A ​Damokosok 53 csillagozás

Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok Jókai Mór: A Damokosok

Mit adhat egy Jókai-regény a magyar olvasónak 2011-ben?
A regény Erdély aranykorát megelőző korból, a II. Rákóczi György sikertelen lengyelországi hadjáratát követő időkben játszódik.
E balsikerű hadművelet következményeként az erdélyi sereg színe-java tatár fogságba került, köztük Damokos Tamás csíki főkapitány, valamint Czirjék Boldizsár a furfangos székely ezermester is. Az ő szökésével indul meg a cselekmény, mely aztán Damokos Tamás kiszabadítására irányul és a továbbiakban számtalan izgalmas fordulatot vesz.
Jókai kiváló történelmi regénye a mai modern művekkel is felveszi a versenyt. Hatalmas fantáziával, sok humorral színesítve letehetetlen olvasmánnyá teszik a regényt, melynek fő mondanivalója a becsület, a hűség és a hazaszeretet.
Ezek még a 21. században is fontos értékek…

Eredeti megjelenés éve: 1883

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Ifjúsági kiskönyvtár · Magyar szépirodalom Lazi · Jókai Mór válogatott művei Kossuth · Jókai Mór összes művei Unikornis

>!
ISBN: 9789633874837
>!
Litera-Veres, Székelyudvarhely, 2012
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789738913653
>!
Lazi, Szeged, 2011
208 oldal · ISBN: 9789632671253

9 további kiadás


Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Csernáton


Kedvencelte 7

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain >!
Jókai Mór: A Damokosok

Ha az ember nagyvonalúan tudja kezelni a történelmi tényeket, – no jó, rekordméretű nagyvonalúsággal – akkor remek szórakozást nyújt ez a könyv. Korunkban egyébként is majdhogynem kötelező a történelem szelektív és meglehetősen kreatív kezelése. Egy-egy jelenkori hivatalos megnyilatkozáshoz képest Jókai minden szava maga a kőbevésett, kétségbevonhatatlan tény. A már-már paródiaszerűen egysíkú szereplők és a fordulatos cselekmény úgy magával ragadja az olvasót, mintha tornádó útjába vetődött volna. A nagy mesélő ismét elvetette a sulykot, de ezúttal halálos pontossággal milliméterre meghatározva, hogy hol is fejti ki tökéletesen a hatását. Hát ez kérem pont ott robbant, ahol minden ellenérvet lesöpör az asztalról. Hiába morfondírozna az olvasó, hogy a történelemtudomány nem egészen így ismeri az eseményeket, meg, hogy Czirjék Boldizsár Münchausent is megszégyenítő hőstettei alighanem a kocsmapult mellett, némileg alkoholos befolyásoltság hatása alatt születtek, nem beszélve a meseirodalmat megszégyenítő egyéb elemekről, mert mindez a kutyát nem érdekli ha ilyen jól lehet mulatni rajta. Czirjék Boldizsárt különben sem nehéz szívébe zárnia az olvasónak. Feltűnő hasonlóságot mutat a magyar irodalom néhány későbbi felejthetetlen alakjával. Már szinte vártam, hogy szivarvéget rágcsálva az őt üldöző tatárok közé toppan és elkezd névsort olvasni. De nem kell neki idegen tollakkal ékeskednie, olyan csavaros az esze, hogy ha nem volna műszaki képtelenség, akkor azt mondanám, hogy az egyszerre jobb és balmenetes. De abban bizonyos vagyok, hogy több bekezdésű, és nem ám lapos menet! Nem mellékesen Jókai nem áltatja az olvasót, rámutat, hogy a nemzeti egység csak addig tart, ameddig a vezetőknek nem kerül egy fillérjébe sem. Amint áldozni kellene rá, a többség hanyatt homlok menekül a közeléből.

pwz I>!
Jókai Mór: A Damokosok

Aranyos mese, ami olvastatja magát :)! Boldizsár bá' debűje meg egyenesen a Münchhausent idézi. Ilyen alapokkal jó, hogy kíváncsivá teszi az olvasó embert Jókai – és nem is csalatkozunk benne. Macis rész az elején nagy kedvenc, de az öreg furfangjai mindig megnevettettek! :)
No né' már, még mindig – 12 olvasás után is – 100%-on van a könyv? ;)

