Kedvencelte 4

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
SteelCurtain 
Jókai Mór: A Damokosok

Ha az ember nagyvonalúan tudja kezelni a történelmi tényeket, – no jó, rekordméretű nagyvonalúsággal – akkor remek szórakozást nyújt ez a könyv. Korunkban egyébként is majdhogynem kötelező a történelem szelektív és meglehetősen kreatív kezelése. Egy-egy jelenkori hivatalos megnyilatkozáshoz képest Jókai minden szava maga a kőbevésett, kétségbevonhatatlan tény. A már-már paródiaszerűen egysíkú szereplők és a fordulatos cselekmény úgy magával ragadja az olvasót, mintha tornádó útjába vetődött volna. A nagy mesélő ismét elvetette a sulykot, de ezúttal halálos pontossággal milliméterre meghatározva, hogy hol is fejti ki tökéletesen a hatását. Hát ez kérem pont ott robbant, ahol minden ellenérvet lesöpör az asztalról. Hiába morfondírozna az olvasó, hogy a történelemtudomány nem egészen így ismeri az eseményeket, meg, hogy Czirjék Boldizsár Münchausent is megszégyenítő hőstettei alighanem a kocsmapult mellett, némileg alkoholos befolyásoltság hatása alatt születtek, nem beszélve a meseirodalmat megszégyenítő egyéb elemekről, mert mindez a kutyát nem érdekli ha ilyen jól lehet mulatni rajta. Czirjék Boldizsárt különben sem nehéz szívébe zárnia az olvasónak. Feltűnő hasonlóságot mutat a magyar irodalom néhány későbbi felejthetetlen alakjával. Már szinte vártam, hogy szivarvéget rágcsálva az őt üldöző tatárok közé toppan és elkezd névsort olvasni. De nem kell neki idegen tollakkal ékeskednie, olyan csavaros az esze, hogy ha nem volna műszaki képtelenség, akkor azt mondanám, hogy az egyszerre jobb és balmenetes. De abban bizonyos vagyok, hogy több bekezdésű, és nem ám lapos menet! Nem mellékesen Jókai nem áltatja az olvasót, rámutat, hogy a nemzeti egység csak addig tart, ameddig a vezetőknek nem kerül egy fillérjébe sem. Amint áldozni kellene rá, a többség hanyatt homlok menekül a közeléből.

>!
pwz ISP
Jókai Mór: A Damokosok

Aranyos mese, ami olvastatja magát :)! Boldizsár bá' debűje meg egyenesen a Münchhausent idézi. Ilyen alapokkal jó, hogy kíváncsivá teszi az olvasó embert Jókai – és nem is csalatkozunk benne. Macis rész az elején nagy kedvenc, de az öreg furfangjai mindig megnevettettek! :)
No né' már, még mindig – 12 olvasás után is – 100%-on van a könyv? ;)

8 hozzászólás
>!
nagy_anikó
Jókai Mór: A Damokosok

Jókai mesél és én olvasó csüngök minden szaván. Idén már a második Jókai gyöngyszemre akadtam rá. Igaz komoly történelmi kort és eseményt dolgoz fel, de mégis ami legjobban megfogott az a józan paraszti ész, a jó kis székely furfang, ami nem egyszer segített a könyv sorain Czirjék Boldizsár uramnak és amiken én nagyon jókat nevettem. Nem hagyhatom ki a Damokos Tamást – vagyis a magyar becsületet, Damokosnét – vagyis a hűséget sem. Egy kalandokban gazdag jó kis szórakoztató könyv volt (a medvés jelenet volt a kedvencem).

1 hozzászólás
>!
Uzsonna
Jókai Mór: A Damokosok

Egy szép történet kitartásról, hitről, amelyet Czirjék Boldizsár furfangjai és münchauseni kalandjai tesznek még élvezetesebbé.

