Jákob ​lajtorjája 30 csillagozás

Jókai Anna: Jákob lajtorjája Jókai Anna: Jákob lajtorjája

"Jókai ​Anna- többek között Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas, Magyar Örökség-díjas író – új életműsorozatának ötödik könyve a Jákob lajtorjája című regény 1982. évi első megjelenésekor – nagysikerű korkritikai olvasmányként -egy korszakváltó írói fordulat igényének bejelentése is volt. Jókai Anna ebben a regényben kezdi kidolgozni nagy írói programjának, a spirituális realizmusnak az esztétikáját. Maga a mű címe is árulkodik erről: szellem és anyag, lélek és test egymástól elválaszthatatlan, együttes jelenlétének jelképe – a magasságot a mélységgel összekötő – Jákob lajtorjája. A regény „szellemi szereplői” állandó jelenlétükkel, kommentárjaikkal testesítik meg ezt a kapcsolatot. Megszólalásaik nem vezetik, hanem követik a főszereplők sorsának formálódását, értelmezéseik mégis a főhősök gondolataiból, intuícióiból sugározódnak ki. Hármasságuk az emberi lélekben visszatükröződő szellemi hármasságot képezi le: a Szikrázó, a Sugárzó és a Villogó szimbolikus alakok (angyali,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2008
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637486951
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 963152096X

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

hencsa06>!
Jókai Anna: Jákob lajtorjája

Ütött ez a regény. Ismét meggyőződhettem róla, hogy nem ok nélkül szeretem Jókai Anna regényeit.
Adott két nem épp rokonszenves főszereplő , gyerekek , rokonok és rengeteg érzelem és szenvedély. Hajnal és Kornél két önző ember párkapcsolata a fő téma és lelki harcuk egymással és a világgal,
Ha nem is mostanság íródott a regény, a téma ma is megállja a helyét.

1 hozzászólás
Lily_Sz>!
Jókai Anna: Jákob lajtorjája

Emberi színjáték. „Ehhez nem kell jelmez. Sem festék. Sem kellék. Sem függöny.”
Nehéz méltatni, hogy miért is olyan jó ez a mű. Nagyon belül szólít meg; az éteri színtől eltekintve voltaképpen egyszerűen, és mégis összetetten. Talán pontosan ebben rejlik az ereje: nehéz földszagú realitás, mely a magasabb, tisztább, légiesebb létet keresi.
Főszerepben az emberpár, akik mindenképpen társak, de mégse. Mert a héja-nász. Nem. Még korai a találkozás. Felfelé, a mennybe nem visz létra. Lefelé sem, oda zuhanni lehet. Az emelkedéshez ki kell küzdeni, rá kell találni, meg kell tanulni az utat.
Ha valaki érti, akkor szereti.
„Sajátos költői létértelmezés”

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 963152096X
csiga1>!
Jókai Anna: Jákob lajtorjája

Olvastam, amikor időm és fáradtságom engedte, végig bizakodva abban, hogy nem csak úgy elszáll a főszereplők élete, de ez a könyv nem a happy endről szól. Egy olvasó (PM), a megjegyzése alapján, kicsit meg is halt az olvasása közben… meg tudom érteni. A regény stílusa, szerkezete is figyelemre méltó. A nemrégiben olvasott Napok társának is éreztem ezt a művet; életélmény szempontjából mindenképp. Éli az ember az életét, az idő halad, és az egy esélyt – úgy tűnik – nem jól használja ki… Mennyivel értékesebbek ezek az írások, mint a csak cselekményből álló mondanivaló nélküli kiadványok. Egy sor jó könyv (Ulickaja azonos című kiváló regénye) után ez is jó volt! Eddig 3 másik regényét olvastam Jókai Annának, és mind tetszett… van még a könyvespolcon!


Népszerű idézetek

Ancsulino>!

Van, aki a tükörbe néz és kibírja. Van, aki a tükröt töri össze. Van, aki a látványtól önmagát. És akad, akinek tükrét az Ő irgalma letakarja … (65.old)

A tét emelkedett. Aki járja a hágcsót a huzatos létben, nyeresége lesz, ha jobbjával kapaszkodva baljában másokat emelni marad erő, lába pedig senkit nem taszít lejjebb … (408.old)

VargaÍriszDóra I>!

Talán lesz majd reggel, amikor úgy érzi: érdemes a pizsamát levetni. S ez a furcsa szorongás – teljesen új –, talán ez is véget ér: hogy nincs már semmi. Hogy minden, aminek színe és illata volt, odahervadt, beszáradt a múlttal.

392. oldal (Szépirodalmi, 1982)

Kapcsolódó szócikkek: pizsama
frtia>!

Én legszívesebben kiborítanám a lelkemet egy puha kosárba.

123. oldal (Szépirodalmi, 1982)

frtia>!

– […] Kevesebb tömjént! És több őszinte beszédet. Akár vitát is!

371. oldal (Szépirodalmi, 1982)

Viola_Juhász>!

Megbecsülés nélkül még csak elvegetál az ember, de önbecsülés nélkül jobb, ha fölköti magát!

Niki4>!

Azért, mert más hitvány, nem igazíthatjuk utána a normát

129. oldal Szépirodalmi Kiadó Bp, 1982

frtia>!

– A szabadság! – Hajnal biggyesztett. – Hát mi a te szabadságod? Dróton rángat az eltúlzott kötelesség. Ide-oda. Én legalább nem állítom, hogy szabad vagyok. Vagy valaha is lehetek, amíg az érzelmeim élnek.

135. oldal (Szépirodalmi, 1982)

frtia>!

A terrornak mindig oka van, csak a célja és eszköze hamis. A terror rák a szellemtesten. Egymást robbantják a sejtek. A terror áttételes. Itt kivágtad, ott támad. […] A terror oka tehetetlenség. A terror a legsilányabb emberi akció…

195. oldal (Szépirodalmi, 1982)

frtia>!

– […] De vannak olyan eljárások, tisztelt bíróság, amikor a fájdalom szörnyű, de kicsi a nyoma.

227. oldal (Szépirodalmi, 1982)

Szocool>!

Legjobb annak, aki helyesen megéli, amit helyesen hirdet. Jó annak, aki helyesen éli meg, amiről nincsen tudása. Rossz annak, aki rosszul él, mert rosszul tudja. Rosszabb, aki tudja, de nem teszi. De a legrosszabb a mindenkori meghamisítóknak…

42. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part / A három testőr Afrikában
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Hamvas Béla: Karnevál
Kosztolányi Dezső: Pacsirta / Aranysárkány
Szabó Magda: Disznótor