>!
Lazi, Szeged, 2011
208 oldal · ISBN: 9789632671253
8 hozzászólás
nagy_anikó>!
Jókai Mór: A Damokosok

Jókai mesél és én olvasó csüngök minden szaván. Idén már a második Jókai gyöngyszemre akadtam rá. Igaz komoly történelmi kort és eseményt dolgoz fel, de mégis ami legjobban megfogott az a józan paraszti ész, a jó kis székely furfang, ami nem egyszer segített a könyv sorain Czirjék Boldizsár uramnak és amiken én nagyon jókat nevettem. Nem hagyhatom ki a Damokos Tamást – vagyis a magyar becsületet, Damokosnét – vagyis a hűséget sem. Egy kalandokban gazdag jó kis szórakoztató könyv volt (a medvés jelenet volt a kedvencem).

1 hozzászólás
Aquarius >!
Jókai Mór: A Damokosok

Buzdurgán murza váltságdíj reményében elrabolja Damokos Tamást és Boldizsár bá-t. Az események nem teljesen úgy alakulnak, ahogyan Ő(k) azt elgondolta. Csalódnia kell Apor István uramnak is, akinek Tamás feleségérére Ilka asszonyra fáj a foga.
A történet szerethető; könnyen emészthető kalandregény. Boldizsár és Ilka volt a két kedvenc karakterem, de Kalmet is megkedveltem.
Keveset tudtam meg a Damokosok-ról. Többet vártam, de a történelmi hűség kifejezetten igényesen van prezentálva. Négy csillag!

mariannkiss1980 P>!
Jókai Mór: A Damokosok

Nagyon vegyesek voltak az érzéseim olvasás közben. off
Az eleje olyan igazi kalandregényes volt, csodálatos megmeneküléssel, visszavert ostrommal. A következő részekben nekem kicsit sok volt a filozófia. Viszont a diéta, illetve az utána következő események már ismét tetszettek. S a két főszereplő Damokos közül Ilka sokkal jobb, mint a férj :-).

ilmater>!
Jókai Mór: A Damokosok

Zseniális alkotás ez Jókaitól, már ami a humoros részét illeti. :) Mesékbe illő néhol Boldizsár bá székely furfangja, de éppen ettől lesz igazán élvezetes. Az első két fejezetet gyakorlatilag végig lehet nevetni. Találhatunk aztán később ármányt és önzést, de még nagyobb számban végletekig becsületes és hűséges szereplőket is, ahogyan egy igazi Jókai könyvtől elvárhatjuk. Az utószó (az általam olvasott kiadásban legalábbis) próbál rámutatni a hiányosságaira, gyengeségeire, s emiatt egyre inkább úgy érzem, hogy az utószókat nem kéne elolvasnom. Nem magyarázni kell ezeket a történeteket, hanem élvezettel olvasni és szeretni.

Emmus>!
Jókai Mór: A Damokosok

Egy gyönyörű történet hitről, kitartásról, összefogásról.

Uzsonna >!
Jókai Mór: A Damokosok

Egy szép történet kitartásról, hitről, amelyet Czirjék Boldizsár furfangjai és münchauseni kalandjai tesznek még élvezetesebbé.

sagittarius>!
Jókai Mór: A Damokosok

Számomra Jókai mindig egyfajta menedéket jelentett. Amikor egy – nekem nem tetsző kötet – kicsapta nálam a biztosítékot, elővettem valamelyik könyvét, és ez minden esetben megnyugtatott, visszazökkentett a normál kerékvágásba. Segített abban, hogy átlendüljek azon a holtponton, melyben arról kellett döntenem; érdemes-e tovább folytatnom az olvasást, vagy más időtöltés után nézzek. Legutóbb is ilyen helyzetbe kerültem, és a nagy mesélő most is segített.
A Damokosok – bár némi valóságalapja lehet a történetnek – tulajdonképpen egy felnőtteknek szóló mese. Fordulatos, izgalmas, tele meglepetéssel, ármánnyal, szerelemmel és nem utolsó sorban humorral. Lelkemet főleg ez utóbbit megtestesítő székely góbé, Czirjék Boldizsár vidította fel. Bár ő csak a történet egyik mellékszereplője, de a háttérből a fontos szálakat ő mozgatja rendkívül furmányosan és finom humorral. A történet – mint általában a mesék – most is jó véget ért.
A lelki békém helyreállt, jöhet a következő olvasnivaló. Újabb köszönet a Mesternek.