>!
ilmater
Jókai Mór: A Damokosok

Zseniális alkotás ez Jókaitól, már ami a humoros részét illeti. :) Mesékbe illő néhol Boldizsár bá székely furfangja, de éppen ettől lesz igazán élvezetes. Az első két fejezetet gyakorlatilag végig lehet nevetni. Találhatunk aztán később ármányt és önzést, de még nagyobb számban végletekig becsületes és hűséges szereplőket is, ahogyan egy igazi Jókai könyvtől elvárhatjuk. Az utószó (az általam olvasott kiadásban legalábbis) próbál rámutatni a hiányosságaira, gyengeségeire, s emiatt egyre inkább úgy érzem, hogy az utószókat nem kéne elolvasnom. Nem magyarázni kell ezeket a történeteket, hanem élvezettel olvasni és szeretni.

>!
sagittarius
Jókai Mór: A Damokosok

Számomra Jókai mindig egyfajta menedéket jelentett. Amikor egy – nekem nem tetsző kötet – kicsapta nálam a biztosítékot, elővettem valamelyik könyvét, és ez minden esetben megnyugtatott, visszazökkentett a normál kerékvágásba. Segített abban, hogy átlendüljek azon a holtponton, melyben arról kellett döntenem; érdemes-e tovább folytatnom az olvasást, vagy más időtöltés után nézzek. Legutóbb is ilyen helyzetbe kerültem, és a nagy mesélő most is segített.
A Damokosok – bár némi valóságalapja lehet a történetnek – tulajdonképpen egy felnőtteknek szóló mese. Fordulatos, izgalmas, tele meglepetéssel, ármánnyal, szerelemmel és nem utolsó sorban humorral. Lelkemet főleg ez utóbbit megtestesítő székely góbé, Czirjék Boldizsár vidította fel. Bár ő csak a történet egyik mellékszereplője, de a háttérből a fontos szálakat ő mozgatja rendkívül furmányosan és finom humorral. A történet – mint általában a mesék – most is jó véget ért.
A lelki békém helyreállt, jöhet a következő olvasnivaló. Újabb köszönet a Mesternek.

>!
brigi11 P
Jókai Mór: A Damokosok

Csak kihívások miatt olvastam el, magamtól nem kezdtem volna el. Sokkal inkább el tudnám képzelni kötelező olvasmányként általános iskolàba, mint a Kőszívű ember fiait, már csak a hossza miatt is. Tipikus Jókai, helyenként vicces, de nekem még mindig nem.

>!
madóri
Jókai Mór: A Damokosok

Meseszerű, fordulatos és humoros: minden sorát élveztem. Jókaiban még soha nem csalódtam, azt hiszem, nem is fogok. Boldizsár bá volt a kedvencem, élettel teli figura, megáldva bőven sütnivalóval és furfanggal.

>!
Jesper_Olsen
Jókai Mór: A Damokosok

Ahogyan kezdődik, az szinte James Bond-filmbe való… Később kissé élményhigabbá válik és számomra valahogy nagyon hirtelenül ért véget. De ez a Czirják Boldizsár bekerült nálam a furfangos székelyek „pantheonjába”…

1 hozzászólás
>!
danlin
Jókai Mór: A Damokosok

Régen nagy rajongója voltam Jókainak, de már évek óta nem olvastam tőle semmit. Most amikor a magyar írók kötetei között nézelődtem, megtaláltam ezt a gyöngyszemet. A címe nem volt ismerős, de az első sorokat olvasva eldöntöttem, hogy elolvasom, és nem bántam meg. Történelemregény, romantikus és kalandregény, jól megírva, érdekes és emlékezetes szereplőkkel. A kedvencem Czirjék Boldizsár volt az ezermester, aki mindenki eszén túljárt. Rajta kívül Jókai több tipikus hőst vonultat fel, mint a hűséges asszony vagy a haramia. Több valóban élt személy is felbukkant, hisz a történet alapja teljesen igaz. A kort és a gondolkodást is hihetően és élvezetesen elbeszélve közvetíti. Az egyik legjobb Jókai-regény.


