Átvilágítás 6 csillagozás

Jókai Anna: Átvilágítás

A Kossuth-nagydíjas író Szent Ágoston vallomásaihoz hasonlóan saját életútjával szembesíti önmagát s az olvasót. Öniróniával, hittel, történelmi tisztánlátással megírt, rendkívüli új regény született.

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2017
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155479403

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Leserin
Jókai Anna: Átvilágítás

Jó könyv, érdekes olvasmány. Nem csak az írónő életét kísérhetjük végig, hanem – az ő szemszögéből nézve – Magyarország 20. századi történetét is.
Mindazonáltal elérte, hogy kellemetlen természetű embernek tartsam. Nemcsak azért, mert az anyja belenevelte, hogy ő rendkívül szép és ez annyira tudatosult benne, hogy többször is szóba hozza a saját szépségét (szerintem kissé álszerény módon, mások dicséretébe csomagolva), hanem amúgy is. Nem lehetett egyszerű vele és nemcsak a depressziója miatt.
Valószínűleg féltékeny lehetett Szabó Magdára (lehet, hogy fordítva is így volt, nem tudom), de olyan durván meg-megszurkálja szegényt, hogy a jó érzésű (és Szabó Magdát kedvelő) olvasó felháborodik. Egy kis pozitívum, aztán durr egy gorombaság. Egy helyen írja, hogy Szabó Magda a halála után még „belerúgott” egyet – megjelent a levelezése egy asszonnyal, amiben véleményt formál Jókai Anna egyes dolgairól, szerintem nem különösebben sértő módon –, amit Jókai Anna úgy viszonoz, hogy össze-vissza rugdalja Szabó Magdát, aki viszont már nem tudja megvédeni magát. És ezt nem tartom szép dolognak. Jártam pár napja a Petőfi Irodalmi Múzeum Szabó Magda-kiállításán. A kijárat felé egy falon különböző írók Szabó Magdáról szóló kedves megnyilvánulásai olvashatók. Jókai Annától is van – nos, az Átvilágítás után már nem hiteles.
A másik dolog, ami miatt kiábrándultam Jókai Annából, mint emberből, a könyv vége felé kezdődő Orbán Viktor-áradozás. Önmagát is nagyon sokat dicséri, hogy milyen sokat tesz a nemzet egységéért, ami tényleg szép dolog, csak ennyi öntömjénezés nekem kicsit sok volt. Ez persze ízlés dolga. Még az is természetes, hogy ha egy ügy mellé állt, ki is tart mellette. Mint ahogy kitart az ügy vezetője mellett is. Amikor már csalódások érik az „ügyvezető” kapcsán, azzal igyekszik mentegetni, hogy nem a megfelelő emberekkel vette körül magát. Ez is mind rendben van. De annál a résznél, amikor a 80 év fölötti írónő rájön, hogy tulajdonképpen rajong a futballért, és lest kiabálva nézi a meccset, na, ott azt mondtam, hogy ezt már nem hiszem el…
Mindezek ellenére a könyv jó, mert Jókai Anna nagyon jó írónő volt. Nyugodjék békében.

>!
avalonavalon
Jókai Anna: Átvilágítás

Nagyon csalódtam Jókai Annában. A könyv azzal indul, hogy pocskondiázza a szüleit, testvérét, rokonait, aztán az osztálytársait, majd a munkatársait. Az anyja temetésére se megy el, majd a volt férjének a temetésére sem. Szégyelli a férjét, aki csak kis szerepet kap a színházban. Olyan gőgös, hogy hozzá senki nem méltó. Egész életében számító volt, szélkakas. A legnagyobb baj az, hogy pocskondiázza Szabó Magdát, akinek a nyomába sem léphet. Szemére veti, hogy nélküle alapította meg Szabó Magda Kosáry Domokossal a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát. Miért? Szabó Magdának engedélyt kell kérnie Jókai Annától, ha valamit tenni akar? Kinek képzeli magát Jókai Anna? Az atyaúristennek? Szemére veti még Szabó Magdának, hogy nem segített abban, hogy Jókai Annának külföldön kiadják a regényeit, hogy lefordítsák. Kinek nézte Szabó Magdát ez a Jókai Anna? Könyv ügynöknek vagy menedzsernek? Vádolja mindenféle rosszindulattal Szabó Magdát, holott Jókai Anna maga vallja be, hogy tőle (mármint Jókai Annától) mindenki elfordult. Hogy miért? Ezen el kellett volna gondolkoznia. Már késő. Jókai Anna terjesztette a krisztusi szeretetet, de alkalmazni maga nem tudta. A politikai pártoknak köszönheti egyedül a díjait. Szélkakas volt, köpönyegforgató, aki nyalizott a rendszernek, cserébe kapta a kitüntetéseket és a pénzjutalmakat. Méltatlanul zárta le életművét Jókai Anna, bár igazság szerint úgyis mindegy. El fogják felejteni, idő kérdése. Mint ahogy a mai irodalmi élet sem foglalkozik vele igazán, ami már abból is látszik, hogy a Könyvhéten nem esett szó Jókai Anna haláláról sem (Ld Válasz című hetilap). És gyűlölök és megvetek minden olyan embert, aki bántani merészeli Szabó Magdát. Gyűlölöm és megvetem jókai annát.

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Asszony a fronton
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával
Szép Ernő: Ádámcsutka
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Palya Bea: Ribizliálom
Jókai Mór: A tengerszemű hölgy
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Zabos Géza: Tiszahát
Szántó György: Öt fekete holló
Pablo Urbányi: Isten állatkertje I.