Jesper_Olsen>!
Jókai Mór: A Damokosok

Ahogyan kezdődik, az szinte James Bond-filmbe való… Később kissé élményhigabbá válik és számomra valahogy nagyon hirtelenül ért véget. De ez a Czirják Boldizsár bekerült nálam a furfangos székelyek „pantheonjába”…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Uzsonna >!

Ezzel hát a mai ülés feladata szerencsésen be lett volna végezve; a rendek kérdeztek sokat: megtudtak semmit; határoztak sokat: végeztek semmit.

118. oldal, A négyezer özvegyasszony ostroma (Lazi, 2011)

Uzsonna >!

Az oroszlán nem olyan rettenetes állat, mint egy idegen asszony, aki szerelmet vall egy feleséges embernek.

144. oldal, A szerelem bosszúja (Lazi, 2011.)

Kapcsolódó szócikkek: oroszlán
Szelén>!

– Ki kellene halászni.
– Tudsz te úszni?
– Tudok, ne nem merek; mert még nem próbáltam.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: úszás
Habók P>!

Nem kell Czirjék Boldizsár bát félteni. Van annak annyi tudománya, hogy százezer tatár nem járna túl rajta.

Mielőtt a futáshoz kezdett volna, hát legelébb is azt tette, hogy egy bádog szelencéből, amit magával hordott erre az alkalomra, bekente a saruja szárait jó erősen farkashájjal. Ettől aztán a saját lova olyan szaladós lett, mintha farkasokat érezne a hátában, míg ellenkezőleg a tatárok, akik rögtön üldözőbe vették, amint látták, hogy szökni indul, el nem tudták gondolni, mi lelte a lovaikat? Amint azok közelbe érték Czirjéket, mind visszafordultak, rúgtak, kapálóztak, lehányták a hátukról a gazdáikat, semmiképpen nem akartak nekimenni a megérzett farkas szimatnak.

Boldizsár bá csak úgy nevette őket, hátra-hátrafordítva a képét.

A csernátoni ezermester

Aquarius >!

– Tudsz te úszni?
– Tudok, de nem merek; mert még nem próbáltam.

99. oldal

Uzsonna >!

Rájöttem én már arra, hogy a dicsőség nem ér egy fadorombot. Hannibál cannae-i diadala, meg azé a „névtelen hősé”, aki távgyaloglásban a „viador” címet elnyerte: egyformán hiábavalóság. Amaz megrontotta vele Karthágót, emez meg a tüdejét. Jobb lett volna, ha otthon pipáztak volna azalatt.

163. oldal, Az egérfogó (Lazi, 2011.)

s_l_m>!

– Ó, te Szent Pilátus! Ó, te Szent Heródes! s még ahány fűzfánfütyülő szent van a világon! Hisz akkor benn van a várban az ellenség!

dokijano>!

    – Ne te né! Hát azért volna nekem ezermester a nevem, hogy még az ilyen rusnya tatáron se tudjak kifogni?

A csernátoni ezermester (Mercator, 2006)

dokijano>!

    Boldizsár bá hasra feküdt a mohos parton, s úgy pihente ki magát, csendesen elnézve, hogy mit fundálnak mármost a tatárok. Azt kivehette, hogy azok most abban törik a fejüket, hogy megkerüljék a tavat. – Ilyen a buta ember, aki nem járt a fehérvári kollégiumba; nem tanulta a geometriát! Azt gondolják, hogy ők engem megkeríthetnek: holott nekem oda fel a hegytetőig csak egy fél diamétert kell átballagnom; nekik pedig egy fél circulust. Aki nem ért a matézishez!

A csernátoni ezermester (Mercator, 2006)

Aquarius >!

[…] nagy ördög az a szerelem. Akit annak a bögölye megcsíp, kirúg az minden hámból: még a becsület hámjából is.

91. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: A három testőr
Hédervári Péter: A jávai tekercsek
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Barabás Tibor: Végvári legenda
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Robin LaFevers: Sötét diadal
María Dueñas: Öltések közt az idő