Népszerű idézetek

>!
Uzsonna

Ezzel hát a mai ülés feladata szerencsésen be lett volna végezve; a rendek kérdeztek sokat: megtudtak semmit; határoztak sokat: végeztek semmit.

118. oldal, A négyezer özvegyasszony ostroma (Lazi, 2011)

>!
Uzsonna

Az oroszlán nem olyan rettenetes állat, mint egy idegen asszony, aki szerelmet vall egy feleséges embernek.

144. oldal, A szerelem bosszúja (Lazi, 2011.)

>!
Szelén

– Ki kellene halászni.
– Tudsz te úszni?
– Tudok, ne nem merek; mert még nem próbáltam.

92. oldal

>!
Habók P

Nem kell Czirjék Boldizsár bát félteni. Van annak annyi tudománya, hogy százezer tatár nem járna túl rajta.

Mielőtt a futáshoz kezdett volna, hát legelébb is azt tette, hogy egy bádog szelencéből, amit magával hordott erre az alkalomra, bekente a saruja szárait jó erősen farkashájjal. Ettől aztán a saját lova olyan szaladós lett, mintha farkasokat érezne a hátában, míg ellenkezőleg a tatárok, akik rögtön üldözőbe vették, amint látták, hogy szökni indul, el nem tudták gondolni, mi lelte a lovaikat? Amint azok közelbe érték Czirjéket, mind visszafordultak, rúgtak, kapálóztak, lehányták a hátukról a gazdáikat, semmiképpen nem akartak nekimenni a megérzett farkas szimatnak.

Boldizsár bá csak úgy nevette őket, hátra-hátrafordítva a képét.

A csernátoni ezermester

>!
s_l_m

– Ó, dehogy vagytok ti nyomorultak, dehogy vagytok ti szegények, erdélyi asszonyok. Több kincsetek van tinektek, mint a világ akármi asszonyának.

>!
s_l_m

– Hát megmagyarázom. Nézz a szemembe. S ha valamit a szám rosszul mond, olvasd ki a szememből jobban. Engem is sokszor háborít az álom, hogy miért nem született a számomra olyan férfi, aki mikor szeret, a haláltól sem retteg? Egyet találtam, s az is a másé. S ennek olyan bolond vallása van, ami tiltja, hogy egy szív két szívet zárjon be. Annak csak egy nőt szabad szeretni.

Damokos Tamás elértette biz ezt a vallomást, s lesütötte a szemeit szégyenletében. Az oroszlán nem olyan rettenetes állat, mint egy idegen asszony, aki szerelmet vall egy feleséges embernek.

>!
s_l_m

– Ó, te Szent Pilátus! Ó, te Szent Heródes! s még ahány fűzfánfütyülő szent van a világon! Hisz akkor benn van a várban az ellenség!

>!
s_l_m

– Jól van! Most állj oda az ajtóhoz, és meg ne mozdulj! Befogd a szádat: ne fújd rám a fokhagymás kolbásznak a szagát.
– Aújnya! Kied talán prófétaepret evett, hogy még azt is kitalálja, hogy mit evett a székely ma?

>!
s_l_m

Mert nem vette számításba, hogy nagy ördög az a szerelem. Akit annak a göbölye megcsíp, kirúg az minden hámból: még a becsület hámjából is. Hogy aki úgy meg van bolondulva egy szép asszonyért, annak semmi se lehetetlen, mikor arról van szó, hogy azt a más kezéről elszakíthassa, magához köthesse.

89. oldal, Munduka Ravasel (Lazi, 2011.)

>!
s_l_m

Ekkor aztán a várát is visszafoglalta Tamás, de az olyan rongált állapotban volt, hogy meg nem maradhatott benne, hanem elvitte családját Alsócsernátonba, az ősi lakházába. Most is ottan laknak az ivadékai. Mind olyan derék emberek, mint ő volt meg a felesége.

5 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Takács Tibor: Ördögkút
Somfay Margit: A félhold árnyékában
Henryk Sienkiewicz: A dicsőség mezején
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Csikász Lajos: A kuruc király
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya